Deşi lăsată să se chinuie, „U” nu se face de râs…1:3 cu Dinamo

Jucătorii Timişoarei demontau şi cărau rând pe rând echipamentul din sala de sport a Universităţii, pe când omologii lor dinamovişti efectuau necesarele exerciţii de recuperare după efort, iată sugestiva imagine a decalajului dintre cele două grupări, reliefat la finele meciului de sâmbătă de pe Bega. Pe când echipa studenţească e realmente subminată pe plan local, datorită dezinteresului şi ignoranţei conducătorilor săi, descurcându-se cum poate şi fiind în plus nevoită să evolueze într-o incintă deloc propice unei partide de primă ligă, asta datorită derulării unui turneu amical de handbal masculin, şi repetăm, amical, în sala „Constantin Jude”, la singura oră agreată de oaspeţi, grăbiţi spre Krasnodar, în schimb dinamoviştii plecau bine-mersi cu cele 3 puncte în tolbă, duse într-un autocar cu iniţialele MAI pe plăcuţa de înmatriculare…

Pe când dinamovistul Vladimir Usiljanin îşi efectua la final necesarele exerciţii de recuperare după efort, relaxându-se, timişorenii Olar (10) şi Bălulescu făceau parte din echipa de intervenţie, alcătuită din înşişi jucătorii Timişoarei: demontau şi cărau echipamentul din sală, fiind nevoiţi să pună frumos la loc până şi... portiţele de minifotbal. Oare acestea sunt atribuţiile unor voleibalişti prim-divizionari, stimaţi păstori ai clubului "U" şi ai sportului timişorean în general? Cât şi până unde veţi mai trata în acest mod jucătorii şi antrenorii clubului fanion al Banatului!?

Şi-atunci ar mai fi oare ceva de spus!? Da, eventual de repetat, şi anume că mai marii clubului universitar sunt totalmente vinovaţi pentru nesprijinirea acestei nou-promovate, într-un sezon în care chiar merita să fie susţinută, ca recunoaştere a unei elevări născute din mai nimic altceva decât truda antrenorului Grădinaru şi a elevilor săi. O înfrângere rămâne o înfrângere dar „U” dovedeşte că moare însă nu se predă, în nişte circumstanţe mai mult decât potrivnice…

Doar 14 puncte pe set smulgeau în medie timişorenii pe 1 octombrie, la revenirea lor după 11 ani în elita voleiului masculin românesc, într-un eşec cu 3:0 la Dinamo, dar de-atunci au mai tot învăţat din înfrângeri, şi sâmbătă, din nou în înghesuita sală a Universităţii, unde cedau cu 0:3 în precedentul meci acasă, cu Tomis Constanţa, au căutat cu mai mare iscusinţă să adauge acelui unic set câştigat la Timişoara în cele 5 partide din turul campionatului. Ceea ce au şi reuşit, şi tocmai în dauna lui Dinamo… 1:3 (16:25, 16:25, 27:25, 21:25), după o oră şi jumătate de joc.

Da, o singură dată ajungeau bănăţenii pe teren propriu la 25 în toamnă, la fine de noiembrie, cu CSM Agronomia Bucureşti, în faţa căreia aveau o tresărire de orgoliu la 0:2, iar ciuca bătăilor a repetat scenariul şi sâmbătă, nefiind departe de un al doilea punct în clasament. Dar deşi s-au ţinut aproape în setul 4 şi final, până la 17:17, „albaştrii” Timişoarei s-au înclinat în alte 20 de minute, cu 21:25…

Dinamo Bucureşti s-a impus în cele din urmă destul de clar şi fără prea mari emoţii în deplasarea din prima rundă a returului, la Timişoara, în faţa lanternei roşii Universitatea, de care a dispus cu 3:1 (25:16, 25:16, 25:27, 25:21), dar bănăţenii au arătat în seturile 3 şi 4 că se poate. Oaspeţii au zâmbit amar, nevenindu-le să creadă întorsătura lucrurilor, doar spre finele setului 3, în care Universitatea, intrată în mână, nu a cedat în cele din urmă, deşi s-a văzut egalată la 24:24, şi a cucerit doar al doilea său set pe teren propriu în actualul campionat, şi tot de la 0:2, ca şi în noiembrie, cu CSM Agronomia Bucureşti.

Timişorenii au început în sextetul 3. Palfi-Tamaş, 6. Râpeanu, 7. Balint, 9. Schiesz – căpitan, 10. Olar – libero, 14. Cotoranu, în vreme ce Daniel Rădulescu şi Cristache Cătană au apelat la 5. Usiljanin, 6. Todorovic, 7. Crăciun, 10. Mureşan – căpitan, 11. Despotovski, 17. Voicu – libero, schimbând pe parcurs cu 1. Şoloc.

Nici 30 de spectatori nu s-au strâns la startul jocului programat la ora 11,30 în sala Universităţii, unde gazdele au menţinut disputa echilibrată doar pe începuturile de seturi, uneori chiar conducând la diferenţe de unul sau două puncte.

În primul set, Dinamo a preluat uşor iniţiativa de la 5:5, iar „albaştrii” universitari s-au mai reapropiat doar la 10:11 şi 12:13, după care blocajele căpitanului Mureşan şi în general jocul mai exact al „negrilor” i-a desprins decisiv pe bucureşteni, la 12:17. Ungureanu şi Craia au intrat şi ei pe parcurs pentru amfitrioni, de la care a fost retras Râpeanu, dar jocul tot n-a mers. Finalul primului set consemna scorul de 16:25, înregistrat în 21 de minute.

Copie la indigo în setul secund, unul cu nenumărate mingi decise din serviciu, inclusiv cu erori de ambele părţi, şi în care Universitatea a avut 2:0 dar atât i-a fost, oaspeţii întorcând ulterior la 6:8 şi 11:14, de unde meciul a curs tot mai lin, 12:18 şi acelaşi 16:25, în 20 de minute de joc, în ciuda încercărilor lui Sorin Grădinaru de a reimpulsiona echipa, prin introducerea lui Unguraş pentru Palfi-Tamaş.

Setul trei a fost în schimb dominat de Universitatea, care, şi pe fondul relaxării premature a bucureştenilor, a profitat de startul mai bun şi a menţinut un avantaj dătător de speranţe. A fost de exemplu 8:5, 11:7, ba chiar 15:11 şi 21:17, într-o minidemonstraţie că se poate.

„U” a ajuns chiar la 24:21, moment în care Dinamo a salvat mai întâi două mingi de set, semn al experienţei competiţionale şi decalajului valoric, după care a solicitat time-out şi a adus setul la 24:24, adjudecat însă cu o ultimă zvâcnire bănăţeană, 25:24, 25:25, 26:25 şi 27:25, în 25 de minute. 1:2…

Acelaşi scenariu şi în debutul setului patru, mai mult decât echilibrat, cu mingi viu disputate. A fost 5:5 şi 8:8, după care Dinamo a preluat temporar iniţiativa dar lanterna roşie a surprins ţinându-se scai, şi pe fondul impacientării oaspeţilor, cu Despotovski sancţionat cu cartonaş galben pentru proteste la decizia arbitrului. „Albaştrii” aveau să egaleze la 14 şi mai apoi la 17, finalul aparţinându-le totuşi bucureştenilor, care şi-au manifestat superioritatea cu o ultimă zvâcnire de orgoliu. 21:25 în 20 de minute… 

„U”: 3. Palfi-Tamaş, 5. Ungureanu, 6. Râpeanu, 7. Balint, 8. Unguraş, 9. Schiesz – cpt., 10. Olar – libero, 11. Craia, 14. Cotoranu, 15. Bălulescu, 16. Dincă, 17. Flonta, 18. Grama.

CS Dinamo: 1. Şoloc, 3. Bălan, 5. Usiljanin, 6. Todorovic, 7. Crăciun, 8. Olteanu, 9. Marinca, 10. Mureşan – cpt., 11. Despotovski, 13. Predescu, 17. Voicu – libero, 18. Pătran.

Acest articol a fost publicat în Volei și etichetat cu , , , , , , , , , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


6 − = patru

 


Ultimele articole din categoria Volei: