Crunta realitate. Timișoara, al doilea sezon la rând fără echipă de băieți în cele 4 categorii de vârstă juvenile la fileu. Și nu doar atât…

S-a vorbit mult recent despre revenirea după 25 de ani a selecționatei masculine de seniori a României la un turneu final al Campionatului European de volei, însă această schimbare în bine nu poate masca realitățile de la baza fenomenului, ba din contră, conferind o și mai falsă impresie în ceea ce privește în cel mai bun caz o tendință staționară la nivel juvenil. Iar în particular, deși nu este neapărat un pol de referință la fileul băieților, Timișoara nu va alinia nici o echipă pentru a doua ediție la rând în sezonul ce stă să înceapă în cele 4 categorii distincte de vârstă premergătoare senioratului, în condițiile în care CSȘ Bega era vicecampioană a țării de cadeți în 2013 și tot a doua la nivel național între cei mari, juniorii, în 2014. Situația generală este mai bună la fileul juvenil al fetelor, în medie 45 de echipe ale cluburilor din țară aliniindu-se la fiecare grupă de vârstă în noul campionat, aproximativ dublu față de media formațiilor de băieți la fiecare categorie, doar 23. Puține spre foarte puține la număr, inexistente în Timiș la masculin…

Reprezentativa masculină de seniori a României tocmai a trecut așadar recent pe la turneul final Euro 2019, o calificare notabilă prin prisma faptului că a fost izbutită după un sfert de secol, însă revenirea pe prima scenă inter-țări a continentului nu schimbă cu mult datele problemei în privința realităților din voleiul juvenil intern al băieților. S-a bifat într-adevăr o prezență la nivel mai înalt, ce-i drept continental și nimic mai mult, întrecere în care s-a ratat nu cu mult pătrunderea în optimi din faza grupelor, optimi în care ”tricolorii” ar fi fost oricum outsider, însă descinderea în Franța nu a adus soarele și la fileul juvenil intern masculin.

Mai exact, în noua ediție de campionat a categoriilor de vârstă premergătoare senioratului, ediție ce va începe spre finele săptămânii viitoare, vor lua parte în linii mari aceleași cluburi care concurau și în sezonul trecut, în medie câte 23 de echipe pe fiecare grupă de vârstă, într-un evident recul numeric față de alte vremuri, dar aproximativ egală celei din ultimele campanii. 

Și mai precis, doar câte 21 de formații la nivel național la cele mai mari două categorii de vârstă, Divizia Cadeți și Divizia Juniori conform ordinii crescătoare a vârstei, seria vestică din totalul celor câte 4 pe țară fiind și mai slab reprezentată. La cadeți prin 4 echipe, și anume CSȘ Caransebeș – reprezentantă a Banatului, CSȘ Blaj, CNNT Craiova și CSȘ Dinicu Golescu CPL Muscel, iar la juniori, prin cinci: CSȘ Caransebeș – tot unica din Banat, CNNT Craiova, CNMB Râmnicu Vâlcea și arădenele CS ProVolei și CS Westar. 

Sunt ce-i drept ceva mai multe grupări de juniori la nivel național în comparație cu startul ediției anterioare, care reunea numai 19 la start, dar nici 21 nu sună deloc încurajator, în toamna lui 2017 pornind la drum 22 de formații de băieți în Divizia Juniori, iar în 2016, 20. La vârf, hegemonia a fost păstrată de la un an la altul de CTF Mihai I București, campioană a țării la juniori și cadeți, precum în 2018 și 2017, dar în 2019 și la categoria imediat inferioară, Divizia Speranțe, în care a preluat laurii de la CSȘ Botoșani, prima la nivel național în 2018, triumfătoare pe țară în Divizia Minivolei, a celei mai mici categorii de vârstă, fiind CSM București, după ce CSȘ Bacău se impunea în 2018.

Pierderile numerice mai semnificative de la un sezon la altul se înregistrează acum în Divizia Cadeți și Divizia Speranțe, cu 21 respectiv 24 la start la nivel național față de toamna lui 2018, atunci cu 28 respectiv 27, nu mai puțin de zece în minus, ceea ce se va răsfrânge într-un efect de domino asupra totalului la startul din viitoarele ediții în cea mai mare categorie de vârstă a băieților, Divizia Juniori, cu mențiunea că doar în Divizia Minivolei sunt înscrise tot 27 de grupări, precum la începerea stagiunii anterioare.

În particular, o arie geografică extinsă din teritoriul țării, cea de sud-vest, n-are absolut nici o reprezentare în noua ediție a Diviziei Speranțe, a doua cea mai scăzută prin prisma vârstei, cele mai apropiate localități de Timișoara cu echipe la start fiind Câmpulung Muscel, în județul Argeș, respectiv Ștei, în Bihor. Cluburile cu mai multe grupe de vârstă din această parte de țară au în schimb garnituri de băieți în grupa vestică a Diviziei Minivolei, atât CSȘ Caransebeș – tot singura din Banat, cât și CS Westar Arad, Avram Iancu Ștei și craiovenii, de la Colegiul Național Nicolae Titulescu.

Unele grupări, foarte puține ce-i drept, au izbutit așadar să mențină o continuitate, fie și la flacără mică și în general din puțin, dar au menținut-o, pe când CSȘ Bega a dispărut cu desăvârșire de la fileul juvenil al băieților, absența la start pe întreaga linie din toamna trecută fiind urmată de cea de la ora actuală. 

Implicit, dând timpul înapoi, ultima participare timișoreană în diviziile juvenile ale țării s-a înregistrat strict la categoria superioară de vârstă, a juniorilor, așadar la completarea unui ciclu, în toamna lui 2017, însă cu numai 3 seturi adjudecate în cele 8 meciuri pierdute în seria vestică. De-atunci, nimic…

Respectiva generație evolua cu încă o campanie înainte în întrecerile imediat inferioare ca vârstă, în Divizia Cadeți, dar strict doar în faza seriilor regionale, în care smulgea în toamna lui 2016 o singură victorie în 6 partide, suficientă dat fiind numărul scăzut de participante să-și asigure prezența în faza I a grupelor semifinale pe țară, la care însă nu se mai prezenta în ”careul” protagonistelor, fără a avea oricum vreo șansă reală de a mai penetra spre faza a II-a semifinală. 

Timișoara la fileul juvenil al băieților s-a stins așadar încet și sigur, prin cântecul de lebădă al generației tocmai menționate, ultima prezență a CSȘ Bega în Divizia Speranțe datând din ediția 2014-2015, atunci cu două victorii în 9 jocuri, iar ultima în Divizia Minivolei, în 2013-2014, dar tot cu un număr mic de meciuri în mână, numai opt. Galben-albaștrii din Circumvalațiunii urmau să mai joace în Divizia Minivolei și în sezonul imediat următor, 2014/5, dar nu s-au mai aliniat la startul seriei vestice, ceea ce a echivalat cu evaporarea șanselor lansării unei noi generații care să completeze un ciclu spre juniorat.

Așadar, de-un bob speranță…

Pe-atunci, în primăvara lui 2014, Timișoara se putea mândri cu absolvirea cu brio a generației crescute la CSȘ Bega de Dan Mihai Jitaru, completând ciclul juvenil prin a deveni vicecampioană națională în Divizia Juniori, după o finală pierdută cu 3:0 pe terenul gazdei CVM Tomis Constanța, iar dispariția ulterioară a dobrogenilor de pe scena elitei seniorilor este sugestivă și simptomatică în privința unei stări de fapt la fileul divizionar intern la vârf, fără însă a reprezenta o consolare pe Bega, și fără a conferi vreo scuză ruperii ulterioare a continuității la gruparea școlară din Circumvalațiunii, care lansa mai apoi doar încă o generație. 

Absolvenții din 2014 urcau treptele scenei juvenile prin a deveni tot campioni și în Divizia Cadeți, în 2013, după cucerirea titlului național în Divizia Speranțe, pe 15 mai 2011, la Câmpulung Muscel, cu mențiunea că CSȘ Bega mai urca pe podiumul F.R.V. cu băieții și în 2012, la cei mici, în Divizia Minivolei. Prima parte a deceniului în curs, plină de promisiuni, urmările, pe măsura plecării lui Jitaru de la CSȘ Bega, sătul de starea de fapt de la gruparea școlară. Tipic zilelor noastre și metehnelor de pe malurile canalului Bega, celui care lega performanțe din puțin în acei ani la rând i se căuta nod în papură dinspre vârful clubului, scormonindu-se după acuze în urma plecării sale, demontate însă odată cu scurgerea timpului, dezvăluind marele nimic conturat în continuare, odată cu lansarea altor generații, strict numai și numai una, târându-și și aceasta zilele, după care a urmat tăcerea actuală. Deja aproape 2 ani de zile fără meci jucat de vreo garnitură juvenilă timișoreană în întrecerile de profil… 

Implicit, în absența cu desăvârșire și pentru cel de-al doilea sezon la rând măcar a vreunei echipe de băieți la cele 4 categorii de vârstă juvenile, reprezentanta divizionară a Timișoarei va avea de suferit pe scena seniorilor, fără a se putea baza așadar pe ceva ce ”vine din urmă”. Prim-divizionarele din elita masculină au pepiniere locale din care se alimentează, și chiar și cele care dispun de resurse pentru a achiziționa voleibaliști profesioniști din alte zări, dar CSU UVT n-are nici puterea de cumpărare a majorității cluburilor din Divizia A1, nici vreo curea de transmisie pe plan local, dinspre sectorul juvenil.  

Cine-și închipuie însă că situația generală la nivel național este cu mult mai bună în voleiul feminin juvenil decât în cel masculin, se îmbată cu apă rece, căci, la fel, în ciuda trecerii reprezentativei de senioare pe la Euro 2019, și tot la fel, mult pomenită, ”tricolorele” izbutind calificarea din faza grupelor și jucând optimile, piramida internă spre baza sa, premergătoare senioratului divizionar, nu excelează în mare măsură.

Într-adevăr, numeric, în medie 45 de echipe ale cluburilor din țară vor începe săptămâna viitoare fiecare categorie de vârstă în parte în sectorul juvenil, dar până și denumirea palierului feminin ce deține maximum de participante la ora actuală, Divizia Speranțe, conferă sugestia că speranțele sunt mai mari decât capacitatea de desăvârșire a potențialului indubitabil existent. Sunt 54 de formații la startul noii ediții a Diviziei Speranțe, a doua cea mai fragedă ca vârstă, repartizate în 13 serii, pe când cele mai mici, în Divizia Minivolei, activează în 48 de echipe din 11 serii regionale pe țară, numărul protagonistelor fiind mai redus odată cu creșterea vârstei. Mai exact, 42 de grupări în cele 8 serii ale Diviziei Cadeți și 36 în Divizia Juniori, în 7 serii.

La fete, Timișul n-are în schimb aceleași motive de mare îngrijorare precum la nivel masculin, atât prin prisma continuității cu foarte bune rezultate pe țară a Clubului Sportiv Școlar Lugoj, excelând în 2019 prin câștigarea titlului național al Diviziei Cadeți, cât și prin menținerea CSȘ Bega Timișoara cu toate garniturile la start în noul sezon pe palierele sectorului juvenil. 

Voleiul feminin lugojean a izbutit în acest an prezența pe toate fronturile în turneele finale naționale sub egida F.R.V., ocupând locul 5 pe țară în Divizia Juniori, primul cu cadetele, poziția a șaptea în Divizia Speranțe și 6 la Minivolei, completată prin două pătrunderi în aceleași turnee finale de CSȘ Bega Timișoara, a treia și medaliată cu bronz în Divizia Minivolei respectiv a opta și ultima în Divizia Speranțe.

Punct și de la capăt, CSȘ Lugoj și CSȘ Bega Timișoara aliniind formații în noul sezon la toate categoriile de vârstă, iar CSM Timișoara la două, cele mai mari, Divizia Cadeți și Divizia Juniori. Toate cele 3 timișene în seria vestică la ”Juniori”, alături de CSȘ Caransebeș, LPS Bihorul Oradea și Victoria Nădlac, respectiv două dintre acestea, timișorenele CSM și CSȘ Bega în grupa vestică a Diviziei Cadeți împreună cu sportivele din Oradea, Nădlac și Borș, iar cealaltă, CSȘ Lugoj, într-o altă serie, sud-vestică, împreună cu CSȘ Caransebeș, CNMB Râmnicu Vâlcea și două echipe craiovene. 

Separate la start și în Divizia Speranțe, CSȘ Bega în serie cu Westar Arad și cele din Nădlac respectiv Ștei, iar lugojencele cu CSȘ Caransebeș și două garnituri ale Colegiului Național Nicolae Titulescu Craiova. În schimb în aceeași serie în Divizia Minivolei, CSȘ Bega și CSȘ Lugoj împreună cu CSȘ Caransebeș, craiovencele și devencele.   

Continuitatea pare asigurată la CSȘ Lugoj, și prin prisma faptului că 3 reprezentante ale grupării de pe Timiș pătrundeau în turneele finale pe țară și în 2018, junioarele cucerind atunci locul 5, cadetele locul 3 iar cele mai mici, în Divizia Minivolei, locul 4, la fel la CSȘ Bega, în schimb cu ceva mai mici aspirații de calificare în finalele naționale, dar menținând totuși o linie de participare în bloc la startul seriilor regionale. Cu toate acestea, și luând exemplul traiectoriei meteorice a lui UVT Agroland, campioană a țării în Divizia Juniori în 2017 și vicecampioană a aceleiași categorii un an mai apoi, dar totalmente retrasă din scenă pe seama grăbirii efectuării pasului spre prima divizie a senioarelor, în care n-a dansat decât un sezon și ceva, nici realitățile din sectorul feminin nu pot fi cu mult mai încurajatoare decât în cel masculin, atât în cel mai vestic județ al țării cât și pe plan național.

O privire de ansamblu ce poate conferi o notă mai rezervată și chiar circumspectă prin conotațiile numerice ale participării la nivel juvenil intern alinierilor României la turnee finale continentale ale seniorilor și chiar mondiale la fete aspirând la seniorat, semn că este mereu tare mult de muncit, strict în regim de continuitate. Altă variantă nu există iar absența de la start nu poate fi o opțiune…

 

   

Acest articol a fost publicat în Juniori, Volei și etichetat cu , , , , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


− patru = 1

 


Ultimele articole din categoria Juniori: