
(De la stânga): Horia Cardoș, Adelina Ungureanu, Adriana Melniciuc și Dan Jitaru prezentând Campionatul Național de volei pe plajă și programul din această vară
Parcul Rozelor din Timișoara găzduiește în acest final de săptămână Campionatele Naționale de volei pe plajă de seniori. Joi după-masă se dispută calificările, după ședința tehnică, iar de vineri se joacă meciurile de pe tabloul principal. Competiția a fost mutată la Timișoara, după ce inițial trebuia să se dispute la un parc acvatic din capitală, la fel ca și alte două întreceri care vor fi găzduite tot în orașul de pe Bega în această lună. În luna august va avea loc Satelitul CEV, competiția pe care organizatorii timișoreni au vrut să o țină în această vară.
Planul inițial includea doar Satelitul de senioare, dar iubitorii de volei pe plajă din Timișoara vor avea parte de încă trei competiții în Parcul Rozelor în această vară. „Planul nostru pentru acest an era să organizăm Satelitul de senioare sub egida CEV. L-am primit și o să-l organizăm între 12 și 16 august. Între timp Federația Română de Volei ne-a solicitat, datorită unor probleme pe care le-a avut cu cel care trebuia să fie organizatorul Campionatelor Naționale de seniori, a Balcaniadei Under 20 și Campionatului Național de cadeți și juniori, să le organizăm aici. Sigur că asta presupune costuri dar obiectivul nostru pe termen mediu este ca Timișoara să fie cel mai important centru pentru voleiul pe plajă. În această vară organizăm cele mai importante 4 competiții. Personal credem foarte mult în promovarea acestui sport, fiindcă se desfășoară în perioada verii, când foarte puține competiții sportive au loc. Sunt convins că avem și vom avea tot mai mulți fani pentru acest sport”, a declarat Horia Cardoș, președintele clubului Agroland.
Acesta a vorbit și despre obiectivele din perioada următoare. „În următorii doi ani cerem organizarea europeanului U 18 de beach volley. În 2018 o să încercăm să aducem mondialul de sub 17. Competițiile la nivel european de beach volley se dublează aproape de la un an la altul. Crește interesul foarte, foarte mult. Crește valoarea premiilor. Pentru naționale valoarea premiilor este de 3000 de euro, asigurate de Agroland și Karbonn. Satelitul din august are premii de 7500 de euro asigurate tot de companiile din grupul nostru”.

Campioanele naționale en-titre Ioana Ordean și Adriana Melniciuc la Balcaniada de anul trecut din Parcul Rozelor
Dan Jitaru a vorbit despre șansele localnicilor la Campionatul Național de seniori care se dispută în perioada 9-12 iulie în Parcul Rozelor. „Avem șanse atât la fete cât și la băieți. La fete stăm chiar bine. Avem în componența unei echipe două fete foste campioane naționale de senioare: Buz Sorina și Melniciuc Adriana”.
Adriana Melniciuc a făcut pereche anul trecut cu Ioana Ordean, care nu va fi forțată la această competiție după accidentarea din primăvară. „Ioana Ordean este pe ultimii metri din recuperare. Sperăm că după această competiție la care n-avea rost să o forțăm să joace să ne acomodăm ușor, ușor cu nisipul, pentru a fi aptă la Balcaniada sub 20 de ani, respectiv Campionatele Naționale și, de ce nu, și Satelit, dacă e totul OK și recuperarea s-a făcut bine”.
Dan Jitaru s-a referit și la șansele Adelinei Ungureanu, care va face pereche cu Iuliana Stoica de la Constructorul București, jucătoare care va evolua în sezonul viitor pentru Agroland, dar și la competiția masculină. „Cea de-a doua echipă care este în devenire: Ungureanu Adelina cu o colegă din București. Deși nu avem obiectiv chiar în prima competiție cu ele cred că vor face o treabă bună. Obiectivul cu ele este la europeanul din Letonia din prima săptămână din august. Până atunci creștem. La băieți, pe lângă două echipe de seniori care au confirmat și în anii trecuți, avem două echipe și jumătate de juniori de puști, foștii mei sportivi de la CSS Bega, alături de care am reușit rezultate foarte bune. Deja în două competiții de profil din acest an au reușit clasarea pe primul loc, la Arad și la Cluj. Competiții care nu au punctat în clasamentul federației dar care s-au bucurat de o participare numeroasă de echipe care vor veni și la naționalele de seniori. Trag speranțe că va fi bine. Va juca Marius Mascovici cu Vârlan Robert. La băieți e o echipă interesantă, din ce simt eu e o echipă care se va bate la medalii”, a adăugat antrenorul lotului național de volei pe plajă.
Adriana Melniciuc va trebui să-și apere titlul cucerit anul trecut alături de o altă colegă, Sorina Buz. „Eu am o colegă cu experiență și sperăm să ne menținem în top și să urcăm pe cea mai înaltă treaptă a podiumului, să ne apărăm titlul”, a declarat Adriana Melniciuc. Colega sa de la club, Adelina Ungureanu va face pereche cu o jucătoare născută în anul 2000. „Având în vedere că eu și colega mea participăm la o categorie net superioară de vârstă, obiectivul nostru nu e neapărat rezultatul în sine, ci să avem cât mai multe meciuri în picioare și să căpătăm experiență. Bineînțeles, dacă se poate, dorim un rezultat cât mai bun”, a declarat și Adelina Ungureanu.
Dan Jitaru este bucuros pentru organizarea Satelitului din august și a vorbit despre planurile de viitor ale conducătorului de la Agroland. „Bucuros că am primit organizarea satelitului din august. Este o competiție foarte importantă și pot spune că în total anul acesta au fost doar patru sateliți în Europa. Unul este la noi. Sunt momentan 44 de echipe înscrise, fără cele ale României, din Germania, Austria, Spania, Croația, Cehia, Danemarca… Din punctul meu de vedere e o treabă extraordinară să vină atâtea națiuni în Timișoara și să avem parte de o competiție de asemenea nivel. Horia își dorește foarte mult să facă un Masters în Timișoara și ușor, ușor, să prindem și o etapă de FIVB la un moment dat”, a mai spus Jitaru, completat de Horia Cardoș. „Lucrurile sunt foarte dinamice la beach volley și la un moment dat, probabil în doi ani, la fel ca la tenis, nu vei găsi loc în calendar pentru competiții. Noi în doi ani ar trebui să avem un Master, ceea ce înseamnă premii de 25000 de euro pe gen, dar noi o să facem tot feminin, că aici e specialitatea noastră. Înseamnă tribune de 1.000 de locuri, înseamnă multe lucruri, dar vrem să facem asta și credem că o să și reușim foarte repede și atunci într-adevăr Timișoara, chiar dacă probabil e cel mai îndepărtat oraș mare de mare, va fi cel mai important loc pentru beach volley. Evident, contează foarte mult prezența lui Dan, faptul că locuiește aici, că antrenează echipa noastră de sală”, a adăugat președintele de la Agroland.
Acesta a vorbit și despre o academie de beach volley la Timișoara. „Vrem să punem bazele unei academii de beach volley aici în Timișoara, care să pregătească și cu ajutorul unor antrenori de afară și cu antrenorii noștri, să pregătească alți tineri antrenori din țară și de asemenea să organizăm stagii de pregătire pentru cei mai promițători sportivi, ne referim la cei de categorie de vârstă foarte mică. Din punctul meu de vedere, dar și din discuțiile cu Dan, pentru România ar fi mai ușor să participăm la un moment dat, să zicem la Tokyo, la Olimpiadă cu beach volley-ul decât cu echipa de volei de sală. Suntem foarte departe. Aici, lucrând doar cu echipe de doi sportivi…”, a mai spus Horia Cardoș.
Dan Jitaru a explicat că timpul de 3, 4 săptămâni avut la dispoziție înaintea unei competiții la voleiul în sală este mult prea scurt și a vorbit despre obiectivele pentru anii următori. „Ne dorim să aducem în echipa noastră și să lucrăm alături de cei mai buni copii din țară atât la sală cât și la nisip și să-i ținem în pregătiri tot timpul anului. În momentul când se va reuși obținerea unei performanțe notabile în exterior, acel cuplu va beneficia pe timpul iernii de pregătire pe nisip și se va canaliza doar pe direcția respectivă pentru a atinge performanța maximă, de a ajunge la jocuri. În prima fază vizăm jocurile de tineret din 2018 din Argentina, iar dacă totul merge bine, de ce nu și Tokyo”, a adăugat Dan Jitaru.
Patru competiții sunt programate în această vară în Parcul Rozelor din Timișoara. 9 și 12 iulie este perioada alocată Campionatului Național de seniori. Între 23 și 25 iulie va avea loc Balcaniada U 20 de volei pe plajă atât la masculin, cât și la feminin. Campionatul Național de cadeți și juniori are loc în perioada 27-31 iulie. Între 12 și 16 august are loc la Timișoara CEV Beach Volleyball Satellite la feminin.
La Campionatul Național al seniorilor, primele zece echipe în clasamentul Federației vor intra direct pe tabloul principal, iar restul își dispută joi după-masă ultimele șase locuri disponibile. Vineri și sâmbătă se vor disputa meciurile de pe tablou, iar duminică vor avea loc semifinalele și finalele. Se va juca pe două terenuri până în faza finalelor mici, iar cele două finale pentru titlul național vor avea loc pe terenul principal, una după cealaltă. Partidele de joi încep după ședința tehnică de la ora 14, iar de vineri până duminică vor începe de la ora 9. Va fi o pauză de o oră, o oră și jumătate la prânz, dacă desfășurarea meciurilor o va permite și probabil se va juca până spre ora 20 în Parcul Rozelor.