Sportivii României au mai obţinut săptămâna aceasta un bilet pentru cea de-a XXXIII-a ediţie a Jocurilor Olimpice de vară, programate a începe peste 4 săptămâni la Paris, la 26 iulie, egalând astfel numărul disciplinelor în care se aliniau la startul ediţiei anterioare din 2021, la Tokyo, mai exact 17.
În Japonia, dintre cei 101 „tricolori” ai lotului, două canotoare şi 6 canotori, precum şi o spadasină, plasau România pe locul 46 în ierarhia generală finală pe medalii, cu una de aur şi 3 de argint, zestre nu mult diferită de cea adjudecată la ediţia braziliană din 2016 de la Rio de Janeiro, pe poziţia a 47-a în baza tot unei medalii de aur, a uneia de argint şi a două de bronz.
Dacă peste Oceanul Atlantic triumfa echipa feminină de spadă a Federaţiei Române de Scrimă, cu Ana Maria Popescu în componenţă, vicecampioni olimpici devenind tenismanii Mergea şi Tecău, iar medaliaţi cu bronz un luptător respectiv echipajul de 8 plus 1 feminin al F.R. Canotaj, mai apoi în Japonia dublul vâsle fete Nicoleta-Ancuţa Bodnar – Simona Radiş a urcat pe prima treaptă a podiumului, iar pe cea de-a doua spadasina Ana Maria Popescu şi alte echipaje din canotaj, cel masculin, la dublu rame respectiv 4 rame fără cârmaci.
Au mai trecut 3 ani de-atunci şi canotajul acoperă grosul numeric al participării României la ediţia pariziană a Jocurilor Olimpice de vară, cu 45 de sportivi înscrişi în 11 probe, aşadar aproape jumătate din lot.
Incluzând şi echipa masculină de polo pe apă precum şi cele feminine în gimnastica artistică respectiv tenis de masă.
De săptămâna aceasta, a 95-a componentă a lotului României pentru Franţa este Mădălina Ştefania Amăistroaie, la tir cu arcul, revenind astfel sub egida cercurilor olimpice după participarea la Tokyo în 2021, atunci când se clasa pe locul 33.
Tot zilele trecute aflându-se şi identitatea celui de-al 94-lea sportiv calificat pentru România la Paris, şi anume Alex George Ioan Creţ (22 ani), la judo, în limitele categoriei de greutate 90 de kilograme, provenind de la CSM Oradea.
Spre finele săptămânii trecute fiind confirmată şi participarea lui Răzvan Arnăut, medaliat cu bronz european la lupte greco-romane în limitele categoriei 60kg, atât în 2021 cât şi anul acesta – unul norocos, biroul executiv al Federaţiei Internaţionale validându-i calificarea în condiţiile în care Comitetul Internaţional Olimpic l-a declarat neeligibil pe sportivul rus Sadyk Lalaev, câştigător al competiţiei mondiale de calificare de la Istanbul.
Trăgând linie şi adunând, la ora actuală, în baza biletelor obţinute prin calificarea la J.O. 2024 sau sub forma alocării locurilor/cotă, lotul României pentru Paris este momentan după cum urmează mai jos, cu reprezentanţi a 17 ramuri dintre care 8 discipline având un singur exponent, dar şi „naturalizări”, un francez la triatlon şi africance la atletism, în frunte cu Delvine Relin Meringor, calificată pentru proba de maraton încă din martie 2023, prima cu biletele adjudecate.
Iar tot în atletism, Joan Chelimo Melly la maraton, Andrea Miklós la 400 de metri feminin, Alina Rotaru Kottmann la săritura în lungime, Bianca Ghelber la aruncarea ciocanului şi Stella Rutto la 3.000 metri obstacole.
Înot
David Popovici
Vlad Stancu
Box: Lăcămioara Perijoc – 54 kg
Gimnastică ritmică: Annaliese Drăgan
Canoe
Cătălin Chirilă – 1000 m (1 loc cotă)
Oleg Nuță, Ilie Sprincean – canoe – C2 – 500 m (2 locuri cotă).
Canotaj – 45 locuri (un loc nominal +44 locuri cotă – 11 echipaje)
• dublu vâsle feminin (W2x)
• dublu vâsle categorie uşoară feminin (LW2x)
• patru vâsle feminin (W4x)
• dublu vâsle masculin (M2x)
• patru vâsle masculin (M4x)
• dublu rame feminin (W2-)
• patru rame feminin (W4-)
• dublu rame masculin (M2-)
• patru rame masculin (M4-)
• opt plus unu masculin (M8+)
• opt plus unu feminin (W8+).
Mihai Chiruţă – simplu vâsle masculin (calficat nominal).
Gimnastică artistică
Andrei Munteanu
Echipa feminină de gimnastică artistică (5 locuri cotă)
Polo: echipa masculină (13 locuri cotă)
Tenis de masă
Echipa feminină (3 locuri cotă)
Bernadette Szocs & Ovidiu Ionescu – dublu mixt
Ovidiu Ionescu – simplu masculin
Andrei Eduard Ionescu – simplu masculin.
Lupte
Andreea Ana – lupte feminin – 53 kg
Kriszta Tunde Incze – lupte feminin – 62 kg
Cătălina Axente – lupte feminin – 76 kg
Alin Alexuc-Ciurariu – lupte greco-romane – 130 kg
Răzvan Arnăut – lupte greco-romane – 60 kg.
Yahting: Ebru Bolat – ILCA 6.
Scrimă: Mălina Călugăreanu – floretă individual.
Haltere
Mihaela Cambei – 49 kg
Loredana Toma – 71kg.
Triatlon: Felix-Pierre Duchampt.
Ciclism: Ede Molnar – mountain bike.
Judo: Alex George Ioan Creţ – 90 kg.
Tir cu arcul: Mădălina Ştefania Amăistroaie – arc olimpic.