Cupa Junior, la Recaş: kata şi kumite pentru invitaţi de vază

„Cupa Junior” şi-a derulat în week-end cea de-a cincea sa ediţie, disputată în premieră la Recaş, în sala sporturilor, fiind dedicată copiilor şi adolescenţilor, de la 5 pînă la 18 ani. Iar după cum a specificat Bede Lazslo Arthur, Maestru Emerit al Sportului, 4 Dan, şi conducător al grupării CS Bede Shotokan Karate Do Timişoara, organizator al tradiţionalei competiţii, aceasta este dedicată în special începătorilor, ţintind selecţia copiilor pentru performanţă iar în cazul specific al strămutării cu această ocazie a concursului la Recaş şi dezvoltarea karate-ului în oraşul vinurilor. În continuare, o galerie foto precedată de cîteva consideraţii de la evenimentul marcat de prezenţa Simonei Amânar Tabără.

Clubul timişorean de profil a deschis o filială a sa şi în Recaş iar „Cupa Junior” a venit implicit în întîmpinarea copiilor începînd cu cea mai mică grupă de vîrstă, 5-6 ani, şi pînă la cadeţi, 17-18 ani, cu un total de 180 de participanţi, dintre care 30 aflaţi la prima întrecere. Ca o bună notă pentru notorietatea concursului, pe lîngă karatiştii timişeni s-au aliniat la start tineri sportivi din judeţele Bihor, Arad, Caraş Severin, Hunedoara sau Cluj.

Practicant al acestui sport de 22 de ani, Bede Laszlo Arthur, posesor al centurii de 4 Dan şi Maestru Emerit al Sportului, vizează în această vară împreună cu antrenorul secund Adina Bede, 2 Dan, selectaţionarea cîtorva sportivi pentru participarea la Campionatul Mondial WKC din Lituania, programat în luna iulie, pînă atunci competiţia recăşeană oferindu-i prilejul să observe cîteva plăcute semne: „Am avut surprize la centura albă, nivelul competitiv a fost foarte bun şi în cazul lor, iar la centurile maro şi negru sportivii au făcut performanţă. Mulţumim tuturor participanţilor la concurs dar şi publicului spectator, oficialilor şi sponsorilor, care ne-au ajutat foarte mult, pentru plăcerea de a ne fi onorat cu prezenţa”.

Iar „Cupa Junior” în versiunea sa recăşeană a captat cu atît mai multă greutate cu cît a avut-o în audienţă pe remarcabila invitată de onoare Simona Amînar Tabără, reprezentînd Academia Olimpică Română, Filiala Timiş, printre alte nume de rezonanţă făcînd parte din elita sportului în karate şi prezente la întrecerea juvenilă fiind Mihail Plop, campion european şi campion mondial de karate, Viorel Tiagu, Maestru Emerit al Sportul, şi Alexandra Corbeanu, care „a venit de la Campionatul European, cu titlul de campioană continentală”, după cum a precizat conducătorul şi antrenorul Bede.

Au existat bineînţeles şi remarcări, recompensate inclusiv printr-un Premiu Fair Play acordat reprezentantului Shodan Timişoara, şi anume Luca Preda, în vîrstă de 10 ani, la cadeţi lăsînd o bună impresie mai ales Jessica Duma (Banzai Arad), Casian Cîrlig, timişorean de la clubul organizator, Radu Ţig (Shodan Timişoara), Kevin Luca (Şcoala de Arte Marţiale Corbeanu Alexandra – Timişoara).

Întrecerea a constat în două probe, şi anume cea de kata, constînd pentru cei mai puţin avizaţi într-o demonstraţie susţinută în faţa a 5 arbitri, dintre care unul central, fiecare oferind o notă, în funcţie de cea finală alcătuindu-se o ierarhizare, respectiv cea de kumite, constînd într-o luptă reală de semicontact, între doi sportivi, în care predomină viteza şi îndemînarea. Probele au fost atît individuale cît şi pe echipe, organizatoarea CS Bede Shotokan Karate Do Timişoara excelînd la kumite în întrecerea pe echipe, urmată de clubul Shodan Timişoara, în vreme ce Dacicus Orăştie a dominat pe echipe la kata.

Ca alte nume cu frumoase evoluţii sîmbătă, Vlad Adumitrăcesei, Valentin Grecu, Alexandru Forţ sau Denis Iovescu, 60% dintre participanţii la „Cupa Junior” fiind băieţi.

Antrenorul principal Bede Laszlo Arthur a explicat că tinerii au numai de cîştigat din îmbrăţişarea acestei discipline şi alinierea la startul unor asemenea competiţii, cu contribuţii la o dezvoltare fizică armonioasă şi perfecţionarea aptitudinilor motrice de bază. Mai mult, clubul CS Bede Shotokan Karate Do Timişoara are deja o vastă expertiză în îndrumarea adolescenţilor spre aceste ţinte, fiinţînd din anul 2002, ca parte a Federaţiei Române de Arte Marţiale, versiunea Eureka, şi derulîndu-şi activitatea principală în spiritul artelor marţiale, cu două direcţii primordiale, şi anume spre sportul de performanţă, cu 10% dintre practicanţi astfel orientaţi, în vreme ce ceilalţi componenţi fac sport de întreţinere şi nu neapărat mai puţin de calitate dar nedirecţionat spre performanţa în sine.

Din fericire, Timişoara este un pol de putere în karate-ul românesc, cu mii de sportivi practicanţi şi numeroşi simpatizanţi, regăsindu-se în cluburile de profil din oraş, ceea ce plasează capitala Banatului, laolaltă cu Bucureşti sau Cluj-Napoca, între centrele de forţă la nivel naţional: „Avem un lot valoros, cu vreo 30-40 de sportivi care se pregătesc permanent în acest frumos sport care educă foarte mult fizicul şi psihicul”, ne-a mai spus Bede Lazslo Arthur, mai multe despre gruparea organizatoare putînd fi aflate de pe portalul oficial www.shotokankaratedo.ro

Întrecerea de la Recaş a fost sprijinită prin echipamente şi nu numai inclusiv de Primăria locală, reprezentată la „Cupa Junior” şi de Marinel Paşca, primarul urbei.

 

Distribuie
Acest articol a fost publicat în Arte marţiale, Sport juvenil, Timişene și etichetat cu , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


× 8 = cincizeci sase

 


Ultimele articole din categoria Arte marţiale: