CSM Lugoj învinge în Austria, 0:3 în al 10-lea meci jucat în eurocupe: 6 câștigate

CSM Lugoj a jucat în această seară al zecelea meci în cupele europene, toate în ultimii 2 ani, iar după ce a reprezentat Divizia A1 la fileul din Cehia, Turcia, Spania, Slovacia și Elveția, iată că a reprezentat-o și în Austria. Cu ocazia manșei I în optimile CEV Challenge Cup, pe terenul lui VB Niederösterreich Sokol Post SV, de care bănățencele au dispus cu 0:3, pe seturi 22:25, 23:25, 20:25, în 76 de minute de joc efectiv. Al patrulea succes cu 3:0 al timișencelor în eurocupe din 6 victorii, fiind vorba totodată de al 15-lea triumf al lugojencelor în acest sezon, din 17 întâlniri începând din 8 octombrie.

CEV Challenge Cup, a treia competiție a cupelor europene, în umbra Champions League și CEV Cup

Voleibalistele Lugojului au făcut un pas uriaș spre sferturile cu turcoaicele, învingând în Posthalle Wien în întâlnirea fără spectatori începută la ora locală 19, o confirmare că au parte momentan de cel mai fructuos sezon de la revenirea în elită în 2010.

Austriecele sunt oaspete săptămâna viitoare în ”Ion Kunst Ghermănescu”, miercuri 15 decembrie la ora 18:30, în întâlnirea retur, până atunci bănățencele având de disputat ultima partidă acasă din turul sezonului regular, cu campioana CSM Târgoviște, în penultima rundă (a 10-a) a primei jumătăți de campionat.

România și Turcia dețin câte două reprezentante în optimile CEV Challenge Cup, din Divizia A1 lugojencele și CS Medgidia – ambele triumfătoare astăzi ”afară” cu 3:0, iar alte 12 federații câte o exponentă, tocmai câștigătoarea dublei manșe dintre bănățence și VB Niederösterreich Sokol Post SV având programat în 2022 un sfert de finală cel mai probabil împotriva unor sportive din țara semilunei, după ce Aydin BBSK a dispus clar la Izmir cu 25:19, 25:14, 25:23 de maghiarele de la 1.-MCM Diamant Kaposvar, într-o altă confruntare tur din optimi.

Până astăzi, CSM Lugoj a repurtat 5 victorii în cupele europene, pierzând în schimb 4 întâlniri, debutul absolut al alb-albastrelor în eurocupe fiind de succes în urmă cu 2 ani, pe 4 decembrie 2019, 3:0 acasă cu VK Dukla Liberec.. Iar celelalte patru succese, repurtate fără greș în campania în curs, 2021-2022, duble triumfuri tur-retur în dauna unor oponente din Slovacia respectiv Elveția, în preliminarii precum și în 16-imile fazei principale, aceasta fiind cea de-a treia ediție la rând în care elevele lui Ugljesa Segrt joacă în cupele europene, mai exact în competiția cu numărul 3 – Challenge Cup. Și cea de-a cincea victorie consecutivă pe scena eurocupelor: 3:0 în Slovacia, 3:0 acasă în retur, 3:2 pe teren propriu cu helvetele, 3:1 la Pfeffingen și 3:0 în această seară în Austria.

Constanță ca o realizare în sine pentru voleiul lugojean, neîntrerupt în elita Divizia A1 după revenirea în 2010 pe prima scenă, așadar și pentru a 12-a ediție la rând în eșalonul întâi al senioarelor, în care anul 2017 a adus pasul înainte, intrarea în zona play-off, pe locul 6, menținut și în 2018 după nou-promovata Agroland Timișoara – care nu dansa însă nici două campanii în liga fruntașă, retrasă fiind din competiții. Iar în 2019 timișencele preluau locul 5, așadar încă o treaptă urcată, pe care CSM Lugoj s-a menținut atât în 2020 cât și în 2021.

În continuitate constă cheia reușitei, iar dacă de la dispariția din cadru a lui UVT Agroland s-au scurs deja 3 ani, anunț al retragerii pe 20 decembrie 2018, la exact două săptămâni după ce trupa timișoreană pierdea cu 0:3 prima apariție acasă în cupele europene, în Challenge Cup cu Vasas Obuda Budapesta, în schimb iată că lugojencele au strâns sârguincios 12 ediții în șir în Divizia A1 și deja 3 în eurocupe, după alte alinieri în deceniul trecut în Cupa Balcanică. 

Părea mai puțin probabil în 4 decembrie 2019, când CSM a debutat în cupele europene cu un 3:0 sec la Lugoj în dauna cehoaicelor, că gruparea bănățeană va ajunge să joace în sezoanele imediat următoare tot în optimile Challenge Cup, dar iată că formația de pe Timiș chiar își trăiește visul, în această seară disputând deja cel de-al cincilea meci din 2021 în eurocupe.

Primul eșec, din decembrie 2019 la Liberec, cu 3:2 în fața Duklăi, aducea însă prima calificare, iar în februarie 2020, odată cu returul optimilor de finală din Challenge Cup, CSM a suferit totuși și prima eliminare din cursă, la Bosfor, în fața câștigătoarei la zi în Cupa Balcanică, Türk Hava Yolları Istanbul, triumfătoare în dublă manșă cu 3:0 și viitoare câștigătoare a trofeului întrecerii continentale intercluburi cu numărul 3 ca importanță în structura competițională a Confédération Européenne de Volleyball (CEV).

Așa au vrut sorții, ca în ediția trecută, vitregită de ”pLandemie”, CSM și THY Istanbul să se reîntâlnească în manșă unică în optimea de finală pe teren neutru din Las Palmas de Gran Canaria, iar istoria s-a repetat, 3:0 pe 16 decembrie 2020 pentru echipa de la Bosfor.

Campania în curs este însă și cea mai lungă pentru bănățence, după 3:0 tur-retur în preliminarii cu slovacele și 3:2 acasă precum și 3:1 în deplasare luna trecută cu helvetele din Pfeffingen, CSM ajungând și la porțile Vienei. Au trecut așadar în acești 2 ani de adversare din Cehia, Slovacia și Elveția, nu și de aceeași nucă foarte tare din Turcia, și au ajuns față în față cu austriece, pe terenul acestora. 

Este vorba despre o grupare cu nu mai puțin de 46 de titluri naționale ale Austriei în AVL, între 1953 și 2017, dar și 25 de Cupe ale Austriei, actuala denumire fiind deținută din 2017, și anume VB Niederösterreich Sokol Post SV.

Inițial Sokol Viena, din 1867 – odată cu fondarea societății Sokol Viena. și până în 1925, în anul 1953 Sokol numărându-se între membrii fondatori ai forului național Österreichischer Volleyball Verband, iar clubul din zilele noastre constând în asocierea dintre Sokol V – redenumit ulterior Post SV, și SV Schwechat, localitate ”casă” a OMV.

Altfel, alb-negrele din sud-estul Vienei sunt și astăzi pe podiumul AVL, după victorii în zile consecutive în weekend, sâmbătă  în avans din etapa a 13-a iar duminică de la ora 15 într-o restanță din runda a 9-a.

Sâmbătă, în Wiener Posthalle, VB NÖ Sokol a trecut cu 3:1 (25:19, 21:25, 25:11, 27:25) de Erzbergmadln Trofaiach / Eisenerz, iar duminică după-amiază a răsturnat scorul în dauna lui TSV Hartberg, încă un 3:1 (21:25, 25:17, 25:21, 25:9). Despre acest al doilea meci de campionat în 24 de ore ar fi de specificat că antrenoarele Zuzana Pecha-Tlstovicova și Tereza Soukup-Stribrna s-au axat pe o garnitură tânără, cu Lia Berger (născută în 2007) și Julia Trunner (2005) în sextetul de start, menținute fiind în teren în ciuda pierderii setului inaugural, iar tot junele componente au răsturnat favorabil soarta partidei, media de vârstă a celor 6 voleibaliste în galben-negru fiind 18 ani și 6 luni.

De fapt, cele mai rutinate jucătoare ale austriecelor sunt libero-ul Sophie Haselsteiner, din generația 1989, Diana Mitrengova (1991), Sarnia Baji (1994) și Silvie Pavlova și slovaca Lucia Miksikova – ambele născute în 1997, însă restul lotului este compus din voleibaliste din generația 2000 și mai tinere.

Care sâmbătă vor juca din nou în campionat, la Innsbruck, în sala Institutului Sportiv Universitar, cu TI-wellwasser-Volley, a patra clasată, VB NÖ Sokol fiind pe 3 cu 29 de puncte și bilanțul 12 10 2, după Steelvolleys ASKO Linz/Steg cu 34 de puncte și VC Tirol cu 32.

O prezență constantă în eurocupe, VB NÖ Sokol a trecut în turul anterior de UV Holding Graz, cu 3:0 acasă în tur și fără joc în deplasare, dat fiind ”măsurile” din ”pLandemie”, prinzând în laț trupa din Graz, oponentele lugojencelor jucând și ele în preliminarii, calificare în fața unor luxemburgheze, RSR Walferdange.

Iar pentru conformitate, denumirea completă a grupării austriece este Volleyball Nieder-Österreich Sokol Post Sport-Vereinigung.

De partea cealaltă a fileului, CSM Lugoj, din 2018 cu Ugljesa Segrt antrenor principal, sârb în cel de-al patrulea sezon la cârma alb-albastrelor, preluând ștafeta din calitate de secund al compatriotului său Valerijan Luka – și acesta tot 4 sezoane la bănățence, după cele 4 cu Bogdan Paul la timonă, din 2010.

Într-un prim meci tur din optimile Challenge Cup, Tent Obrenovac – VK Selmy Brno 3:2, în Serbia. Cealaltă formație din Divizia A1, CS Medgidia, a jucat tot în această seară, în Israel, la Hapoel Kfar Saba, unde a învins cu 0:3, pe seturi 17:25, 22:25, 19:25.

În celelalte jocuri tur din optimile Challenge Cup, Savini Del Bene Scandicci – SC Potsdam 3:1 de la 0:1, VP UKF Nitra – RC Cannes 0.3 și CV Tenerife La Laguna – Nilufer Belediye Bursa 2:2 la seturi la încheierea ediției. 

Iar abia în 14-15 decembrie se va juca și ultima dublă manșă din optimile CCC, Panathinaikos AC – Hermes Rekkenshop Oostende, de fiecare dată la Atena.

Rezultatele etapei a IX-a în Divizia A1 și programul rundei a X-a, pe coloana clasamentelor la zi a secțiunii Volei.

Și un aspect semnificativ de dată recentă din sportul austriac, din societatea austriacă…

Luați exemplu, caracterelor nulități din sportul românesc? Cel mai titrat sportiv al Austriei, multiplu campion olimpic și mondial, demisionează printr-o scrisoare deschisă către Minister: ”Îmi este profund rușine de țara noastră… Eram convins că țara noastră a învățat din istorie.” Nu-l poate consola deloc că nici o minoritate spălată pe creier și îndoctrinată din România n-a înțeles nimic din socialism și ceaușism. Mesajul lui Felix Gottwald

 

Acest articol a fost publicat în Volei și etichetat cu , , , , , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


7 + sase =

 


Ultimele articole din categoria Volei: