Costel Dobârcău despre Estera Dobre, din nou argint în Europa

Jimbolia se poate mîndri cu un al cincilea titlu la rînd de vicecampioană europeană de senioare la lupte libere, dobîndit aseară de Estera Dobre. „Din păcate şi din fericire Estera a devenit din nou vicecampioană continentală”, ne-a spus antrenorul emerit Cornel Dobârcău, de la CSS Jimbolia, cel care a lansat-o, referindu-se la înalta performanţă atinsă de sportiva de 25 de ani dar şi la pierderea pentru a 5-a oară la rînd a ultimului act.

„Îmi amintesc că a început luptele în 2003, la 14 ani; mi-a recomandat-o Georgeta Gazibara, Dumnezeu să o odihnească! – fosta campioană mondială de atletism, era profesoară de sport şi a îndrumat-o către lupte. Am selecţionat-o, într-adevăr, şi într-un an de zile a obţinut deja performanţe. Prima sa medalie a venit la Campionatul Naţional de cadeţi din 2004, la Târgovişte, la 49 kilograme. Estera a luptat mult şi în cadrul categoriei 51, dar fiind categorie olimpică 48 şi 51 neolimpică, a rămas la 48”, a explicat Cornel Dobârcău despre participanta la J.O. de vară Beijing 2008.

„Muncă, ambiţie, spirit de sacrificiu”, astfel a caracterizat antrenorul Dobârcău calităţile ce au propulsat-o pe Dobre, care a luptat marţi la Beograd pentru a cincea oară consecutiv pentru titlul european de senioare. Din păcate, medalia de aur a devenit Fata Morgana pentru timişeanca rămasă mereu cu argintul, acum fiind întrecută de reprezentanta Ucrainei, Liudmila Balushka, după ce în optimi a învins-o pe norvegianca Henriette Slattum, cu 3-0, în sferturi a trecut de Marziget Bagomedova, cu 4-0, ca în semifinale să o învingă pe rusoaica Marina Vilmova cu 3-1. Dobre a obţinut anual argintul european, începînd din 2008, iar ediţia belgrădeană n-a făcut excepţie.

Partea frumoasă a poveştii este că luptătoarea lansată de CSS Jimbolia revine din acest sezon pentru a concura în numele unei grupări timişene, urmînd a debuta cu echipa feminină a CSM Timişoara în Superliga de lupte, odată cu întrecerea din 23-24 martie, de la Braşov. „Estera n-a obţinut încă biletele pentru Jocurile Olimpice dar are la dispoziţie 3 turnee de calificare, în Bulgaria, China şi la Helsinki, în luna aprilie, din săptămînă în săptămînă. Dacă se califică deja de la primul, nu mai trebuie să se alinieze la următoarele”, ne-a explicat profesorul Petre Brânduşan, antrenorul echipei de lupte a CSM Timişoara, nou lansată în Superliga feminină, punctînd totodată că gruparea de pe Bega are şi 2 reprezentanţi străini la C.E. de la Beograd, şi anume pe Vladimir Gotişan (categoria 66 kilograme) şi Ion Gurmuzache (cat. 84 kg.).

Remarcabil, Dobre a colecţionat medalii pe plan naţional şi internaţional încă de pe vremea cînd concura în numele Jimboliei, abia apoi urmînd transferul la gruparea din Sfântu Gheorghe. Cornel Dobârcău (42 ani), care în anul 2011 a fost recompensat cu titlul de antrenor emerit, în baza celor 3 medalii cucerite de Estera Dobre la mari competiţii internaţionale, a contorizat la 11 numărul titlurilor naţionale obţinute pentru CSS Jimbolia de sportiva ajunsă acum la 25 de ani, în acea vreme obţinînd deja un prim loc secund la European, vicecampioană continentală de seniori, plus locul 3, în prealabil, la C.E. de juniori. Ca sportivă a Jimboliei, Dobre se mai clasa pe locurile 5 şi 6 la întreceri europene de juniori şi cadeţi.

„Am început luptele la 14 ani, pînă la 22, cînd am trecut la antrenorat. Sunt de loc din Periam, am crescut în Cărpiniş şi de 20 ani sunt în Jimbolia”, a spus antrenorul emerit Dobârcău, care în cariera sa începută în 1994 a adunat 101 medalii la Campionatul Naţional şi întreceri internaţionale oficiale, prin talentaţi tineri sportivi cu Estera Dobre vârf de lance: „Am mai avut luptători buni dar care n-au atins performanţele Esterei. Mihai Luca, Cătălin Stoian, Mariana Sandache, iar din noua generaţie fraţii ei, Tabita, David Dobre, multipli campioni naţionali. Ionel Cilian s-a remarcat din altă generaţie iar în 2011 a absolvit cu brio şi Luminiţa Cilian. Acum aşteptăm să crească noul val, să ajungă să facă la rîndul lor înaltă performanţă. Sunt 30 de copii şi cadeţi, juniori în actualele noastre grupe de începători şi avansaţi, la CSS Jimbolia”, a mai spus antrenorul emerit, unicul la cârma aspiranţilor în lupte.

 

 

Distribuie
Acest articol a fost publicat în Lupte, Timişene și etichetat cu , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


+ 7 = cincisprezece

 


Ultimele articole din categoria Lupte: