CSM Lugoj, două victorii în turneul acasă, câștigat de sârboaice. CSM Lugoj II, victorie la Timișoara

Final de săptămână cu atacuri la fileu pe diferite niveluri, de la startul fazei seriilor de 3 pre-semifinale în turneul final al Campionatului Mondial feminin din Japonia, și până la o nouă etapă în întrecerea secund-divizionară internă a fetelor. A început totodată și prima ligă masculină, caravana pornind la drum tocmai fără clubul campion, pe când cea feminină, care va fi prefațată în weekend de primele jocuri preliminare din noua ediție a Cupei României, a fost pregătită și în continuare printr-un alt patrulater amical internațional, cel de la Lugoj, cu participarea a două grupări din Divizia A1. Un tur de orizont…

”Cupa CSM Lugoj” a bifat de vineri până duminică a IX-a sa ediție, onorată de prezența în primele două zile a lui Vladimir Grbic, ex-campion olimpic inclus în Volleyball Wall of Fame, și adjudecată de o formație tot din Serbia, OK Crvena Zvezda Beograd, cu victorii pe linie, inclusiv cu 3:1 în fața gazdei CSM Lugoj, a doua în ierarhia finală mulțumită victoriilor cu VK Beroe Stara Zagora și, duminică, la căderea de cortină, cu colega de întrecere din Divizia A1, 3:0 cu CS ”U” NTT Data Cluj.

Lugojencele, de-acum cu fostul secund Uglesa Segrt preluând ștafeta ca antrenor principal de la Valerijan Luka și fiind completat de conaționali ex-voleibaliști ca asistent și statistician, sunt în fața unui sezon pe care îl vor începe pe 27 octombrie la Bacău, tot cu CS Știința demarând pe 16 ianuarie 2019 într-un meci unic pe teren propriu direct în sferturile pentru intrarea în Final4 din Cupa României, noua campanie fiind abordată cu o componență remaniată dar și împrospătată, cinci fiind sportivele de peste hotare dar și 3 cadetele cooptate de la pepiniera locală CSȘ, plus tinere precum Cauc, Roman sau Albăstroiu, toate în frunte cu Diana Balintoni, revenită acasă, unde se înălța prima dată la fileul prim-divizionar.

Primele meciuri oficiale din noul sezon al grupărilor elitei Divizia A1 sunt programate la finele acestei săptămâni, în jocuri unice pentru accederea în sferturile de finală ale Cupei României, și anume CS Dinamo București – UVT Agroland și Belor Galați – ACS Penicilina Iași, formația de la Dunăre, o nou-promovată, fiind una dintre cele numai 10 pentru a doua ediție la rând a primei ligi.

Subțiere numerică și la fileul băieților, Divizia A1 de volei masculin pornind sâmbătă la drum fără campioana țării, Tricolorul Ploiești, retrasă după adjudecarea laurilor în ediția 2017-2018 a campionatului, așadar cu câte un club stând pe rând în așteptare etapă de etapă, în cea inaugurală caz al nou-promovatei din Piatra Neamț.

În runda de start s-au înregistrat două victorii acasă pentru 3 puncte în clasament și 3 în deplasare, una categorică, repurtată de vicecampioana din Galați la cealaltă nou-promovată, din Câmpia Turzii, iar alteșe două cu 2:3, după cum urmează…

ACS Volei Municipal Zalău – CS Știința Explorări Baia Mare 3:0, pe seturi 25:23, 25:19, 25:22.

SCM U Craiova – CS ”U” Cluj 3:1 (25:27, 25:23, 25:21, 25:21)

CSM Câmpia Turzii – CSM Arcada Galați 0:3 (14:25, 11:25, 23:25)

CS Unirea Dej – CSA Steaua 2:3 (25:23, 25:19, 22:25, 18:25, 18:20), așadar la mare, mare luptă în setul V, decisiv!

Iar într-un duel direct în capitală, CSM București – Dinamo 2:3 (27:25, 25:22, 18:25, 22:25, 13:15).

Ambele partide ajunse în setul decisiv au fost tranșate de oaspeți de la 2:0 la seturi pentru gazde. Iar ca o altă remarcă, județul Cluj deține în actuala campanie prim-divizionare masculine din 3 orașe diferite, Câmpia Turzii, Cluj și Dej.

Nu mai continuă în elită după retrogradarea în urma unui singur sezon parcurs în ”A1” formațiile U CSȘ 2 CNE UKRO Baia Mare și CSU UV Timișoara, prima promovând pe teren în primăvara lui 2017 iar cei de pe Bega preluând în vara aceluiași an locul lăsat liber prin retragerea după un parcurs în elită de câteva sezoane, 3 mai precis, a celor din Caransebeș.

Iar băimărenii și CSU UV Timișoara se vor întâlni chiar sâmbătă în Maramureș în etapa I a noului sezon în Divizia A2 Vest, cu 6 formații, și din Arad, Brașov, Dej și Zalău, aceste două orașe având așadar nu doar prim-divizionare, ci și secund divizionare, și anume CSȘ CNE LAPI, ”Liceul Agricol Papiu Ilarian”, respectiv ACS Volei Club 2015. Bănățenii vor juca și-n etapa a doua în deplasare, la Brașov, debutul acasă fiind programat pe 3 noiembrie în runda a III-a, cu cei din Dej. Iar tot 6 cluburi vor concura și-n seria estică a ligii secunde masculine, Rapid și CSU Știința din capitală, respectiv din Suceava, Bacău, Buzău și Râmnicu Sărat. Dispariție așadar a dobrogenelor, cândva notabile prim-divizionare, Constanța ca pol de forță iar Delta Tulcea o prezență constantă.

Voleibalistele au fost în schimb mai harnice, în weekend derulându-se deja etapa a II-a în seria vestică, Divizia A2 Vest, deznodământul fiind invariabil în 3 seturi. Acasă a învins însă doar FC Argeș, a treia în primăvară la turneul de baraj la promovare, 3:0 sâmbătă cu nou lansata CSM Timișoara, dar în deplasare cele mai multe, SCMU Craiova la Deva, ACS Volei CSM Sibiu la Sighetu Marmației, CSM Târgu Mureș la Oradea, care promova dar a declinat din rațiuni financiare dreptul de joc în elita ”A1”, precum și nou lansata CSM Lugoj II, la Timișoara, victorie cu 0:3 în fief-ul lui CSU Politehnica, sala de jocuri sportive ”Profesor Mircea Albu”.

Lugojencele cu jucătoare din pepiniera juvenilă au început parcursul divizionar pe drumuri, 3:0 pentru CSU Oradea, în Bihor, iar apoi la Timișoara, 0:3 împotriva gazdelor alb-violete.

Dorin Horvath, antrenor al junioarelor și cadetelor de la CSM II, a sintetizat: ”CSU Oradea a jucat împotriva noastră cu formația standard, cu care promova în primăvară, o echipă experimentată, care ne-a învins, deși am jucat bine, dar nu la nivelul la care m-am așteptat. În ultimul set am condus aproape în permanență dar am cedat pe final cu 26:24, iar în primul, până la 22 am fost tot în față. Am avut și unele probleme de sănătate la o jucătoare de bază, Panțiru, care a suferit o întindere în setul 2, la inghinali, dar în general, ca joc prestat, diferența a fost nesemnificativă între echipe. La Timișoara am prestat un joc bun, am rulat 10 jucătoare, și am câștigat în 3 seturi. Primul a fost mai echilibrat dar ne-am desprins în partea a doua, setul doi a fost mai lejer, l-am controlat confortabil, și în general tot jocul l-am condus cap-coadă, în fiecare set, 25:22 în cel de-al treilea. Suntem la debut și nu ne-am propus o anumită clasare, scopul este instruirea, să progreseze sportivele, dar dacă obținem și victorii, cu atât mai bine, și progresul fiind mai evident!”

Un palier mai jos, în Divizia Juniori, cel mai înalt nivel de vârstă în structura sistemului juvenil, de preferat ca țintă pentru CSȘ Lugoj este în schimb prinderea locului 1 în grupa zonală vestică, ceea ce implică evitarea în turneul semifinal pe țară a unor ocupante tot ale locului 1 în alte serii zonale preliminare. Startul lugojencelor a fost printr-un victorios 0:3 la CNNT Craiova, în weekend urmând debutul și acasă, cu timișorencele de la CSȘ Bega.

În fine dar nu în ultimul rând, în Japonia a început duminică faza Final6, pre-semifinală, în serii de câte 3, din turneul final al Campionatului Mondial de volei feminin pentru senioare, pentru care s-au calificat în această ordine din grupele de câte 8 ale turului secund Olanda, Japonia și Serbia respectiv Italia, China și SUA.

Batavele încheiau pe primul loc faza secundă într-una dintre serii, cu 8 succese și un eșec, urmate de nipone, sârboaice și brazilience, cu câte 7 fiecare. În cealaltă serie, Italia intra în Final6 cu 9 victorii, urmată de China și SUA, cu câte 8 respectiv șapte, de puțin ratând calificarea Rusia și Turcia, cu 6 respectiv 5 succese.

Iar duminică, la startul fazei Final6, Japonia – Serbia 0:3 și China – SUA 3:2. Astăzi, Japonia – Italia respectiv Olanda – SUA, iar marți: Italia – Serbia și China – Olanda. Semifinalele în cruciș, vineri, iar duminică, finalele pentru medalii.

Ultimele rezultate din Divizia A2 Vest la feminin, clasamentul și programul etapelor în Divizia A1 feminină și liga secundă de fete și băieți în seria vestică, pe coloana datelor tehnice. În curând și despre Campionatul Municipal Timișoara.

 

 

Acest articol a fost publicat în Volei și etichetat cu , , , , , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


4 + = zece

 


Ultimele articole din categoria Volei: