CSS Lugoj s-a calificat duminică în turneul final al Campionatului Naţional Divizia Minivolei, cea mai mică grupă de vîrstă a piramidei juvenile, cedînd doar 3 seturi într-un total de opt meciuri spre vîrf şi avînd ambiţia de a obţine nu doar o medalie la finele întrecerii din mai dar şi organizarea în sine a finalelor cu 6 echipe la start, în condiţiile în care oraşul timişean chiar ar găzdui cum se cuvine competiţia, şi nu cum a constatat în week-end la Piteşti.
„Vă daţi seama, bucuria a fost foarte mare pentru aceste fetiţe, după ce anul trecut n-au reuşit să treacă de faza interjudeţeană, fiind mai mici ca vîrstă, iar acum au învins în toate jocurile pînă la turneul final iar la Piteşti au pierdut numai două seturi. Suntem hotărîte, şi ele, şi eu, să luăm o medalie”, ne-a spus Carmen Todros, fostă jucătoare a Universităţii Timişoara şi a AS Banatul Lugoj iar din 1996 în catedra de volei a CSS Lugoj, în urma celor 5 succese pe linie în Trivale, şi anume 3:0 cu gazda CSS Piteşti, 3:1 cu timişorencele de la CSS Bega, 3:0 cu CSS Sibiu, 3:1 cu CNNT Craiova şi 3:0 cu Juvenil Braşov. Lugojencele vor fi însoţite la turneul final de Colegiul Naţional Nicolae Titulescu Craiova, în vreme ce CSS Bega, pregătită de Cerasela Şerban s-a clasat pe locul 4, cu două victorii şi 3 eşecuri.
Profesoara Todros le pregăteşte pe fetiţe de 4 ani, fiind vorba de eleve din generaţiile 1999-2001, dintre care unele joacă şi la Divizia Speranţe, cea imediat superioară ca vîrstă, iar cele cîte 3 antrenamente pe săptămînă, uneori chiar 4, şi-au spus cuvîntul în acest sezon competiţional, practic al doilea pentru fete, în care au învins în faza zonală cu 3:1 pe CSSBega, cu 3:0 pe CSS Caransebeş şi cu 3:0 pe LPS Deva, calificîndu-se astfel la faza semifinală de la Piteşti. Tinerele protagoniste sunt Iulia Niga, Damaris Szanto, Cristina Catrina, Cristina Drăgoi, Alma Todorescu, Doriana Miere, Daiandra Daju, Adelina Madroane, Alexandra Panţiru, Andreea Ioniţă, Georgiana Bologa şi Mălina Ştefan.
Dacă victoria a fost savurată din plin, în schimb nu aceeaşi bucurie a fost conferită de condiţiile organizatorice existente în Argeş: „În 6 aprilie este convocată Adunarea Generală federală şi vor fi ridicate nişte probleme dar nu ştim cît vor fi luate în seamă, pentru că noi le-am mai tot relevat. Te străduieşti să-ţi aduci acasă un turneu semifinal, cazul Piteştiului, dar îl găzduieşti într-o sală de liceu întunecoasă şi răcoroasă, încît noi pe margine trebuia să stăm în trening şi cu vestă groasă pe deasupra, dar mai fetiţele în teren. Cu atît mai dificil pentru ele cu cît, conform regulamentului, copiii nu pot să joace toate seturile meciului, ci două din 3 seturi, ceea ce înseamnă că poţi să şi stai 20 minute, după care reintri la joc. Organizarea lor a fost foarte proastă, frig în sală, şi fără condiţii minime de igienă, cu geamuri sparte la grupurile sanitare. Pentru aşa ceva s-au chinuit să ia turneul!?”
Un alt aspect organizatoric ce ţine de derularea meciurilor, 5 la număr pentru fiecare, ar fi perioada prea scurtă de refacere între unele partide, resimţită în cazul unor fete care n-au nici 10 ani: „Este greu totuşi la acest nivel de vîrstă să joace două meciuri într-o zi, mai ales că unele sunt de aşa natură programate conform tabelei Berger încît se întîmplă să joci ultimul al reuniunii de dimineaţă şi primul de după-amiaza. În consecinţă, n-au apucat să mănînce nici prînzul”.
Lugojenii de la CSS îşi doresc însă să ofere cu totul altceva calificatelor la turneul final, şi anume cluburi sportive şcolare similare din Botoşani şi Iaşi, Constructorul Bucureşti şi CSS5 Bucureşti, CSS2 Baia Mare şi CSS Târgu Mureş. Iar cum vremurile în care voleiul juvenil lugojean se antrena cu mînuşi şi căciuli pe perioada reconstrucţiei sălilor din municipiu sunt acum apuse, vremuri însă în care se obţineau totuşi pe Timiş medalii de aur, cea mai recentă, respectiv bronz, chiar la această categorie, fete Minivolei, CSS este încrezător că are argumente forte pentru a atrage turneul final în Timiş: „Am vrea ca pînă în 17 aprilie să depunem candidatura pentru organizarea aici a turneului final, şi respectăm condiţiile impuse, de a avea două săli competitive în oraş, omologate conform FRV. De asemenea, oferta de cazare ar fi avantajoasă, maxim 20 lei pentru fiecare copil, pentru că ştim şi noi condiţiile care le au CSS-urile din ţară, însă este cam greu să obţii găzduirea, chiar dacă ai argumente în acest sens. Însă şi cu sprijinul antrenorului de Divizia A1 al clubului CSM Lugoj, sperăm să avem o pledoarie convingătoare!”
Lugojul îşi pune aşadar straiele de turneu final, ideal, pe teren propriu. În sălile Lavinia Miloşovici şi Ioan Kunst Ghermănescu…