Unicul timişorean în Mondial îşi continuă visul, fie şi de pe 23…

La o săptămână distanţă după locul 16 obţinut la Imola, timişoreanul Cătălin Cazacu s-a clasat duminică al 23-lea din 30 la start în etapa Campionatului Mondial de motociclism viteză, Supersport, pe circuitul de la Magny-Cours, fiind primul dintre competitorii sosiţi la cel puţin un tur în urma învingătorului, italianul Luca Scassa.

Cazacu, reprezentând clubul local Taifun Racing Team şi rulând pentru echipa Honda PTR România, s-a clasat pe locul 28 în prima sesiune de calificări, cu 1´47.789 drept cel mai bun tur de pistă, la 6.291 secunde în urma primului clasat, respectiv pe 29 în cea de-a doua, cu 1´47.040 şi la 5.645 secunde în urma liderului.

Deşi nu pare mare lucru în ochii unora, din ceea ce redacţia noastră a dedus şi prin prisma unor opinii pe seama locului 16 obţinut la cea de-a treia sa participare la acest nivel, la Imola, trebuie totuşi remarcat că, luând în calcul „subţirimea” motociclismului sportiv românesc pe scena mondială şi a handicapului de ordin logistic, material, financiar, ba chiar şi de tradiţie şi înclinaţie a noastră, mai limitată raportat la alţii, către această ramură, însăşi prezenţa timişoreanului pe grila de start este un succes în sine, indiferent de rezultatul înregistrat.

România nu este leu dominant în această arenă internaţională, pentru a ne permite să tratăm ca un fapt divers încercările unor compatrioţi de a ne croi un drum pe aceste piste, ci, făcând o paralelă, poate un fel de Azerbaidjan în fotbal, aşa încât orice pas înainte, fie şi infim în comparaţie cu reuşitele forţelor dominante, merită salutat ca atare.

S-ar putea spune că la nivelul binecunoscut al sportului auto-moto românesc, în ceea ce-l priveşte pe Cătălin Cazacu, cel puţin la stadiul actual, momentan este mai degrabă vorba de o întrecere cu sine însuşi, într-o încercare de autodepăşire şi perfecţionare ce poate micşora în timp handicapuri evidente.

Oricum am lua-o însă, este complet eronat să ne imaginăm, cum opina un cititor al www.sporttim.ro, că numele unui competitor ca şi Cazacu ar fi „uitat” şi ca şi inexistent pe radarul celor cu care concurează sau organizează cursele. Din contră, în alte societăţi se poartă ca oamenii să fie stimaţi şi respectaţi pentru activitatea lor, indiferent de gradul său de reuşită, aplaudaţi pentru alinierea la start şi încurajaţi pentru a continua, după eşecuri.

Cătălin Cazacu are acel ceva, un talent pe care şi-l cultivă, şi reprezintă România pe nişte circuite intangibile sportului nostru până mai ieri, iar faptul de a te regăsi printre cei mai buni 16 piloţi la nivel mondial, într-o anumită cursă, e o recomandare în sine.

Iar ca un alt aspect, ethosul www.sporttim.ro este de a reliefa mişcarea sportivă locală în întregul său, de a creiona activitatea celor care practică sportul, indiferent de gradul de competitivitate, ca semn de preţuire şi respect pentru pasiunea şi în condiţii de adversitate de a se înclina spre un domeniu al vieţii noastre sociale atât de ignorat… Prin alte ţări, nu performeri, ci amatori de sport, au la o adică şi câte o pagină dedicată, la un moment dat, tocmai pentru simplul dar respectabilul fapt de a fi implicaţi în concursuri. Iar despre un loc 16, cel mai bun din cariera sa la acest nivel, www.sporttim.ro chiar a scris doar succint, ca o consemnare şi fără a-l ridica deloc în slăvi, şi mult mai puţin în comparaţie cu cantitatea informaţională ce ar fi fost oferită de redacţii străine într-o situaţie similară. Dar, ce să-i faci, superficialitatea şi graba nerăbdătoare a multora dintre noi ne fac să percepem până şi articolele din mass-media, nesubstanţiale cantitativ comparativ cu cele din societăţi rutinate în acest sens, drept adevărate „romane”. Caz în care cartea e un chin…

La urma urmei, ce ne-am face dacă toţi am scrie numai şi numai despre consacraţi şi aşa zise „vedete” şi „celebrităţi”!?! Restul muritorilor de rând nu sunt tot oameni, cu aspiraţiile şi reuşitele lor, mai mari sau mai mici? Sau poate că încă suntem tributari ca mentalitate unui cult al personalităţii din vremuri deloc apuse, doar reajustate?

În fine, în comparaţie cu cât se scrie şi vorbeşte de nulităţi sociale cu duiumul, eronat mult prea mediatizate, despre tânărul timişorean Cazacu mai că nu se şopteşte. Aşa încât şi aceste 40 de rânduri sunt de fapt prea puţine comparativ cu sutele sale de ore de pregătiri…

Acest articol a fost publicat în Auto-Moto, Timişene și etichetat cu , , , , , , , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


patru − 3 =

 


Ultimele articole din categoria Auto-Moto: