„Pe val” şi de neoprit, cu ascendentul moral al eliminării ieri a dublei campioane la zi a ţării, CSM Lugoj a câştigat în „Piteşti Arena” şi finala televizată de la ora 18 de TVR3 a ediţiei 2022/3 a Cupei României la volei feminin, cu 3:1 împotriva vicecampioanei naţionale CSM Târgovişte, care doar a redus din handicap dar n-a egalat la seturi, bănăţencele încheind exuberant sezonul, aşa cum îl şi începeau tot în Argeş în toamnă, atunci la Mioveni, unde cucereau Supercupa României.
CSM Lugoj s-a revanşat implacabil în ultimul act al Cupei României în faţa vicecampioanei naţionale CSM Târgovişte, care o elimina recent din semifinalele Diviziei A1 prin a răsturna la 2-1 scorul victoriilor la meciurile directe pentru intrarea în finala campionatului, timişencele învingând după 108 minute de joc efectiv, pe seturi cu 25:16, 26:24, 22:25 şi 25:21, şi adjudecându-şi astfel al doilea trofeu într-un sezon de excepţie, al premierelor în toate cele 4 competiţii în care au fost implicate.
„Albastrele” antrenate de Ugljesa Segrt nu s-au limitat în Trivale doar la a elimina dubla campioană la zi şi totodată deţinătoarea din 2022 a Cupei României, CS Volei Alba Blaj, ci au plusat după 24 de ore prin a trece şi de finalistele din Dâmboviţa ale ultimelor două ediţii ale Diviziei A1, pe care le-au dominat clar într-un set inaugural decis la un scor atipic pentru un început de finală, 25:16.
Orice era aşadar posibil şi lugojencele se arătau a fi în mână şi „montate” psihic, atuuri valorificate şi într-un set secund mult mai echilibrat, adjudecat în prelungiri cu 26:24.
A învinge la inaugurarea sezonului în decurs de doar 24 de ore, aşa cum s-a întâmplat în octombrie 2022 în „Supercupa” de la Mioveni, atât campioana en titre din Alba cu 3:1 cât şi cu 3:0 în ultimul act cu CSO Voluntari, e una, însă a trece tot în zile consecutive şi tot pe teren neutru de recentele finaliste ale campionatului Diviziei A1, finaliste din Blaj şi Târgovişte care-şi disputau finala la titlu şi anul trecut, e cu totul alta, aceasta fiind măsura reală a izbânzii lugojencelor.
Şi nu oricum, ci prin a le conduce cu 2:0 la seturi, ceea ce CSM Lugoj reuşea atât ieri după-amiază în faţa roş-alb-negrelor lui Ljubicic, cât şi astă-seară împotriva dâmboviţencelor italianului Caprara, cu toată pleiada străinelor acestuia, majoritare, 7 componente.
Care au avut replică în sfertul 3, aproape la fel de disputat, 25:22 pentru vicecampioane, stopate însă apoi în revirimentul lor, punct cu punct CSM Lugoj tot mai aproape de un triumf în 4 seturi şi adjudecarea în premieră a Cupei României.
Într-un sezon al premierelor pentru secţia voleibalistică de la Clubul Sportiv Municipal Lugoj, mai întâi triumfătoare în Argeş la prima participare în Supercupa României, apoi calificată în primăvară în finala unei cupe europene, CEV Challenge Cup, dar şi urcată pe podiumul sezonului regulat al campionatului Diviziei A1, disputând ca o noutate şi meciuri din play-off-ul „careului de aşi” dar şi cucerind medaliile de bronz ale întrecerii numărul 1, pe locul 3 după campioanele şi vicecampioanele reconfirmate, iar în cele din urmă învingătoare din nou în Argeş şi în ultimul act televizat al Cupei României, cireaşa pe tort.
Târgoviştencele erau întinse serios şi aseară în a doua semifinală, de dinamoviste, aceastea cedând greu cu 15:12 în decisiv, 3:2, după ce reveneau prin a tranşa la 17 seturile 3 şi 4, pe relaxarea cu gândul la finală a dâmboviţencelor, eforturi în plus care le-au costat pe elevele lui Caprara, în imposibilitatea de a mai prelua din nou conducerea în setul 4 odată ce au cedat-o de la 15:14.
Lugojencele aveau a mai fi cel mult egalate, punct cu punct până la 18, după care au lansat asaltul decisiv, cu 4 puncte consecutive, la care trofeul le făcea deja cu ochiul.
N-au ratat ocazia, ci doar o minge de meci, fructificându-şi superioritatea într-un weekend în care au prins un nou vârf de formă, la momentul oportun, şi detaşându-se în merituoase câştigătoare ale trofeului. Înmânat nimeni alteia decât căpitanului Silvija Popovic – un transfer cheie şi de marcă în rolul de libero, „la pupitru” fiind însuşi Aleksandar Boricic, preşedintele Confederaţiei Europene de Volei.
O extraordinară seară de neuitat pentru voleibaliste, toţi cei implicaţi la gruparea lugojeană şi numeroşii suporteri de pe Timiş care le-au susţinut pe „albastre” în Piteşti Arena, în plan individual fiind evidenţiată Yelyzaveta Ruban, cu puncte adjudecate în forţă şi desemnată cea mai bună jucătoare a turneului Final4 al Cupei României.
Cu un psihic de fier, fortificat de antrenorii sârbi Segrt şi Grbic, voleibalistele Popovic, Ruban, Martiniuc, Georgiana Popa, Tanja Grbic, Roman, Gemănariu, Străchinescu, Rus, Bezhandolska, Adriana Popa şi Anghelache chiar au scris istorie pentru sportul lugojean, şi nu sunt vorbe mari, maniera în care au dus la capăt acest sezon şi „scalpurile” cu care se pot mândri la final constituind încununarea unui efort colectiv într-atât de mare încât să depăşească aşteptările poate şi celor mai entuziaşti fani.
Finala de cupă europeană cu italiencele, din martie, le-a catalizat pe Ruban şi compania să spere cu spor la medalii într-o primăvară strălucitoare pe Timiş, bronz adjudecat în campionatul Diviziei A1 după spulberarea Rapidului în finala mică, aur acaparat în Trivale în Cupa României.
Faptele vorbesc de la sine iar cuvintele de pe margine ale cronicarilor sunt oricum insuficiente, sau poate chiar de prisos în faţa unor succese într-atât de frumoase, ale unei grupări frumoase, dintr-un municipiu bănăţean care putea doar visa la aşa ceva până acum un an pe vremea asta, vis întrupat în realitate.
Căci CSM mai intrase în Final4 al Cupei României, dar nici pomeneală să fi pătruns până-n 2022 în play-off-ul 1-4 al Diviziei A1 sau să se apropie măcar de faze finale ale cupelor europene, fără a mai pomeni de Supercupa României.
Campanie 2022/3 în care a bifat chiar tot ce s-ar fi putut bifa, iar cu ceva mai multă încredere în sine dar şi prospeţime, fără a-l mânia pe Domnul, ar fi putut totuşi trece cumva de târgoviştence încă din semifinala campionatului, odată ce „albastrele” au învins sub Turnul Chindiei în meciul inaugural.
N-a fost să fie la prima semifinală de campionat, a fost în schimb în finala premieră a Cupei României, şi cum au câştigat-o Popovic şi compania, în doar 4 seturi. Lugojul a adus şi a doua Cupă a sezonului intern feminin în Banat, iar la toamnă au de apărat deja Supercupa. Din postura de învingătoare, dintr-o poziţie adjudecată merituos pe teren.
Prin a semna a 33-a victorie a unui sezon plin şi entuziasmant, cu nu mai puţin de 44 de meciuri jucate. Aceste tinere chiar au asudat din plin vreme de 7 luni la fileu, şi cu mare succes, jos pălăria!
A trece de două ori în acelaşi sezon de dubla campioană la zi a ţării, dar şi chiar de 4 ori de dubla vicecampioană la zi a României, iată tot atâtea sugestii că Segrt şi Grbic chiar au clădit ceva solid în cele 5 sezoane pe malurile Timişului. Fundament al unei noi ediţii a confirmărilor, în care finala Campionatului Naţional nu mai poate părea la fel de departe ca altădată. Atacabilă de la Lugoj de pe alte poziţii. Să fie într-un ceas bun, dar până atunci, savurarea unei serii de neuitat timp de 7 luni, desăvârşită într-o seară a lacrimilor de bucurie în Trivale.
Sportul la fileu, punând Banatul pe harta laureatelor performanţei sportive în regim competitiv cum nu se mai prea poate lesne lăuda „Fruncea”. Reconfortant, cu toată admiraţia pentru un colectiv pe cinste.