1:3, obsesie: pledoarie pentru o trupă condamnată. Nu cedaţi!

Peste o oră şi jumătate a rezistat sîmbătă Timişoara vicecampioanei dar, vorba unui jucător împrumutat tocmai de la oaspeţii învingători, Liviu Râpeanu, „fără investiţii, fără jucători, fără bani, nu se poate”, aşa încît „U” continuă să sufere mai ales datorită unei nepăsătoare abordări neprofesioniste, universitare să-i zicem, din partea conducerii clubului mamă. E drept, rezultatele nu mint, şi a ceda pentru a cincea oară în „Constantin Jude” cu acelaşi 1:3 din totalul cele 9 eşecuri la rînd acasă spune multe, dar – de fapt – scorurile nu divulgă chiar totul, zbaterile mai mult decît onorabile ale echipei Timişoarei trebuind apreciate ca atare, iar nesusţinerea financiară prin sponsori absolut necesari la acest nivel trebuind taxată ca minusul decisiv în această tristă poveste a revenirii universitarilor, după 11 ani, între cei mai buni.

Chiar ce-ar fi putut întreprinde mai mult Schiesz&Co., trupă care anul trecut lupta cu Arad şi Râmnicu Vâlcea, în faţa unei vicecampioane naţionale cu meciuri de eurocupe în palmares, şi care venea hămesită de pe locul 5 în a-şi egala la opt numărul succeselor cu cel al eşecurilor!? Sîmbătă după-amiază a fost chiar atmosferă, cu ceva mai multă lume în „Constantin Jude”, şi mai partizană, implicată, mai ales atunci cînd a simţit că se poate cît de cît, plăcutul comentariu cu savoare de la masa oficială a plusat la capitolul ambianţă de meci, iar Universitatea chiar a relevat pe alocuri că poate smulge puncte frumoase fie şi în dauna unei trupe de frunte. Finalmente, fără doar şi poate, experienţa şi-a spus cuvîntul şi calculele hîrtiei au fost confirmate, „U” doar reuşind pentru a patra oară acasă să cîştige un set la 0:2, dar acel mini-succes a fost ca o victorie în sine, şi pe bună dreptate tratată ca atare de protagoniştii din teren. S-au bucurat pe cinste, au jubilat, şi au arătat ca o echipă care, indubitabil, a crescut evident de la primele-i stîngace şi sfioase evoluţii.

Indiferent de numărul „ciocanelor”, acum 17 la număr, şi îţi trebuie ceva tărie să le accepţi ca atare şi să mergi mai departe, Timişoara are unica şansă de a nu se preda, şi se pare că depunerea armelor va fi într-adevăr după ultima secundă a finalului actualului sezon. Lăudabil! Problema esenţială rămîne că băieţilor lui Grădinaru nu le-a fost găsit un sponsor, aspect normal în sportul de performanţă, şi aici mingea e în terenul preşedintelui clubului CS Universitatea, Mircea Chiş, care, nota bene, nu a asistat la partida cu Ştiinţa Explorări Baia Mare.

Ca joc, nou-promovata „U” Timişoara a avut un examen practic inabordabil la nici 70 de ore după precedentul joc în elită, pierdut miercuri cu 1:3 în faţa nemţenilor, descurcîndu-se tot mai greu în faţa unei Ştiinţa Explorări care a crescut în evoluţie odată cu scurgerea timpului. Băimărenii s-au impus cu 3:1 (25:17, 25:19, 24:26, 25:17), după ce în primul set au preluat iniţiativa de la 10:10, în al doilea au condus permanent, în al treilea, în care avantajul a alternat continuu, n-au mai găsit replica pe fondul unei treziri şi a… sălii timişorene, iar în ultimul au repetat scenariul din primul, revenind şi forţînd clar de la 10:8 pentru bănăţeni.

Sorin Grădinaru a început jocul de sîmbătă, din runda a XVI-a, cu Ştiinţa Explorări Baia Mare, apelînd la ex-băimăreanul Liviu Râpeanu şi Cotoranu într-un sextet de start incluzîndu-i şi pe Balint (Ungureanu), Schiesz – căpitan, Olar şi Palfi-Tamaş, în vreme ce maramureşenii au apelat la Ţuţea, Peştean şi Veber, căpitanul Borota, Răileanu şi liberoul Tofan, iar timişorenii au strîns sîrguincios puncte. Au început mai bine, observîndu-se rodarea unor automatisme, şi au şi au condus, inclusiv la primul time-out tehnic (8-6), fiind egalaţi la 5 şi la 10, dar au cedat iniţiativa odată cu punctul reuşit din blocaj de Răileanu, pentru 10:11, şi au pierdut primul set cu 17:25, în 20 de minute. 

Borota şi Ţuţea au plusat în primul set în jocul de atac al băimărenilor, care, după un start deconectat, şi-au intrat încet-încet în mînă, desprinzîndu-se decisiv de la 11:13, şi pe seama uşoarei pierderi a busolei de către alb-albaştri.

Oaspeţii, mai decişi, au abordat la un potenţial crescut setul secund, conducînd încă din start, cu 3:6 şi 5:8 la primul time-out tehnic, pe parcurs distanţîndu-se constant, pînă la 13:20. Timişorenii au căutat şi alte soluţii, cu Unguraş în locul lui Palfi-Tamaş respectiv Grama, în linia I, mai intrînd şi Dincă, dar minirevirimentul a ţinut doar pînă la 17:22. Setul secund a fost de fapt o nereuşită cursă de urmărire a timişorenilor… 19:25 în alte 20 de minute.

Oarecare echilibru în debutul setului 3, început cu servicii în trombă ale căpitanului băimărean Dan Borota dar continuat cu răbufnirea bănăţeană, pînă la 5:3, pentru scurt timp însă, primul time-out tehnic găsindu-i în avantaj tot pe oaspeţi, cu 8:6. Şi totuşi, altă întorsătură, „U” repreluînd conducerea pînă chiar la 15:12. A fost şi 15:15 dar outsiderul şi-a păstrat calmul şi avantajul, 19:17 şi 24:23, moment în care a avut nevoie de două mingi de set pentru a reveni la 1:2. 26:24 în 25 de minute…

„U” Timişoara a început setul patru cu Râpeanu, Schiesz şi Balint în linia I, respectiv Dincă, Palfi-Tamaş şi Grama, pe cînd băimărenii au continuat în linii mari cu acelaşi sextet, mai intrînd Ciprian Neamţ, iar scenariul primului set a fost ca şi la indigo, gazdele conducînd „subţire”, cu 6:4, 9:7 sau 10:8, moment identic în care şi-au pierdut făgaşul, pînă la 13:16 şi apoi întins, la 17.25… 1:3.

„U” Timişoara:  7. Albert Balint (5. Alex Ungureanu), 14. Alexandru Cotoranu, 6. Liviu Râpeanu (11. Alexandru Craia), 9. Sorin Schiesz – căpitan, 10. Paul Olar – libero, 3. Sebastian Palfi-Tamaş (8. Dragoş Unguraş). Au mai jucat 18. Grama şi 16. Dincă.

Ştiinţa Explorări Baia Mare: 1. Ciprian Neamţ, 2. Andrei Weber, 6. Patriciu Peştean, 12. Dan Borota – căpitan, 13. Dragoş Răileanu, 7. Ciprian Tofan – libero, 14. Robert Ţuţea.

Distribuie
Acest articol a fost publicat în Volei și etichetat cu , , , , , , , , , , , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


1 + noua =

 


Ultimele articole din categoria Volei: