Cu clasica galerie în ”Mircea Albu”, alb-violetele Timișoarei, CSU Politehnica, 3:1 cu ACS Volei Cristina Pîrv Turda

Plasa a fost întinsă, așteptarea s-a încheiat. Premieră în noul sezon voleibalistic la Timișoara, toate cele 4 echipe participante la actualul turneu programat de vineri până duminică în Sala de jocuri sportive ”Profesor Mircea Albu” în Divizia A2 Vest Feminin s-au aliniat într-adevăr la start iar ziua inaugurală a patrulaterului a oferit un cuplaj la fileu încheiat spre seară cu victoria de 3 puncte a gazdelor alb-violete de la CSU Politehnica în fața galben-albastrelor de la ACS Volei Cristina Pîrv Turda, deznodământ savurat în tribuna arenei din strada Amforei de fanii fragedei formații îndrumate de Cerasella Șerban și Traian Cionca.

Vinerea potrivită pentru încercata disciplină la fileu, toate astrele aliniindu-se, și cu entuziaști iubitori ai voleiului înapoi în tribună, și cu un succes al tinerelor și foarte tinerelor ”violete” de pe Bega…

Tare delicată a fost soarta voleiului secund-divizionar intern în acest an 2020, răbdarea așteptării fiind binișor pusă la încercare, întinsă mai ca plasa fileului, în condițiile în care sezonul trecut se încheia de fapt tocmai de Ziua Femeii, pe 8 martie 2020, odată cu finele turneelor play-off 1-4 ale seriilor Divizia A2 Vest și ”A2 Est”, fără ca barajul ulterior de promovare să mai poată avea loc conform programării inițiale, ca patrulater reunind primele două clasate în întrecerile celor două grupe geografice, competițiile jocului în sextet fiind întrerupte pe-atunci de nevoie, F.R. Volei – prima federație din sporturi de echipă cu minge sau balon care să aibă intuiția și prezența de spirit de a anunța prompt și fără complicații că ediția 2019-2020 nu se va mai relua, o evidență în fața realităților previzibile, fără ezitări gen ”stai să vedem”.

Din 8 martie, tinerele ligii secunde au stat până în 6 noiembrie, aproape opt luni, startul sezonului 2020-2021 în cele două serii a câte 6 cluburi fiind luat extrem de anevoios, în limita în care li s-a permis, cu câte un singur meci în fiecare grupă, ACS Academia de Volei – CS Dacia Mioveni 2012, 3:1 la Constanța, respectiv o zi mai apoi, pe parchetul timișorean din ”Mircea Albu”, CSU Politehnica – CSM Sighetul Marmației 3:0, pe seturi 25:10, 25:9, 25:10 în 7 noiembrie, atât și nimic mai mult în turnee de debut care se doreau a fi cu câte 6 întâlniri, majoritatea semnate la ”masa verde”.

Nu multe au urmat nici ulterior, doar 4 în turneul craiovean programat în ”A2 Vest” în 21-22 noiembrie, când ACS Volei Cristina Pîrv, cu Bogdan Tănase proaspăt învestit antrenor principal, a trecut cu 3:0 de oponentele din Oradea și Sighetu Marmației, iar gazdele din Bănie cu 3:1 și 3:0 de aceleași echipe, plus alte trei meciuri în ”A2 Est”, două adjudecate cu 3:0 de dobrogence, cu CSM Unic Piatra Neamț și ACS Bravol.

O brumă de întâlniri într-o întreagă toamnă, în care etapele din 28 noiembrie și 5 decembrie n-au mai fost bifate în cele două serii, cu speranța ca duelurile la fileu să treacă totuși de la cifre la numere, faot îndeplinit vineri după-amiază în zona Circumvalațiunii. Căci dacă turneul brașovean cu 4 formații programate inițial la teren a luat complet plasă, rămasă înfășurată în magazia de echipament, în schimb patrulaterul de pe Bega a fost însuflețit vineri de la ora 14, emoții risipite, cuplaj voleibalistic confirmat.

Divizia A2 n-a avut soarta mai bună la ceas de toamnă a elitei ”A1”, ajunsă zilele acestea la a cincea serie de reuniuni, în competiție inclusiv cu nou-promovata revenită pe principala scenă CSU Medicina CNUE Târgu Mureș, în campania anterioară implicată în seria vestică și a timișorenelor poliste. Și care ardelence promovau direct fără patrulaterul baraj care n-a mai avut așadar loc, în virtutea câștigării cu 3:0 pe linie a turneului play-off 1-4 al Diviziei A2 Vest din 6-8 martie, devansându-le pe CSU Oradea, a doua cu 5 puncte, SCM U Craiova cu 4 adjudecate pe propriul teren, și ACS Volei Cristina Pîrv Turda, în primul sezon în cadru și depășită pe linie în Bănie.

Lansare a formației din județul Cluj care avea de-a face cu implicarea în 2019 a nimeni alteia decât Cristina Pîrv, galben-albastrele pătrunzând în play-off după un dublu 3:0 în directele acasă-deplasare ale ocupantelor locurilor 4-5 după sezonul tur-retur tocmai cu CSU Politehnica Timișoara, 25:19, 25:13, 25:21 pe 8 februarie 2020 în Ardeal și 23:25, 19:25, 12:25, succes pentru fetele din Turda și în ”Mircea Albu” pe 15 februarie.

Exista așadar deja un mic istoric, inițiat în toamna trecută, în turul sezonului regular din 2019-2020, 26:24, 25:20, 25:22 pentru echipa din Turda pe teren propriu în 9 noiembrie, ”violetele” Timișoarei revanșându-se în schimb în returul din Banat, 3:2 după 0:1 și 2:1, pe seturi 20:25, 25:22, 25:20, 15:25 și 16:14 în prelungirile celui decisiv pe 18 ianuarie 2020, vecine ierarhice despărțite de 7 puncte la încheierea returului, ardelencele cu 14 din 4 victorii și 6 eșecuri, polistele cu 3 succese în 7 înfrângeri.

Ulterior, în tare lunga așteptare, nu s-a stat însă cu mâinile în sân, ACS Volei Cristina Pîrv apelând la un antrenor atât medaliat în voleiul masculin de club german cât și implicat la timona Ungariei în 2018 în preliminarii continentale inter-țări, Bogdan Tănase la startul activității în voleiul feminin, pe când CSU Politehnica și-a menținut proiectul pe linia de plutire, tocmai cu înscrisul ”Project” afișat pe tricourile alb-violet, continuitate de ceva ani în ideea creșterii organice a unor generații fragede și foarte fragede.

Foarte fragede pentru că antrenorul principal Cerasella Șerban, suflet deja de sezoane bune al ”proiectului” CSU ”Poli”, completată de Traian Cionca, ghidează în lotul divizionar de 15 sportive nu mai puțin de zece adolescente cu vârste între 13 – majoritatea și 16 ani, implicate în paralel și în sistemul competițional juvenil, treimea mai experimentată a efectivului putându-se considera comparativ ”veterană”, în frunte cu căpitanul Cătălina Bosuioc la 26 de ani, secondată de Laura Molnar, liberoul de 23 de ani, revenită pe același teren pe care a crescut după anii petrecuți la ”Medicina” Târgu Mureș. Iar doar Krisztina Tătar, coordonatorul Cristina Florea și Cybill Catargiu au mai schimbat și ele prefixul, cu ”2” în față…

De la un sezon la altul, speranțe realimentate în ambele cluburi, vizând de astă dată fără doar și poate podiumul seriei, în ascensiune de pe locurile 4-5 în ediția anterioară, ba chiar cu intenții de promovare în cazul grupării din județul Cluj. Care luna trecută l-a cooptat pe Bogdan Tănase, deja cu peste zece ani de antrenorat la activ, inițial secund din 2010 la alb-negrii Universității Cluj, principal din 2011, până în toamna lui 2013, când lua calea Germaniei, unde era aureolat cu titlul de campion național ca secund la VfB Friedrichshafen al timișoreanului Stelian Moculescu, antrenor câștigător al CEV Champions League și multiplu campion al Germaniei.

Tănase revenea în voleiul intern în iulie 2016 la CSA Steaua, pe-atunci în relansare cu achiziții din străinătate, în februarie 2018 fiind învestit și la cârma reprezentativei masculine de seniori a Ungariei, înlocuitor al argentinianului Barrial, pentru preliminariile Campionatului European într-un staff tehnic și cu Stelian Moculescu, secund. Urma o altă haltă în Divizia A1 masculin, în vara anului trecut la vicecampioana din Zalău, câmpulungeanul alegând din această toamnă proiectul Cristinei Pîrv la Turda.

Iar CSU Politehnica și ACS Volei Cristina Pîrv tind întins a se revedea în play-off-ul seriei ”A2 Vest”, revederea fiind deja consumată vineri de la ora 17, într-o atmosferă cum numai astfel ar fi normal să fie jucat voleiul, cu spectatori și tineri susținători în tribună.

O revelație după lunile de pauză forțată și antrenamente peste antrenamente fără ceva meciuri oficiale, o partidă la fileu în fața amatorilor voleiului, frumoasă reînnodare a firescului dorit.

Iar fanii alb-violetelor le-au insuflat pofta de joc alimentată de aproape zece luni, 10 luni fără câteva zile de la un duel ceva mai consistent, și acela tot cu elevele Cristinei Pîrv. Poftă de joc etalată încă din start, ba chiar de o manieră salutară, debut în trombă al timișorencelor, 9:0 în setul inaugural, la care au smuls și oaspetele din județul Cluj primul lor punct.

Iar cum au început, au și continuat, ”violetele” detașându-se și mai mult în primul set, categoric adjudecat cu 25:12. Fără a coborî deloc ștacheta, ba din contră, setul secund tranșându-l chiar și mai clar, 25:11, dominație autoritară a ”violetelor” de la CSU Politehnica în fața unui sextet lipsit de aportul a 3 componente de bază, ceea ce nu știrbește cu absolut nimic meritele bănățencelor.

Au urmat și seturile aproape pe muchie de cuțit, vizitatoarele evitând o înfrângere la zero prin a-l câștiga la limită pe cel de-al treilea, 23:25, fără a mai izbuti însă ulterior și egalarea, 25:22 pentru timișorence și triumf în 4 seturi. Echivalent al primului insucces al lui Bogdan Tănase la cârma formației ardelene, la care este secondat de Alexandru Lazăr.   

Al doilea joc oficial al alb-violetelor în noul sezon, al doilea succes de 3 puncte pe propriul teren, o altă încercare fiind programată sâmbătă de la ora 17, în ”Mircea Albu”, în continuarea turneului de 3 zile, contra liderului craiovean SCM U, cu victorii pe linie până acum, inclusiv vineri de la ora 14, 3:0 în deschiderea reuniunii cu foarte frageda trupă a lui CSM Timișoara, la startul în campania în curs. Oltencele au defilat, 25:9, 25:10, 25:10, păstrând totuși proporțiile pentru conformitate, în sensul în care nivelul general calitativ-valoric al eșalonului secund feminin este totuși scăzut. Și cu paranteza că seria vestică a dat singura nou-promovată a elitei pentru campania în curs, CSU Medicina CNUE, în vreme ce din jumătatea estică nu s-a urcat o treaptă peste vara lui 2020, candidate fiind CSM 2007 Focșani și AV Tomis Constanța, care erau despărțite de puțin în derby-ul la vârf din play-off-ul stagiunii trecute în ”A2 Est”, 3:2 pentru vrâncence.

În ”Vest”, vânt bun pentru alb-violetele lui CSU Politehnica, aliniate în acest sezon, conform ordinii numerelor de pe alb-violet, cu Mara Tudor (15 ani), Alexandra Străuți (15), Cybill Catargiu (20), Anastasia Crișan (13), Mara Tămășilă (16), Sara Stancu (13), Cristina Florea (20), optarul Laura Molnar (23), Krisztina Tatar (22), Raluca Buran (14), Carla Pârv (13), Laura Iankovic (15), Cătălina Bosuioc (26 ), Alesia Milotin (13) și Miruna Cenușe (14 ani).

Turneul timișorean va lua sfârșit duminică de la ora 13 cu duelul direct local neoficial CSU Politehnica – CSM Timișoara, meci amical după ultima întâlnire oficială a reuniunii, de la ora 11, ACS Volei Cristina Pîrv Turda – SCM U Craiova, din etapa a III-a pe Bega.

Partidele de sâmbătă, de la orele 14 și 17, mai întâi turdenele contra lui CSM Timișoara, apoi duelul Timișoara – Craiova. Iar un duel Craiova – Timișoara este programat sâmbătă de la 18:30 în ”Polivalenta” din Bănie, SCM U – CSU UVT, în ziua a doua a patrulaterului din elita masculină ”A1”. Ce a fost vineri în prima ligă feminină și masculină, în consemnarea anterioară.

Ultimele rezultate din elită, programul și clasamentele la zi din ”A1”, pe coloana datelor tehnice a secțunii Volei. Și cu mențiunea calificării lui CSM Volei Alba Blaj în semifinalele CEV Challenge Cup, întrecere în care CSM Lugoj va juca miercuri în sferturile cu THY Istanbul în Las Palmas de Gran Canaria.

Distribuie
Acest articol a fost publicat în Volei și etichetat cu , , , . Salvează legătura permanentă.

Un răspuns la Cu clasica galerie în ”Mircea Albu”, alb-violetele Timișoarei, CSU Politehnica, 3:1 cu ACS Volei Cristina Pîrv Turda

  1. Alin Gadian spune:

    Buna seara,
    „Clasica galerie” a fost formata din 8 persoane care au facut parte din staff-ul de organizare al turneiului. Au fost respectate toate regulamentele de desfasurare ale competotiei. In actualele conditii de organizare nu ne-am dori ca informatia legata de galerie sa fie interpretata eronat. Multumim! Echipa de organizare a turneului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


sase + = 14

 


Ultimele articole din categoria Volei: