Cupa Eroilor Neamului, cu cîte 8 echipe de gimnaziu şi liceu

Asociaţia Memorialul Revoluţiei 16-22 decembrie 1989 Timişoara organizează în perioada 5-12 iunie cea de-a doua ediţie a turneului de minifotbal destinat elevilor de gimnaziu şi liceu şi dotat cu „Cupa Eroilor Neamului”, în colaborare cu IJS Timiş şi DJTS Timiş, care începe marţi dimineaţă la 9 la Şcoala Generala nr. 16 „Take Ionescu” odată cu jocurile din grupe ale şcolilorgimnaziale şi se încheie tot într-o zi de marţi, cu cele două finale, la Colegiul Tehnic „Regele Ferdinand I”. Iar 3 instituţii de învăţămînt timişorene au echipe la ambele categorii, tot 3 fiind numărul localităţilor timişene cu reprezentante în întrecere, şi anume Săcălaz, Cărpiniş şi Checea.

Astfel, jocurile Şcoala Generală nr. 16 – “William Shakespeare” şi “Bela Bartok” – Şcoala Generală Săcălaz vor inaugura marţi 5 iunie disputele Grupei A a şcolilor gimnaziale, pe terenul de minifotbal de pe strada Bucureşti 11, cele 4 echipe disputîndu-şi pe parcursul dimineţii şi celelalte meciuri fiecare cu fiecare, iar Şcoala Generală Cărpiniş – „Nikolaus Lenau” şi Şcoala Generală Checea – Şcoala Generală nr. 21 vor deschide ziua de miercuri în Grupa B gimnazială, în aceeaşi locaţie.

De joi 7 iunie, de la ora 9, turneul se va muta în zona Modern, odată cu debutul Grupei A liceale prin partidele Colegiul Tehnic Ferdinand I – “William Shakespeare” şi Liceul „Nikolaus Lenau” – “Bela Bartok”. În fine, ziua de vineri 8 iunie îşi va derula pe acelaşi teren de la Colegiul Tehnic „Regele Ferdinand I”, din strada Renaşterii nr. 24A, începînd tot cu ora 9, jocurile Grupei B a întrecerii liceelor, cu Colegiul Mincu – Colegiul I.C. Bratianu şi Colegiul Tehnic Ungureanu – Liceul Obradovici

Finalele ambelor categorii vor avea loc marţi 12 iunie, de la ora 09 cu cea a gimnaziului, pe terenul Colegiului Tehnic „Regele Ferdinand I” (TM, Str. Renasterii, nr. 24A), iar apoi, de la ora 10, cu cea a liceelor. Festivitatea de premiere va scoate în evidenţă primele 4 clasate în cele două eşaloane ale „Cupei” precum şi cel mai bun portar respectiv jucător al competiţiei.

În continuare, un comunicat din partea organizatorilor acestei competiţii juvenile, reliefînd semnificaţia întrecerii.

Asociaţia Memorialul Revoluţiei 16-22 Decembrie 1989, împreună cu Inspectoratul Şcolar Judeţean Timiş şi Direcţia Judeţeană pentru Tineret şi Sport Timiş, organizează în perioada 5 iunie-12 iunie 2012 a II-a Ediţie a Cupei Eroilor Neamului de minifotbal. Competiţia sportivă se adresează elevilor din gimnaziile şi liceele timişorene şi aliniază la startul ei mai multe echipe.

Tineretul continuă să reprezinte un punct de interes major pentru organizatorii acestei competiţii. Obiectivele primordiale ale acestei întreceri sunt dezvoltarea spiritului de competiţie şi stârnirea interesului pentru cunoaşterea istoriei locale şi naţionale.

Competiţia este un omagiu adus Eroilor Neamului şi doreşte, totodată, să îndrepte atenţia elevilor participanţi spre unele personalităţi ale istoriei naţionale şi locale. Toţi participanţii la această ediţie sunt invitaţi să cinstească prin sport memoria Eroilor.

Ideea din care s-a născut această întrecere a venit din partea conducerii Asociaţiei Memorialul Revoluţiei 16-22 Decembrie 1989 şi a avut ca punct de plecare o altă competiţie de minifotbal menită a omagia Eroii căzuţi în Revoluţia din Decembrie 1989. Prin urmare, întrecerea dedicată Eroilor Neamului a fost precedată de Cupa Memorialul Revoluţiei, competiţie ce se desfăşoară în fiecare an în luna Decembrie.

Cupa Eroilor Neamului doreşte să vină în completarea orelor de istorie ţinute la clasă. Ne-am propus, prin această activitate, să apropiem mai mult elevii din şcoli de istoria naţională.

Afişul cuprinde imaginea a 6 personalităţi însemnate, atât din viaţa sportivă, cât şi din domeniul istoriei:

Vasile Balmuş (1964-1989) – Erou Martir al Revoluţiei din Decembrie 1989, culturistul amator care a căzut sub gloanţele celor ce apărau regimul comunist în Decembrie 1989. Eroul a fost ucis în centrul Timişoarei apărând libertatea. Astăzi, în amintirea jertfei lui, în fiecare an se organizează la Timişoara o competiţie sportivă internaţională dedicată culturiştilor amatori.

Dan Păltinişanu (1951-1995) – mare fotbalist al „Politehnicii” Timişoara, stoperul central, câştigător al Cupei României cu „Politehnica” Timişoara în ediţia 1979-1980. În ediţia 1980-1981 a Cupei Cupelor, eroul sportiv a reuşit să marcheze golul decisiv împotriva echipei scoţiene Celtic Glasgow, golul prin care echipa timişoreană a eliminat celebra echipă britanică şi a acces în faza a doua a competiţiei europene intercluburi. Eroul sportiv a fost selecţionat de 3 ori în echipa naţională a României.

Majestatea Sa Carol I (1839-1914) – fost domnitor, apoi rege al României, după abdicarea lui Alexandru Ioan Cuza. Domnia lui Carol I a început, de fapt, în aprilie 1866, odată cu intrarea sa în ţară. Proclamat domnitor al României în ziua de 10 mai 1866, rămâne cu acest titlu până în 14 martie 1881, când este proclamat rege, devenind astfel primul rege al României.

Pentru consolidarea prestigiului personal şi al ţării, pe 9 septembrie 1878 a primit titlul de „Alteţă Regală”. În timpul domniei sale, ţara a obţinut independenţa deplină faţă de Imperiul Otoman, după un război (cunoscut în istorie ca Războiul de Independenţă, dar şi ca Războiul Ruso-Turc, 18771878) în care contribuţia României a fost decisivă.

Tot în timpul domniei lui Carol I, în 1913, în urma Celui De-al Doilea Război Balcanic, încheiat prin Tratatul de la Bucureşti, din 1913, România obţine partea de sud a Dobrogei, Cadrilaterul, de la Bulgaria. A murit la 27 septembrie/10 octombrie 1914.

Alexandru Ioan Cuza (1820-1873) – a fost primul domnitor al Principatelor Unite şi al statului naţional România. A participat activ la mişcarea revoluţionară de la 1848 din Moldova şi la lupta pentru Unirea Principatelor.

La 5 ianuarie 1859, Cuza a fost ales domn al Moldovei, iar la 24 ianuarie 1859 şi al Ţării Româneşti, înfăptuindu-se astfel unirea celor două Ţări Române.

Devenit domnitor, Alexandru Ioan Cuza a dus o susţinută activitate politică şi diplomatică pentru recunoaşterea Unirii de către puterea suzerană şi puterile garante şi apoi pentru desăvârşirea Unirii Principatelor Române pe calea înfăptuirii unităţii constituţionale şi administrative, care s-a realizat în ianuarie 1862, când Moldova şi Ţara Românească au format un stat unitar, adoptând oficial, în 1862, numele de România, cu capitala la Bucureşti, cu o singură adunare şi un singur guvern.

Cuza a fost obligat să abdice în anul 1866 de către o largă coaliţie a partidelor vremii, denumită şi Monstruoasa Coaliţie, din cauza orientărilor politice diferite ale membrilor săi, care au reacţionat astfel faţă de manifestările autoritare ale domnitorului.

Avram Iancu (1824-1872) – fost avocat de profesie şi revoluţionar român paşoptist, a jucat un rol important în Revoluţia de la 1848 din Transilvania. În anul 1849, a comandat armata românilor transilvăneni, în alianţă cu armata austriacă, împotriva trupelor revoluţionare ungare aflate sub conducerea lui Lajos Kossuth.

Mihai Viteazul (1558-1601) – a fost bănişor de Strehaia, stolnic domnesc şi ban al Craiovei, apoi domnitor al Ţării Româneşti şi primul conducător ce a reuşit să unească, pentru o scurtă perioadă de timp, cele trei Ţări Române (Ţara Românească, Moldova şi Transilvania) sub conducerea sa. Mihai Viteazul a domnit între 1593 şi 1601 şi a reuşit prin fapta sa să ţină trează dorinţa creştinătăţii răsăritene de a fi unită într-un nou Imperiu Bizantin.

Sperăm ca faptele de vitejie ale Eroilor omagiaţi în această competiţie să le trezească tuturor participanţilor la această a II-a Ediţie a Cupei Eroilor Neamului dorinţa de a afla mai multe amănunte din viaţa celor ce au făurit istoria naţională, pentru a putea duce mai departe flacăra vie a libertăţii, demnităţii şi unităţii. Eroii nu mor niciodată, Eroii nu au vârstă! 

Distribuie
Acest articol a fost publicat în Futsal/Minifotbal, Sport juvenil, Timişene și etichetat cu , , , , , , , , , , , , , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


8 + = noua

 


Ultimele articole din categoria Futsal/Minifotbal: