CSM Lugoj se califică într-o finală de cupă europeană, Challenge Cup, după 3:0 acasă în returul cu sârboaicele

CSM Lugoj s-a calificat în această seară în actul final al competiţiei continentale numărul 3 sub egida forului european de volei, urmând a juca pentru trofeul Challenge Cup cu un club italian, după ce s-a revanşat cu vârf şi îndesat în returul de la ora 18:30 din sala „Ion Kunst Ghermănescu”, 3:0 în manşa a II-a a semifinalei cu Jedinstvo Stara Pazova din Serbia, exponentă a ţării campioane mondiale la fileul feminin.  

Localnicii au umplut micuţa sală de pe Calea Timişorii şi au făcut atmosferă, atmosferă de meci adevărat, iar odată ce au prins curaj, simţind că „albastrele” parcă zboară, dominându-le pe „albele” din Serbia, şi-au înaripat punct cu punct favoritele spre victorie, una savurată deja la nici o oră şi jumătate de la startul întâlnirii. 

Deşi abia în premieră într-o semifinală de cupă europeană, aşadar fără experienţă la acest nivel competiţional, în condiţiile în care debuta în Challenge Cup în urmă cu puţin peste 3 ani, în decembrie 2019, CSM Lugoj a depăşit şi acest hop, şi nu oricum, ci de o manieră categorică în returul din faţa propriilor simpatizanţi, public pe post de „al şaptelea jucător” în întâlnirea cu vizitatoarele din Stara Pazova, depăşite în trombă în primele două seturi, 25:16, 25:16, la limită în cel de-al treilea, şi ultimul al partidei, 25:23, astfel încât elevelor lui Segrt şi Grbic le-au fost necesare doar 74 de minute de joc efectiv pentru a pătrunde într-o finală de cupă europeană. 

CSM a dominat fiecare set şi toate au fost încheiate în trombă, cu puncte în serie, caz valabil şi la ultimele mingi ale returului, „albastrele” Lugojului câştigându-le decisiv pe ultimele două, de la 23:23, fără a lăsa nici cea mai mică şansă lui Jedinstvo. Avantajul terenului propriu, fructificat din plin, cum era pe undeva de aşteptat, mulţumită aportului unui public entuziast şi încântat de traiectoria totuşi ceva mai puţin aşteptată iniţial tocmai până în finală. 

O performanţă ca rod al perseverenţei în regim de consecventă continuitate, gruparea bănăţeană aflându-se în cel de-al 13-lea sezon consecutiv pe prima scenă a Diviziei A1, dar având la cârmă în acest răstimp numai şi numai 3 antrenori, Bogdan Paul din 2010 în 2014, sârbul Valerijan Luka ulterior iar mai tânărul său compatriot Ugljesa Segrt din 2018, sosit de la competitivul club din Blaj, unde-şi făcea „rodajul” ca secund, stabilitatea băncii tehnice fiind cheie de boltă a ascensiunii treptate şi sigure a colectivului de pe malurile Timişului, atingând în această seară cel mai înalt punct al traiectoriei sale de peste un deceniu, calificarea în actul final.

Semne bune erau de la începutul sezonului, când CSM Lugoj cucerea în premieră Supercupa României, prin a obţine victorii în zile consecutive pe teren neutru, dar una e să te impui pe plan intern, şi alta să pătrunzi într-o finală de cupă europeană, în doar cel de-al patrulea sezon de participare în CEV Challenge Cup.

Finala tur-retur din 15 şi 22 martie, cu primul joc în Italia, la Torino, cu Reale Mutua Fenera Chieri, constituind punctul culminant al ascensiunii Clubului Sportiv Municipal Lugoj la fileul fetelor de la revenirea în elita internă în anul 2010.

Calificarea a fost tranşată pe mâna unor noi achiziţii din vara trecută, moldoveanca Aliona Martiniuc reuşind 14 puncte în returul cu sârboaicele iar azera Ruban 13 puncte, precum Georgiana Popa, conturând un nou 3:0 acasă, aidoma celui din optimi cu lusitanele de la Ponta Delgada. 

De fapt, CSM a trecut rând pe rând de exponentele mai multor şcoli de volei pe actualul parcurs european, început direct din 16-imile Challenge Cup, calificată fiind din oficiu în acea fază, startul pierzător la limită şi chiar la tie-break pe 14 decembrie în capitala Turciei, 3:2 pentru PTT SK Ankara, neconstituind un handicap insurmontabil în faţa propriilor spectatori, 3:1 în retur şi eliminarea în premieră a unei oponente din ţara semilunei, ceea ce spunea ceva. Un pas înainte, de bun augur.

Optimile au fost aproape floare la ureche, 3:0 tur-retur cu portughezele lui Kairos, iar odată ce elevele lui Segrt şi Grbic au tranşat cu 3:2 şi turul sferturilor din Belgia, la Beveren, semifinalele s-au văzut tot mai mult. Şi într-adevăr, 3:1 în retur, ridicând la 5 cifra triumfurilor în 6 apariţii din campania în curs.

A venit ce-i drept miercurea trecută şi cel de-al doilea eşec, şi tot cu 3:2, la Stara Pazova, însă al treilea succes cu 3:0 pe drumul spre finală a oferit cele mai mari satisfacţii iubitorilor voleiului de pe malurile Timişului.

Din mai micuţul Lugoj s-a arătat Timişoarei sportive cum se procedează, Banatul având din această seară o finalistă de cupă europeană, într-o competiţie adjudecată în deceniul trecut şi de CSM Bucureşti, dar cu un cu totul alt buget deţinut de trupa Municipalităţii capitalei, mult superior, şi cu o pleiadă de străine. Se poate aşadar şi altfel, graţie unui management sportiv competitiv, ceea ce însă pur şi simplu nu s-ar putea şi pe malurile Begăi, şi pace.     

Ce seară în micuţa sală a Lugojului, ce reuşită semnată de CSM în numele voleiului românesc, „albastrele” scriind istorie la fileul Banatului!

Revenirea cu picioarele pe pământ, duminică de la 12 la Piteşti, din nou în rutina competiţională a campionatului, ajuns la penultima bornă din retur, cu ocazia căreia CSM mai poate smulge 3 puncte, bănăţencele mai având în program restanţa cu Rapid şi primirea Târgoviştei la finele sezonului regulat, după care, de dorit, o prezenţă în premieră şi în zona 1-4 de play-off, o posibilitate reală, după ce „albastrele” le-au „demolat” sâmbătă cu 3:0 pe dinamoviste. 

CSM şi-a obişnuit de-acum simpatizanţii să viseze frumos, iar cum victoriile aduc victorii, fazele finale ale sezonului, pe 3 fronturi, în „A1”, în Europa contra italiencelor şi în Cupa României, pot rezerva alte plăcute surprize. 

Savurarea celei mai frumoase, la ora revanşei de mare succes cu Jedinstvo, iar prima şi cea mai competitivă a fost în această seară CSM Lugoj. 

Italiencele de la Reale Mutua Fenera Chieri au câştigat şi returul acasă cu nemţoiacele din Thuringen, 3:1 miercuri seară la Torino, după un 3:0 în manşa I în Germania. La masculin, finala Challenge Cup începe deja săptămâna aceasta, cu jocul tur în Israel, Maccabi Tel Aviv – Olympiacos. Iar tocmai cu formaţia feminină a celor din Pireu joacă joi seară vicecampioana CSM Târgovişte returul sferturilor în CEV Cup, după victoria cu 3:2 de la 1:2 pe teren propriu în manşa I, dâmboviţencele urmând a le întâlni pe cele din Blaj în cazul intrării în semifinalele întrecerii numărul 2, cealaltă semifinală fiind un duel italo-turc, Scandicci – THY Istanbul, cu menţiunea că peninsularele sunt deţinătoare la zi ale Challenge Cup, în 2022.

Ultimele rezultate din campionat şi programul rundei a 21-a, pe coloana clasamentului la zi a secţiunii Volei.up, 

Distribuie
Acest articol a fost publicat în Volei și etichetat cu , , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


+ patru = 10

 


Ultimele articole din categoria Volei: