CSM Lugoj, al doilea joc în 5 seturi într-un interval de 21 de ore: eșec în prelungiri cu CS Știința Bacău

Aseară a revenit de la 0:2 în limita a două ore și a dispus totuși de mai modesta FC Argeș, astăzi de la ora 13 iarăși a fost condusă la seturi dar din nou a avut și un start mai bun în cel decisiv, ultimul, cedând însă în cele din urmă la potou în mai bine de două ore unei tradiționale exponente a Diviziei A1 în cupele europene, CS Știința Bacău, care a valorificat a doua minge de meci: 16:14 și 3:2. CSM Lugoj, implicată duminică și luni la Voluntari în partide cu sufletul la gură în turneul cu numărul 4 al campionatului elitei interne a voleibalistelor…  

Autoare a unui come-back în jocul de duminică de la ora 18, 3:2 de la 0:2 cu alb-violetele din Pitești, depășite cu 15:7 în setul decisiv, CSM Lugoj a fost astăzi la două mingi de victorie într-un alt duel prelungit în 5 seturi în reuniunea din Ilfov, de astă dată în compania unui sol anual al voleiului românesc în eurocupele sub egida CEV și care formație moldavă a beneficiat ieri de o zi de pauză după eșecul televizat de sâmbătă de la ora 14, 0:3 cu Dinamo.

Într-adevăr, s-au întâlnit două echipe cu mai multe străine în componență înscrise și în ediția în curs a cupelor europene, Știința Bacău părăsind scena internațională acum nici 3 săptămâni printr-un sec 3:0 pierzător în nici o oră de joc efectiv în Serbia, la Zok Ub, în 16-imile CEV Cup, iar CSM Lugoj având peste două săptămâni, miercuri 16 decembrie, revederea după nici un an cu puternica THY Istanbul, în optimile întrecerii imediat inferioare valoric, Challenge Cup, meci programat în Las Palmas de Gran Canaria.

CSM Lugoj – Știința Bacău, o întâlnire devenită de play-off în ultimele câteva sezoane, dar cu elevele lui Florin Grapă având de fiecare dată ascendentul poziției ierarhice superioare, caz valabil și în completarea acestui al patrulea turneu din a doua jumătate a turului.

Cu toate acestea și cu atât mai mult spre meritul lor, timișencele întinse aseară de ”violetele” din Trivale au avut puterea de a reveni și astăzi, de la 0:1 la 2:1 la seturi, conducând apoi mai mereu în cel decisiv, de exemplu cu 4:1, 6:2, 10:7 sau 12:10 iar ultima oară cu 13:12, și fiind în schimb cel mult egalate până atunci de 4 ori, doar că au scăpat frâiele tocmai la potou, 14:13 pentru roșu-albastrele de pe Bistrița, care au valorificat ulterior a doua minge de meci…  

Se încheia 2:3 după peste două ore de joc, pe seturi 23:25 în 25 de minute de joc efectiv, 25:23 (25), 25:17 (23), 20:25 (26) și 14:16 (20), în total 119 minute de joc efectiv. Un meci cu 213 puncte…

Cele mai multe, adjudecate de voleibalistele străine din cele două garnituri, de la CS Știința excelând longilina sârboaică Natasa Cikiriz, cu 23 dintre care 4 din blocaj și 3 ași în contul fostei internaționale de cadete, juniori și U23 care a jucat 4 sezoane în cupele europene cu belgrădenele Partizan și Vizura. Completată de experimentata bulgăroaică Slavina Koleva, trecută și pe la CSM Volei-Alba Blaj, autoare a 14 puncte dintre care 3 din blocaj, dar și de muntenegreanca Ana Veljkovic, cu 11 puncte dintre care nu mai puțin de 7 din blocaj, respectiv de extrema poloneză Kinga Kasprzak, cu 10 puncte, implicată în cupele europene cu formații din 5 țări diferite.

Deși cu un punct în plus câștigat în acest joc pe muchie, în schimb cu două autoare mai puțin de puncte, pentru bănățencele pregătite de sârbii Segrt și Grbic detașându-se ca total extrema sârboaică Marija Zelenovic, la fileu în cupele europene și cu Spartak Subotica și AEL Limassol, care a strâns 21 de puncte, secondată de ”tunara” de regularitate Nina Kocic, cu 17, și ex-zvezdașa pe blocaj Katarina Canak, cu 16 dintre care câte 3 la blocaj respectiv din serviciu, câte zece adăugând sârboaica Milena Koprivica și Georgiana Popa.

Sărituri la fileu între sportive dintr-un volei multiplu medaliat la vârf pe scena mondială, iar în curând vor intra în vizor proximele participări ale voleibalistelor din Divizia A1 în cupele europene, deja săptămâna viitoare, când liderul imbatabil CSM Târgoviște o va întâlni pe Mladost Zagreb în optimile CEV Cup, întrecere din care băcăuancele au fost eliminate, iar campioana CSM Volei-Alba Blaj va primi pe 9 decembrie în propria sală ”Timotei Cipariu” replica ibericelor de la Sanaya Libby`s La Laguna, tot în optimi, dar în Challenge Cup, cu posibilitatea de a găzdui o zi mai apoi, în cazul unui succes, și partida din sferturi cu învingătoarea celei de-a doua dispute a cuplajului din Ardeal, AJM FC do Porto – VK Prostejov.

Iar peste două săptămâni, apariția lugojencelor în Gran Canaria, tot ca parte a unui cuplaj în optimile Challenge Cup, pentru celălalt loc în sferturi jucând CV Gran Canaria contra lui Vandoeuvre Nancy VB, și cu mențiunea că celelalte două turnee ale acestei faze, pe lângă cele programate la Blaj și respectiv în… Atlantic, vor fi organizate la Kaposvar și Istanbul.

O remarcă s-ar mai impune însă de pe scena calificărilor din 16-imile Challenge Cup la volei feminin, fază de care bănățencele au fost scutite, și anume că mai mult de jumătate dintre meciuri au fost trase pe dreapta de dictatura pseudo-medicală Covid-19, și anume 6 din 11, calificări decise la ”masa verde” fără joc, victime ale absurdităților cu pretexte străvezii fiind cluburi din Elveția – nu mai puțin de trei, Finlanda, Serbia și… România, dinamovistele fiind țintuite pe tușă la ora întâlnirii cu cele din Porto, așa cum campioana din Blaj n-a transpirat deloc prin neprezentarea helvetelor de la Cheseaux.

O tristă, tristă poveste a sportului zilelor noastre, vădit subminat, dar care măcar n-a mai bântuit și întâlnirea de la Voluntari, deși celălalt turneu în curs al elitei, cel de la Medgidia, a fost prins în capcana vânătorilor de ”pozitivi” și aseară, și astăzi…  

Ajunge să fie o bucurie faptul că poți intra pe teren…

Iar cu greu le-a putut despărți ceva pe Știința și CSM Lugoj în setul inaugural al partidei de pe teren neutru de la ora 13, tranșat la limită de cele din Bacău după 25 de minute de joc efectiv, cu 25:23.

Rezultat în oglindă al setului secund, dominat cu scăpări de CSM, 25:23 pentru sportivele de pe Timiș, care au întors scorul și de la 8:9 la 12:9 și 16:12, din nou cedând ulterior de puțin avantajul, de la 20:16 la 20:21, a treia oară la conducere CS Știința Bacău. Pripită la serviciu și în atac, 22:21 pentru bănățence și timeout, Canak fructificând și la blocaj și în atac, 24:22 în ciuda unui serviciu irosit de Kocic. Oboseala își făcea simțită prezența… Cikiriz replica pentru Știința, al zecelea punct al sârboaicei în primele două seturi, egalând-o astfel pe compatrioata sa de la lugojence, Zelenovic, cu 10 dintre care 3 ași. Încă un timeout dar și un atac decisiv al Ninei Kocic, punct de set pe serviciul băcăuancelor, 25:23…

Setul 3 avea să fie și cel mai dezechilibrat, și asta încă din start, devenind aproape fără istoric odată ce CSM Lugoj s-a desprins la 8:0 prin punctele obținute de 5 jucătoare, cu două în contul lui Zelenovic, avantaj conservat, 25:17 în 23 de minute de joc efectiv, Koprivica lansând asul decisiv.

Cu 2:1 la seturi, în reviriment de la 0:1, CSM nu doar că avea măcar un punct ierarhic adjudecat, dar era și mai bine plasată pentru răsturnarea completă a calculelor hârtiei, ceea ce însă n-a izbutit până la capăt, elevele lui Grapă oferind la rândul lor o ripostă pe măsura celei etalate de Zelenovic și compania în setul doi.

Știința revenea cu 25:20 după 26 de minute de joc efectiv în setul 4 și împingea duelul în tiebreak, un galop pentru bănățence cu o seară înainte.

Desprinse și de această dată, de la 1:0 la 4:1 iar apoi la 6:2, revirimentul Științei la 7:5 fiind stopat de atacul Georgianei Popa, 8:5. Aceeași Popa și Zelenovic au menținut avantajul lugojencelor, 10:7, rutinata Koleva, Veljkovic – numero uno în meci la blocaj și Dițu direct din serviciu semnând însă apoi egalarea… 10:10.

Zelenovic a preluat din nou conducerea pentru CSM, 11:10, însă timișencele au fost egalate și la 12, și la 13, izbindu-se de fiecare dată de blocajul sextetului experimentatului Florin Grapă.

Iar CS Știința Bacău trecea în premieră la conducere în tiebreak când îi era lumea mai dragă, 14:13 și minge de meci prin Veljkovic, la care Segrt a solicitat timeout, Georgiana Popa evitând înfrângerea, atac și egalare. Sârboaica Natasa Cikiriz aducea a doua minge de meci pentru moldave, fără ca voleibalistele de pe Timiș să mai evite din nou eșecul. Amar…

Una peste alta, trei puncte în clasament din ”dubla” în Ilfov, aproximativ în grafic, și perspectiva unui turneu cu 3 meciuri acasă peste nici două săptămâni, cu CS ”U” NTT Data Cluj, CSU Medicina CNUE și Rapid în perioada 12-14 decembrie, completat de excursia imediată din Challenge Cup.

S-ar aduna astfel zece meciuri într-un întreg sezon de toamnă dacă toate vor fi bune până la capăt, șase deja bifate dintre care numai două câștigate – nici unul la zero, încă 4 în program, cele de la Lugoj anunțându-se abordabile.

În fine, un remember, vineri 4 decembrie se va împlini un an de la succesul acasă cu 3:0 în dauna cehoaicelor din Liberec în 16-imile CEV Challenge Cup 2019-2020, unul din pașii spre optimile cu ”înaripatele” de la Bosfor.

Rezultatele turneului 4 și clasamentul actualizat, pe coloana datelor tehnice a secțiunii Volei.

 

 

Acest articol a fost publicat în Volei și etichetat cu , , , , , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


8 × patru =

 


Ultimele articole din categoria Volei: