Bogdan Mada (CS Water Performance Timişoara): “La Jocurile Olimpice de la Londra am fost doar al 11-lea, la Rio vreau să fiu campion”

Este ora tradiţionalelor bilanţuri ierarhice anuale ale celor mai buni sportivi timişoreni şi timişeni şi nu mulţi ştiu probabil că de pe Bega au fost lansaţi medaliaţi la nivel naţional dar şi balcanic şi chiar european, cu participări la Campionatul Mondial şi Jocurile Olimpice, care nu s-au regăsit în ultimii ani în aceste topuri de sfîrşit de an pentru simplul motiv că nu mai activau la cluburi locale, Timişoara avînd în kaiak-canoe doar o pepinieră juvenilă, la CSŞ1. Dar ei există iar clubul Water Performance a înlăturat minusul, fostul coordonator al lotului olimpic al Japoniei, Octavian Ispas, lansînd la apă o grupare de seniori care i-a reunit şi nu oricum, ci cu cele mai îndrăzneţe dintre ţeluri.

Juniorul la absolvire David Balaj, "olimpicul" Bogdan Mada şi decanul de vîrstă multiplu laureat Alin Anton, în plan apropiat, pe simulatoarele cu care antrenorul Octavian Ispas a dotat CS Water Performance Timişoara

Timişoara, o bandă rulantă de lansat performeri în kaiak-canoe prin pepiniera sa de la CSŞ1, s-a dumirit în cele din urmă că se chinuia practic pentru alţii sau chiar în van, cele mai promiţătoare talente sfîrşind în curtea Stelei sau la Dinamo iar unii abandonînd după absolvirea junioratului, şi colacul de salvare a fost aruncat din îndepărtata Japonie, antrenorul Octavian Ispas pregătindu-şi revenirea de la cîrma lotului olimpic nipon pe Bega unde mai activase sezoane în şir prin excelenta fondare în 2009 a unui club de seniori în oraş, CS Water Performance, pe care l-a lansat în fapt la apă în acest 2012, cu un rezultat imediat la nivel naţional şi coagulînd în echipă un fost performer de nivel mondial reactivat şi deloc trecuţ, timişoreni „repatriaţi” de la grupări bucureştene, printre care şi un participant la Jocurile Olimpice de vară Londra 2012, precum şi proaspeţi absolvenţi ai secţiei juvenile de la CSŞ1.

Echipa e straşnică şi are planuri mari, noi trecîndu-i pragul pentru a lua pulsul pregătirilor şi întru a saluta necesara, binevenita şi excelenta iniţiativă de a relansa pe Bega şi un club de seniori în kaiak-canoe, fără de care hemoragia de talent juvenil ar fi continuat.

Într-adevăr, deşi pe Bega erau lansaţi toţi aceşti performeri ale căror cărţi de vizită prezentate mai jos stau mărturie a potenţialului valoric al Timişoarei în kaiak-canoe, anul trecut doar juniorul Cosmin Vieru intra în topul celor mai buni 10 sportivi timişeni, încă fiind la o grupare locală, CSŞ1.

Bogdan Mada, "olimpicul" de 23 de ani din Urseni, un campion european de juniori

CS Water Performance Timişoara a schimbat însă datele problemei, odată cu revenirea antrenorului Ispas de la timona flotilei nipone, după J.O. de vară Londra 2012, iar efectul imediat a fost conferit de un ex-multiplu laureat, Alin Anton, care s-a prezentat în vară între kaiakiştii de pe Bega în 3 probe ale Naţionalului, excelînd în cea de 200 metri, cu timpul de 38:30, cu care a devenit vicecampion naţional, de pe locul secund. Anton, care a încheiat al cincilea pe 1.000 metri, tot la K1, în 4.38 minute, a adus astfel prima medalie pe ţară a proaspăt lansatei Water Performance.

Altele, cu siguranţă, vor mai urma, după cum ne-au convins noii echipieri.

Astfel, Bogdan Mada, unul dintre foarte puţinii timişeni prezenţi în vară la Jocurile Olimpice, a explicat după experienţa insulară că “speram într-o clasare între primii 3 la Jocurile Olimpice, după locurile 4 la Campionatul Mondial, în august 2011, la Szeged. N-a mers însă aşa cum ne aşteptam iar în finala B, capac la toate, mi s-a rupt şi padela, ceea ce nu se prea întîmplă…”, adăugînd că „ne bazam pe timpii obţinuţi în pregătiri, mai buni decît cei pe care i-am realizat apoi în curse, însă consider că am şi stat un timp prea îndelungat la Londra, ceea ce ne-a restrîns timpul de pregătire, antrenamente care, la faţa locului, au fost perturbate: pista de concurs putea fi închisă, cînd puteai să te antrenezi era vînt puternic, şi tot aşa…”

Portalul oficial al J.O. de vară 2012 a citat ca sursă de informare cotidianul www.sporttim.ro în privinţa prealabilelor rezultate ale timişeanului Bogdan Mada

Mada, născut în 14 februarie 1989, la Urseni, şi care practică sportul pe ape de 10 ani, după ce începuse cu fotbalul, a adăugat la neajunsurile londoneze faptul că „am avut un alt antrenor, specializat pe canoe, care n-avea întreaga experienţă necesară pentru kaiak”. Ce a fost, a fost, dar acum „am însă încredere în ceea ce putem reuşi împreună, iar cînd am aflat că Octavian Ispas revine la Timişoara, n-am mai stat deloc pe gînduri”.

Bogdan, măsurînd 1,82 metri şi cîntărind 89 kilograme, un campion european de junior în 2007, a avut un foarte reuşit 2011, cu calificarea la Jocurile Olimpice şi fiind despărţit de sutimi de secundă, de pe locul 4, de medalii la Campionatul Mondial de la Szeged, însă participarea la Jocurile Olimpice n-a considerat-o ca pe o reuşită în sine, declarîndu-se nesatisfăcut de rezultatele înregistrate.

Dublu medaliat în acest an cu argint şi bronz la naţionalele de seniori, pentru CSA Steaua, de unde s-a „repatriat” recent, în octombrie, după 5 ani la cele două mari grupări bucureştene, Mada va aniversa în 2013 un deceniu de la un prim „argint” cucerit în kaiakul de simplu, pe atunci penru CSŞ1 Timişoara, cariera fiindu-i între timp scurtcircuitată, în 2009-2010, de o operaţie la picior şi o ruptură musculară a braţului drept, care l-a aruncat 6 luni pe tuşă: „Atunci nu mi s-a mai acordat încredere, mi s-a şi sugerat că pot să mă şi las, şi de aceea am ales să revin la Timişoara. Este ca un nou început!”

Iar Mada are încredere că din 2013 încolo poate reînoda forma care l-a propulsat în 2011 spre medalia de bronz la Campionatul European de tineret de la Zagreb, în echipaj cu Ionuţ Mitrea, iar peste o lună pe locurile 4 la Mondialul de la Szeged…

Reamintind filmul prezenţei sale la Eton-Dorney, Bogdan Mada, debuta la J.O. de vară pe 10 august 2012, împreună cu Ionuţ Mitrea, pe culoarul 4 al Seriei 1 în proba de kaiak pe 200 metri, K2, obţinînd calificarea în semifinale cu timpul de 33.978 secunde, la o secundă şi 657 sutimi în urma învingătorilor seriei, ruşii Postrigay şi Dyachenko.

Cursa a fost iute, ruşii stabilind cu această ocazie un nou record olimpic, inferior celui mondial (31.532), stabilit acum 2 ani de francezi, în Polonia. Echipajul Mada – Mitrea s-a clasat al cincilea din 6 ambarcaţiuni la start, devansîndu-l pe cel din Kazakhstan şi intrînd astfel în semifinale. Rusia (32.321), Germania (32.905), Franţa (32.933) şi Canada (33.407) s-au calificat în această ordine de pe primele 4 locuri.

Bănăţeanul în vîrstă de 23 de ani, lansat cu succes de secţia de kaiak-canoe a CSS1 Timişoara, laolaltă cu colegul său de echipaj Ionuţ Mitrea (22 ani), s-a regăsit între cele 13 formaţii la startul seriilor din vinerea de 10 august, urmate peste două ore de semifinale, care l-au aruncat în finala B de a a doua zi, sîmbătă 11 august.

***

Alexandru Şalău, absolvent al CSŞ1 Timişoara, preluat de CS Water Performance: medaliat cu bronz la Campionatul European de juniori 2012, în Portugalia

 

Iar dacă Mada a fost la Jocurile Olimpice, mai tînărul său coleg de la CS Water Performance dar şi CSŞ1 Timişoara, Alexandru Şalău, a reprezentat în vară flotila tricoloră la Campionatul European de juniori din Portugalia.

Într-adevăr, Şalău, suceveanul de 1,73 metri şi 75 kilograme care în 13 decembrie a împlinit frumoasa vîrstă de 18 ani, urca la mijlocul lunii iulie pe podiumul Campionatului European de canoe sprint pentru juniori şi tineret, încununîndu-şi astfel eforturile ajunse acum în cel de-al doilea an de pregătiri centralizate cu lotul naţional.

(Alexandru Şalău, un multiplu medaliat la nivel naţional, inclusiv cu aur, a urcat pe podium şi la întrecerea continentală a juniorilor)

Însă în spatele acestui loc 3 pe tărîm iberic stă o întreagă poveste, pe care fostul practicant de karate şi fotbal, iar în ultimii 4 ani de kaiak-canoe, cu predilecţie pentru canoe simplu, ne-a comprimat-o în cîteva idei, la o zi după aniversarea împlinirii a 18 ani: „Din păcate, la Europene în Portugalia ne-am ridicat vîrful de formă cu două săptămîni mai devreme decît era necesar şi adevărul este că doar din noroc am ajuns să mai obţinem bronzul. Dacă atingeam vîrful de formă cu două săptămîni mai tîrziu, se putea mult mai mult. Ar mai fi şi faptul că dacă era să trag în simplu, din nou, altele erau datele problemei. Dar n-a fost un om pentru echipajul de dublu şi astfel s-a alcătuit acel echipaj”.

Prin urmare, Şalău, a cărui primă medalie din carieră a fost un aur tocmai pe Bega, la Cupa Timişoarei, a concurat la Europeanul de juniori în ambarcaţiuni de 2 sau 4, şi anume în 2 x 500 metri, 2 x 1.000 metri şi 4 x 1.000 metri, ultima aducînd un eşec, „pe locul 8, după ce România a cîştigat mulţi ani la rînd această probă”.

„Dar vina a fost a Federaţiei Române, pentru că am tras pistă cînd eram în urcare iar după competiţie ne-a trebuit mult timp să ne revenim în plan fizic”, ne-a mai spus Şalău, explicînd că “mă simt mult mai bine în simplu pentru că depind numai de sine şi am mare încredere în forţele proprii. De aceea şi acum, la CS Water Performance, plănuim să mă pregătesc în simplu”, cu completarea antrenorului Ispas că „Alexandru este un bun simplist”.

Şalău, participînd în competiţia juniorilor, rezervată sportivilor născuţi în anul 1994 şi mai mici, obţinea medalia de bronz la Campionatul European găzduit de Montemar O´Vello, în Portugalia, unde a încheiat pe locul 3 întrecerea continentală la C2 pe 500 de metri, în echipaj cu prietenul său din copilărie George Gavrilei, component al LTTL Orşova. Alinierea la start, ca sportiv selecţionat în lotul reprezentativ, a constituit un succes în sine, Şalău şi Gavrilei răsplătind încrederea acordată prin obţinerea unei medalii. “Nu ne aşteptam într-atît de mult să reuşească pe 500 de metri, ci mai degrabă la dublu pe 1.000 de metri şi la 4 tot pe o mie de metri, în care şansele păreau a fi mai mari prin prisma timpilor foarte buni înregistraţi în pregătiri. S-a revanşat pe 500 de metri, probă în care nu neapărat ne aşteptam la o medalie”, ne explica la vremea aceea profesorul Zeno Lache, antrenor al sportivului Alexandru Şalău la Clubul Sportiv Şcolar 1 Timişoara.

Şalău, care a revenit aşadar pe Bega după un an în cantonamentul centralizat al lotului naţional de juniori, a pus deci mîna pe bronzul european la vîrsta de numai 17 ani, de la anul avînd drept de participare în competiţiile de tineret. Mai mult, Campionatul European de canoe sprint pentru juniori şi tineret din 2015 a fost repartizat spre găzduire României, pe lacul Bascov – Budeasa, moment în care Alexandru Şalău va avea o mai mare experienţă competiţională, la 20 de ani.

Campionatul Naţional de juniori I, II şi tineret, în probele de viteză, disputat la început de august pe Bascov-Budeasa, i-a adăugat alte medalii unui palmares total pe 2012 incluzînd în plan naţional 4 medalii de aur, 3 de argint şi una de bronz, plus un alt bronz la o regată internaţională. Alexandru Şalău a obţinut atunci în Argeş două locuri I şi un loc 2, adăugîndu-şi astfel alte două titluri naţionale.

A urmat Campionatul Naţional de seniori şi masters viteză, ce a avut loc pe lacul Bascov-Budeasa în ultima decadă a lunii august, cînd Alexandru Şalău a încheiat pe locul 3 finala probei de canoe pe 1.000 metri, cu timpul de 4:13.41, obţinînd medalia de bronz. Iniţial, în serii, Şalău încheia proba în 4.41 minute.

Alin Anton (27 ani), revenit după 3 ani pe ape şi prim medaliat al nou lansatului CS Water Performance Timişoara, dar cu un palmares precedent impresionant, la Mondiale şi Europene

***

Alin Anton, născut la 26 iulie 1985 la Piatra Neamţ, este şi cel mai aureolat dintre toţi noii „recruţi” de la CS Water Performance, realăturîndu-se astfel unui antrenor, Octavian Ispas, care-l aducea în urmă cu 13 ani pe malul Begăi, după tentative în fotbal şi box, la UMT. „Anul 2005 mi-a adus cele mai multe medalii dar din 2009 şi pînă la sfîrşitul lui 2011 nu am mai concurat. Mie cel puţin mi se pare foarte, foarte greu să revii. Unii se mai reapucă după un an de pauză dar eu am lăsat trei să treacă, şi resimt. Am revenit însă pentru că mă simţeam pe undeva neîmplinit cu ceea ce reuşisem, simţeam că n-am ajuns chiar acolo unde aş fi putut şi trebuia să ajung…”, ne-a spus kaiakistul care cucerea primul său titlu naţional în 1999.

Anton, măsurînd 1,81 metri şi cîntărind 77 kilograme, este primul medaliat al noii grupări CS Water Performance, prin argintul cucerit în acest an în proba de K1, kaiak simplu, a Campionatului Naţional de seniori.

***

David Balaj, născut în 19 august 1994 şi coleg de generaţie cu Alexandru Şalău, este al doilea recrut al CS Water Performance din noul val de absolvenţi de la CSŞ1 Timişoara, pentru care a concurat „doar în competiţii mai mici comparativ cu colegii mei, la nivel naţional, dar aştept să concurez şi eu în întreceri internaţionale”. Balaj, care practică kaiak-canoe de 3 ani, după ce a încercat în rugby, a obţinut ca primă medalie un argint în K2, kaiak dublu, la Campionatul Naţional din 2010.

Alexandru Vieru, un alt component de Mondiale al CS Water Performance Timişoara

Anul 2011 i-a mai adus un argint în kaiakul de 4, cu care devenea cîştigător al Cupei României, sportivul de 1,86 metri şi 86 kilograme avînd două arginturi şi în 2012, în K2 şi K4.

***

În fine, aşa cum Bogdan Mada are un aureolat frate în Florian Mada, colector a 7 medalii la nivel european şi mondial, tot aşa şi juniorul Cosmin Vieru, unul dintre cei mai buni 10 sportivi timişeni în 2011, are în fratele său mai mare Alexandru un pilon de bază al noii formaţii de la CS Water Performance.

Alexandru Vieru, care revine din pregătirile centralizate cu lotul României, a fost şi el „repatriat” pe Bega după o nefastă experienţă la CS Dinamo, urmînd a forţa depăşirea performanţelor recente, locul 4 la Campionatul Mondial de juniori respectiv pe 5 la Campionatul European, după ce prima sa medalie venea în 2009, la nivel naţional, aur în K4. Alexandru Vieru practică kaiak-canoe de 5 ani, după ce testa mai întîi apele în… fotbal. În fine, Cătălin Ursu, un ex-campion naţional şi balcanic, întregeşte echipa celor de la CS Water Performance, care va mai reuni în timp juniori absolvenţi de perspectivă de la CSŞ1.

Dar iată cărţile de vizită ale sportivilor amintiţi mai sus…

***

Flotila CS WaterPerformance Timişoara, pe Bega, asistată din spate de antrenorul Octavian Ispas

Clubul Water Performance a fost fondat în anul 2009 din dorinţa de a păstra o tradiţie în oraşul de pe Bega, pentru a promova acest sport în Timişoara. Water Performance se adresează tinerilor începători, sportivilor profesionişti sau masters şi nu în ultimul rând iubitorilor de sport în general. Water Performance antrenează sportivi în kaiak sau canoe, având două grupe de pregătire: Grupa Juniori şi Cadeţi, special creată pentru iniţiere, pregătire şi concurs la nivel naţional, şi Grupa de Seniori, grupă dedicată sportului de înaltă performanţă, cu participări la competiţiile naţionale, europene, mondiale şi Olimpice.

Prin efort propriu, Water Performance dispune de o bază materială solidă, compusă din trei simulatoare, o barcă rapidă pentru antrenament, kaiak-uri şi canoe pentru antrenament sau concurs, echipament de protecţie pentru începători, padele şi pagăi pentru toţi sportivii. Water Performance este un club sportiv susţinut de către Primaria Timişoara, Nelo România şi afiliat la Federaţia Română de Kaiac-Canoe.

***

Alin Anton: “Vreau să devin primul campion olimpic al Timişoarei la kaiak – canoe“

Medalii…

Campionate Mondiale de Seniori… (2005) Zagreb: Loc IV la Kayak4 la 500m și loc VII la Kayak4 la 1000m;

(2006) Szeged: Loc IV la Kayak4 la 500m și loc VI la Kayak4 la 1000m;

(2007) Duisburg: Loc V la Kayak4 la 500m

Antrenorul Octavian Ispas (stînga), revenit după 7 ani la lotul Japoniei pentru a reda Timişoarei un club de seniori în kaiak-canoe, după ce au mai fiinţat cîndva pe Bega şi CS Politehnica respectiv Constructorul

Cupe Mondiale… (2006) Duisburg: Medalie de Argint la Kayak4 la 1000m, Bronz  la Kayak4 la 500m; (2006) Szeged: Medalie de Bronz la Kayak4 la 500m;

(2007) Gerardmer: Medalie de Argint la Kayak4 la 1000m, Kayak4 la 500m , Kayak4 la 200m; (2007) Szeged: Medalie de Bronz la Kayak4 la 500m; (2007) Zagreb: Medalie de Aur la Kayak4 la 500m, Medalie de Bronz la Kayak4, la1000m;

Campionate Europene de seniori: (2002) Zagreb: Medalie de Bronz la Kayak2 la 500m, Loc 4 la Kayak2 la 1000m;

(2005) Poznan: Medalie de Bronz și Bronz la Kayak4 la 1000m, Kayak2 la 500m; (2005) Plovdiv: Medalie de Aur la Kayak2 la 500m, Medalie de Bronz la Kayak2 la1000m;

(2006) Racice: Medalie de Argint la Kayak2 la 500m, loc IV la Kayak2 la 1000m;

(2007) Pontevedra: Loc V la Kayak4 la1000m, Loc IV la Kayak2 la 500m; (2007) Belgrad: Medalie de Argint la Kayak2 la1000m,loc IV la Kayak2  la 500m.

Campionat Mondial de Juniori: (2003) Komatsu: Loc IV la Kayak2 la 1000, Kayak2 la 500m

***

Bogdan Mada: “La Jocurile Olimpice de la Londra am fost doar al XI-lea,  la Rio vreau să fiu campion!“

Medalii…

(2006) Atena: Campionatul European Juniori – loc III Kayak4, la 500m;

(2007) Racice: Campionatul Mondial Juniori – loc IV Kayak4, la 1.000 metri; (2007) Beograd: Campionatul European Juniori – loc I Kayak4, la 500m;

(2008) Szeged: Campionatul European Tineret – loc VI Kayak4, la 1000m;

(2009) Poznan: Campionatul European Tineret – loc II Kayak4, la 500m;

(2011) Zagreb: Campionatul European Tineret – loc III Kayak4, la 200m; (2011) Szeged: Campionatul Mondial Seniori – loc IV Kayak4, la 500m; (2011) Szeged: Campionatul Mondial Seniori – loc IV Kayak2, la 200m, şi loc IV Kayak2, la 500m;

(2012) Londra: Jocurile Olimpice Londra 2012 – locul 4 în Finala B, Kayak2, la 200m.

***

Alexandru Şalău: “Miracolul Patzaichin trebuie să se repete!“

Medalii…

(2012) Portugalia: Campionatul European de Juniori, Locul III la Canoe2, la 500m; (2012) Portugalia: Campionatul European de Juniori, Locul IV la Canoe2, la 1000m;(2012) România:  Regata Internațională de Seniori Bascov, Locul III Canoe1, la 1.000m; (2012) România: Campionatul Național de Seniori Canoe1, 1000m şi Canoe1 6000m.

***

Alexandru Vieru: “Îmi doresc cît mai multe participări şi medalii internaţionale ca senior“

Medalii…

(2010) Brandemburg, Germania: Campionatele Mondiale de Juniori, Loc IV Kayak4;

(2011) Zagreb, Croația: Campionatele Europene, Loc V Kayak4 la 1000m; (2011) Bascov, România: Campion Naţional Kayak1, la 200m;

(2012) Bascov, România: Campion Național Kayak1, la 200m.

***

David Balaj: “Doresc să-mi reconfirm valoarea pe plan naţional şi astept cu nerăbdare primele competiţii internaţionale“

Medalii…

(2010) Bascov, România: Campion Naţional la Juniori.

Claudiu Ursu

***

Claudiu Ursu: “Revin la lotul de seniori cu dorinţa de a cîştiga cît mai multe medalii“

Medalii…

Campion Balcanic la Juniori şi multiplu campion naţional la seniori.

 

Distribuie
Acest articol a fost publicat în Exclusiv, Kaiak-canoe, Timişene și etichetat cu , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


− cinci = 2

 


Ultimele articole din categoria Exclusiv: