CSM Lugoj, în trioul select al cluburilor non-stop în elita Divizia A1 în acest deceniu, în plus în premieră și-n cupele europene

Voleiul feminin lugojean ieșea în acest an din iarnă sub norii retragerii principalului sponsor din mediul privat al prim-divizionarei, statutul acesteia fiind implicit periclitat, dar formația din ”A1” a reacționat admirabil, prin a-și câștiga în primăvară dreptul în premieră de a juca în cupele europene, calificare și pe fondul diluării valorice și numerice a primului eșalon, ceea ce nu știrbește însă deloc din meritele bănățencelor. Mai mult, Rieker a rămas totuși în aceeași măsură lângă CSM Lugoj, balon de oxigen care a obligat și însuflețit și Municipalitatea de pe Timiș să-și sprijine mai atent gruparea din primul eșalon în preajma debutului continental, asigurându-se continuitatea.

Deloc puțin lucru în climatul socio-economic actual, prezența la start devenind deja un aspect demn de salutat, atât prin prisma neajunsurilor cu care s-a confruntat peste ani secția de volei prim-divizionară, cât mai ales prin cea a numeroaselor retrageri de cluburi din Divizia A1, penultima fiind și cea mai notabilă, a lui CSM București, campioană a țării în 2018. Iar între timp a aruncat prosopul nu cu mult timp înaintea startului și nou-promovata din Târgu Mureș…  

De fapt, mai mult decât atât, CSM Lugoj a rămas astfel într-un foarte restrâns grup de numai 3 cluburi care au activat fără încetare în elita feminină în acest deceniu, alături de CS Dinamo, pe care a devansat-o ierarhic la finele ediției trecute, și CS Știința Bacău, de care a fost pe de altă parte fără excepție devansată, ambele grupări din estul țării întărindu-se peste vară, cea din capitală chiar semnificativ, și aspirând implicit la o poziție secundă în urma campioanei în exercițiu din Blaj.

În paralel, ca o premieră, CSM Lugoj se numără între cele 35 de echipe participante la noua ediție a Challenge Cup, a treia întrecere continentală ca importanță, câștigată la mijlocul deceniului în curs de CSM București, găzduind la început de decembrie manșa I a 16-imilor cu Dukla Liberec iar miza fiind dată de intrarea în optimi, în care ar aștepta în principiu Ibsa CV CCO 7 Palmas. Ca o paranteză, și CS Știința Bacău va rula tot în Challenge Cup, pe când CS Volei Alba Blaj între cele 25 de cluburi din Champions League, iar CSM Târgoviște între cele 26 din CEV Cup.

CSM Lugoj pentru 2019-2020

Până una alta, Clubul Sportiv Municipal Lugoj va găzdui la finele acestei săptămâni cea de-a X-a ediție a turneului internațional de pregătire dotat cu ”Cupa CSM Lugoj”, iar la finele celei viitoare meciul acasă cu nou-promovata FC Argeș, din etapa I în sezonul regular, după care va avea parte de o primă deplasare foarte lungă dintre mai multe similare în noua ediție de campionat, la Medgidia.

Deplasări lungi vor fi și la Pitești, Târgoviște, în zona capitalei, la Dinamo, Rapid și CSO Voluntari, precum și în Moldova, la Bacău și Galați, cele mai scurte fiind în schimb la Blaj și Cluj, cu mențiunea că bănățencele încheiau trecuta campanie pe 8 mai 2019 tocmai în Mica Romă, 3:1 pentru gazda campioană CSM Volei-Alba.

Tragerea pe margine a lui CSM București echivalează cu alinierea la startul noii ediții a celui mai mic număr de prim-divizionare participante și în sezonul trecut, numai șapte, cărora li se adaugă nou-promovatele CS Rapid, CS Medgidia și FC Argeș, plus a formației din Voluntari, ultima fără punct câștigat în patrulaterul play-off al campaniei anterioare din Divizia A2 Est. 

Reculul numeric al participantelor în ”A1” s-a manifestat din toamna lui 2017, cu 10 cluburi la start, doar 9 la debutul din toamna trecută, rămase doar 8 din iarnă prin abandonul timișorencelor, cu mențiunea că elita feminină rula cu mai puține formații la start și în edițiile 2010-2011, la revenirea lui CSM în primul eșalon, respectiv 2012/3.

Dacă UVT Agroland Timișoara s-a retras după un an și ceva de participare în Divizia A1, în schimb CSM Lugoj ține și în continuare steagul sus la fileu pentru cel mai vestic județ al țării, în urma clasărilor finale pe rând pe locurile 6, 7, 6, 7, 8, 7, 6, din nou 6 respectiv 5 din 2011 până anul acesta.

Poziția a cincea, cu drept de debut în Challenge Cup, în care în toamna trecută a găzduit un meci la Timișoara și UVT Agroland.

Un pas semnificativ și în mare măsură liniștitor pentru CSM Lugoj a fost efectuat prin înnoirea anul acesta în exact aceleași condiții a contractului de sponsorizare cu principalul susținător din mediul privat al secției de volei, Rieker, companie care, în ciuda replierii spre vest după anii de producție pe malurile Timișului, pe când în România și-a mai menținut doar puncte de vânzare a apreciatelor sale produse de încălțăminte, și-a declarat disponibilitatea colaborării și pe mai departe, mulțumită fiind de conlucrarea de până acum, dar și de rezultatele înregistrate și comunicarea menținută, acoladă conturând o relație devenită specială.

Reușita pe filieră privată a fost completată pentru CSM Lugoj cu una pe plan local, dinspre bugetul municipal, și cu promisiuni de acoperire a necesarului pentru sezonul de toamnă pe fronturile campionat, Cupa României și Challenge Cup. Astfel, o primă rectificare bugetară a asigurat achitarea unor salarii restante din primăvară, iar o alta, în cărți, ar avea darul de a aduce situația la zi. Iar cu sprijinul sponsorilor s-au achitat mai vechi datorii din urmă, astfel încât, după o vară relativ rodnică în termeni comparativi, secția de volei a ”Municipalului” abordează competițiile de pe poziții mai bune decât în urmă cu 12 luni.

Mai exact, zilele trecute s-au stins ultimele restanțe financiare legate de luna mai, de la maturarea unor foste contracte, datoriile pe martie, aprilie și mai 2019 fiind achitate în ultimele două luni, cu șanse ca în zilele următoare să fie achitate și datoriile în contul lunii august. ”Sunt semne că vom reuși să nu mai întârziem cu plățile la fel de mult ca și până acum”, a reliefat Dan Brudiu, din executivul secției lugojene.

În plus, o mândrie pentru CSM, opt dintre voleibalistele actualului efectiv sunt din Lugoj, numărul sportivelor din străinătate fiind mai redus ca niciodată în ultimii ani, la două, ambele din Serbia, una dintre acestea, extrema Tamara Ingjic, fiind și unica nouă achiziție veritabilă peste vară. 

Au survenit și două reveniri în lot, Laura Lungu, măritată Petrian, și Adriana Rotaru, măritată Popa, în vreme ce universalul Alexandra Panțiru a fost cooptată de la garnitura secundă de liga a doua, la care s-a renunțat la nivel divizionar. Roadele însă se văd în promovarea aspirantelor locale, după ce 3-4 dintre acestea au efectuat constant în timp antrenamente deloc ușoare cu senioarele prim-divizionare.

De fapt, comparativ de exemplu cu strategia unei rapide pompări artificiale în fuga după rezultate imediate, aplicată cu efecte meteorice de CSM București, câștigătoare de cupă europeană și apoi și a Diviziei A1 pe fondul infuziei bruște de capital și a achizițiilor de peste hotare, dar și ieșită complet vara aceasta din scena divizionară la fileu, CSM Lugoj și-a menținut și consolidat ușor pozițiile în limita posibilităților și de o manieră organică, prin ungerea benzii de producție dinspre pepiniera CSȘ Lugoj, calificată pe linie la turneele finale din primăvară ale celor 4 categorii juvenile de vârstă. 

Vârful absolut a fost conferit de prezența a două titulare din familia voleiului lugojean în sextetul ”tricolor” ocupant al locului 6 la recentul Campionat Mondial sub 18 ani, în persoana lui Georgiana Popa, în vârstă de 16 primăveri și pe care CSM speră s-o mai păstreze 3-4 ani pe Timiș, respectiv a Patriciei Bărbulescu, libero, prin a depăși pe nimeni altele decât Rusia și Turcia, iar în plus cu o clasare a României pe locul 2 la FOTE, incluzând înfrângerea Italiei.

CSM Lugoj strânge așadar roadele unui necesar realism, asigurând o consecventă continuitate de la un sezon la altul, în ciuda evidentelor limitări financiare, iar noul sezon ar implica încercarea de a menține poziția adjudecată în primăvară în Divizia A1, locul 5, la care ar mai putea trage partenere de întrecere din Galați, Pitești, poate chiar și Medgidia prin completările aduse lotului.

Până una alta, ieri s-a efectuat o nouă tragere la sorți a țintarului elitei, refăcut după abandonul târg-mureșencelor, astfel încât lugojencele vor începe campionatul printr-un meci în sala ”Ioan Kunst Ghermănescu” cu nou-promovata din Pitești, sâmbăta viitoare, în locul primirii celor din Galați. În paralel, CSM ar fi avut bilet de voie în prima fază a Cupei României, prin dispariția din peisaj a lui CSM București, dar o nouă tragere la sorți i-a scos-o în cale în faza a doua pe Dinamo, la București, un examen extrem de dificil prin prisma noii componențe a roșu-albelor din capitală.

Lugojencele vor aborda propria competiție de verificare după adjudecarea Centenarului Universității Cluj, 3:2 sub Feleac cu gazdele și 3:1 cu oponente din Ungaria, în condițiile în care un al treilea meci amical în weekend, cel cu echipa din Târgu Mureș, a fost anulat dat fiind retragerea acesteia din ”A1”.

CSM Târgu Mureș promova în primăvară ca și campioană în Divizia A2 Vest, din această toamnă în numai 6 componente, față de cele zece din ediția anterioară, cea mai apropiată ca locație geografică pentru exponenta Timișului, CSU Politehnica, fiind CSM Oradea, și cu mențiunea că seria estică a eșalonului doi va cuprinde numai 5 cluburi.

De reamintit și că pe plan continental la nivel inter-țări Serbia a câștigat la începutul acestei luni Campionatul European de senioare, tranșând finala cu Turcia, urmate pe podiumul competiției cu 24 de naționale de Italia și Polonia, în vreme ce România, care s-a calificat din grupe, s-a situat ierarhic pe 13, pierzând 0:3 în optimi cu sârboaicele. ”Tricolorele” învingeau gazda Ungaria și pe Estonia cu 3:1, cedând în schimb în serii cu 1:3 cu Croația, iar cu 0:3 cu azerele și Olanda.

Iată lotul și staff-ul tehnic cu care se pregătește CSM Lugoj pentru sezonul pe 3 fronturi…

1 Andreea Petra centru
4 Diana Balintoni coordonator
5 Bianca Albăstroiu coordonator
6 Alexandra Cauc extremă
7 Alexandra Panţiru universal/extremă – nou!
8 Georgiana Popa extremă
10 Nina Kocic (SRB) universal
11 Laura Petria – Lungu extremă – nou !
12 Tamara Ignjic (SRB) extremă – nou !
13 Adriana Popa – Rotaru libero – nou !
14 Daiana Roman centru
16 Andra Badiu – Savu centru
17 Patricia Bărbulescu libero
     
antrenor A 1 Ugljesa Segrt    
A 2 Dragan Grbic    
preparator fizic Vasile Canea    

*

Programul tur-retur al lui CSM Lugoj în sezonul regular din Divizia A1, Cupa României și Challenge Cup

Etapa I / XII 5.10.19/11.01.20
CSM Lugoj Argeş Piteşti
   
Etapa II / XIII 12.10.19/15.01.20
CSM Medgidia CSM Lugoj
   
Etapa III / XIV 19.10.19/18.01.20
CSM Lugoj U NTT Cluj
   
Etapa IV / XV 26.10.19/25.01.20
Rapid Buc. CSM Lugoj
   
Etapa V / XVI 2.11.19/1.02.20
CSM Lugoj CSO Voluntari
   
Etapa VI /XVII 9.11.19/ 8.02.20
Dinamo Buc. CSM Lugoj
   
Etapa VII /XVIII 16.11.19/12.02.20
CSM Lugoj Ştiinţa Bacău
   
Etapa VIII/XIX 23.11.19/15.02.20
CSM Târgovişte CSM Lugoj
   
Etapa IX / XX 30.11.19/22.02.20
CSM Lugoj etapă liberă
   
Etapa X / XXI 7.12.19/26.02.20
CSM Lugoj CSU Belor Galaţi
   
Etapa XI / XXII 14.12.19/29.02.20
CSMV Alba Blaj CSM Lugoj
   
***  
CUPA ROMANIEI – tur 1
Rapid Buc. Dinamo Buc.
un singur joc – 16.10.2019
   
              CUPA ROMÂNIEI – tur 2
câştigător joc 1 CSM Lugoj
un singur joc – 21.12.2019
***  
CHALLENGE  CUP  2019-2020
tur – 3/5 decembrie 2019
CSM Lugoj Dukla Liberec
   
retur – 17/19 decembrie 2019
Dukla Liberec CSM Lugoj

***

PROGRAMUL “CUPEI C.S.M. LUGOJ” – ediţia a X-a, din 27-29 septembrie 2019, cu participarea a două campioane naționale, OK ZELEZNICAR LAJKOVAC, din Serbia, și C.S.M. VOLEI ALBA BLAJ, respectiv a lui U NTT DATA CLUJ și CSM LUGOJ.

Vineri, 27 septembrie

16,30: U NTT Data Cluj – CSM VA Blaj

18,45: OK Zeleznicar Lajkovac – CSM Lugoj

Sâmbătă, 28 septembrie

16,00: CSM VA Blaj  – OK Zeleznicar Lajkovac

17,45: PREZENTAREA LOTULUI CSM LUGOJ

18,45: CSM Lugoj – U NTT Data Cluj

Duminică, 29 septembrie

10,30: OK Zeleznicar Lajkovac – U NTT Data Cluj

12,45: CSM Lugoj – CSM VA Blaj

Festivitate de premiere.

Programul etapei I în noul campionat al Diviziei A1 de volei fete, de la finele săptămânii viitoare, pe coloana clasamentelor.

 

 

 

Acest articol a fost publicat în Volei și etichetat cu , , , , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


9 + cinci =

 


Ultimele articole din categoria Volei: