CSM Lugoj, echipă lansată și în Divizia A2, cu multiplu medaliate peste ani la categorii juvenile

După 8 sezoane în care CSM Lugoj n-a mai știut ce e aceea Divizia A2 dat fiind revenirea în 2010 în elita Divizia A1, în care s-a înrădăcinat iar în ultimele două ediții chiar și-a consolidat poziția prin a se clasa din nou pe același loc 6 pe care încheia prima campanie după promovare, voleiul feminin de pe malurile Timișului se recuplează odată cu această săptămâna eșalonului secund ”A2 Vest”, și nu altfel decât prin exponentele ”pepinierei” locale, una dintre cele mai productive din țară, creându-se astfel o punte a continuității în tranziție de la cadrul juvenil spre regimul competițional divizionar.

Absolut deloc neglijabil, proaspăta vicecampioană balcanică de pe Timiș se numără între cele doar 4 cluburi din elita Diviziei A1 de volei feminin care au parcurs toate edițiile deceniului în curs în primul eșalon al senioarelor, fără întrerupere alături de CS Știința Bacău și bucureștenele CSM și CS Dinamo, însă CSM Lugoj și-a cuplat de-acum și cureaua de transmisie între formația de prima ligă și ”pepiniera” Clubului Sportiv Școlar, multiplu medaliată în ultimele campanii pe palierele juvenile sub egida Federației Române de Volei, înscriind în seria vestică a celei de-a doua divizii o formație secundă reunind fără excepție sportive din generațiile 2000, 2001, 2002, 2003 și 2004 care au urcat în ultimii ani pe podiumul național la diferite categorii mai mici de vârstă.

CSM Lugoj a câștigat toate jocurile patrulaterului amical găzduit cu o săptămână înaintea debutului în Divizia A2 Vest / foto KRISTOF, pagina facebook CSS LUGOJ VOLEI 1

Iar dintre acestea, unele chiar au și cochetat deja cu prim-divizionara de senioare, nu doar în pregătiri ci chiar și în efectivul de meci într-un cadru oficial, fereastră spre viitor ca bun exemplu pentru celelalte coechipiere aspirante la efectuarea pasului pe trepte superioare.

Iar CSM Lugoj are de unde alege pentru conturarea lotului noii secund divizionare, voleibaliste din generațiile 2002 și 2003 devenind chiar în acest an medaliate cu bronz în turneul final pe țară al Diviziei Cadeți, pe locul 3 la nivel național, nici garnitura aliniată în faza finală a celei mai mari categorii de vârstă, Divizia Juniori, nefiind prea departe, a cincea în România.

Pe malurile Timișului s-a creat de fapt o continuitate la mijlocul acestui deceniu la nivelul clasărilor spre vârf pe palierele sistemului juvenil sub egida FRV, după ce anul trecut Clubul Sportiv Școlar local cucerea chiar aurul național al Diviziei Speranțe în turneul final găzduit de municipiul Lugoj, într-un același sezon în care se bifau și locuri 4 pe țară la categoriile de vârstă imediat superioare, atât în Divizia Cadeți cât și în Divizia Juniori, urmare a ”argintului” din 2016 de la ”Speranțe” la Brașov dar și a clasărilor ca vicecampioane ale României la cea mai mică grupă de vârstă, miniviolei, în 2014 în faza finală de la Lugoj iar în 2015 la Bacău.

În consecință, bunele rezultate au impus și generarea unei continuități în ceea ce privește asigurarea unui cadru competițional adecvat tranziției cât mai eficiente spre seniorat, de unde și binevenita lansare a unei echipe secunde în anticamera divizionară a elitei, laborator de rodaj și adaptare altor rigori.

Numai bine, și numărul secund-divizionarelor din seria vestică a crescut tocmai pentru noua ediție care bate la ușă mai mult decât oricând în actualul deceniu, zece fiind cluburile la start în această întrecere, tot atâtea precum în elita Divizia A1 dar mai multe decât în cealaltă jumătate a ligii a II-a, Divizia A2 Est, cu opt participante. Continuă în seria vestică protagoniste din precedenta campanie, atunci cu 8 formații, și anume cele două de peste munți, din Craiova și Pitești, precum și din interiorul curburii Carpaților, din Deva, Oradea, Sibiu și Târgu Mureș, în acest caz proaspăt lansata CSM și nu fosta CSU Medicina CNUE, însă nu în ultimul rând și de pe Bega, alb-violetele de la CSU Politehnica Timișoara, cărora li se alătură așadar CSM Lugoj precum și concitadinele de la CSM Timișoara. În plus, CSM Sighetu Marmației, echipă maramureșeană ca nouă apariție pe fondul ieșirii din cadru a celor din Brașov. Nu doar Timișoara are de-acum două secund-divizionare, ci și București în seria estică, CTF Mihai I și CS Rapid, din zonă mai concurând formația din Voluntari, iar în restul componenței, reprezentantele Dobrogei, din Constanța și Medgidia, plus din Buzău, Focșani și Piatra Neamț.

O mai mare emulație se resimte însă în Divizia A2 Vest iar o contribuție în acest sens este conferită de apariția celor de la CSM Lugoj, care a intuit necesitatea și oportunitatea lansării unei formații secunde, trăgându-și seva din ”pepiniera” locului, cadru adecvat în care pot fi rulate propriile jucătoare într-un regim competițional divizionar constant, fără a fi neapărat efectuate mari cheltuieli în ton cu solicitările elitei A1, ci un ban chiar bine și chibzuit investit.

De îndrumarea exponentelor pepinierei în noul cadru divizionar ”A2 Vest” se îngrijește profesorul Dorin Horvath, totodată implicat în noul sezon și la cârma fetelor din Divizia Juniori dar și la categoria ”Minivolei”, efectivul pentru eșalonul secund reunindu-le pe Rossana Nistor, căpitan din generația 2001, Roberta Bîrliba (născută tot în 2001) – coordonatoare de joc, Alexandra Panțiru (n. 2000), Giorgiana Popa (2003) și Vanessa Fiat (2002) – ca trăgători secunzi, Cillag Noemi (2001) și Arina Ivașcu (2001) – universali, Patricia Bărbulescu (2003) și Luiza Roșie (2004) în rol de libero, respectiv centrii Andreea Ioniță (2001), Cătălina Turcu (2002) și Andra Badiu (2004).

Dintre acestea, Popa, Bărbulescu și Badiu au fost în pregătiri cu prim-divizionarele de seniori iar Giorgiana Popa chiar și implicată în recenta Cupă Balcanică, pe locul secund în Kosovo pentru efectivul din elită CSM Lugoj.

Noile secund-divizionare își vor continua însă parcursul și în întrecerile federale juvenile, în culorile lui CSȘ Lugoj, care își alimentează aceleași obiective ale calificării în turneele finale pe țară, atinse fără excepție în precedenta campanie la toate cele 4 categorii de vârstă. Mai mult, prin prisma clasărilor recente la nivel național, formațiile de cadete și junioare tind chiar la implicarea în lupta pentru medalii.

Iar cursa în noul sezon de fapt a și început, cel puțin în Divizia Cadeți, CSȘ Lugoj dispunând duminică pe teren propriu în etapa I a Seriei F cu 5 formații cu 3:1 de CS Victoria Nădlac, un prim meci oficial în mână dintre viitoarele debutante la ”A2” prinzând deja Popa, Bărbulescu și Roșie. Urmează debutul și în Divizia Juniori, duminică la Craiova, la o zi după ridicarea cortinei pentru CSM Lugoj în liga secundă, sâmbătă de la ora 13 acasă cu CSU Oradea, nimeni alta decât ocupanta locului 2 în barajul de promovare din primăvară în elita A1, așadar cu drept de accedere între cele mai puternice cluburi de senioare din țară, câștig declinat de bihorence dat fiind implicațiile financiare.

Cadetele au luat startul sub îndrumarea profesoarei Carmen Todros, care a condus echipe ale Clubului Sportiv Școlar spre medalii naționale în ultimele sezoane, și care va avea în grijă și garnitura din Divizia Speranțe, pe când Ionela Canea, cu nenumărați ani pe terenurile elitei A1, se va ocupa de grupele de începătoare, din anticamera Diviziei Minivolei. Apropo de cele 4 paliere ale sistemului juvenil național, seria vestică le include în toate cele patru categorii de vârstă pe CSȘ Lugoj și CSȘ Bega Timișoara, cu reprezentări complete, CSM Timișoara anunțând 3 alinieri la start, mai puțin în Divizia Minivolei, cu mențiunea că ACS Agroland a ieșit așadar în totalitate din cadrul juvenil, prim-divizionara de senioare de pe locul 5 în play-off, vecină ierarhică cu lugojencele, reorientându-se strict spre parcursul în Divizia A1, plusat de debutul în CEV Challenge Cup, iar ca ”pepinieră” apelând la CSȘ Bega.

Iar înaintea debutului în ”A2 Vest” lugojencele și-au încercat cu succes mâna în patrulaterul amical găzduit în weekend și dotat cu ”Cupa Toamnei”, adjudecat în întrecere cu colegele de eșalon din liga a II-a, 3:2 cu CSM Sibiu, 3:1 cu CSU Politehnica Timișoara și 3:0 cu ”Cetate” Deva.

Programul etapei I în Divizia A2 Vest de volei feminin, în care și celelalte timișene vor începe acasă, CSU Politehnica Timișoara cu CNS CSV Cetate Deva iar CSM Timișoara cu SCMU Craiova, pe coloana clasamentelor și datelor tehnice din secțiunea Volei.

 

 

Distribuie
Acest articol a fost publicat în Volei și etichetat cu , , , , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


+ 2 = zece

 


Ultimele articole din categoria Volei: