CSU Universitatea de Vest din Timişoara a repromovat astăzi la prânz în elita voleiului masculin românesc în care cel mai recent activa şi în ediţiile 2022-2024, câştigând turneul final patrulater de la Bucureşti al Diviziei A2 deşi a suferit duminical la matineu un prim eşec în cele trei meciuri jucate, la foarte mare luptă în setul decisiv cedat după îndelungate prelungiri cu 20:22 celor de la CSM Râmnicu Sărat.
„Universitarii” aveau într-adevăr la îndemână şi rezerva unui eşec la limită în a treia şi ultima zi a turneului de promovare din sala „Antilopa”, după victoriile de vineri şi sâmbătă, cu 3:0 respectiv 3:2 ieri împotriva „Municipalului” bucureştean, iar în pofida risipirii astăzi a unui avantaj de 2:1 la seturi, buzoienii răsturnând scorul la 2:3, şi-au păstrat totuşi locul I ierarhic, preluat încă după runda inaugurală a patrulaterului.
Încât galben-albaştrii lui Sorin Schiesz au revenit după numai un sezon pe prima scenă, într-un continuu du-te vino între cele două eşaloane divizionare, prea competitivi pentru Divizia A2 dar pe de altă insuficient pentru a depăşi pragul locului 11 în elită.
L-au obţinut însă pe primul în turneul final rezervând două locuri de promovare în „A1”, la setaveraj deşi cu acelaşi număr de puncte precum râmnicenii şi CSM Bucureşti, 6 fiecare, CSU UVT câştigând 8 seturi în „Antilopa” şi cedând doar cinci, pe când colegele de podium au cedat câte 6 fiecare în cazul aceloraşi opt seturi adjudecate.
De fapt, în ansamblu, în condiţiile în care trioul fruntaş şi-a împărţit „în felii egale” victoriile cu 3:2, bucureştenii trecând mai întâi de râmniceni, timişorenii apoi de localnici iar astăzi râmnicenii de bănăţeni, diferenţa a fost dată de faptul că „universitarii” de pe Bega s-au impus cu 3:0 în faţa codaşei bihorene, pe când celelalte formaţii cu 3:1.
Ca punctaveraj, al „universitarilor” este 289:263 cu un raport de 1,0988, iar între sud-esticele la egalitate de puncte, victorii şi ca setaveraj, „Municipalul” râmnicean a înregistrat coeficientul 1,04 în baza punctaverajului 310:298, iar „Municipalul” capitalei unul superior, 1,062, punctaverajul fiindu-i 304:286.
Astăzi de la 10, ultimul 3:2 din turneu a fost şi cel mai „strâns”, „Municipalul” Râmnicului Sărat câştigând setul inaugural şi timişorenii pe următoarele două, dar şi buzoienii pe ultimele două, de la 1:2 la 3:2, izbândind cu 22:20 în prelungirile extrem de lungi ale decisivului, mai rare astfel.
Încât au fost necesare 123 de minute de joc efectiv, meciul încheindu-se la două ore şi-un sfert după începerea sa.
Semn al echilibrului vădit între cele trei aspirante la două locuri de calificare, pe fondul unui nivel valoric general totuşi modest al întrecerii.
Timişorenii, deşi astăzi fără căpitanul Robert Vîrlan şi înlocuit de antrenorul Sorin Schiesz, intrat la joc, arătându-se a fi „pe val” şi desprinşi spre victorie odată ce au răsturnat scorul la seturi cu 25:21 în 26 de minute de joc efectiv ale celui de-al doilea şi chiar 25:15 în setul al III-lea, decis în 23 de minute, însă elevii lui Dragoş Ion aruncând totul în luptă în căutarea prinderii „trenului promovării”, cu 25:20 în 26 de minute de joc efectiv în setul 4 şi 22:20 în cel decisiv, aproape cât unul integral, cu 24 de minute de joc efectiv.
Iniţial, deşi timişorenii au salvat o minge de set, CSM Râmnicu Sărat şi-a arătat intenţiile încă din setul inaugural, câştigat cu 25:20 în 24 minute de joc efectiv.
CSU UVT s-a văzut oarecum la liman la 2:1 la seturi însă n-a scurtat „ecuaţia promovării” ci a lăsat loc de o întorsătură, rezultând drept urmare un set decisiv în care s-a văzut mai degrabă condus, cu 5:2, 10:8 şi 12:10, reuşind totuşi a forţa tie-break-ul în care a avut mingi de meci la rând, irosite.
Iar buzoienii au fost cei care în cele din urmă au câştigat mingi succesive, 22:20.
„Studenţii” bănăţeni au început partida cu Urian, Rodina, Ţigan, Agachi, căpitanul Moraru şi Bădiceanu, setul al III-lea având a-l aborda chiar cu antrenorul-jucător Schiesz în locul lui Agachi, la fel şi ultimul, decisiv, în care oponenţii erau în minim avantaj la schimb, 8:7.
Adversarii având un efectiv complet, cu 12 componenţi înscrişi pe convocator, pe când CSU UVT zece voleibalişti, antrenorul intrând „la acoperire”.
CSU UVT a câştigat prima minge a meciului şi a mai preluat de două ori conducerea înainte ca râmnicenii să răstoarne scorul şi să contureze o primă desprindere la 6:3, la primul schimb fiind în şi mai mare avantaj, 8:4, după care Sorin Schiesz solicita timp de odihnă la 9:4.
„Universitarii” adjudecându-şi următoarele două mingi, fără însă a se apropia la mai puţin de trei puncte, din contră, „Municipalul” Râmnicului Sărat câştigând înseriat puncte, 17:11.
Un nou time-out, dar tot cei din sud-estul ţării şi-au majorat avantajul, 19:12, „studenţii” de pe Bega reacţionând prin cea mai bună perioadă de joc a lor, în revenire la 21:18. Alte puncte ale buzoienilor, 23:18, i-au îndreptat spre adjudecarea setului, la a doua minge decisivă: 25:20.
„Universitarii” au câştigat prima minge şi în setul al doilea, preluând din nou conducerea, 3:1, şi controlând jocul, la 9:5 solicitând timp de odihnă antrenorul „albaştrilor”.
Bănăţenii şi-au conservat în mare măsură avansul dar odată două puncte risipite în succesiune şi Schiesz a apelat la un time-out, la 14:11. Valorificat de omologul său, buzoienii apropiindu-se la 14:13 şi chiar răsturnând scorul după un nou timp de odihnă cerut de tehnicianul „studenţilor”, trecuţi în dezavantaj, 14:16.
Dar şi revenindu-şi prompt, 18:16, şi majorând diferenţa, 20:17. Pe finalul setului, cu mingi şi mai viu disputate şi adjudecate de-o parte şi de alta a fileului, galben-albaştrii au refăcut constant avansul de trei puncte, îndreptându-se încet şi sigur spre egalare, 25:21 în 26 de minute de joc efectiv.
Timişorenii copiind la indigo debutul setului anterior, prin a controla jocul, control pe fondul căruia s-au desprins de astă dată mult mai clar, la 12:5, înfrângând rezistenţa râmnicenilor.
Care n-au putut stopa nici după time-out elanul „pe val” al elevilor lui Schiesz, 18:9. Refăcând avansul din aproape-n aproape, 22:13, şi preluând conducerea la seturi, 2:1, cu 25:15 în cel de-al treilea, decis în 23 de minute de joc efectiv.
Cu 5 mingi câştigate în serie spre final şi două de set salvate în replică de buzoieni, doar întârziind deznodământul.
Dar redresându-se subit în cel de-al patrulea set, după un alt început identic, tot cu galben-albaştrii Timişoarei adjudecându-şi prima minge şi avansând la 5:3, dar şi cedând iniţiativa, 7:10 favorabil râmnicenilor.
Care s-au detaşat şi mai mult, 14:8, iar după un time-out la 15:13, pe fondul revenirii bănăţenilor, şi-au luat din nou elan, 19:13.
Un timp de odihnă cerut de Sorin Schiesz i-a reîndreptat pe Vîrlan&Co pe făgaşul bun, apropiindu-se la 19:17, iar finalul de set devenind din nou mai acerb disputat, cu toate forţele puse în joc.
Rezistenţa opusă de buzoieni fiind notabilă, prin a-şi reface sistematic avantajul, ba chiar câştigând succesiv mingi la 22:20 şi desprinzându-se în învingători, 25:20 în 26 de minute de joc efectiv, ceea ce egala situaţia la seturi, 2:2.
Ultimul fiind „cireaşa pe tort” a unui turneu mai echilibrat poate ca niciodată prin împărţirea egală a victoriilor cu 3:2 între pretendente.
Ulterior, cu un start întârziat, programat iniţial de la ora 12 drept semn că nici organizatorii nu anticipau o asemenea încleştare râmnicean-bănăţeană, „Municipalul” Bucureştiului a răsturnat scorul la seturi, 3:1 cu orădenii, la 15, 19 şi 18 după 23:25 în cel inaugural.
Sâmbătă, CSU UVT trecea cu 3:2 (25:17, 17:25, 22:25, 25:20, 15:11) de CSM Bucureşti, reuşită despre care puteţi citi AICI, iar CSM Râmnicu Sărat cu 3:1 (25:17, 25:19, 22:25, 25:19) de Pro Volley Oradea.
Vineri, în ziua inaugurală a patrulaterului, timişorenii dispuneau la zero de bihoreni, pe seturi la 19, 18 şi 20, detalii fiind accesibile AICI, după ce CSM Bucureşti tranşa un alt meci de cinci seturi, 3:2 cu „Municipal” Râmnicu Sărat: 23:25, 19:25, 26:24, 25:21, 15:10.
* Duminică după-amiază începe turneul de promovare în Divizia A1 de volei feminin, la Târgu Mureş, cu meciurile etapei I CSM Caransebeş – CTF Mihai I Bucureşti, de la ora 16, şi CSU Medicina Târgu Mureş – CSM Galaţi ulterior.