Federația Română de Volei coboară în derizoriu noțiunea de Supercupă, câștigată în baza premizelor create de ocupanta locului 5 în campionat, sfertfinalistă a Cupei, CSM Lugoj

Pe cai mari după recenta rară calificare a reprezentativei feminine de senioare la turneul final al Campionatului European de anul viitor, Federația Română de Volei și-a îngăduit larghețea de a o face lată în privința ridicării de cortină mult, mult întârziată a noului sezon 2022/3 la fileul sexului frumos, start lăsat pe finalul lunii octombrie în așteptarea încheierii ”Mondialului” din Olanda și Polonia, iar pentru ca întârzierea să nu pară atât de deranjantă și bătătoare la ochi, dar și pentru stârnirea interesului în pragul noului campionat, a cărui pauză de vară a fost așadar inacceptabil de lungă și ”s-a lăsat praful”, FRV a făcut-o lată prin a concepe o Supercupă premergătoare etapei I cu participarea a 4 echipe în sistem semifinale și finală, creând astfel premizele ca trofeul să poată fi la o adică adjudecat de o altă formație decât cele care ar evolua în mod normal într-o Supercupă, mai exact laureata campionatului sau o finalistă a Cupei României. Ceea ce s-a și întâmplat, a cincea clasată în Divizia A1 2021/2, sfertfinalistă a Cupei, cucerind Supercupa, și anume CSM Lugoj.

Reprezentanta Banatului în voleiul prim-divizionar românesc a început duminică perfect sezonul 2022-2023, câștigând trofeul Supercupei României la fileul feminin grație unui 3:0 cu CSO Voluntari 2005 în întâlnirea televizată de după-amiază de pe terenul neutru al Mioveniului argeșean, unde, cu o seară înainte, timișencele dispuneau cu 3:1 de campioana CSM Volei Alba Blaj pentru a pătrunde în ultimul act cu trofeul pe masă, ilfovencele trecând în prealabil cu 3:2 de CSM Târgoviște.

CSM Lugoj a repurtat așadar două victorii în nici 24 de ore la primele apariții oficiale din noua campanie, și încă în compania unor ocupante ale podiumului ediției trecute de campionat, CSO Voluntari încheind a treia iar ardelencele recucerind titlul din vitrina târgoviștencelor, însă, fără a știrbi cu nimic din aura triumfului bănățencelor, care și-au luat elan pentru sezonul ce bate la ușă, ”albastrele” doar văzându-și de volei în contextul oportunității ivite, totuși, una e una și alta e alta, F.R. Volei a aruncat în derizoriu noțiunea de Supercupă prin a născoci un ”patrulater”, reunind în acest caz la start chiar și a 5-a clasată în precedenta stagiune, totodată doar sfertfinalistă a Cupei României.

Conform tradiției, Supercupa ar fi rezervată întâlnirii campioanei naționale cu deținătoarea la zi a Cupei României, iar dacă este vorba despre una și aceeași echipă, cum a fost cazul în acest an, atunci de finalista învinsă a Cupei. Acesta este farmecul real al Supercupei, să ridice cortina înaintea noului campionat prin a le opune într-un meci cu caracter de simbol pe laureatele întrecerilor precedente.

Nici pomeneală însă conform noii versiuni, de compromis.

Întrecerile campionatului și Cupei fiind în consecință știrbite, la fel și valoarea laurilor adjudecați în cele două competiții, din moment ce asemenea repere premium n-ar mai fi într-atât de speciale și aparte încât cadrul unic al Supercupei să nu fie rezervat strict doar celor îndreptățiți în acest sens, ci să-i fie lărgită calea de acces.

Desigur, FRV poate argumenta că pauza competițională a fost mult prea lungă, atât în ceea ce privește jocul voleibalistelor la fileul intern cât și interesul în jurul întrecerilor, atenție care trebuie realimentată cumva, iar astfel a lărgit spectrul participării la ”preludiu” – Supercupa, tocmai pentru a întoarce din nou privirile spre startul Diviziei A1 de volei feminin, însă a făcut-o cu prețul coborârii în derizoriu a ceea ce ar trebui să semnifice Supercupa într-o accepțiune reală, alterată prin alegerea făcută. Și a generat un precedent. Creând totodată premizele plasării trofeului în mâinile unei participante care n-ar fi trebuit în mod normal să aibă dreptul de a se alinia în Supercupă, nefiind nici campioană a țării, nici câștigătoare a Cupei, iar asta cu tot respectul pentru CSM Lugoj.

Evident, clubul de pe Timiș nici n-ar fi putut refuza șansa de a participa în acest nou format Final4 al Supercupei, fie și de pe locul 5 la finele ediției trecute, în condițiile în care, și mai detrimental pentru nivelul valoric real al elitei, ocupanta locului 4, CS Medgidia, nici măcar nu mai e în cadru, s-a ”pulverizat”, și nici n-ar fi putut rata oportunitatea de a cuceri Supercupa odată culoarul favorabil ivit la Mioveni, însă FRV ar trebui să cugete mai profund dacă nu cumva, lăsându-se dusă de val cu calificarea României la Euro 2023 feminin, a judecat strâmb devalorizarea ideii de Supercupă.

Într-un fel, CSM Lugoj a scos în evidență neinspirata opțiune a decidenților federali, demonstrat fiind prin triumful invitatei cu cele mai mici șanse cât de caraghioasă a fost alegerea FRV în favoarea unui ”Final4” în cazul Supercupei, din moment ce tocmai ocupanta locului 5 în campionat, necalificată anul acesta în Final 4 nici în Divizia A1 – sub forma fazei play-off 1-4, nici în Cupa României, a izbutit să câștige competiția rezervată în principiu întâlnirii campioanei cu câștigătoarea sau finalista Cupei, ori cel mult a unor alte fruntașe din play-off-ul elitei. Bănățencele au încurcat planurile federalilor la fileu cu ministrul Novak invitat la finală, căci dac-ar fi fost acel ultim act la care s-ar fi așteptat cei mai mulți, Blaj – Târgoviște, de fapt adevărata Supercupă în sine, atunci nici găselnița federală n-ar fi sărit atât în ochi.

Vor lectura unii în viitor prin arhivele vremii și vor constata că laureata Supercupei nu jucase nici la titlul național, fiind undeva în umbra podiumului, și nici nu intrase în Final4 al Cupei României. Ține de o oarecare respectare consecventă a principiilor de căpătâi ale competițiilor, însă ce mai este cu adevărat riguros în această veritabilă frenezie a ”inovațiilor” actuale de tot felul?

Iar puțini mai bagă la o adică de seamă cu adevărat că ceva nu este tocmai normal și firesc, ori când nefirescul devine normalitate, însă fără a fi astfel detectat și perceput de oameni, atunci chiar se ivesc derapajele, aspect general valabil în toate cele lumești. Care tind încet și sigur a o lua razna.

Una peste alta, CSM Volei Alba Blaj a cucerit în acest an mai întâi trofeul Cupei României, și tot la Mioveni, în martie 2022, 3:1 în finala cu CSM Târgoviște, la încheierea unui turneu Final4 și cu CSO Voluntari și Rapid, clubul ardelean adjudecânduși pentru a patra oară trofeul intern ”numărul 2”, iar în aprilie a tranșat decisiv lupta la titlu și în campionatul Diviziei A1, câștigat pentru a șasea oară, aceeași CSM Târgoviște pășind o treaptă mai jos în calitate de vicecampioană, dar iată că nu cele două trupe îndreptățite să dispute Supercupa clasică în manșă unică au și jucat cu trofeul pe masă în Argeș. 

Găselnița federației a adus în cadru și formații din afara cursei la titlu și pentru Cupa României, iar lugojencele și ilfovencele au spus ”Mulțumesc!” pentru oportunitate, dispunând de trupele din Blaj și Târgoviște și disputându-și Supercupa, 3:0 pentru bănățence, pe seturi 25:21, 25:23, 25:22, după o oră și 23 de minute.

În care Ruban, una dintre extremele învingătoarelor, a realizat nu mai puțin de 22 de puncte pentru CSM Lugoj, completată de compatrioata sa, Aliona Martiniuc, cu 13 puncte, Gemănariu reușind 9 pentru formația antrenată de sârbul Ugljesa Segrt, Georgiana Popa 8 puncte – desemnată fiind și MVP, Bezhandolska 5 puncte, Grbic două iar Străchinescu unul.

În curând, startul în noua ediție a Diviziei A1 feminină, programul rundei I fiind enumerat pe coloana clasamentului în secțiunea Volei. Seria vestică a eșalonului secund al fetelor a început prin disputarea unui singur joc în etapa inaugurală, cel al ”violetelor” Politehnicii în Timișoara cu Corona Brașov fiind amânat, în vreme ce alte două grupări din A2 Vest au stat la start.  

   

Distribuie
Acest articol a fost publicat în Volei și etichetat cu , , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


7 + = zece

 


Ultimele articole din categoria Volei: