Fileu în bătaia vântului

Anul 2018 l-a încheiat sub cele mai rele auspicii, Diviziei A1 de volei feminin parvenindu-i vestea retragerii din campionat a ocupantei locului 5, UVT Agroland Timișoara, ceea ce a redus și mai mult numărul cluburilor participante în elita fetelor, la numai opt, iar startul returului în sezonul regular s-a dat sub apăsarea aceleiași note false. Cu numai două meciuri jucate în etapa a X-a, marți și sâmbătă, și tranșate rapid cu 3:0. În contrast, reprezentativa de senioare a României își asigura grație unui decisiv 2:3 victorios în Bosnia și Herțegovina, în a doua săptămână a noului an, calificarea la turneul final Euro Volley 2019, tragerea la sorți a grupelor urmând a avea loc miercuri la Istanbul.

Care ar fi așadar situația reală spre vârful întrecerilor la fileul fetelor în spațiul carpatin? Cea conturată în campionatul Diviziei A1, prin alarmanta dispariție în ultimul an și jumătate a unei treimi dintre grupările ligii de elită, sau cea reliefată prin pătrunderea României în turneul final extins în premieră ca număr de țări participante, 24, dar și gazdă, nu mai puțin de patru?

Nevoită să învingă în deplasare și calificată la mustață, prin a răsturna scorul de la 2:1 la seturi pentru Bosnia și Herțegovina în decisivul duel care pe care, România a prins de pe locul 2 în Grupa F a preliminariilor ultimul tren cu destinația CEV EuroVolley 2019, ce va avea loc între 23 august și 8 septembrie în Polonia, Slovacia, Ungaria și Turcia, putându-se declara însă ușurată că mărirea numărului de participante la turneul final, în premieră cu nu mai puțin de 24 de țări la start, a jucat un rol în urcarea pe marea scenă continentală.

Accederea la EuroVolley, un succes indubitabil pentru reprezentativa de senioare, dar care nu poate totuși masca degringolada de la fileul autohton al primei divizii, generând o mai mare stare de îngrijorare decât cea euforică, din jurul calificării ”tricolorelor” în rând și cu Azerbaijan, Belarus, Belgia, Bulgaria, Croația, Elveția, Estonia, Finlanda, Franța, Germania, Grecia, Italia, Olanda, Portugalia, Rusia, Serbia, Slovenia, Spania și Ucraina, plus cele 4 selecționate gazdă.

Tot pe plan internațional și tot săptămâna aceasta, la fileul fetelor, pe lângă tragerea la sorți a grupelor CEV EuroVolley, în raza de interes a româncelor se înscrie marți seară manșa a II-a a optimilor în CEV Cup, CSM Volei-Alba Blaj având de protejat un confortabil 3:0 în returul în deplasare la VK Prostejov, dar CS Știința Bacău un mult mai fragil 3:2, conturat pe Bistrița, cu care se va alinia în Belgia, la Sliedrecht Sport. Două sunt și formațiile maghiare ce trag la intrarea în sferturi, pe teren propriu, Swietelsky Bekescsaba după ce se impunea cu 2:3 în tur la Pfeffingen, iar Fatum Nyiregyhaza în urma eșecului cu 3:1 la ASPTT Mulhouse. Iar apropo de echipele din Ungaria, Vasas Obuda Budapesta, care a dispus în faza precedentă tur-retur de UVT Agroland, va avea de apărat miercuri un fragil 3:2 în revanșa de la Gen-I Volley Nova Gorica, pentru un loc în sferturile din Challenge Cup, întrecere în care Divizia A1 nu mai deține exponente la ora optimilor.

De fapt, reculul campionatului intern al elitei s-a făcut deja resimțit brusc în actuala ediție a cupelor europene, CSM Târgoviște și timișorencele fiind eliminate din cursă în toamnă, context în care orice calificare în plus contează în favoarea imaginii Diviziei A1, motiv pentru care și CS Știința Bacău și-a canalizat întreaga atenție pe deplasarea retur în Belgia, amânate fiind implicit partidele oficiale programate săptămâna trecută la Lugoj, miercuri în Cupa României iar sâmbătă la startul returului, meciuri care altfel, în mod normal, n-ar fi trebuit trase pe dreapta în peisajul și așa tot mai rarefiat al disputelor la fileu.

Căci într-adevăr, deși au fost mai vrednice prin programarea startului în 2019 decât întrecerile băieților, abia demarate în weekend strict în Cupa României, urmând ca startul în noul an în campionatele masculine să aibă loc la finele acestei săptămâni, competițiile fetelor au avut parte de foarte puține partide, numai și numai cinci, toate încheiate invariabil în 3 seturi.

Astfel, favoritele s-au calificat în turneul Final4 al Cupei României, și anume CSM București, CSM Volei-Alba Blaj și CSM Târgoviște, urmând ca meciul găzduit de lugojence cu cele din Bacău să stabilească a patra semifinalistă, iar în campionat startul returului a propus strict doar întâlnirile CSM București – CSM Târgoviște 3:0 și CSU Belor Galați – CSM Volei-Alba Blaj 0:3, într-o ”dublă” adjudecată la Dunăre de ardelence în zile consecutive, în concursul eliminatoriu respectiv în cel pe puncte, din elită.

Iar cum gălățencele nou-promovate în ”A1” au cucerit un unic set în primele 9 etape de campionat, sugerând că a opta și ultima clasată în elită nu poate face față de fapt rigorilor unei competiții subțiate numeric cu o treime, o altă remarcă poate rezulta indirect și în privința nivelului valoric scăzut al anticamerei primei ligi, Divizia A2, care, deși mai consistentă numeric, cu 8 cluburi în seria estică respectiv cu 10 în cea vestică, n-a mai oferit în ultimii ani formații care să se poată consolida după accederea în eșalonul superior, CS ”U” NTT Data Cluj, urcată în 2017 și actualmente a șasea din opt în primul pluton, fiind excepția care confirmă regula, după retragerea timișorencelor.

În Divizia A2 Vest, cea mai bogată ca participare în ediția în curs în întrecerile la fileu ale senioarelor din țară, cu 10 cluburi dintre care 3 din județul Timiș, luna ianuarie propune 3 etape, dintre care două s-au disputat deja, echipele bănățene fiind învinse în weekend pe linie la zero.

Iar apropo de scorurile în trei seturi, în seria vestică s-au contabilizat deja, înaintea rundei de la finele noii săptămâni, ce va marca mijlocul returului, nu mai puțin de 54 de partide tranșate fără replică din totalul celor 65 disputate până la ora actuală, un alt indiciu al inconsistenței calitative și lipsei de competitivitate, campionatul fiind dominat copios și fără niciun set pierdut de CSM Târgu Mureș, pe calea revenirii în noua structură spre ”A1”. În rest, numai 7 meciuri s-au încheiat în patru seturi și chiar doar patru la limită în totalul primelor 13 etape.

Federația Română de Volei se poate fără îndoială împăna cu calificările selecționatelor de seniori la turneele finale continentale din noul an, însă nu și camufla în fața evidențelor de netăgăduit că în special Divizia A1 de volei feminin ar necesita o rapidă revigorare. Căci anumite izbânzi internaționale pot induce în eroare, creând o bună impresie de moment, însă suficient de falsă în cazul ignorării stării eșafodajului întrecerilor autohtone, care, a nu se uita, au pierdut-o în preajma debutului ediției în curs pe însăși campioana en titre a elitei masculine, Tricolorul Ploiești. Laureata feminină, CSM București, axată ca o dovadă în plus în privința viziunilor și strategiei discutabile și cu dus-întors în legătură cu voleibalistele străine pe un conglomerat multinațional, va juca miercuri în etapa a III-a din șase în faza grupelor patrulater din Champions League, în deplasare la Fenerbahce Opet Istanbul, după ce până acum a dispus cu 1:3 afară de Chemik Police și s-a înclinat acasă cu 0:3 lui Dinamo Moscova.

Clasamentele, ultimele rezultate și programul din weekend în Divizia A1 de volei feminin și Divizia A2 – Vest la fete și băieți, pe coloana datelor tehnice, cu mențiunea că galben-albaștrii de la CSU UVT vor debuta acasă în 2019 la finele săptămânii, contra brașovenilor.

Distribuie
Acest articol a fost publicat în Volei și etichetat cu , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


× sase = 18

 


Ultimele articole din categoria Volei: