CSM Lugoj joacă turul finalei Challenge Cup în „capitala” finalelor Champions League din 20 mai la fete şi băieţi, Torino, gazdă în 2023 şi la turneele finale de Campionat European. Bănăţence contra celor din Chieri, pe 5 în Serie A1 din ţara medaliatei cu bronz la „Mondial”

Acum 13 ani pe vremea asta, când CSM Lugoj se străduia cu succes să revină în prima ligă de volei feminin a României, nimeni nu s-ar fi gândit că bănăţencele vor ajunge să joace într-o miercuri de 15 martie 2023 de la ora 21 manşa I a unei finale de cupă europeană în Italia, la Torino. Care finaliste ale ediţiei în curs în Champions League, atât la fete cât şi la băieţi, vor descinde în 20 mai în Pala Alpitour din capitala Piemontului pentru a-şi disputa trofeele supreme în 2023 în eurocupe, va rămâne de văzut, la fel cum vor fi de urmărit în a doua parte a anului întâlnirile de la Torino din turneele finale ale Campionatului European, programate atât la fete cât şi la băieţi în 9 oraşe din „Cizmă”, însă cert e că „albastrele” Timişului cu antrenori sârbi vor încinge deja miercuri într-o altă sală din metropolă, Pallazzetto dello Sport Gianni Asti, turul ultimului act în CEV Challenge Cup cu Reale Mutua Fenera Chieri, în premieră din 2018 în elita Serie A1. 

Cei care n-au mai urmărit îndeaproape fenomenul sportiv şi află acum brusc că o formaţie de club bănăţeană din sporturi de echipă joacă o finală de eurocupe, în întrecerea numărul 3 ca importanţă la fileul continental al fetelor, pot fi convinşi că 1 aprilie n-a fost devansat în 2023, CSM Lugoj prelungindu-şi la maxim actualul parcurs internaţional – la a patra participare consecutivă în CEV Challenge Cup ca urmare a rezultatelor interne, după ce în cea de-a treia campanie ceda la mare luptă şi la limită acasă returul sferturilor cu oponente turcoaice.

Iar astfel a ajuns colectivul de pe Timiş, după ce a strâns ilustrate în Challenge Cup din decembrie 2019 încoace din Cehia până-n Turcia şi din Slovacia până-n insule spaniole, din Elveţia şi Austria din nou până-n Turcia, la Aydin, şi din capitala Turciei, Ankara, până în Portugalia, Belgia şi Serbia, să o colecţioneze pe cea mai preţioasă, în „capitala” din 2023 a scenei de peste nici 10 săptămâni a CEV Champions League la fileul finalelor ambelor sexe. Din „Alpitour”, gazdă în 2006 a ediţiei Jocurilor Olimpice de iarnă şi în 2018 a Top6 în FIVB World Championship, cu Polonia triumfătoare la masculin.

Urmând ca la „Euro 2023” româncele „tricolore” să joace tocmai contra Italiei şi chiar la inaugurarea pe 15 august la Monza a întâlnirilor Seriei B, cu 6 naţionale, grupă găzduită de Italia.

Lugojencele antrenate de sârbii Ugljesa Segrt şi Nenad Grbic vor juca în schimb în „Gianni Asti” din Torino turul finalei cu peninsularele din Chieri, care strângeau 3.182 de suflete în aceleaşi tribune la returul semifinalei cu nemţoaicele, 3:1, italiencele cedând la zero sâmbătă seară în campionat, la Chieri, după 82 de minute de joc efectiv, 23:25, 20:25, 18:25 în Serie A1 cu Vero Volley Milano, „vecina” de pe locul imediat superior, 3, eşec în faţa a 1.427 de spectatori.

Antrenorii Bregoli şi Piazzese începând cu Bosio – autoare a două puncte, belgianca Grobelna cu 10, Mazzaro 3, nemţoaica Weitzel 5, franţuzoaica Cazaute 7 şi Villani cu 17 puncte, libero fiind Spirito, în vreme ce poloneza Rozanski a mai punctat dintre rezervele intrate în teren, de 7 ori, împreună cu Morello şi Storck, fără a juca şi Butler, Kone, Nervini şi Fini, celălalt libero. Ca statistică sumară a întâlnirii de campionat, 6-6 la servicii greşite, 2-9 la aşi, 47%-55% ca procentaje ale reuşitelor la primire iar 25%-37% perfecte respectiv 46%-50% la reuşita atacurilor, erorile în atac fiind 5-4 iar la blocaje câştigate, 6-9.

Cât de puternic e voleiul feminin italian în Europa o spune faptul că Vero Volley Milano se numără printre cele 3 sfertfinaliste în Champions League, miercuri în deplasarea din tur la Istanbul cu VakifBank, după ce în această seară a început manşa I, Rzeszow – Eczacibaşi Dynavit Istanbul 1:3 şi Allianz MTV Stuttgart – Igor Gorgonzola Novara 1:3, tocmai gruparea din Novara fiind cea care a săltat în weekend pe 4 în Serie A1, peste oponentele lugojencelor. Iar în ultimul sfert Fenerbahce – Imoco Conegliano, lider în „Cizmă” şi finalist al ultimelor 3 ediţii de Champions League, triumfător în 2021, 3:2 cu VakifBank, clubul de la Bosfor revanşându-se anul trecut cu 3:1. Aşadar câte 3 cluburi din Italia şi Turcia în actualele sferturi, câte unul fiind oferit de Germania şi Polonia, Serie A1 având o reprezentantă şi în semifinalele CEV Cup, 3:0 acasă în această seară la Florenţa pentru Savino del Bene Scandicci în faţa lui THY Istanbul, ceea ce sugerează că şi o a doua finală europeană în 2023 va constitui „o afacere” italo-română. Totalul, 5 grupări italiene între cele 14 încă în competiţie la ora actuală, 4 fiind din Turcia, 3 din România şi câte una din Germania şi Polonia. 

Lugojencele au depăşit în schimb sâmbătă acasă vicecampioana României, şi totodată semifinalistă a CEV Cup, CSM Târgovişte, implicată tot miercuri, într-un penultim act exclusiv românesc cu laureata din Blaj, care, nota bene, acum nici 5 ani juca la Bucureşti finala Champions League, 3:0 pentru VakifBank, iar în martie 2019 şi finala CEV Cup, cedată în dublă manşă cu 3:0 şi 3:1 unui club italian actualmente clasat în urma celor din Chieri, Unet E-work Busto Arsizio, atunci la al treilea trofeu în competiţie.

Ardelencele ajungând în 2021 să piardă şi finala celei de-a treia întreceri europene, Challenge Cup, 3:0 şi 3:0 cu Yeşilyurt Istanbul, adjudeactă în schimb în 2016 de CSM Bucureşti, 3:1 şi 3:1 cu trofeul pe masă împotriva celor din Trabzon. 

Cu alte cuvine, CSM Lugoj a devenit al treilea club din Divizia A1 de volei feminin calificat într-o finală europeană, urmând a evolua la Timişoara cu trofeul pe masă miercurea viitoare de la ora 18:30. Retur în vederea căruia bănăţencele vor trage la un rezultat cât mai bun la Torino, în fosta Pala Ruffini, redenumită Gianni Asti în memoria unui antrenor torinez de baschet decedat în 2 decembrie 2018 la vârsta de 71 de ani şi care îşi legase cariera vremelnică pe banca tehnică de gruparea Auxilium, din oraşul natal.

Yelyzaveta Ruban, care luna aceasta a împlinit 28 de ani, s-a dovedit o realizatoare de marcă în primul sezon pe Timiş în sextetul lui Segrt şi Grbic, cu experienţa celor 31 de ani venind în atac şi moldoveanca Aliona Martiniuc, completată de tinereţea Georgianei Popa, săptămâna viitoare, după returul din „Constantin Jude”, la împlinirea a 20 de ani. 

Mâini sigure şi în apărare, sârboaica Silvija Popovic împlinind chiar miercuri 37 de ani, cu rutină competiţională ca libero, blocaj în grija bulgăroaicei Veronika Bezhandolska, Andreei Gemănariu şi Daianei Roman. O mai mare experienţă şi în contul ridicătoarei Tanja Grbic, CSM contând şi pe Ramona Rus, Străchinescu, Adriana Popa şi Anghelache. 

Un colectiv finalist european la Torino şi Timişoara, momente de zile mari pentru voleiul lugojan şi în general pentru sportul bănăţean, onorat de calificările în serie ale „albastrelor” până în preajma trofeului, un vis îndepărtat, devenit realitate. 

Iar onoarea este cu atât mai mare cu cât Clubul Sportiv Municipal Lugoj joacă de două ori în compania unei grupări actualmente în prima jumătate ierarhică în Serie A1, campionat dând în toamnă semifinalista de campionat mondial Italia, învinsă doar de Brazilia la turneul final şi medaliată cu bronz după un 3:0 cu SUA. Iar tocmai un alt club italian, din Scandicci, încă deţine de anul trecut trofeul CEV Challenge Cup, preluat în „Cizmă” şi în 2019 de cele din Monza.

Palmaresul, istoria, tradiţia şi gloria sportivă a voleiului italian – campion mondial şi la feminin, faţă în faţă prin cele din Chieri, despre care alte detalii sunt incluse într-o consemnare recentă, accesibilă la această legătură, cu entuziasmul cumpătat al laborioasei formaţii a Lugojului.    

Arbitrează turul croatul Ivkovic şi spaniolul Souto Jimenez, iar la Timişoara turcul Ilhan şi sârbul Balandzic. 

În turul finalei masculine în Challenge Cup, Olympiacos s-a impus cu 3:0 la Tel Aviv şi are prima şansă la Pireu în manşa secundă cu Maccabi.

*Ultimele rezultate din Divizia A1 de volei feminin, la finalul sezonului regulat, din care a rămas restanţa din retur CS Rapid – CSM Lugoj, sâmbătă în Giuleşti, pe coloana clasamentului la zi a secţiunii Volei în Sporttim.

 

Distribuie
Acest articol a fost publicat în Volei și etichetat cu , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


unu + = 4

 


Ultimele articole din categoria Volei: