Spadasinele, primă medalie a României la Rio: aur. Mergea și Tecău, cel puțin argint

Echipa feminină de spadă a României a adus prima medalie delegației ”tricolore” la Jocurile Olimpice de vară de la Rio de Janeiro, câștigând cu 44-38 finala cu China, pe care a deposedat-o astfel de titlul suprem, cucerit în 2012 la Londra, și adjudecându-și aurul olimpic. Ana Maria Popescu (Brînză), Simona Gherman, Simona Pop și Loredana Dinu au triumfat în proba feminină de spadă pe echipe a competiției olimpice de scrimă.

Popescu, Gherman, Pop și Dinu le-au învins într-un duel încheiat după miezul nopții de joi spre vineri la ora României pe fostele campioane sub însemnul celor 5 cercuri și au obținut astfel locul 1, titlul olimpic și medaliile de aur, primele în cadrul participării ”tricolore” la actuala ediție a Jocurilor Olimpice de vară, a 31-a, în Brazilia.

Dinu-Pop-Popescu-Gherman-cu-medaliile-pe-podium4

Dinu (stânga), Pop, Popescu, Gherman, cvartet de aur al scrimei românești, cu prima medalie pentru delegația tricoloră la Rio de Janeiro / foto: frscrima.ro

 

După ce au dispus cu 24-23 de SUA și au pătruns în finală grație unui succes cu 45-31 în dauna Rusiei, care avea să devină medaliată cu bronz într-o finală mică adjudecată în fața Estoniei, româncele antrenate de Dan Podeanu și George Epurescu au adăugat și titlul olimpic palmaresului echipei feminine de spadă a României, multiplă campioană continentală și mondială. Este totodată a patra medalie de aur pentru scrima românească la o ediție a Jocurilor Olimpice de vară și prima într-o probă pe echipe, ceilalți trei campioni olimpici fiind Mihai Covaliu, la ediția din anul 2000, la Sydney, Laura Badea în 1996, la Atlanta, și Ionel Drâmbă în 1968, la Mexico City, fiind tot prima medalie cucerită de o echipă feminină a României după o pauză de 20 de ani la o ediție a Jocurilor Olimpice, precedenta fiind în 1996, la Atlanta, când echipa de floretă feminin câștiga medalia de argint.

Stelistele Popescu și Gherman, în vârstă de 31 de ani, au punctat cu brio a patra respectiv a doua participare olimpică, și Dinu, instruită la centrul olimpic craiovean, tot de 31 de ani, fiind la a doua prezență la J.O. de vară, cu un debut în cazul sătmărenei de 27 de ani Simona Pop.

Ziua a șasea a competiției olimpice din perioada 5-21 august a fost de departe cea mai fructuoasă pentru România, care a intrat astfel în rândul celor 35 de delegații aureolate la Rio de Janeiro, din totalul de 56 de națiuni cu măcar o urcare pe podium, fiind completată și de pătrunderea perechii Florin Mergea – Horia Tecău în finala de dublu masculin la tenis de câmp grație trecerii cu 6-3, 7-5 de Sock și Johnson (SUA), ceea ce îi asigură medalia de argint, cu speranțe la aurul olimpic în finala de astăzi după sistemul în 5 seturi cu spaniolii Marc Lopez și Rafael Nadal.

Statele Unite ale Americii a cucerit cele mai multe medalii până acum la Rio de Janeiro, 38, dintre care 16 de aur, 12 de argint și 10 de bronz, urmată în această ierarhie de China, cu 30, dintre care câte 11 de aur respectiv bronz și 8 de argint, Japonia, cu 22 de medalii, dintre care 7 de aur, două de argint și 13 de bronz, alte 3 țări adjudecându-și printre altele câte 5 medalii de aur, și anume Australia, Coreea de Sud și Ungaria. Câte 4 medalii de aur în totaluri de 19, 16 respectiv 8 clasări pe podium au cucerit Rusia, Regatul Unit și Germania, Italia a obținut 3 medalii de aur, 6 de argint și 3 de bronz, iar 6 delegații, ale Franței, Kazakhstanului, Thailandei, Spaniei, Elveției și Croației, câte două medalii de aur.

Tot joi, echipajul de 8+1 feminin al României a pătruns în finala A pentru medalii a regatei de canotaj de pe Lagoa, în care va concura pe culoarul 2 alături de, în ordine, Olanda, SUA, Regatul Unit, Canada și Noua Zeelandă.

Cu timișoreanul Cristi-Ilie Pîrghie în barcă, echipajul de dublu rame fără cârmaci al flotilei ”tricolore” a înregistrat cel mai lent timp și în finala B a probei, 7:13,68, inferior celui cu care se rata calificarea în finala A pentru medalii, 6:48,17, după ce Pîrghie și George Palamariu treceau inițial de serii în 6:51,13. Titlul olimpic al probei, în finala A, a fost cucerit de neo-zeelandezii Murray și Bond, în 6:59,71, urmați pe podium de perechile din Africa de Sud și Italia.

Astăzi, cea de-a 7-a zi a Jocurilor Olimpice de vară programează printre altele o ”dublă” româno-spaniolă, la handbal feminin, în cea de-a patra și penultima etapă din faza grupelor, și tenis de câmp cu medaliile pe masă, la dublu masculin, însă și startul probei pe echipe de tenis de masă feminin, în optimi, Dodean Monteiro, Szucs și Samara avându-le în față pe sud-coreene, precum și lansarea întrecerilor de atletism, în care Adelina Dorina Pastor se va alinia la start în penultima zi de concurs, sâmbătă 20 august, cu ștafeta de 4×400 metri, finala probei fiind programată în reuniunea căderii de cortină peste competiția de peste Oceanul Atlantic, duminică 21 august.

România va cuceri astăzi în mod cert și cea de-a 303-a medalie olimpică, prin Mergea și Tecău, bilanțul total al ”tricolorilor” peste ani sub însemnele celor 5 cercuri fiind 89 de aur, 94 de argint și 119 de bronz, medalii dintre care aproape o treime au fost adjudecate de gimnastica artistică feminină.

Nu mai puțin de 13 discipline olimpice au astăzi întreceri cu medaliile pe masă, în tir cu arcul, atletism, box, ciclism pe velodrom, haltere, hipism, scrimă, judo, canotaj, tir, înot, tenis de câmp și gimnastică la trambulină.

 

Acest articol a fost publicat în Scrimă, Tenis și etichetat cu , , , , , , , , , , , , , , , . Salvează legătura permanentă.

Comentariile nu sunt permise.


Ultimele articole din categoria Scrimă: