CSU Politehnica revine după 6 ani la barajul de promovare în Divizia A1, voleiul feminin timișorean după 5 ani. ”Violetele” câștigă setul inaugural, le pierd pe următoarele trei: 1:3 la Pitești cu CSU Hygienium Galați

Însuflețite de reușitele din ultimele zile ale ”pepinierei” feminine la fileu a Timișoarei, CSȘ Bega calificându-se vinerea trecută acasă în turneul final al Diviziei Juniori în Campionatul Național FRV iar alaltăieri obținând locul 3 și ”bronzul” pe țară în turneul final găzduit de duminica trecută în Divizia Cadeți, inimile mănunchi alb-violet s-au aliniat astăzi în Trivale la startul turneului patrulater de promovare în elita divizionară de senioare, aliniere la start inclusiv cu aspirante din ”pepinieră” în componența CSU Politehnicii. Debut însă pierdut de bănățence după ce au câștigat setul inaugural al întâlnirii ridicare de cortină în barajul de la Pitești. 

”Violetele” CSU Politehnica la turneul de promovare în prima ligă de senioare / foto facebook CSU Politehnica

”Violetele” CSU Politehnica la turneul de promovare în prima ligă de senioare / foto facebook CSU Politehnica

 

Într-adevăr, CSU Politehnica și-a asigurat în această ediție a Diviziei A2 de volei feminin prezența la barajul de promovare în elita ”A1”, revenire a ”violetelor” la acest turneu după 6 ani, iar a voleiului feminin timișorean în general după 5 ani, cu referire la prezența lui ”Agroland”. 

Polistele au obținut numai victorii în sezonul regular din Divizia A2 Vest, 10 la număr, cedând doar două seturi în respectivele zece apariții, urmate de CSU Oradea cu 8 succese, CSM Sighetu Marmației cu 5, CSU Medicina CNUE cu 4, concitadina CSM Timișoara cu 3 succese iar CS ProVolei Arad cu înfrângeri pe linie. 

Apoi, în turneul play-off al grupei vestice, patrulater pentru desemnarea celor două reprezentante ale Diviziei A2 Vest în turneul de baraj din Argeș, CSU Oradea a fost cea care s-a impus pe linie pe teren propriu, inclusiv la limită cu 3:2 în duelul la vârf cu CSU Politehnica, învingătoare în celelalte două întâlniri, cu CSM Timișoara, a treia grație unui 3:1 cu CSM Sighetu Marmației.

Conform previziunilor, bihorencele și ”violetele” Timișoarei s-au calificat la barajul de promovare în prima ligă, în care reprezentantele estului, fruntașe în Divizia A2 Est, s-au prezentat cu altă anvergură, ”violetele” de la FC Argeș în calitate de gazde ale turneului decisiv de accedere în ”A1” și favorite numărul 1 la pasul pe treapta superioară, CSU Hygienium Galați în umbra piteștencelor dar cu șansele lor la locul secund, și acesta de promovare.

Vorbim despre centre care dețineau cluburi prim-divizionare în ediția 2020-2021 a campionatului elitei, Pitești și Galați, coborâte în primăvara trecută de pe prima scenă, nu neapărat pe baza criteriului sportiv al retrogradării în cazul dunărencelor, dar ale căror ambiții de revenire pe prima scenă sunt oarecum acoperite de posibilitățile asigurate în acest sens. Loturi mai competitive, susținere mai puternică. Iar cum diferențele valorice în voleiul nostru feminin sunt semnificative și se fac resimțite la fileu, fără multe și marei surprize, calculele hârtiei au în mare măsură acoperire. 

FC Argeș, cu Bogdan Paul la cârmă, a defilat cu 14 victorii în Divizia A2 Est, CSU Hygienum Galați câștigând celelalte întâlniri avute – 12 la număr, în vreme ce CSM București și CSM Focșani, cu câte 7 succese fiecare, n-au prins biletele barajului de promovare. 

Demarat astăzi la ora 16 în Trivale cu partida CSU Hygienium Galați – CSU Politehnica Timișoara, ex-prim-divizionara relansată anul trecut sub o nouă denumire răsturnând scorul la seturi și obținând maximum de puncte, trei în clasament, grație unui 3:1 cu bănățencele, 21:25, 25:21, 25:12, 25:21.

Sâmbătă seara de la ora 19, ”violetele” Piteștiului au dispus și mai clar de CSU Oradea, cu 3:0, urmând ca duminică de la orele 16 respectiv 19 să se joace meciurile etapei a II-a a patrulaterului de promovare, în ordinea CSU Hygienium Galați – CSU Oradea și FC Argeș – CSU Politehnica. Dacă favoritele din est vor confirma și pe teren, atunci deznodământul barajului s-ar putea contura înainte de termen. Dacă replica vesticelor va fi peste așteptări, atunci după-amiaza sau chiar seara de luni ar oferi verdictul final, după întâlnirile CSU Oradea – CSU Politehnica Timișoara, de la ora 16, și FC Argeș Volei – CSU Hygienium Galați (ora 19).

Cert este că, având în efectiv și voleibaliste din ”pepiniera” juvenilă de la CSȘ Bega, care au primit deja debutul divizionar între senioare, cum ar fi Străuți, Iankovic, Tudor, Albu, Pârv, Crișan, Buran, Stancu sau Milotin, ”violetele” de pe Bega se prezintă în aceste zile la cel mai înalt nivel de care au avut parte în activitatea sportivă, și anume pe scena turneului de promovare în primul eșalon al senioarelor, mare provocare, dacă nu cel puțin un excelent prilej de acumulare a experienței competiționale.

Sunt junioare și cadete care în ultimele zile au trecut prin emoții aparte în turneele din Timișoara, cel semifinal în Divizia Juniori, adjudecat, astfel încât CSȘ Bega va juca între 18 și 21 mai în faza finală la medaliile naționale a principalei grupe de vârstă a sistemului juvenil din țară, cel final în Divizia Cadeți, elevele Cerasellei Șerban, lui Ciprian Dîrnescu și Traian Cionca reconfirmând prin clasarea pe locul 3, pe podium și ”bronz” după bucureștenele CSM și Dinamo, ”argintul” cucerit anul trecut de ”Bega” la ”Speranțe” – a treia categorie de vârstă.

E prematur a spune că voleiul feminin timișorean renaște, dar în tot cazul tinde a progresa, cu prezențe mai nou la turnee finale juvenile an de an, inclusiv cu medalii, dar și cu această revenire la barajul de promovare în elita divizionară a senioarelor.

Interesant este că în urmă cu 6 ani, coincidență sau nu, la prima dar și ultima participare la barajul de promovare a ”violetelor” lui CSU Politehnica, tot din Galați și Pitești au fost principalele contracandidate, iar acestea s-au și impus la zero în dauna celorlalte participante la turneu, timișorenele ”Agroland” și ”Poli”. Reuniune care avea loc în sala ”Constantin Jude” în 6-8 mai 2016, așadar la Timișoara, unde echipele bănățene pierdeau fără replică după ce, în etapa inaugurală, ”violetele” din Pitești treceau cu 3:2 de moldavele Galațiului. Formațiile din A2 Est, promovate atunci la pas în ”A1”.

Un an mai apoi, în 14 mai 2017, Timișoara promova totuși în elita Divizia A1 pe mâna lui ”Agroland”, gazdă victorioasă în turneul de baraj, într-un rar succes ”dublat” al celor din Divizia A2 Vest, bănățencele urcând în elită însoțite de cele de la CS U NTT Data Cluj, în dauna celor de la Rapid – actualmente pe prima scenă, respectiv din Focșani.

Era de fapt al treilea sezon la rând în care ”Agroland” juca în barajul de promovare, după o primă probă de testare a apelor, fără șanse în turneul triunghiular din 2015, desfășurat în Moldova, unde timișorencele se aliniau pentru dobândirea experienței cu o garnitură foarte fragedă dar promițătoare, încheind în consecință după CS Rapid și gazda Știința Miroslava.

Ceva mai recent, în 2018, trei dintre actualele participante la baraj au tras și atunci la promovare în turneul play-off, și anume grupările din Galați, Oradea și Pitești, împreună cu CS Rapid București, prezențe la acest nivel sugerând plusul de experiență al oponentelor din aceste zile ale ”violetelor”.

Care anul trecut, încă în pregătirea ascensiunii din actuala ediție, nu s-au regăsit în faza play-off a Diviziei A2 Vest, jucată de CSU Medicina CNUE, CSU Oradea, SCM U Craiova și ACS Cristina Pîrv Turda, ultimele două formații menționate luând calea elitei. Aspect valabil și în 2019, când CSM Târgu Mureș, FC Argeș, CSM II Lugoj și CSU Oradea jucau în play-off-ul seriei vestice a ligii a doua iar apoi mureșencele și piteștencele la barajul de promovare în ”A1”, cu CS Medgidia și Rapid.

Oricare ar fi deznodământul prezenței polistelor la barajul de promovare în elită, CSU Politehnica a ridicat deja ștacheta prin continuarea activității de la CSȘ Bega la nivel juvenil, iar participarea în turneul din Trivale constituie o dovadă în sine. O eventuală reușită în Argeș ar veni ca un mare bonus înaintea termenului realist limită al așteptărilor.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Acest articol a fost publicat în Volei și etichetat cu , , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


opt − 7 =

 


Ultimele articole din categoria Volei: