CSM Lugoj găseşte la Iaşi antidotul pierderii punctelor cu oltencele: 3:0 cu Penicilina. Antrenorul Bogdan Paul, la depunerea candidaturii la şefia clubului: „Pentru Lugoj şi întreaga zonă voleiul merge foarte bine şi rezultatele sunt mult mai bune decât posibilităţile financiare. În plus suntem una dintre echipele care atrage şi cei mai mulţi spectatori din întregul volei românesc”

Cu ocazia liniştitoarei victorii în deplasare obţinută de CSM Lugoj astăzi de la ora 17 în etapa a II-a a elitei Divizia A1 de volei feminin, 3:0 (:18, :22, :17) cu nou-promovata Penicilina Iaşi, în 60 de minute, antrenorul principal Bogdan Paul a atins în exclusivitate pentru Sporttim câteva puncte pe ordinea de zi, printre care şi înaintarea candidaturii sale la şefia grupării CSM Lugoj.

„Azi am făcut un joc bun, în parametri normali, şi era şi cazul să se întâmple astfel după înfrângerea cu Craiova. Ne-am dominat adversarul. Ca îmbunătăţiri faţă de sâmbătă, am fost mai ordonaţi, mai bine organizaţi, jucătoarele demonstrând că au trecut peste pasa proastă din prima etapă”, a explicat profesorul Bogdan Paul.

CSM Lugoj, pe 2 la Cupa Balcanică din sala "Ioan Kunst Ghermănescu". Iar de-atunci, două victorii în Cupa României şi un succes şi un eşec la începerea campionatului Divizia A1

 

www.sporttim.ro: Dat fiind că aţi jucat sâmbătă seară şi deja miercuri după-amiază, în celălalt capăt al ţării, s-au resimţit probleme de ordin fizic?

Bogdan Paul: „Nu avem probleme din punct de vedere fizic, nu mai îmi bat capul de mult timp cu acest aspect. Au fost mai degrabă probleme de ordin psihologic după partida cu Craiova. E drept, a fost lungă deplasarea dar am venit cu o zi înainte la Iaşi, am şi efectuat ieri un antrenament, şi încă un antrenament şi azi…”

– Ce părere ai de rezultatul viitoarei adversare a Lugojului, Ştiinţa Bacău cedând ieri acasă Blajului, 2:3?

B.P.: „Era pe undeva normal. Am văzut ceva din primul set, o mică parte din setul 3, la fel din setul 5, pentru că eram şi noi la antrenament, şi poate că Bacăul n-ar trebui să aibă asemenea sincope tocmai în acest moment al sezonului, când ar trebui să fie la reglaj maxim, pentru că după jocul cu noi face deplasarea direct în Polonia, în Liga campionilor, şi nu este bine pentru nivelul la care ar trebui poate să fie, dar pe de altă parte Blajul este bătăioasă, bine antrenată, însă chiar şi aşa poate nu era de aşteptat să câştige de maniera asta şi nu la Bacău. Dar dacă ar fi toate rezultatele ştiute dinainte, care ar mai fi farmecul sportului!?”

– În acest context, între o înfrângere acasă a Bacăului şi o deplasare pentru un joc de eurocupe, cum va fi jocul vostru de duminică seară de la 19,30?

B.P.: „Bacăul deja a pierdut două puncte acasă, foarte importante, şi e evident, mai ales că e vorba de ultimul lor meci de campionat înaintea unuia din cupele europene, va fi foarte motivată. Însă şi noi jucăm acasă, va fi cel mai probabil cu sala plină, şi avem timp să ne odihnim, iar apoi să facem un joc bun, poate chiar să obţinem câteva puncte! Dar mai întâi să revenim la Lugoj, joi dimineaţă la ora 8, iar de vineri la antrenamente, să vedem exact câte…”

– Cine a mai jucat astăzi pentru CSM?

B.P.: „Am început cu Tătaru, Radonjic – Trojancevic, Canea – Matic, Lupescu şi Lungu libero şi au mai intrat Paşca, Loredana şi Anca, şi Şonda. Au fost intrări ocazionale, pentru că am mers bine în formula de start şi sunt foarte periculoase asemenea deplasări, în care poţi avea 5-6 puncte şi în 5 minute să te trezeşti la egalitate. Sunt foarte periculoase experimentele în asemenea deplasări…”

– Antrenorul principal mai are cât de curând şi alte emoţii. Care sunt gândurile cu care ţi-ai depus candidatura la conducerea clubului CSM Lugoj, iniţiativă pe care o salutăm şi pentru care te felicităm…

B.P.: „Mi-am depus candidatura pentru că mi s-ar părea normal ca activitatea clubului să fie coordonată de cineva din interiorul ei, ori am fost implicat în ultimii ani în aspectele legate de managementul echipei de volei feminin, de organizare, iar activitatea este bine să rămână într-o zonă de o asemenea factură. Am luat la cunoştinţă cum funcţionează un club, care sunt necesităţile şi mecanismele prin care pot fi susţinuţi sportivii de performanţă, dar şi funcţionalităţile echipei interdisciplinare, organizatorice, a staff-ului tehnic. Ştiu foarte bine la ora actuală cum funcţionează o asemenea activitate şi îmi depun candidatura cu dorinţa ca, în cazul unui deznodământ fericit, să îmi îndeplinesc cît mai bine atribuţiile ce-mi vor reveni în onoranta postură”.

– Cum se va împăca antrenoratul la CSM cu conducerea clubului, cu mai multe secţii?

B.P.: „Prioritară va deveni activitatea clubului, pentru că sunt şi alte secţii care trebuie gestionate corect, dar nu pot totodată să neg faptul că voleiul este echipa fanion a clubului şi foarte importantă. Perioada mandatului va fi determinată, până la expirarea mandatului politic al fostului preşedinte Călin Dobra, dar important, dacă este să fie, e să vedem după un an dacă sunt capabil să duc la bun final rolul însuşit. La urma urmei, fiecare manager de activitate este ţinut de performanţele manageriale şi sportive”.

– Ar fi un necesar şi benefic pas înainte ca tot mai multe entităţi sportive din acest domeniu în ţara noastră să fie coordonate de tehnocraţi buni cunoscători în detaliu, din interiorul sistemului, cum e cazul tău. Ştii exact problemele de care te poţi lovi, pentru că le-ai resimţit pe propria piele…

B.P.: „Mi se părea normal să optez pentru această candidatură, tocmai deoarece cunosc foarte bine activitatea clubului, oamenii implicaţi – factorul uman este esenţial, mecanismele financiare, şi în general cam tot ceea ce avem de făcut pentru o eficientă activitate!”

– Amintind de aspectul financiar, este unul esenţial în bunul mers al unui club…

B.P.: „Sper, ca idee de bază, să fiu şi susţinut de autorităţile locale şi judeţene, pentru a putea asigura buna desfăşurare în parametri operaţionali normali, şi să atrag şi alte resurse financiare. Se ştie că din punct de vedere al costurilor, secţiile de volei şi lupte sunt cele mai costisitoare şi este normal să fie aşa, căci numai la volei se investesc câteva miliarde bune, dat fiind că avem aproape 40 de etape stagionale, cantonament, toate cele. Desigur, nu poţi compara cele două discipline şi activităţi, luptele având o altă structură competiţională, cu câteva turnee ale Superligii, mult mai puţine numeric, dar fiecare secţie necesită grijă. Mizez pe o mai activă implicare financiară a unor sponsori, căci orice susţinere extrabugetară ajută activitatea tuturor. Totuşi, să nu uităm un aspect foarte important, şi anume că voleiul este unica secţie dispunând de o sursă extrabugetară de sponsorizare, şi mă refer la sponsori constanţi, nu doar ocazionali, ca în cazul luptelor. În volei există contracte de sponsorizare lunare iar pentru oraş şi întreaga zonă voleiul merge foarte bine şi rezultatele sunt mult mai bune decât posibilităţile financiare. Teoretic, ar trebui să se poată atrage şi alţi sponsori în jurul echipei, căci CSM e foarte bine manageriată şi rare sunt cazurile de formaţii de volei din România, inclusiv din întrecerea masculină, care să beneficieze de promovarea care se face la noi în oraş şi judeţ. Şi în plus suntem una dintre echipele care atragem şi cei mai mulţi spectatori din întregul volei românesc. Practic însă este greu să atragi aceşti sponsori, pentru că mediul privat poate fi şi reticent, deoarece şi legea sponsorizării nu este făcută în avantajul firmelor care ar putea să sponsorizeze”.

– Se pot totuşi identifica şi alte tipuri de surse de venit extrabugetare? Poate din drepturi de televizare ori încasări din vânzarea biletelor? Un eveniment ca şi Cupa Balcanică ar putea fi un bonus şi în plan financiar…

B.P.: „Din păcate drepturile aparţin Federaţiei Române de Volei, printr-un contract semnat de cluburi acum 2 ani, şi în care noi, prim-divizionarele, am cedat drepturile de televizare. Acum un an încă primeam sume de pe urma acestor drepturi, ce-i drept erau cam mici, la sfârşit de sezon, dar era ceva, însă anul acesta se pare că FRV a aranjat să nu primim nimic. Totuşi, la anul se va renegocia un nou contract cu DIGi – să vedem cine va fi director şi cine va mai accepta să cedeze aceste drepturi. Fără a fi maliţios, realitatea e că noi n-avem nimic, nici un beneficiu, din păcate, din contractul drepturilor cu DIGI, nu ştiu exact care ar fi situaţia Bacăului, dacă e diferită de a restului cluburilor…”

B.P.: „Cât despre veniturile din vânzarea de bilete, cât de mare poate să fie şi suma pe care o ceri, ori publicul nostru nu merită să fie taxat cu o plată. Dacă l-ai face mai mic de 5 lei, nu merită dat fiind toate procedurile, ori 5 lei pentru unii oameni deja contează. Mai mult, dacă Lugojul asigură transportul gratuit în comun, nu poţi veni tu să ceri o taxă de intrare la sală. Eu aş prefera să văd meci de meci sala plină, fără ca susţinătorii noştri să fie nevoiţi să plătească”.

– Oricum, ar mai fi şi actualele surse bugetare, nu?

B.P.: „Există desigur sursele din partea Consiliului Judeţean Timiş, Consiliului Local Lugoj, urmează sponsorizările, cu 25 spre 30% din contribuţie, însă vitală este atragerea de câţi mai mulţi sponsori, aceasta ar fi principala sursă extrabugetară. Dar să mai creştem un pic nivelul, pentru că una este să te prezinţi sponsorilor ca fiind pe locul 6-7 şi alta când eşti în primele 4. Când cota noastră este crescută prin nivelul performanţelor atinse, şi şansele de finanţare sunt mai mari…”

– Aţi avea totuşi deja cu ce să vă mândriţi, o finală găzduită şi jucată în Cupa Balcanică! E ceva…

B.P.: „Da, însă n-a fost prima prezenţă şi nici primul loc 2, şi minuni nu s-au întâmplat după prima reuşită de acest gen, aşa încît nu e chiar definitorie. Iar din păcate, din nou, fără a fi maliţios, firmele care ne susţin şi sponsorizează sunt toate concerne străine, dar nu şi o firmă românească. Ceea ce spune ceva…”

– Mulţumim frumos şi succes pe ambele planuri!

 

Distribuie
Acest articol a fost publicat în Exclusiv, Timişene, Volei și etichetat cu , , , , , , , , , , , , , , . Salvează legătura permanentă.

Comentariile nu sunt permise.


Ultimele articole din categoria Exclusiv: