F.R. Volei: una-i litera regulamentului, alta-i aplicarea sa. Complicaţii la turneul semifinal al Diviziei Juniori, de la Blaj, CSŞ Timişoara înaintând federaţiei un memoriu

Una dintre ştirile publicate în banda alternantă de deasupra principalelor articole din prima pagină a Sporttim, legată de calificarea voleibalistelor de la CSŞ Bega Timişoara, cu 4 victorii în 5 jocuri ale turneului semifinal de la Blaj, în turneul final al Campionatului Naţional FRV – Divizia Juniori, are din păcate şi o adnotare ce ţine de rămânerea în coadă de peşte, şi în aşteptare până la o decizie finală din partea Federaţiei Române de Volei, în urma complicaţiilor ivite în întrecerea cu pricina.

Divizia Juniori este cea mai înaltă ca şi categorie de vârstă din piramida voleibalistică juvenilă, clădită cu straturile „Minivolei, „Speranţe”, „Cadeţi” şi „Juniori”, şi are ca sistem competiţional o fază preliminară, pe serii zonale, o fază semifinală, disputată sub forma acestor turnee regionale, şi o fază finală, în care se desemnează podiumul naţional.

Ei bine, CSŞ Bega Timişoara, recent calificată în turneul final al Diviziei Cadeţi, a repetat după doar câteva zile buna prestaţie de la Târgu Mureş şi în turneul semifinal de la Blaj al Diviziei Juniori, obţinând 4 victorii din 5 apariţii în tot atâtea zile, prin care şi-a asigurat în teren accederea între cele mai bune 8 grupări din ţară la junioare.

Performanţa ar fi cu atât mai notabilă cu cât garnitura Cerasellei Şerban a apelat la o singură jucătoare compatibilă cu criteriul de vârstă al categoriei, Divizia Juniori, toate celelalte componente ale lotului aparţinând grupelor „mai mici”, „Cadeţi” şi „Speranţe”, motiv pentru care, conform literei regulamentului, ce stipulează alinierea în teren a minim 3 sportive corespunzând categoriei de vârstă, CSŞ Bega a fost penalizată cu câte un punct pentru fiecare succes obţinut, însă chiar şi în acest caz al acumulării unui total de 4 puncte deductibile, timişorencele s-ar fi calificat de pe locul secund, cu 8 puncte în loc de 12, dacă o altă situaţie, ţinând de neaplicarea regulamentului, nu s-ar fi ivit în cursul turneului ardelean.

Mai exact, F.R. Volei a considerat că CSŞ Caransebeş n-avea dreptul să alinieze două junioare, care aveau legitimaţiile de joc vizate la zi, pe considerentul că respectivele ar fi evoluat în returul fazei preliminare şi la gruparea din Codlea, retrasă între timp din cursă, deşi tocmai forul federal legitimase înregimentarea lor la clubul cărăşan încă de la finele anului trecut şi aşadar înainte ca sportivele să mai ajungă să fie din nou utilizate de formaţia din judeţul Braşov. Mai mult, conform regulamentului federal, junioarele ar avea drept de participare pentru noua lor echipă în condiţiile în care clubul de provenienţă s-a retras între timp din competiţie.

CSŞ Caransebeş le-a utilizat săptămâna trecută pe cele două junioare sosite de la Codlea în primele două meciuri ale turneului semifinal de la Blaj, unul, pierdut cu 1:3 cu CSŞ Bega, iar celălalt, adjudecat a doua zi, 3:0 cu CSŞ5 Bucureşti, după care, gruparea din cel mai mare oraş al ţării fiind înştiinţată de concitadina LPS „Mircea Eliade” că respectivele sportive ar mai fi evoluat în cursul actualului sezon şi pentru un alt club, mai precis cel din Codlea, informaţia a fost înaintată în atenţia observatorilor federali, care le-au interzis celor din Caraş Severin să le mai folosească pe jucătoare şi în următoarele 3 partide ale turneului dar au şi recurs la omologarea primelor două rezultate la „masa verde”, 3:0 pentru CSŞ Bega respectiv CSŞ5 Bucureşti.

Dacă punctajul timişorencelor nu s-a modificat, acestea fiind câştigătoare şi pe teren în dauna junioarelor din Caransebeş, în schimb răsturnarea în favoarea lui CSŞ 5 Bucureşti a deznodământului iniţial nefast al jocului cu cele din Caraş Severin a avut un impact decisiv în privinţa rocadei produsă pe locurile 2-3. Cu doar două succese la fileu, faţă de cele 4 ale fetelor de pe Bega, CSŞ 5 Bucureşti a luat liftul cu cele 3 puncte în plus la „masa verde”, ajungând la 9, peste bilanţul timişorencelor în urma penalizării cu 4 puncte, şi anume 8.

De prisos de spus că ultima zi a competiţiei a scos în evidenţă un elocvent CSŞ Bega Timişoara – CSŞ 5 Bucureşti 3:0, pe seturi 25:10, 25:16, 25:14, însă interpretarea federală a alterat ordinea finală, făcând diferenţa între cea de-a doua calificată la turneul final şi prima sub linie…

În consecinţă, CSŞ Bega Timişoara a întocmit un memoriu pe care l-a înaintat pe adresa F.R. Volei, aşteptând răspunsul în termen de 30 de zile. Până atunci, se nasc unele întrebări, printre care de ce nu este aplicat regulamentul stipulând dreptul de joc în acelaşi sezon şi pentru un alt club decât cel de provenienţă, dacă respectiva grupare e deja retrasă din întrecere. Cu atât mai mult cu cât sportivele erau legitimate tocmai de forul federal la noua lor grupare, prevederea în acest caz fiind una logică, în favoarea acordării dreptului de joc, căci, altfel, ce s-ar întâmpla cu o întreagă garnitură dacă un anumit club ar arunca prosopul încă din fazele incipiente ale campionatului!? Ar rămâne pe margine până la reluarea viitorului sezon!?!

În loc să fie luată în vizor utilizarea în retur a junioarelor de către Codlea, a fost de fapt stopată folosirea lor în turneul semifinal de către CSŞ Caransebeş, alterându-se indirect prin omologările la „masa verde” o ierarhie valorică destul de clar reliefată în turneul de 5 zile de la Blaj, dominat de gazde şi având în mai tinerele timişorence o foarte plăcută surpriză.

Dar poate că, luându-se eventual în calcul şi considerentul că le-ar ajunge o participare în finale, câteva dintre timişorencele de la „Juniori” calificându-se deja şi în turneul final al Diviziei Cadeţi, ce va reuni şi 3 grupări bucureştene între cele 8 conturate pentru concursul din 7-11 mai, unii or fi cântărit lucrurile în favoarea prezenţei şi unei a patra formaţii bucureştene, CSŞ5, pe lângă Dinamo Romprest, CSM CSŞ2 şi CTF Mihai I în faza finală a „Junioarelor”, decizând respectivele omologări de rezultate.

Prezenţa „Begăi” între cele mai bune 8 trupe ale Diviziei Juniori din ţară, reunind şi echipe din Târgu Mureş, Blaj, Baia Mare şi Cernavodă, ar fi însă cât se poate de justificată prin rezultatele concrete ale turneului încheiat duminică.

Verdictul final, în zilele următoare.

*

Cu 5 voleibaliste din generaţia 1997, de cadete, două din 1998, tot de cadete, alte două din 1999 şi una de 2000, din Divizia Speranţe, şi cu numai o junioară născută în 1995, Beatrice Galiţ, CSŞ Bega a depășit săptămâna trecută 4 concurente cu vârste mai mari, de juniorat, în două rânduri cu 3:1, miercuri şi joi, în dauna lui CSŞ Caransebeș și LPS Cluj, și în alte două rânduri cu 3:0, sâmbătă şi duminică, în dauna lui ”Mircea Eliade” București și CSȘ 5 București, pierzând doar vineri, în cea de-a treia zi, 1:3 cu gazda CSŞ Blaj, după ce a condus cu 1:0, şi încheind turneul cu palmaresul 5 4-1 13:5 8 puncte.

Profesoara Şerban a început ultimul joc în formula (ridicător) Iovanca Demian (1997), (fals) Teodora Cotumbianu (1998), (principali) Aryana Gădian (1997) și Beatrice Galiț (1995), (secunzi) Ioana Ordean (1997) – căpitan, și Adriana Melniciuc (1997), respectiv Carina Leș (1997) – libero, introducându-le apoi pe parcurs şi pe Daiana Vlaicu (1999) – principal, Denisa Sfetescu (1999) – ridicător, Ileana Anca (1998) și Cybel Catargiu (2000) – secunzi.

 

 

Acest articol a fost publicat în Juniori, Volei și etichetat cu , , , , , , , , , , , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


− 2 = doi

 


Ultimele articole din categoria Juniori: