Fiecare cu drumurile sale şi crucea sa în Săptămâna Floriilor, CSU Universitatea de Vest din Timişoara disputând de vineri un nou aproape al… zecelea baraj de promovare în elită în ultimul deceniu şi jumătate, majoritatea fiind cu succes, iar pe cu totul alte scene, în altfel de întâlniri decisive – la nivelul finalelor de cupe europene, în care şi România a fost reprezentată din nou la fileul feminin de clubul din Blaj, o grupare din capitala Turciei a spart blocajul onmiprezenţilor polonezi în competiţia omoloagă masculină CEV Volleyball Cup.
Într-adevăr, s-a mai încheiat miercuri seară un al doilea parcurs european al ediţiei dintre cele trei puse în scenă de CEV în voleiul continental inter-cluburi, pe scena secundă, cu triumful la masculin al celor din Ankara, în aşteptarea marii reuniuni Final4 din Champions League, competiţie numărul 1 ce va avea loc la Atlas Arena din Lodz pe 16-18 mai.
Cu semifinalele în zile succesive Sir Sicoma Monini Perugia – Halkbank Ankara şi JSW Jastrzebski Wegiel – Aluron CMC Warta Zawiercie, duel exclusiv polonez în… Polonia.
Bucurându-se deja de adjudecarea încă din martie a întrecerii cu numărul 3 Challenge Cup, Bogdanka Luk Lublin dispunând cu 3:1 de Cucine Lube Civitanova, câştigătoare la limită a returului finalei, cu 3:2, la capătul unui sezon cu 53 de grupări la start şi-n care au activat pe parcurs şi bucureştenele Dinamo şi CS al Armatei, dar şi SCM Zalău.
Miercuri seară însă, după un triumf polonez în Challenge Cup şi înaintea unei „duble” prezenţe a balticilor la Lodz în mai în Liga Campionilor, Ziraat Bank Ankara i-a deposedat de trofeu pe polonezii câştigători în 2024 ai CEV Volleyball Cup, întrecerea numărul 2.
Nu demult mai degrabă apanaj al italienilor de trei ori triumfători, în 2019, 2022 şi 2023, prin Trentino Itas şi grupările din Monza respectiv Modena, mâna pe trofeu punând-o tot în ultima vreme şi cluburi ruseşti, cel din Belgodod în 2018 iar Dinamo Moscova în 2021, cel mai recent însă Asseco Resovia Rzeszow în 2024.
Ajunsă în ultimul act pentru păstrarea trofeului, totuşi cedat săptămâna aceasta în capitala Turciei, unde „roşii” din Ankara au răsturnat scorul la 3:1, de la 20:25, pe seturi la 17, 26 şi 14.
După ce fosta deţinătoare a European Cup pierdea şi acasă la limită manşa I, pe seturi 27:25, 21:25, 25:23, 23:25, 17:19, „roşii” lui Mustafa Kavaz impunându-se în overtime.
Cu „stranieri” în alcătuirea precum olandezul Ter Maat, newyorkezul Anderson, slovenul Stern, italianul Zonca şi francezul Clevenot, învingători în faţa foştilor deţinători ai trofeului, cu finlandezul Sammelvuo şi italianul Martilotti pe banca tehnică.
În competiţia europeană masculină numărul 2 concurând şi grupările româneşti Arcada Galaţi, Rapid Bucureşti şi, de la un anumit moment dat, şi campioana din 2024 a Diviziei A1, CSM Corona Braşov, după ce era eliminată din preliminariile „Early Rounds” ale Ligii Campionilor şi redirecţionată pe palierul secund.
Iniţial, în septembrie 2024, cei de sub Tâmpa dispuneau la zero tur-retur de bosniacii de la Radnik Bijeljina, iar în octombrie cu 3:1 în Elveţia de cei din Schonenwerd, învingători de palmares în retur cu 2:3, însă Olympiacos avea a-i elimina apoi pe galben-albaştrii din Ardeal din faza următoare, cu 3:0, înregistrat şi la 22 octombrie în returul de la Pireu, unde toate seturile erau adjudecate la limită, inclusiv în prelungiri.
Braşovenii reajungând în finala Campionatului Naţional al Diviziei A1 după ce au dispus în două jocuri semifinale de craioveni, însă CS Dinamo s-a dovedit în schimb până acum prea puternic pentru laureaţii în exerciţiu, 2-0 la meciuri în primele întâlniri acasă din actul final, tot doi la zero având şi cei din Bănie în disputele pentru bronz cu SCM Zalău.
După ce sezonul regulat era dominat de bucureşteni, Dinamo asigurându-şi 51 de puncte în 20 de apariţii, urmat de CSM Corona Braşov cu 44, SCM U Craiova cu 41, SCM Zalău 40, multipla ex-campioană Arcada Galaţi cu 38 de puncte şi CSA cu 35, restul plutonului decuplându-se la ceva distanţă, în ordinea Rapid, CS Ştiinţa Explorări Baia Mare, Unirea Dej, Ştiinţa Bucureşti şi, rămasă totalmente de căruţă cu doar două puncte, a unsprezecea clasată într-o întrecere cu număr impar de participante, CS „U” Cluj.
Colegă de suferinţă în primăvara trecută a omologilor „studenţi” timişoreni de la CSU UVT, pe calea acestora spre retrogradare după două ediţii petrecute în Divizia A1, bănăţenii reajungând acum inevitabil, precum fără greş sezon de sezon în care au activat în Divizia A2 Vest, în barajul de promovare pe prima scenă.
În cadrul căruia vor juca zilnic pe rând de vineri începând, de la ora 17, cu Pro Volley Oradea, CSM Bucureşti – sâmbătă de la 12, şi CSM Râmnicu Sărat din judeţul Buzău duminică de la 10. O grupare din capitală, CTF Mihai I, fiind implicată şi-n turneul de promovare feminin, alături de cele din Caransebeş, Galaţi şi Târgu Mureş.
Iar încheind tot cu reprezentantele sexului frumos, în eurocupe, pe lângă triumfurile unor cluburi italiene în întrecerile cu numărul 2 şi 3, turneul Final4 al CEV Champions League e aşteptat la 3-4 mai în Ulker Sports Hall din Istanbul cu semifinalele Numia Vero Milano – Carraro Imoco Conegliano şi VakifBank – Savino Del Bene Scandicci.
În Divizia A1 Feminin, CSM Lugoj ar putea juca sâmbătă de la ora 18 ultimul meci din acest sezon, dacă va câştiga la Constanţa şi-şi va păstra astfel de la un an la altul locul 5 în elită, aducâtor al unei a şaptea prezenţe succesive în eurocupe. Foto: cev.eu