Vrute și nevrute odată cu încheierea returului seriei vestice a ligii secunde de volei și desemnarea oponentelor din faza eliminatorie de play-off, în funcție de locurile din clasament. Timișoara cu un ochi râde și cu unul plânge, fetele de la ACS Agroland fiind pe punctul de a se califica prin retragerea celor din Baia Mare dar băieții de la CSU Politehnica având de jucat cu adversara situată la cea mai mare distanță dintre cluburile din A2 Vest.
Conform sistemului de desfășurare al întrecerii feminine, dat fiind numărul mai redus de echipe, primele două clasate în ierarhia la încheierea returului se califică automat în barajul play-off al seriei vestice iar ocupantele locurilor 3 și 6 respectiv 4 și 5 au de jucat meciuri directe după criteriul cel mai bun din 3 întâlniri, pentru a accede pe celelalte două locuri ale barajului patrulater. Conform rezultatelor actualului sezon, CSU Politehnica Timișoara, relansată după 4 ani la acest nivel, și-a obținut deja biletele pentru barajul grupei vestice, împreună cu CET Govora ”Colegiul Național Mircea cel Bătrân” Râmnicu Vâlcea.
Cealaltă grupare de pe Bega, ACS Agroland, nou înființată și lansată tot cu ocazia acestei ediții în A2 Vest, încheind a șasea și ultima după cele 10 etape, dintre care și-a adjudecat trei runde, față de cele 6 ale alb-violetelor, a fost împerecheată cu ocupanta poziției a treia, CSȘ2 CNE Baia Mare, autoare tot a 6 victorii, și care dispunea în dublă manșă de roș-alb-negre, 3:2 în noiembrie în Banat și 3:1 sâmbătă, în ultima reuniune din retur, în Maramureș.
Se pare însă că ”Agroland” nu se va mai deplasa și pentru al doilea weekend la rând la Baia Mare, dat fiind că gruparea școlară, cu statut de Centru Național de Excelență, una dintre cele două ”pepiniere” de acest gen ale seriei, a renunțat la participarea și în continuare la întrecere, mai ales că, ținând cont de particularitatea acestui club, n-ar avea drept de accedere de la barajul play-off al seriei la barajul ulterior de promovare din eșalonul secund în elita Divizia A1.
Formația din Maramureș a anunțat prin fax Federația Română de Volei în privința renunțării la disputarea jocurilor din faza I din play-off, ceea ce înseamnă că ACS Agroland ajunge fără joc, umăr la umăr cu concitadina CSU ”Poli”, pentru barajul în patru echipe din 2, 3 și 4 aprilie. Miza va fi obținerea unuia din primele două locuri, cu drept de acces în turneul de promovare în elită, ce va avea loc ulterior în primăvară.
Se știe doar atât, că Agroland va juca deja în prima zi a barajului seriei cu concitadina CSU Politehnica Timișoara, iar apoi cu învingătoarea duelurilor locurilor 4-5, CSU Medicina CSȘ CNUE Târgu Mureș – CSU Oradea, și finalmente cu CET Govora, care a încheiat prima returul. Barajul seriei a fost amânat recent, în cadrul ședinței federale, de pe 27-29 martie pentru 2-4 aprilie, pentru a nu se suprapune cu întreceri la nivelul juvenil, în care aceste grupări divizionare de seniori sunt încă implicate, în efectiv ca și complet.
Anul trecut, la baraj ajungeau, din seria vestică, CSU Cluj și CSM ADEP Satu Mare, iar din cea estică CS SC Știința Miroslava Iași și CET Govora, voleibalistele de sub Feleac promovând în Divizia A1 cu 3 victorii pe linie, urmate de sătmărence, între timp, ca prim-divizionare, delimitate de ”pepiniera” ADEP, dar doar în baza refuzului moldavelor de a prelua locul câștigat în elită în baza celor două succese din barajul de promovare.
Dacă ambele cluburi din Timișoara vor ajunge și în acest baraj de promovare, rămâne de văzut, însă o certitudine este că, și în cazul în care vor trece pe teren de bihorence, sportivele Centrului Național Universitar de Excelență al ”Medicinei” Târgu Mureș, în baza aceluiași statut aparte, nu vor avea dreptul de participare la turneul final de intrare în A1.
Ca o concluzie pe scurt după sezonul regular al Diviziei A2 Vest, echilibrul a fost predominant, cu mențiunea elocventă că liderul CET Govora a smuls întâietatea în ciuda faptului că a strâns mai puține victorii cu 3:0 și 3:1, doar 3 la număr, decât fiecare dintre ocupantele locurilor 2-5, ba mai mult, totalul triumfurilor vâlcencelor, cinci, fiind egal celui al formațiilor de pe locurile 4 și 5. Acest echilibru s-a manifestat însă și pe fondul frăgezimii loturilor celor 6 participante, practic mai toate cu jucătoare încă în sistemul juvenil sau abia absolvite, respectiv în contextul unui nivel valoric totuși modest, în concordanță cu ”pașii de învățare” pe care-i parcurg în acești ani tinerele garnituri. Dintre acestea, boboaca-boboacelor, ACS Agroland, a și încheiat ultima, însă cu satisfacția succeselor tur-retur contra concitadinei CSU ”Poli”, cu o medie de vârstă puțin, puțin mai ridicată.
În seria estică, podiumul a fost dominat de CS Dinamo Romprest II, cu un singur eșec cu 2:3, urmată de Rapid și Știința Miroslava Iași, fiecare cu câte 7 victorii din 10 etape.
Iar de la fete, la băieți…
Pentru galben-albaștrii lui Sorin Grădinaru a fost mult mai clar, CSU ”Poli” obținând sâmbătă și a 13-a victorie din 14 apariții în A2 Vest, tocmai în revanșa cu liderul CS ”U” Cluj, și având biletele ca și asigurate, precum în fiecare primăvară, pentru barajul de promovare în elită. Asta pentru că, în calitate de ocupanți ai locului 2 la finele returului, fruntașii au de dat piept în faza I din play-off cu penultimii clasați, ACS ProVolei Bistrița, grupare lansată în acest sezon în grupa vestică, și tocmai printro deplasare la Timișoara, pierdută pe 18 octombrie cu 3:0, pe seturi la 12, 10 și 22. Bistrițenii pierdeau și revanșa de acasă, cu doar 7 puncte smulse în plus, 51 în retur, 12:25, 20:25, 19:25, pe 6 decembrie.
Inconvenientul pentru timișoreni constă în faptul că Bistrița este cea mai depărtată localitate de capitala Banatului dintre cele 7 care dețin partenere de întrecere în A2 Vest, singura la peste 400 de kilometri, așa încât CSU ”Poli” va fi nevoită să repete în revanșa din 28 februarie lungul drum spre nord, remarcat de Sporttim în cronica de la vremea respectivă:
Primul meci va avea loc sâmbătă la Timișoara și este de așteptat ca un al treilea meci, eventual pe Bega, să nu mai fie necesar, după care se va trece direct la barajul play-off al seriei, în patru formații, din 27-29 martie.
Timișorenii ar fi preferat în faza I, din rațiuni economice, un duel cu CS ProVolei Arad, care însă a încheiat finalmente nu pe șapte, ci ultima, a opta, deși la egalitate perfectă de puncte și setaveraj cu bistrițenii.
Anul trecut, la barajul de promovare, CSU n-a câștigat nici un meci, fiind depășită cu 3:2 de Tricolorul Ploiești, cu 3:0 de Steaua și cu 3:1 de gazda Banatul Caransebeș. Anul acesta, CS Tricolorul LMV a încheiat seria estică cu 12 succese la zero din tot atâtea întâlniri, urmată, cu câte 9 victorii, de suceveni și băcăuani, iar apoi, la mare distanță, cu numai patru, de Rapid.