Ciprian Dîrnescu, fost medaliat cu CSȘ Bega, acum la CSU Medicina CNUE Târgu Mureș, după Timișoara – Mureș 0:3: ”Nivelul e puțin mai ridicat ca anul trecut dar…”

Se poate spune pe undeva și că Timișoara a fost învinsă aseară de… Timișoara, în cea de-a treia zi a turneului final al Campionatului Național de volei al junioarelor mari, nu mai puțin decît 4 sportive crescute la CSȘ Bega Timișoara făcînd parte din lotul lui CSU Medicina CNUE Târgu Mureș, dintre care două în sextetul de bază, plus profesorul timișorean Ciprian Dîrnescu, antrenor al careului bănățean de cadete cu care cucerea luna trecută aurul național al categoriei, pentru gruparea ardeleană. După acest 3:0 (:11, :18, :21) în turneul final al Diviziei Juniori, de la Baia Mare, l-am întrebat pe timișoreanul Dîrnescu despre Centrul Național Universitar de Excelență de pe Mureș…

Ciprian Dîrnescu, pe rîndul de sus, în dreapta, cu echipa de junioare mari a CSU Medicina CNUE Târgu Mureș, avînd și 4 timișorence în lot, la turneul final al Diviziei Juniori (sursa foto: www.frvolei.ro)

 

… Unde s-au integrat foarte bine 4 fete de pe malurile Begăi, în frunte cu Jasmina Petromăneanț, campioană națională în Divizia Cadeți, prima care a făcut pasul spre Ardeal, dar avîndu-le colege în aceeași echipă pe alte 3 timișorence ajunse acolo în aceeași perioadă în care și Ciprian Dîrnescu făcea pasul spre ”Centru”. Petromăneanț a fost desemnată cea mai completă jucătoare a turneului final de cadete de luna trecută, în vreme ce Lea Rancz a evoluat ca ridicător, Laura Molnar ca libero și Alexandra Cauc pe post de tragător: ”Cele 3 sportive au sosit aici la un an după Jasmina și cam în același timp cu mine, pe baza celor văzute de antrenorii din staff-ul Centrului pe parcursul ascensiunii lor. Au fost solicitate aici!” 

Ca o specificare necesară, Dîrnescu a contribuit pentru CSȘ Bega, în cei 4 ani de activitate la fileul juvenil feminin, cu 3 medalii naționale prin echipele de minivolei pe care le-a lansat, dintre care două de argint și una de bronz, dintre elevele sale mai evoluînd în alte formații ale pepinierei pentru un loc 4 în Divizia Speranțe respectiv clasări pe 5 în Divizia Cadete și Divizia Juniori, în garnituri pregătite de profesorul Ioan Ersigan, între timp retras la pensie. Tototadă, titlul național adjudecat de Școala Generală 24 la Olimpiada Națională a Sportului Școlar în voleiul juvenil al fetelor a avut ca protagoniste voleibaliste pe care le antrena la CSȘ Bega.

Ulterior, de la trecerea în 2011 la Centrul Național Universitar de Excelență de la Târgu Mureș, Dîrnescu a cucerit aurul național în 2012, în Divizia Juniori, iar anul acesta în Divizia Cadete.

”Centrul este foarte bine organizat și fiecare știe foarte bine ce are de făcut, sub forma unei piramide, cu baza la nivelul Diviziei Cadeți, și pînă la senioarele din Divizia A1. Scopul este să aducem nu neapărat vîrfuri din țară dar jucătoare cu potențial, dintre care unele să fie promovate către echipa de Divizia A1 dar și către alte formații divizionare, eventual mai slăbuțe valoric decît a noastră. Important este însă să promovăm voleibaliste către divizii”, a explicat Dîrnescu, specificînd că în cadrul Centrului sunt 18 jucătoare la cadete, junioare și Divizia B, iar alte 14-15 în lotul prim-divizionarei de senioare.

”Toate timișorencele sunt în lotul deplasat aici, la Baia Mare, la turneul final, dar n-au jucat toate, ci doar Jasmina și Laura sunt în sextetul de bază. Lea este a doua ridicătoare iar Alexandra e în lot, ca a 13-a jucătoare, de mare perspectivă, și pe care nu o puteam lăsa acasă, fiind un bun prilej de a lua contact cu atmosfera unui turneu final din Divizia Juniori. Ea este coordonatoare. Sunt jucătoare din generațiile 1996 și 1997, iar din ´98 Lea și Alexandra”, ne-a mai pus în temă profesorul Dîrnescu, explicînd și că CSȘ Târgu Mureș asigură echipele la categoriile inferioare de vîrstă, în Divizia Minivolei respectiv Speranțe: ”Există o colaborare cu Clubul Sportiv Școlar din localitate, unde se alcătuiește un nucleu la care se adaugă ulterior jucătoarele aduse”.

Ca staff tehnic, cei din Târgu Mureș se bazează pe un antrenor al senioarelor din Divizia A1, unul la junioare, Dîrnescu la cadete, plus un secund pentru toți principalii, respectiv un preparator fizic și maseur: ”Suntem foarte bine organizați!”

Cît despre turneul final al junioarelor mari, în 6 echipe, început sîmbătă și care se încheie mîine la Baia Mare, cu partide zilnice, fiecare cu fiecare, ”nivelul este puțin mai ridicat decît anul trecut dar nu se ridică la așteptările la care ar trebui să evolueze junioarele, deoarece sunt foarte multe greșeli. Iar aceasta pornește de la faptul că echipele n-au parte în faza preliminară a campionatului de adversari puternici în cursul sezonului, iar cu prima ocazie cînd dau de oponenți tari, apar erorile neforțate. Sunt 6 cluburi, dintre care Timișoara este net inferioară celorlalte iar acestea se bat pentru medalii, și în funcție de forma de moment, de emoții, de greșeli. Și au fost multe răsturnări de situații și de rezultat în primele 3 zile…”

Dîrenscu a explicat că mureșencele și-au diminuat șansele la aur, după 0:3 duminică în fața liderului CSM București: ”E o șansă foarte, foarte mică, pentru că am pierdut cu CSM București, care ar trebui să piardă două puncte în următoarele două jocuri, iar noi doar dar dacă învingem cu 3 puncte am putea obține titlul. Putem încheia pe 2, momentan suntem pe 2. Dar sunt valori foarte echilibrate, și deoarece se joacă într-o sală de dimensiuni mari, apar greșelile la serviciu, din cauza orientării în spațiu. Echipele n-au avut ocazia să se antreneze și să joace într-o asemenea sală, și inclusiv echipa gazdă greșește foarte mult, majoritatea venind din săli mici.”

Dîrnescu a explicat că înțelegerea sa contractuală se bazează pe o reînoire anuală a angajamentului, și ”cât sunt mulțumiți de mine, voi continua aici”.

Ciprian Dîrnescu, cu elevele de la CSS Bega Timişoara, locul 2 pe ţară la minivolei în 2011

 

Iar pentru că Dîrnescu punea în 2011 umărul la promovarea Universității Timișoara în elita masculină de seniori, după care trecea pe Mureș, și galben-albaștrii sunt cu doar 3 zile înaintea unui nou baraj de promovare în A1, în care vor demara vineri la Galați, l-am întrebat ce sentimente îl încearcă vizavi de foștii săi colegi de echipă: ”Le urmăresc rezultatele și țin legătura cu ei, și mi-ar plăcea foarte mult să promoveze, iar această frumoasă formație să fie ajutată mai mult de către factorii de decizie din Timișoara, pentru că este foarte păcat că un oraș așa mare să n-aibă o echipă în Divizia A1. Nu neapărat să se bată la primele locuri dar să fie măcar în sistem, pentru că e ceva incredibil ca Timișoara să nu aibă o formație iar alte centre mai mici da…”

Cît despre viitorul apropiat pe Mureș, Dîrnescu s-a mai referit la o preconizată ”reorganizare cu selecție bună, noi încercînd ca baza piramidei să fie cît mai largă, iar printr-o bună pregătire să apară și rezultate și mai bune”.

Despre CSU Medicina Târgu Mureș, senioare care au obținut locul 5 în A1 și biletele de eurocupe, după un duel final în 5-6 cu CSM Lugoj, Dîrnescu a explicat: ”Acesta a fost obiectivul, locul 5, și cu puțină șansă puteam urca mai sus. Pentru Lugoj locul 6 e un rezultat fantastic. Acolo s-a format o formulă omogenă, condusă cu măiestrie după părerea mea și, chiar dacă la finalul turului nu avea un loc prea bun, au reușit să urce, muncind și luptînd din răsputeri, iar răsplata, Cupa Balcanică, e ceva formidabil pentru un oraș totuși nu prea mare”.

CSȘ Bega, ultima din 6 echipe, cu 3 eșecuri cu 0:3 în sala ”Lascăr Pană” din Baia Mare, va mai juca diseară cu CS Dinamo Romprest București iar mîine, la final, cu gazda CSȘ2.

 

Acest articol a fost publicat în Exclusiv, Juniori, Volei și etichetat cu , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Salvează legătura permanentă.

Un răspuns la Ciprian Dîrnescu, fost medaliat cu CSȘ Bega, acum la CSU Medicina CNUE Târgu Mureș, după Timișoara – Mureș 0:3: ”Nivelul e puțin mai ridicat ca anul trecut dar…”

  1. drag spune:

    FELICITARI PENTRU ARTICOL !!!
    SUNTETI SINGURII CARE OFERITI DETALII DESPRE ACEST TURNEU, IMPORTANT PENTRU UNII … SI MAI ALES PENTRU ACESTE FETE CARE UN AN INTREG AU MUNCIT PE BRANCI …
    POATE CA AR FI FRUMOS DACA ATI PUTEA SA FACETI INTERVIURI CU FIECARE DINTRE ECHIPELE PARTICIPANTE LA ACEST TURNEU …
    SUCCES IN CONTINUARE

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


× 2 = paisprezece

 


Ultimele articole din categoria Exclusiv: