Ella Zeller, de la RGMT la aurul de Campionat Mondial

După recenta prezentare episodică a istoriei clubului timişorean de înot şi polo pe apă ILSA, pe care o puteţi regăsi în cadrul rubricii FILE DE ISTORIE, din josul primei pagini, www.sporttim.ro vă propune o incursiune şi în sufletul tenisului de masă local, care în urmă cu peste jumătate de veac avea reprezentanţi în echipa României, devenită campioană mondială: Ella Zeller Constantinescu, una dintre cei 46 de jucători de tenis de masă incluşi în International Table Tennis Hall of Fame, fondat în 1993, o galerie a vedetelor cu minim 5 titluri mondiale sau olimpice la activ.

Iar în ITTF se regăsesc din ţara noastră doar Ella Zeller Constantinescu şi Angelica Rozeanu, în ilustra companie a 19 jucători chinezi, forţa dominantă în acest sport, dar şi a 9 maghiari sau 6 din spaţiul ex-Cehoslovaciei…

Începînd de astăzi, despre medaliaţi ca Ella Zeller-Constantinescu, Toma Reiter şi în general despre reperele unui sport mai puţin mediatizat. În ultima ediţie a suplimentului istoric al revistei „Suflet Nou”, ajuns în cel de-al nouălea an de publicare, şi care apare la Comloşu Mare sub egida asociaţiei culturale cu acelaşi nume, am continuat serializarea istoriei tenisului de masă în România printr-un episod al traiectoriei sale postbelice, incluzînd cariera unei bănăţence care s-a lansat în acest sport la Timişoara.

Ella Zeller s-a născut la 26 noiembrie 1933 la Moldova Nouă, pe malul Dunării, într-o familie de etnici germani. Din toamna anului 1944 este trimisă, împreună cu sora ei mai mică, Erica, la Timişoara, la o mătuşă, pentru a urma o şcoală cu un nivel de învăţămînt superior celei din localitatea natală. A îndrăgit tenisul de masă, care era intens practicat în Timişoara. A început să se pregătească organizat în cadrul Clubului RGMT. Au început să apară şi primele rezultate, încă din 1946, impunîndu-se treptat în rîndul celor mai bune junioare şi senioare din Timişoara şi Banat.

Datorită calităţilor sale, seriozităţii şi pasiunii pentru tenis de masă, a fost inclusă, deşi era foarte tînără, de numai 17 ani, în lotul echipelor naţionale participante la Campionatele Mondiale din 1950, 1951 şi 1952, asimilînd multe cunoştinţe şi experienţă la aceste întreceri.

Din toamna lui 1948 este elevă la Şcoala Medie Tehnică de Cultură Fizică (Ş.M.T.C.F.) care funcţiona în localul vechiului Liceu israelit, unde profesor a fost renumitul domn Iovănescu. După terminarea studiilor secundare, din toamna anului 1952 devine studentă la Institutul de Cultură Fizică (I.C.F.) din Bucureşti. Îşi continuă activitatea la cluburile Progresul şi Voinţa, sub îndrumarea unor antrenori pricepuţi. Participă cu regularitate, timp de aproape 15 ani, la competiţiile interne, obţinînd 22 de titluri naţionale (5 la simplu, 11 la dublu, 6 la mixt) precum şi 9 titluri cu echipele Progresul şi Voinţa Bucureşti, în total 31 de titluri naţionale, situîndu-se pe poziţia a treia în ţară după Maria Alexandru-Golopenţa şi Angelica Rozeanu.

Pe plan internaţional obţine remarcabile rezultate. La Campionatele Mondiale cucereşte 12 medalii din care 5 de aur, două de argint şi 5 de bronz. Cu cele 5 medalii de aur se situează pe locul 5 în ierarhia mondială stabilită pentru perioada 1926-1994.

La Campionatele Europene de senioare cucereşte 4 medalii, dintre care una de aur, două de argint şi una de bronz. După retragerea din activitatea competiţională între anii 1967 şi 1989, devine antrenoare federală şi antrenoare a lotului naţional de tenis de masă, contribuind la formarea unor sportive de mare valoare. Ca antrenoare federală şi de lot naţional a cucerit pentru România, prin sportivii pe care i-a pregătit, 3 medalii de aur, 7 de argint şi 16 de bronz la C.M. şi C.E.

A fost de două ori în funcţia de antrenoare şi căpitan nejucător al selecţionatelor europene feminine pentru meciurile Europa – Asia. A fost timp de 30 de ani preşedinta Colegiului Central al Antrenorilor şi membră a Biroului Executiv al FRTM. A făcut parte şi din Biroul Executiv al CNEFS şi preşedintă a Comisiei Naţionale pentru sportul feminin. A elaborat şi publicat numeroase lucrări de specialitate privind tenisul de masă.

În perioada 1982 – 1992 a făcut parte din Comitetul Director şi Comitetul Executiv al Uniunii Europene de Tenis de Masă. A fost aleasă membru în comitetul executiv şi în Comisia Tehnică a ITTF. În semn de apreciere pentru activitatea îndelungată în dezvoltarea tenisului de masă pe plan european şi mondial i-a fost acordat titlul de membru onorific pe viaţă al Uniunii Europene de Tenis de Masă. ITTF i-a decernat distincţia exclusivistă Hall of Fame, rezervată marilor performeri ai tenisului de masă care au cucerit cel puţin 5 titluri mondiale.

Pe plan naţional, în 1953, după cucerirea primului titlu mondial cu naţionala României, a primit, la 20 de ani, titlul de Maestru al Sportului, în 1955 de Maestru Emerit iar în 1965 a primit distincţia de Antrenor Emerit. A fost decorată cu Ordinul Muncii clasa a III-a. În anul 2000 i-a fost decernată Crucea Naţională Serviciul Credincios clasa a III-a.

În anul 1990 s-a stabilit în Germania unde pînă în 1994 a activat la Federaţia Germană de Tenis de Masă. Din păcate, cu toate că s-a format şi pregătit în Timişoara timp de 7 ani, unde a cucerit numeroase titluri de campioană orăşenească şi regională de junioare şi senioare, oraşul adoptiv nu i-a acordat nici măcar titlul de Cetăţean de Onoare.

A revenit destul de des în ţară, în Bucureşti şi Timişoara, unde locuieşte sora sa, cu ocazia diferitelor evenimente, printre care şi unul dureros, în 2009, prilejuit de înmormîntarea mamei sale.

PALMARES: Campionate Mondiale: 5 aur, la Bucureşti (1953 – pe echipe), Utrecht (1955 – pe echipe şi la dublu) şi Tokyo (1956 – pe echipe şi la dublu); 3 argint, la Bombay (1952 – pe echipe), Stockholm (1957 – pe echipe), Praga (1963 – pe echipe); 5 bronz, la Tokyo (1956 – simplu şi dublu mixt), Stockholm (1957 – la simplu şi dublu) şi Praga (1963 – simplu). Campionate Europene: un aur, la Budapesta, în 1958, la dublu, şi două de argint, la Budapesta (1958 – pe echipe) şi Malmo, în 1964, la dublu.

-VA URMA-

Acest articol a fost publicat în Tenis de masă și etichetat cu , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


trei × = 21

 


Ultimele articole din categoria Tenis de masă: