EXCLUSIV. Cartușe explozive în lumea tirului. Remus Stan, retras, pentru că se fac ”manevre” ce țin ”și de siguranța națională”: ”Clubul CSM Timișoara n-a înregistrat în toți acești ani achizițiile în registrul special de evidență, căci n-a existat!”

Un antrenor care s-a confundat în noul mileniu, până în această primăvară, cu activitatea secției de tir din cadrul Clubului Sportiv Municipal Timișoara, a explicat în exclusivitate pentru Sporttim motivele renunțării sale, coincizând cu aspecte detrimentale pregătirii și participării sportivilor la competiții dar și mai mult decât atât.

CSM Timișoara deține și o secție de tir

 

 

Remus Stan, legitimat la CSM Timișoara ca instructor sportiv, în cadrul secției de tir sportiv, se află începând cu 1 aprilie, pe o perioadă de un an, în concediu fără plată, explicându-și răspicat decizia: ”Cu el acolo nu mă mai duc, ci îmi fac la anul lichidarea! Desigur, cu dragă inimă m-aș întoarce și aș lucra pe brânci, căci chiar am făcut performanță în toți acești ani, și am vrut să mai fac încă performanță, îmi plăcea ce făceam, dar din cauza domnului director Lucian Reclaru mi-a pierit pofta! Nu mai vreau să fiu părtaș la ceea ce se întâmplă acolo!”

Fost sportiv cu rezultate în domeniu iar ulterior, din anul 2000, instructor sportiv în secția de tir a CSM Timișoara, perfecționându-se pe parcurs prin obținerea recunoașterii ca antrenor de profil, Remus Stan a subliniat că în ciuda insistentei sale pledoarii pe lângă diriguitorul clubului în favoarea punerii la punct a unor aspecte de natură administrativ-organizatorică trenând peste ani, niște pași în acest sens s-au făcut abia când Lucian Reclaru, conducător al grupării, a fost pus în fața faptului împlinit, constatând retragerea antrenorului: ”Abia după ce am plecat s-au sesizat, într-un sfârșit! Conform legii armelor și munițiilor din 2004, legea 295/2004, clubul trebuia să dețină un registru special de evidență a armelor și munițiilor, în care fiecare cantitate de muniție cumpărată trebuia înregistrată, iar apoi și scoasă din gestiune tot pe baza aceluiași registru, fiecare cartuș cu semnătura celui care l-a luat, pe baza carnetului de legitimare. În acest an și-au făcut în cele din urmă registru dar aceste registre de evidență trebuie păstrate pe o perioadă de 10 ani de la completarea ultimei lor file, ori clubul n-are nici un registru pentru precedenții ani. Ori că este vorba despre un club sportiv, ori că e o unitate  militară, legislația e clară, general valabilă. Registrele acestea speciale de evidență trebuie și înregistrate la Poliție, este un întreg dichis…”  

CSM Timișoara și-a pierdut astfel din primăvară un antrenor coordonator care își pregătea sportivii pentru ”cel puțin 5 medalii pe an, aceasta era norma noastră. Inclusiv locțiitorul meu actual, instructorul Ioan Majornik, pe care l-am pregătit sezonul trecut, s-a aflat în 2013 printre medaliați, pe locul 2 în Campionatul Național de seniori”.

Secția de tir a completat așadar și sezonul competițional 2014, ca și încheiat, dar pe fondul perpetuării unora dintre deficiențele semnalate de Remus Stan: ”În locul acelor registre, tot ce ne-a dat au fost nișe fișe de magazie, fotocopiate, dar ce și cât a intrat, numai la sediul clubului s-a rezolvat, din condei. Și nu știu de ce organele în drept încă nu s-au autosesizat, pentru că eu zic că este o chestiune ce ține și de siguranța națională. Nu mai zic că de exemplu transportul muniției pe calea ferată este interzis, iar și aici CSM Timișoara greșește. Eu n-am făcut așa ceva, am călătorit la competiții ba cu mașina personală, ba cum am putut, dar acum, că nu mai au antrenori, toată vara au mers cu trenul, cu muniția după ei”.

”Au tot început să cumpere muniție dar aceasta nu s-a înregistrat în registrul special de evidență, care n-a existat, care trebuie avizat de Poliție, care trebuie numerotat, e cu regim special, ca un permis de armă. Așa a mers tot timpul, din 2004… I-am înmânat în 2011 o înștiințare scrisă că n-avem nici o hârtie despre magazie, i-am spus verbal de fiecare dată când ne-am întâlnit, de-am răgușit, de zeci de ori, dar s-au sesizat abia după ce am plecat!”, a adăugat Remus Stan, repetând că atitudinea diriguitorului CSM Timișoara l-a determinat să renunțe la o activitate de peste 10 ani în antrenorat, din totalul de peste 3 decenii în lumea tirului sportiv: ”Cu registre nu se mai putea fura așa precum fără registre, nu mai putea să jongleze cu ele dacă avea o evidență normală. Toate cluburile cu poligon din țară dețineau așa ceva, numai CSM Timișoara nu avea așa ceva. Abia după ce am făcut scandal, și-au întocmit anul ăsta registre dar trecutul tot nu e acoperit. M-a determinat să-mi iau tălpășița! Iar înapoi nu mai dau, n-am ce să pierd, e un capitol încheiat…”

Pentru a întări cu atât mai mult greutatea vorbelor sale în privința asprimii și rigurozității legislației în domeniu, Stan a exemplificat prin faptul că ”un vânător, dacă își încuie muniția la un loc cu arma, este amendat 5.000 de lei și îi este suspendat pe 2 ani permisul de armă, ceea ce ai putea eventual spune că nu e nu știu ce infracțiune! Ori problema lor este o chestiune clară, e infracțiune mare. N-am putut ști câte cartușe se cumpără în club, care era o modalitate, dar se putea și altfel, căci aveau cheile. Le-am tot repetat ”hai s-o punem la punct”, i-am scris că un rând de chei nu este la mine, că o armă este lăsată în grijă paznicului poligonului, ceea ce constituie o schimbare neavizată de destinație, despre care de-ar ști Poliția… Apoi m-a durut gâtul cât i-am tot repetat. Îi tot spuneam că trebuie să cumpărăm muniție pentru antrenamente, pregătiri și competiții, căci cu ce să ne pregătim!?, dar mi s-a spus clar că în ziua de azi nu mai contează performanța, ci cât dai la București, să primim și noi ceva înapoi. S-au făcut manevre și cu echipamentele, cel puțin la sportivii de la tir, care nu se aleg cu mai nimic, le dă o geantă și un fâș dar ei sunt puși să semneze pentru mult mai multe, aspecte care sunt greu de dovedit. Dar o chestie cu care sunt de acord cu directorul Reclaru, că – vorba sa – așa e viața, și într-adevăr, așa e viața!”

Instructor sportiv încă din anul 1990, Remus Stan a fost rechemat ”sub arme” în anul 2000, de către fostul conducător al clubului, Paul Stiniguță, trecut ulterior în neființă, care l-a solicitat să activeze la CSM ca instructor sportiv în cadrul secției de tir, grad pe care ulterior și l-a îmbunătățit, la mijlocul deceniului trecut, când a urmat timp de 2 ani școala de antrenori. În vârstă de 49 de ani, din generația 1966, sportivul Stan devenea campion național cu echipa, vicecampion național în probe individuale, campion național la tir vânătoresc dar și multiplu medaliat în alte întreceri, iar ca antrenor îi ghida pentru a-i călca pe urme pe unii precum Mark Stoian, Bogdan Iepan – aflat încă în club, Claudiu Neșcu sau Alexandru Apronie, cu toții medaliați la nivel național, dar și pe elevii săi de la selecționata reprezentativă de juniori a României, la care a activat mai multe sezoane.

Remus Stan s-a arătat circumspect în ceea ce privește îmbunătățirea activității secției și a condițiilor de pregătire pentru sportivi, sesizând și faptul că certificarea statutului de instructor sportiv a devenit floare la ureche, precum ciupercile după ploaie. ”Acum se bazează pe un voluntar, dar care, de la anul, în condițiile actuale, nu mai pare a face nici el voluntariatul acesta. Îl au pe Ioan Majornik, un fost sportiv al clubului, trecut de 50 de ani, cu care am activat împreună. Este însă cu semnul întrebării și cum au fost făcuți toți instructorii aceștia, și de aceea mi-am și făcut școala, căci chestia cu instructorii nu e 100%”, a explicat Stan, care n-a exclus posibilitatea ca tânărul director Lucian Reclaru să fi fost lipsit de rigurozitate în privința bunei organizări a activității secției pe seama apropierii sale de un nume cu funcție în domeniu: ”Se cunoaște cu Dan Popa, ex-secretar al Federației Române de Tir, care ajungea secretar general adjunct în Ministerul Tineretului și Sportului. Din câte am înțeles, n-ar mai fi la Minister…”

Sau de investirea sa pe filieră politică, o meteahnă general valabilă și cât se poate de detrimentală arenei sportive românești.

Așadar sportivii secției de tir duceau lipsă de cele trebuincioase dar cartușe totuși se achiziționau, ani buni fără a fi consemnate în registre speciale. Ceea ce te pune pe gânduri în privința bunei gestionări a activității clubului, a eficientei și judicioasei sale administrări, și a interesului real al celor implicați pentru a investi cu adevărat în sport. Nu trebuie uitat, în acest context, că CSM Timișoara are două baze sportive din care generează venituri proprii, Poligonul Diana precum și terenurile de tenis din Parcul Rozelor, dar gruparea de pe Bega tinde a se lamenta în privința lipsei fondurilor, deplângând modesta subvenționare ministerială, pe de altă parte începând a împărți indemnizații de efort doar la sesizarea presei sau chiar refuzând în ciuda sesizărilor mass-media să legitimeze un sportiv care ulterior cucerea, pentru o grupare bucureșteană, o salbă de medalii la nivel internațional, chiar mondial.

CSM Timișoara a obținut în 2014 un titlu național la tir sportiv, prin Adrian Rășinar, în întrecerile juniorilor mari, devenind vicecampioană națională de juniori și seniori cu echipa secției.

Rămâne de văzut dacă gruparea CSM va reedita și în acest an, la încheierea sezonului, tradiționala întrecere de tir dotată cu trofeul ”Memorialul Ionel Neamțu”, fost sportiv și antrenor al clubului, inclusiv al lui Remus Stan.

 

 

 

Acest articol a fost publicat în Exclusiv, Tir și etichetat cu , , , , , , , , , , , , , , . Salvează legătura permanentă.

2 răspunsuri la EXCLUSIV. Cartușe explozive în lumea tirului. Remus Stan, retras, pentru că se fac ”manevre” ce țin ”și de siguranța națională”: ”Clubul CSM Timișoara n-a înregistrat în toți acești ani achizițiile în registrul special de evidență, căci n-a existat!”

  1. vanatorul spune:

    Daca este asa e grav de tot .Si Stan nu vorbeste prostii Il cunosc bine.

  2. eu spune:

    As vrea as spun ca Reclaru mananca zilnic la casa Antinorii iar salariul de director LA CSM este aprox.1200lei si nu ajunge nici o saptamana.Baiatul se orienteaza cu achizitiile,cu indemnizatiile,cu cartusele,cu pistolarii,cu masinile csm,competitii doar pe hartie si asa traieste bine si cu pdl si cu PSD.Bafta dar cu nebunul de Stan cred ca ai puso e hotarat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


× patru = 16

 


Ultimele articole din categoria Exclusiv: