Numai şi numai CS Dinamo Bucureşti, dintre actualele prim-divizionare la fileul sexului frumos, a legat atâtea ediţii la rând în elita „A1” precum CSM Lugoj, alb-albastrele Banatului jucând neîntrerupt în eşalonul I din 2010 şi pregătindu-se acum de cea de-a 15-a campanie, în plus de partea timişencelor cu exemplul pozitiv unicat al stabilităţii băncii tehnice, cheie a continuităţii colectivului de pe Calea Timişorii. Unde leagă cea de-a patra săptămână de pregătiri a viitorului sezon.
Tot cu Ugljesa Segrt la cârmă, de partea bună a anilor odată trecut de 40 de primăveri şi deja cel mai longeviv, din 2019, dintre cei numai şi numai 3 antrenori principali ai „Municipalului” prim-divizionar din Lugoj, precedat fiind în 2010-2014 de bucureşteanul Bogdan Paul, urmat pentru alte 4 sezoane de sârbul Valerijan Luka.
N-au prea avut prim-divizionarele României antrenori câte 4-5 ediţii la timonă, iar strategia preşedintelui de secţie Dan Horia Brudiu a dat roade, reprezentanta Banatului în „A1” nu doar consolidându-se peste ani în elită, ci chiar şi ajungând pe podium în 2023, pe o primă scenă de exemplu părăsită anul acesta de o fostă laureată a competiţiei, CS Ştiinţa Bacău.
Pe când CSM Lugoj s-a menţinut fără nici cea mai mică problemă în prima jumătate ierarhică, pe locul 5, primă jumătate pe care o accesează cu regularitate şi fără întrerupere încă din deceniul trecut, iar să nu fi fost grava accidentare suferită de Georgiana Popa în chiar primul meci oficial al sezonului trecut, cel găzduit „cu cântec” de CSM Volei Alba la Blaj pentru SuperCupa României, bănăţencele măcar şi-ar fi păstrat cel mai probabil „bronzul”.
Dar chiar şi aşa au prins ultimul loc pentru o a şasea prezenţă consecutivă în CEV Challenge Cup, fără întrerupere în cadru din 2019, accesând cu fidelitate factorul continuitate şi în acest caz.
În urma unui sezon 2023-2024 care a conferit „albastrelor” şi cea mai mare provocare de până acum la un nivel mai înalt, „Municipalul” abordând campania trecută cu o misiune realmente ca imposibilă, aceea de a păstra Cupa şi Supercupa României, dar şi locul 3 în campionat plus statutul de club finalist al CEV Challenge Cup.
Provocarea devenind totalmente imposibilă odată ce Popa se accidenta grav în Ardeal chiar în meciul inaugural al întregului sezon feminin, iar apropo de duelul SuperCupei, după concesia făcută pe-atunci campioanelor din Alba de către Federaţia Română de Volei, întâlnirea actualei ediţii de la finele săptămânii în curs nu se va mai desfăşura pe terenul unuia dintre cluburi, CSO Voluntari 2005 sau CSM Târgovişte, ci la un fileu neutru, cum e şi normal, doar lugojencele având a se confrunta cu acest dezavantaj în 2023.
A curs între timp multă apă pe Timiş iar actualmente cuvântul de ordine este „strângerea rândurilor”, punct şi de la capăt pentru CSM Lugoj, cu un lot semnificativ remaniat în urma despărţirii de un trio străin cu salarii mai ridicate şi reasamblarea sa de o manieră mai omogenă.
Încă dinaintea începerii pregătirilor prim-divizionara de pe Timiş era pusă în temă dinspre Municipalitate în privinţa micşorării cu aproape o treime a bugetului de salarii, unul fără vârfuri, tăiate prin plecările influentei Yelizaveta Ruban şi a lui Martiniuc respectiv Silvija Popovic, anunţându-se implicit o provocare „interesantă” în perspectiva sezonului 2024-2025, precum a catalogat-o Dan Brudiu, completat în staff-ul executiv de managerul secţiei, Ionel Moldovan (49 ani) şi managerul echipei, Mircea Şerpe (48), dar semnele fiind de bun augur, în baza unor potrivite schimbări de personal.
„Sperăm să avem şi în continuare susţinerea Primăriei Lugoj pentru asigurarea unor condiţii decente grupării prim-divizionare”, a subliniat Dan Brudiu, reprezentanta întregului Banat la fileul din „A1” meritând cu prisosinţă tot sprijinul cu putinţă, nu doar pe plan local, ci la nivel judeţean.
Din moment ce CSM va purta şi steagul României pentru o a şasea ediţie succesivă pe plan internaţional, înălţându-l deja în toate zările continentului, din Portugalia până-n Turcia – adeseori în Turcia!, şi din Italia până-n Belgia, iar mai mereu cu succes, semnând calificări în serie.
