CSM Lugoj conduce detaşat la Torino în setul 2 dar pierde în prelungiri şansa egalării şi cedează la zero turul finalei europene Challenge italienei Chieri

Deşi relansată în setul secund, pe care l-a dominat categoric în prima sa parte, pierzându-l totuşi printre degete în prelungiri cu 28:26, CSM Lugoj a suferit miercuri seară în Italia o foarte, foarte rară înfrângere la zero în acest sezon, prima în ediţia 2022/3 din cupele euopene, a treia cu tot  cu eşecurile de la Târgovişte şi acasă cu campioana din Blaj. Reale Mutua Fenera Chieri s-a redresat la limită şi nu s-a lăsat egalată la seturi, după care s-a redesprins treptat şi în setul 3, câştigând după 77 de minute de joc efectiv manşa I a finalei CEV Challenge Cup, 25:15, 28:26, 25:17 în faţa unei săli pline, cu 3.971 de spectatori.

Finalista de pe malurile Timişului a competiţiei europene inter-cluburi numărul 3 a fost miercuri de la ora 21 la Torino protagonistă a unui gustat spectacol voleibalistic, punând-o pe alocuri în mare dificultate pe gazda ocupantă a locului 5 în Serie A1 din „Cizmă”, în special în setul 2, însă alb-albastrele din Chieri au valorificat în cele din urmă la zero plusul valoric şi avantajul terenului în turul ultimului act continental. 

Bănăţencele rareori au pierdut în cel mai rău caz cu 3:2 pe parcursul spre finală, de fapt doar de două ori cu 3:2 în 8 apariţii, însă în Piemont au întâlnit în premieră în cupele europene o grupare italiană, care a dominat treptat în fiecare set partea secundă a acestora, cu un plus de forţă, de la 11:11 în cel inaugural, de la 9:16 în cel de-al doilea şi de la 12:11 în cel care avea să se dovedească decisiv, al treilea. 

Superioritatea în jocul la blocaj a făcut incremental diferenţa, eficienţa acestuia din partea peninsularelor erodând forţa ofensivă a oaspetelor, contraofensiva italiană fiind mai eficientă, cu atacuri mai precise, CSM compensând în schimb cu o prestaţie în general mai sigură la primire.

Dar meciurile mai tari în picioare de partea celor din Chieri, în Serie A1 şi în general în întrecerile peninsulare, au contat în special la ora unei întâlniri cu miza unei finale, plusul de experienţă în dispute mai competitive făcând diferenţa, chit că şi bănăţencele au putut etala rutinate străine, una, Ruban, cu un sezon în Serie A1 la Scandicci în 2017/8, o alta, sârboaica Tanja Grbic, cunoştinţă mai veche în momente fericite pentru antrenorul celor din Chieri, Bregoli, cu care îşi adjudeca la St Raphael campionatul Franţei, în 2016. 

Iniţial s-a mers cap la cap până la 11:11, elevele lui Bregoli sprintând însă apoi decisiv spre 19:12 graţie blocajelor şi unui joc defensiv ermetic, avantaj pe care aproape l-au dublat spre finalul unui set inaugural tranşat clar pentru o finală, minge de set câştigată din blocaj şi 25:15.

Timişencele antrenate de Ugljesa Segrt au câştigat primele puncte ale setului 2 şi s-au desprins la 1:8 pe atacurile Alionei Marticiuc, detaşându-se şi mai mult, la 3:12, şi menţinând în linii mari avantajul, 9:16, după care Chieri a început, precum în setul inaugural, să-şi impună dominaţia, revenind brusc până la 15:16 şi trecând în premieră în faţă cu 19:18. 

Controlând din nou finalul de set, fără însă a-l tranşa decisiv, din contră, CSM Lugoj salvând 3 mingi de set, la 24:23 şi ulterior, nu însă la nesfârşit: 28:26 după 34 de minute cât se poate de disputate.

