Voleibaliştilor Timişoarei le-a venit peste mână un al doilea meci al săptămânii tot în compania unei echipe din jumătatea inferioară a Diviziei A1 şi tot din nord-vest, CSU UVT cedând tot cu 0:3 şi la penultima apariţie acasă din returul sezonului regulat, cu o fostă medaliată a ţării, SCM Zalău – a şasea în ediţia trecută, după ce miercuri pierdea la zero la Baia Mare.
CSU UVT a ratat o minge de set în cel de-al doilea, cedat la mare luptă, moment de cumpănă ce a dus la un meci „scurt”, ardelenii detaşându-se în cel de-al treilea şi mai categoric decât în cel inaugural şi învingând în limita unei ore şi un sfert, în 68 de minute de joc efectiv.
A opta clasată i-a luat cu asalt pe „universitarii” localnici, lăsându-i în urmă cu 14:25 în numai 20 de minute de la începerea partidei din etapa a 19-a a primei scene masculine, a opta rundă din 2024, în care sălăjenii cu antrenor străin şi o pleiadă de voleibalişti de peste hotare căutau un prim triumf cu 3:0 în noul an, succes fără replică pe care în tur îl semnau numai acasă, abia pe 2 decembrie cu ocazia celei de-a opta reuniuni, tocmai împotriva timişorenilor, iar apoi la încheierea sezonului de toamnă, cu vecinii clujeni.
De fapt, nu-i chiar sezonul pe care şi l-ar dori zălăuanii, primii cu un bilanţ negativ dintre formaţiile clasate în zona locurilor 8-12 dar pe de altă parte confortabili în tentativa de a reedita participarea în grupa a II-a valorică 5-8, fără emoţii să sfârşească în play-out-ul evitării retrogradării.
Şi totuşi, doar o umbră a fostei multiple campioane a ţării, între 1997 şi 2000, apoi şi între 2009 şi 2012, totodată primă reprezentantă a României în faza grupelor CEV Champions League, în ediţiile 2009-2010 şi 2010-11, care mai recucerea titlul în 2017, devenind vicecampioană a Diviziei A1 în 2019.
Altele sunt însă acum cluburile care trag la podium, chit că sălăjenii şi-au vândut scump pielea în noul an, cedând doar la limită în recentele deplasări la Dinamo şi Craiova, iar cel mai recent cu 3:1 la trupa de podium Rapid, miercuri întinzând de-a binelea la Zalău o altă grupare de podium, CSM Corona Braşov, care s-a impus la mare luptă, pe seturi 23:25, 27:25, 25:18, 23:25 şi 10:15.
Nu mai puţin de 7 străini a utilizat Rainer Vassiljev în rotaţia cu 11 voleibalişti a „intermediarei” acasă din urmă cu 3 seri, sălăjenii predându-se cu greu într-un duel abordat cu mai mulţi jucători rutinaţi, Suarez Mendoza, în vârstă de 20 de ani, fiind introdus în sextetul de start alături de un Pinto Cardoso, din generaţia 1992, Vigil Gonzalez, din 1993 şi impunător la blocaj la cei 2,10 metri ai săi, ori Bartha, mergând spre 40 de primăveri, cu menţiunea că de exemplu şi Stevanovic merge pe 34.
Timişorenii, care n-au obţinut niciun punct ierarhic în noul an 2024, pierzând trei meciuri la zero iar alte 3 cu 1:3, după ce încheiau sezonul de toamnă cu un strâns 2:3 acasă cu Dinamo pe 22 decembrie, s-au regrupat însă cât se poate de bine în setul secund al partidei de la ora 17 din sala UVT, unul viu disputat de la egal la egal şi intrat în prelungiri odată ce SCM Zalău a salvat o minge de set, adjudecat fiind tot de vizitatorii din Ardeal, cu 24:26.
Moment psihologic decisiv, de care oaspeţii au profitat din plin în debutul celui de-al treilea set, când au iniţiat un nou „asalt”, 1:6, avantaj ulterior majorat, iar pe final amplificat fără replică, 12:25 în doar 20 de minute.
A fost abia prima victorie cu 3:0 în deplasare în actualul campionat a fostei laureate naţionale, care începea sezonul cu 3 înfrângeri fără punct în clasament, mai apoi impunându-se pe teren advers cu 3:1 în turul sezonului de toamnă, la vecinii dejeni şi în capitală la CSA Steaua.
Vassiljev a început la Timişoara cu Simoes Rosa Santana, Suarez Mendoza, Alexandru Ionescu, Gabriel De Carvalho Cavalcante, Vigil Gonzalez şi Cristian Bartha, iar Matei Platon libero, în setul 2, cel cu dificultăţi pentru oaspeţi, mai intrând Taboada şi Ana.
Bănăţenii s-au prezentat cu Preda, Bădiceanu, Vârlan, Drăgan, Rodina şi Moraru, Boldiş fiind libero, iar căpitanul Călin a intrat în setul al doilea, după care Moroşan, Agachi şi liberoul Gologăneanu în cel de-al treilea.
Clasamentul actualizat în baza rezultatelor etapei a XIX-a şi programul antepenultimeia a returului Diviziei A1 Masculin, pe coloana datelor tehnice a secţiunii Volei.