Iar dacă s-a şi intrat în septembrie, deja luna viitoare sala sporturilor „I.K. Ghermănescu” va fi gazdă a manşei a II-a a 16-imilor CEV Challenge Cup, pe 16 octombrie, la returul cu campioanele Republicii Cehe, prime oponente pe un traseu de-a dreptul dificil pentru sfertfinalistele europene din Banat de la începutul acestui an.
Sfertfinaliste la zi şi pe plan naţional care se vor prezenta oficial în faţa publicului susţinător deja peste nici 3 săptămâni, la 21 septembrie, cu ocazia celei de-a doua seri din cadrul celei de-a XV-a ediţii a „Cupei CSM Lugoj”, prevăzută pentru 20-22 septembrie cu participarea oaspetelor din Braşov respectiv Ungaria – chiar două garnituri maghiare în baza unor reciprocităţi.
Până atunci mai fiind timp şi pentru îmbinarea utilului cu plăcutul, coeziunii colectivului fiindu-i insuflată o benefică şi binevenită trecere, precum anul trecut, pe porţile Cramelor Recaş, pline de ospitalitate în sprijinul lor pentru alb-albastrul „Municipalului” voleibalistic de pe Timiş, sportivele fiind aşteptate în vii luni 9 septembrie, la un nou început pentru întreaga suflare şcolară.
Sunt programate de fapt chiar 3 turnee internaţionale în programul precompetiţional al alb-albastrelor, mai întâi la sfârşitul săptămânii viitoare în Ungaria, în 13-15 septembrie la Nyíregyháza, prevăzând 3 meciuri dintre care unul de pregătire şi două în întreceri, sparring-partners fiind „violetele” din Bekescsaba, o grupare slovenă, Calcit Volley, şi formaţia locală.
Iar lugojencele se vor întoarce în Ungaria şi pentru patrulaterul din 26-28 septembrie, ultimul înaintea începerii campionatului, la finele lunii la Bekescsaba, unde va descinde şi budapestana Vasas.
După care, peste circa o lună de zile, debutul la 5 octombrie în noua ediţie a Diviziei A1, tocmai pe terenul noii campioane CSO Voluntari 2005, iar din zona capitalei pe calea aerului la Viena, de unde transferul cu autocarul la Brno, unde CSM va debuta încă de la primul hop al întrecerii în noua ediţie a Challenge Cup, pe terenul unui club campion naţional, Selmy.
Optimile le-ar aduce pe bănăţence mai aproape de casă, în Ungaria, dar sferturile ar scoate în calea „Municipalului” o grupare de anvergură, Olympiacos Pireu, iar semifinalele şi mai şi, Galatasaray. Un traseu anevoios pentru finalista CEV Challenge Cup din 2023, reuşită ce n-a atras însă clubului din Lugoj vreun statut special în absenţa desemnării capilor de serie, cert fiind faptul că CSM este nevoit a demara în întrecere mai iute decât… Rapid, „vişiniile” Giuleştiului luând startul din optimi.
Iar după manşa tur în deplasare în Cehia, pe 12 octombrie primul meci acasă în campionat cu FC Argeş, bun prilej pentru reconectarea „oficială” a susţinătorilor cu favoritele lor, peste 250 de abonamente fiind deja achiziţionate de către iubitorii voleiului şi ai alb-albastrelor, în creştere aşadar faţă de toamna trecută, la lansarea iniţiativei.
Altfel, nu este încă foarte clar dacă nou-promovata CS Medgidia îşi va şi apăra locul adjudecat pe prima scenă, rămânând de văzut dacă Divizia A1 de volei feminin va porni în concurs cu toate cele 12 protagoniste sau numai 11.
În tot cazul, vicecampioana din Blaj, care fără doar şi poate va încerca să-şi redobândească titlul, are şi un lot întărit aspirant la onoruri, sub bagheta unui tânăr antrenor italian în persoana lui Marco Musso, la 38 de ani, laureata CSO Voluntari căutând să-şi păstreze coroniţa şi-n absenţa antrenorului Caprara, înlocuit de un conaţional, acestea fiind şi principalele două candidate la titlu.
În umbra cărora CSM Lugoj se înscrie în cvartetul formaţiilor care vor trage cu speranţe îndreptăţite la celelalte locuri fruntaşe, cu ceva mai multe nădejdi poate CSM Târgovişte, fără a subestima însă replicile bucureştenelor CS Rapid – despărţită de Darko Zakoc, respectiv CS Dinamo.
Iar amintind de dinamoviste, închidem cercul şi revenim la CSM Lugoj, a doua cea mai longevivă la zi grupare a Diviziei A1, din 2010, dar fruntaşă la capitolil continuităţii conferite antrenorilor învestiţi în funcţie.
Drept exemplu salutar pentru mişcarea voleibalistică dar şi a sporturilor de echipă în general.
Ugljesa Segrt pregătind la ora actuală, indiferent de vremea estivală caniculară, un lot cu 13 voleibaliste din totalul celor 15 care alcătuiesc noul efectiv de pe malurile Timişului, două sportive cu rădăcini peste Oceanul Atlantic urmând a sosi săptămâna viitoare la rândul lor în Banat.
Caz al căpitanei Mexicului, Jocelyn Urias, un centru de 1,90 metri în vârstă de 28 de ani, transferată fiind de la CSM Târgovişte, unde ajungea pentru sezonul trecut după un periplu european pe la Haro Rioja Volley în Spania, ASKO Steelvolleys Linz în Austria şi Quimper Volley în Franţa, în prealabil pe plaiuri natale la Baja California, dar şi la Washington State University şi Al Wasl în Arabia Saudită.
Urias fiind aşteptată la 10 septembrie iar pe 14 septembrie urmând a sosi şi „universalul” Yensy Kindelan, o cubaneză de 20 de ani măsurând tot 1,90 care e momentan implicată cu selecţionata U23 a ţării natale într-o competiţie panamericană, dar care are deja sezoane la activ în voleiul european, în Turcia la Edremit Altinoluk, peste graniţa sudică la ZOK Novi Sad, iar cel mai recent la UTE Budapesta.
Iniţial, la reunirea lotului pe 12 august, zece voleibaliste au răspuns prezent la apelul antrenorului sârb care a mai activat în deceniul trecut în România şi la Târgu Mureş şi Blaj, unde şi conducea junioarele roş-alb-negrelor la titlul naţional, de dată mai recentă ceva mai aproape de casă, la Lugoj.
Unde reasamblează un lot în mod cert mai tânăr decât în sezonul trecut, oarecum şi cu o medie de înălţime mai ridicată, plusul fiind conferit de centri.
Iar dacă bugetul local pe 2025 va include „cotele” adecvate pentru buna desfăşurare a activităţii prim-divizionarei şi în a doua parte a sezonului, după Anul Nou, atunci speranţele menţinerii în cursa pentru podiumul intern vor rămâne cât se poate de vii.
Şi în lumina achiziţionării de către CSM a trei jucătoare de la aceeaşi grupare, plus favorabil omogenităţii echipei, fiind vorba despre nimeni alta decât dubla campioană la zi a Serbiei din Stara Pazova, în plus şi o fostă oponentă a alb-albastrelor în Challenge Cup, cooptând de peste graniţă o ridicătoare, un trăgător fals şi un centru, voleibaliste care au jucat împreună, iar două dintre acestea, surori, chiar de la 14-15 ani.
Într-adevăr, CSM Lugoj a schimbat semnificativ lotul, în condiţiile în care au fost păstrate doar extremele Andra Artin, Georgiana Popa – revenită în proporţie de 80-90% după accidentare, precum şi Silvia Coman, universalul Carla Pârv, centrul Ioana Mănăilă şi liberoul Sandra Nistor-Popovici, însă unele dintre noile componente au un istoric împreună.
În plus, „Municipalul” se poate bizui pe un careu autohton de forţă, Artin, Coman – recent prezentă între „tricoloare”, Ariana Pîrv, Popa, asigurând prezenţa celor două românce în permanenţă în teren în timpul jocului, dintr-un compartiment anunţându-se a fi cel mai competitiv pe aceste posturi în alcătuirile prim-divizionarelor.
Evidenţiindu-se revenirea în Banat a Arianei Pîrv (1,82m), de la ex-campioana din 2023 CSM Târgovişte, semifinalistă în 2024 şi pe locul 4 în ierarhia finală a Diviziei A1, dinspre clubul dâmboviţean sosind aşadar nu numai mexicanca Urias, ci şi extrema de lot naţional în vârstă de 28 de ani, cu apariţii pe plan intern în trecut şi la CSM Bucureşti, Agroland Timişoara, CS „U” NTT Data Cluj, Dinamo Bucureşti, dar şi peste hotare, la Chieri, Delta Informatico Trentino, Volley Soverato, Beng Rovigo Volley, AEK Atena ori Oriveden Ponnistus în Finlanda.
Despre Silvia Coman ştiindu-se prea bine că a fost inclusă recent pe ultimul convocator al lotului de senioare al României, într-un an în care a devenit medaliată cu argint la „Universitarele” de beach volley, cu aur la „Universitarele” de volei în sală respectiv cu bronz în tricoul „tricolor” la „Europenele” Universitare, fiind desemnată cea mai valoroasă sportivă a turneului.
Cu antrenori din Serbia, „principalul” Segrt şi mai tânărul său secund Dragan Grbic (38 ani), completaţi în staff-ul tehnic de Marius Roşu tot ca antrenor secund iar fratele său Mircea ca statistician, respectiv de preparatorul fizic Vasile Canea – de vârsta antrenorului principal, 42 de ani, precum şi Mădălina Iftimie ca fizioterapeut, la 27 de ani mezină a celor de pe margine, şi firească aducerea altor voleibaliste din ţara campioană mondială la zi la fileul feminin.
Raza de achiziţie fiind însă în această vară şi mai largă, CSM cooptând şi o sportivă din Muntenegru, dar şi din Mexic, cubaneze, precum şi din SUA respectiv… Japonia.
Fostul căpitan Silvija Popovic, sfertfinalistă cu Serbia în turneul de volei feminin din cadrul Jocurilor Olimpice de la Paris, lăsând ştafeta în rolul de libero unei nipone care, la Sm’Aesch Pfeffingen fiind, în Elveţia, a ajuns a întâlni CSM-ul în Challenge Cup.
Şi iat-o pe An Saita, jucătoarea japoneză care la 27 ianuarie va împlini 32 de ani, ajunsă pe malurile Timişului după ce din Ţara Soarelui Răsare, de la Hitachi Rivale, ajungea şi-n Europa, la Schwarz-Weiss Erfurt, în Germania, iar din 2020 chiar şi-n România la CSM Bucureşti, ceea ce stârnea vâlvă la vremea respectivă, urmând a reintra pe teren în alb-albastru, după un sezon 2023-24 în care s-a axat pe pregătirea noilor generaţii din sectorul juvenil.
Tripleta adusă de la Jedinstvo Stara Bazova, dubla campioană la zi a Serbiei, le include pe surorile Miljevic, care joacă de circa 10 ani împreună.
Marija Miljevic fiind o ridicătoare în vârstă de 25 de ani ce a trecut de la FOK Novi Sad şi ZOK Klek la „albastrele” din Stara Pazova, iar sora sa mai mică, Tamara (24 de ani), un universal cu o traiectorie asemănătoare, de la ZOK Klek la Jedintsvo, ambele fiind la începerea activităţii la un club străin.
Iar tot de la Stara Pazova a fost achiziţionată muntenegreanca Mina Dragovic, un centru de 1,87 metri în vârstă de 24 de ani care a trecut din ţara natală, de la ZOK Moraca, la Partizan Beograd, ZOK Spatak, GZOK Srem şi în cele din urmă Jedintso.
A încheiat pe 5 după un campionat aparte şi atipic prin echilibrul său la vârf, conferind întrecerii acel imprevizibil mai vădit ca niciodată, de unde şi apariţia pe turnantă a ilfovenelor Voluntariului care după ce a eliminat „Municipalul” din sferturi nu s-a mai oprit decât cu… titlul în mână, nefiind exclus ca disputa pentru podium să rămână la fel de deschisă.
Cert e că CSM Lugoj a încheiat înaintea unor bucureştene „grele”, CS Dinamo şi CSM, la fel de cert fiind faptul că simpatizanţii fideli ai alb-albastrelor n-au stat pe gânduri în a-şi reînnoi abonamentele în perioada dedicată, 1-15 august, când aproximativ 90% dintre acestea au fost achiziţionate iar astfel circa 200 de locuri asigurate, oferta din partea clubului rămânând deschisă până la finele lunii septembrie, în baza a 200 de lei pe sezon, cu menţiunea că intrarea generală va rămâne tot liberă, pentru umplerea tribunelor celei mai de succes formaţii bănăţene în regim de continuitate recentă din sporturile de echipă.
Nefiind deloc puţin lucru a te pregăti de cel de-al 15-lea sezon consecutiv în Divizia A1, longevitate la zi de care nu se bucură nici CSO Voluntari, nici CSM Volei Alba Blaj, CS Rapid Bucureşti ori CSM Târgovişte, iar şi perspectivele sună bine pe malurile Timişului, „pepiniera” Clubul Sportiv Şcolar Lugoj trecându-şi în bogatul palmares încă o medalie naţională, în baza locului 3 adjudecat în ediţia trecută la categoria de vârstă sub 13 ani de elevele profesorului Dorin Horvath în turneul final de la Craiova.
*Programul etapei I în noua ediţie a Diviziei A1 de volei feminin va fi prezentat în timp util pe coloana tradiţională a datelor tehnice şi clasamentelor în secţiunea Volei din Sporttim, odată ce va fi clar dacă întrecerea va porni cu 12 cluburi sau doar 11. Banatul nu mai are şi o a doua prim-divizionară, prin retrogradarea în primăvară din elita masculină a galben-albaştrilor de la CSU UVT Timişoara.