Vizitatoarele au opus aceeaşi dârză rezistenţă de la egal la egal şi în prima parte a setului 3, însă aproximativ până la acelaşi punct, Reale Mutua Fenera Chieri lăsându-le încet şi sigur în urmă de la 12:11 şi asigurându-şi în 22 de minute victoria dorită la zero în manşa I a finalei.

Lugojencele s-au prezentat mai mult decât onorabil dar rezultatul din Piemont nu le ajută cu adevărat în economia dublei manşe, returul de miercurea viitoare de la Timişoara, de la ora 18:30 în sala „Constantin Jude”, anunţându-se a fi cu atât mai dificil în faţa grupării italiene care în faza precedentă a semifinalelor tranşa cu 3:0 deplasarea tur în Germania.

Şi care a avut în trioul cu Francesca Villani – din nou principală realizatoare, precum sâmbătă în eşecul cu 3:0 în campionat la Milano, autoare a 15 puncte şi desemnată jucătoare a meciului, respectiv Cazaute, tot cu 15 puncte în cont, şi căpitanul Kaja Grobelna, autoare a 14, un nucleu forte, completat consistent de liberoul Spirito.

Chieri în prim-planul finalei europene, o performanţă pentru un club fondat în 2009, când CSM Lugoj se pregătea să revină în elita internă A1, şi care grupare piemonteză a promovat în premieră pe prima scenă abia în 2018.

Yelyzaveta Ruban a punctat de 12 ori pentru învinse, Marticiuc de 11 ori, din sextetul de start, cu Grbic ridicătoare, mai adunând 8 puncte Georgiana Popa iar bulgăroaica Bezhandolska şi Gemănariu câte 6 fiecare, şi CSM totalizând tot 7 autoare de puncte, câte două din partea lui Roman şi Străchinescu. Au mai jucat liberoul Popovic, Anghelache şi Rus.

Iar revanşa va fi cu trofeul pe masă din partea Confederaţiei Europene de Volei, în Banat, la Timişoara. Un moment sportiv de vârf în arena bănăţeană, conturat prin competitivitatea grupării CSM Lugoj. Care-şi doreşte o tribună arhiplină, precum a avut vicecampioana CSM Târgovişte sub Turnul Chindiei în turul semifinalei CEV Cup cu campioana naţională din Blaj, care s-a impus totuşi la zero în Dâmboviţa, pe seturi la 15, 18 şi 22, prefigurând încă înaintea returului de joia viitoare de la Târgu Mureş o altă finală româno-italiană, cu trupa din Scandicci, deţinătoare la zi a… Challenge Cup şi triumfătoare tot cu 3:0 în manşa I a celeilalte semifinale.

Conturi închise în schimb în finala masculină din Challenge Cup, tot la Mediterana, Olympiacos completând la Pireu reuşita din tur de la Tel Aviv, o grupare elenă cu trofeul deja în vitrină. 

Lugojencele vor juca în weekend pe plan intern, după care pregătirea revanşei, cel mai elevat punct al reprezentaţiilor lor pe terenuri româneşti, o finală retur de cupă europeană găzduind o grupare italiană de top 5 în Serie A1. E răsplata strădaniei „albastrelor” de pe Timiş, ale căror merite sunt incontestabile într-un alt sezon peste aşteptări. 

În care au acumulat deja 21 de victorii, opt fiind înfrângerile, majoritatea cu 2:3.

Rezultatele interne ale ultimei runde a sezonului regulat, cu CSM învingătoare acasă cu 3:2 sâmbăta trecută a târgoviştencelor, pe coloana clasamentului la zi al Diviziei A1 de volei feminin, aşteptând restanţa cheie cu implicaţii la locul 3, CS Rapid – CSM Lugoj.

Acest articol a fost publicat în Volei și etichetat cu , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


patru × 1 =

 


Ultimele articole din categoria Volei: