„Memorialul Bela Kamocsa”, la ediţia a doua

Bela Kamocsa a fost un pasionat sportiv amator de tenis de masă şi şah iar luna aceasta a fost organizat în amintirea sa un turneu de profil dotat cu „Memorialul Bela Kamocsa”, a cărei a doua ediţie a reunit în sala de sport a Colegiului Tehnic de Vest circa 30 de practicanţi amatori nelegitimaţi din Timişoara şi Lugoj, plus 6 elevi, care au comemorat prin întrecerile derulate la 5 mese de joc trecerea sa în nefiinţă, la data de 14 ianuarie 2010.

Da, au trecut deja 2 ani iar colegi, coechipieri şi prieteni din rîndul iubitorilor tenisului de masă din Timişoara au marcat comemorarea tragicei dispariţii a celui care a fost instrumentist, cîntăreţ, interpret şi fondator al formaţiei Phoenix, întrecerile „Memorialului Bela Kamocsa” alegînd şi un cîştigător în persoana lui Gheorghe Marta, flancat în ierarhia seniorilor de Mirel Alupoaie, Aurel Crişanov şi Bogdan Popa, dintre care primilor 3 clasaţi directorul de concurs Gheorghe Fikl le-a înmînat cupe şi medalii, toţi sportivii fiind recompensaţi cu diplome de participare.

Bela Kamocsa (al doilea din stînga), încadrat de Mircea Chiciu (62 ani), fost campion naţional la înot, polo şi automobilism, arădeanca Magdalena Lespai, ex-campioană naţională şi europeană de dublu împreună cu Eleonora Mihalcea (59 ani), fostă vicecampioană mondială la dublu; foto din octombrie 2004, la turneul internaţional de veterani de la Bekescsaba

Aceasta a fost prima întrecere de tenis de masă organizată în noul an în Timişoara, noi propunîndu-vă în continuare atît un scurt remember al activităţii sportive a celui care a fost Bela Kamocsa, cît şi o retrospectivă succintă a evoluţiilor cluburilor divizionare locale spre finele anului trecut. 

Bela Kamocsa a practicat încă din tinereţe tenisul de masă, la Lugoj şi apoi în Timişoara, ajungînd la un nivel destul de ridicat, aspect poate mai puţin ştiut în comparaţie cu binecunoscutele sale preocupări artistice. Kamocsa, care a profesat ca inginer proiectant, a fost prezent cu regularitate în ultimii 20 de ani în rîndul jucătorilor veterani din Timişoara, mărturisind că sportul îi menţine forma fizică, îl detensionează şi mai ales în face o mare plăcere.

Jucătorii veterani se întîlneau de 3-4 ori la sala de sport, pentru partide de simplu sau dublu „în familie” ori cu cei mai tineri dintre componenţi. Antrenorul Gheorghe Fikl, care este în mijlocul acestui sport de circa 55 de ani, ca jucător, antrenor şi organizator de competiţii, pregătind deopotrivă copii, juniori şi seniori la cluburile locale şi apoi divizionare Tehnolemn şi Lipoplast, a strîns în jurul acestora şi un nucleu permanent de 8-10 jucători veterani, uneori chiar 15, practicanţi trecuţi de 40 de ani.

Bela a fost unul dintre cei mai buni la categoria sa de vîrstă, participînd cu echipa veteranilor timişoreni la întrecerile amicale cu formaţii similare din Deva sau Reşiţa şi fiind prezent la tradiţionalele turnee de primăvară şi toamnă de la Timişoara, precum şi la cele internaţionale, primăvara lîngă Budapesta, respectiv toamna la marea competiţie de la Bekescsaba, reunind peste 250 de participanţi, bărbaţi şi femei, din mai multe ţări.

Kamocsa ar fi dorit să participe la mai multe turnee în străinătate, precum şi la Campionatul Naţional de veterani, dar competiţiile coincideau deseori la final de săptămînă cu delegările artistice. Totuşi, Bela Kamocsa era mereu prezent ca spectator la întîlnirile amicale şi oficiale disputate în Timişoara de echipele Tehnolemn, Lipoplast şi Ciclop, precum şi la antrenamentele acestora.

În ultimii ani, cînd boala i s-a agravat, mai venea totuşi să joace, dar mai rar – şi o făcea cu eforturi vizibile. A fost prezent la sala de sport, urmărind pregătirea sportivilor, cu circa 3 săptămîni înainte de tragica sa dispariţie, purtîndu-şi suferinţa cu demnitate, discreţie şi tăcere, iar prea puţini dintre pasionaţii tenisului de masă cunoscîndu-i gravitatea bolii.

Bela Kamocsa (al treilea din stînga sus), în 27 decembrie 1997, alături de (de la stînga la dreapta) Mircea Chiciu, F. Csapo (82 ani), ex-jucător de tenis de masă, Petru Heghesi (67 ani), fost jucător divizionar de tenis de masă, Gheorghe Fikl (60 ani) şi Ioan Olărescu (58 ani), pasionat amator şi colaborator redactor al acestui remember

A fost totodată şi un pasionat şi bun jucător de şah, cu nivel de pregătire de categoria I, participînd înainte de 1989 la concursuri locale împreună cu echipa Institutului de Cercetări Hidrotehnice. În turneele de ping-pong, tabla şi piesele de şah erau nelipsite din bagajele noastre…

Aducem astfel un omagiu lui Bela Kamocsa din partea pasionaţilor tenisului de masă şi şahului din Timişoara. Dumnezeu să-l odihnească în pace alături de chitara sa, de paleta de ping-pong şi tabla de şah. 

– VA URMA – (retrospectiva activităţii pe 2011 a cluburilor divizionare locale)

Acest articol a fost publicat în Sport de masă, Tenis de masă, Timişene și etichetat cu , , , , , , , , , , , , , , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


9 − = opt

 


Ultimele articole din categoria Sport de masă: