Cu Ruban şi Martiniuc principale realizatoare, CSM Lugoj preia de fiecare dată conducerea la seturi şi învinge în Belgia, pas spre semifinalele Challenge Cup. Calificarea ar detaşa-o drept unică grupare din voleiul românesc rămasă în cursă în actuala ediţie

Reprezentanta voleiului feminin românesc în sferturile CEV Challenge Cup, CSM Lugoj, a câştigat miercuri seară cu 3:2 manşa I în deplasare a „dublei” cu Asterix Avo Beveren pentru calificarea în semifinale, fără a fi deloc condusă la seturi în Belgia, ceea ce-i conferă prima şansă la pătrunderea în premieră în Final4, cu ocazia returului de miercurea viitoare din Banat. Iar continuarea traseului ar echivala cu detaşarea clubului din Timiş drept unicul rămas în cursă în actuala ediţie a eurocupelor, pe întreg frontul, la feminin şi masculin, din partea voleiului din România.

Învinse sâmbătă seară acasă în campionat cu 0:3 de campioana din Blaj dar şi în prima deplasare din actualul sezon în cupele europene, cu 3:2 la Ankara în decembrie 2022, voleibalistele de pe Timiş s-au impus în schimb în Belgia în turul sferturilor din Challenge Cup, fază a competiţiei pe care n-au depăşit-o în ediţia trecută, atunci când cedau la limită pe teren propriu revanşa cu turcoaicele din Aydin.

Însă, după ce au preluat de fiecare dată conducerea la seturi şi l-au câştigat cu 15:12 pe cel decisiv, la aproape două ore şi jumătate de la începerea întâlnirii, lugojencele antrenate de Ugljesa Segrt se arată a fi mai aproape de careul restrâns al semifinalistelor întrecerii inter-cluburi numărul 3.

În întrecerea numărul 1, CEV Champions League, campioana CSM Volei Alba Blaj a pierdut tot în această seară în penultima etapă a fazei grupelor, 1:3 la Târgu Mureş cu Volero Le Cannet, care se impunea şi în tur în Franţa, astfel încât, cu o singură victorie în 5 apariţii, faţă de cele deja 4 ale vesticelor, ardelencele au pierdut definitiv trenul locului 2 în seria patrulater, fapt valabil şi pentru vicecampioana CSM Târgovişte într-o altă grupă, chiar şi înaintea primirii fruntaşei favorite Eczacibaşi Istanbul în penultima rundă, tot un singur succes având şi dâmboviţencele.

CSM Lugoj a izbutit în schimb să învingă în Belgia, în prelungirile setului inaugural, cu 26:28, apoi cu 21:25 în cel de-al treilea şi 12:25 în decisiv, deşi a fost egalată de două ori la seturi, Asterix Avo Beveren revenind de fiecare dată mai clar, cu 25:19 şi 25:16, fără a şi răsturna soarta partidei.

Avându-le drept principale realizatoare pe esticele Yelyzaveta Ruban şi Aliona Martiniuc, achiziţionate în vară, care au contribuit din plin la cel de-al doilea succes extern al traseului în curs în cupele europene, după ce timişencele se mai impuneau în străinătate luna trecută în Portugalia, cu 3:0 la Kairos Ponta Delgada, dar şi în campanii anterioare, de exemplu în Slovacia, Elveţia sau Austria.  

Clubul Sportiv Municipal şi-a mai trecut în palmares şi un triumf în Belgia, într-o seară în care s-a mai impus în deplasare în manşa I şi Reale Mutua Fenera Chieri din Italia, cu 0:3 la Sliedrecht, în vreme ce în celelalte două sferturi au învins gazdele, Jedinstvo Stara Pazova cu 3:0 în Serbia împotriva lui FC Porto iar nemţoaicele de la VfB SUHL Thuringen cu 3:1 cu cehoaicele de la VK Prostejov.

Un moment de vârf al lugojencelor în CEV Challenge Cup, în al patrulea sezon consecutiv în cadru dar cel mai aproape de semifinale, ce pot fi atinse miercurea viitoare în faţa propriilor simpatizanţi. În plan individual, azera Ruban a realizat 24 de puncte pentru „albastrele” antrenate de Segrt şi Grbic, moldoveanca Aliona Martiniuc 22 de puncte din care 18 în atac, 3 la blocaj şi unul la serviciu, Georgiana Popa 13 puncte dintre care 11 pe atac, unul la blocaj şi unul din serviciu, Veronika Bezhandolska 6 puncte din care două la blocaj, Simina Străchinescu 4 puncte, Daiana Roman 3 puncte (două din serviciu), Tanja Grbic tot 3 incluzând un as, iar Andreea Gemănariu un punct, liberoul Silvija Popovic înregistrând un procentaj de 33% al reuşitelor la primire, fără puncte în dreptul Adrianei Popa, Rus şi Anghelache.

În campionat ar urma primirea codaşelor din Cluj, programul viitor şi ierarhia la zi a Diviziei A1 fiind accesibile pe coloana datelor tehnice. 

În competiţia europeană numărul 2 la fileul feminin, CEV Cup, turul sferturilor play off a adus rezultatele VDK Gent Dames – Budowlani Lodz 0:3, Olympiacos Pireu – Dukla Liberec 3:0, Savino Del Bene Scandicci – SSC Palmberg Schwerin 3:2 şi e-work Busto Arsizio – THY Istanbul 0:3, enumerarea acestor întâlniri având relevanţă în lumina faptului că unele dintre participante, precum din Liberec şi Istanbul, sunt foste oponente ale lugojencelor în întrecerea numărul 3.

Iar cum la fileul masculin n-au mai rămas în cursă cluburi româneşti, în niciuna dintre cele 3 competiţii europene, în cea de-a treia, CEV Men Challenge Cup semifinalele urmând a fi disputate luna aceasta de Olympiacos cu Panathinaikos respectiv Maccabi Yeadim Tel Aviv cu AJ Fonte Bastardo din Portugalia, CSM Lugoj s-ar identifica drept unica exponentă a FRV pe scena fazelor finale ale ediţiei 2022/3 pe bătrânul continent, cu condiţia, bineînţeles, a depăşirii hopului retur de pe Timiş cu belgiencele din Beveren.

Distribuie
Acest articol a fost publicat în Volei și etichetat cu , , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


9 − sase =

 


Ultimele articole din categoria Volei: