CSŞ Bega Timişoara, aliniind nişte liceeni care deveneau campioni naţionali ai Diviziei Speranţe, au debutat astăzi după-amiază la cel mai înalt nivel al piramidei juvenile în volei, Divizia Juniori, impunîndu-se cu 3:1 (25:13, 26:28, 25:17, 25:9) în dauna lui CSŞ Caransebeş, în prima rundă a seriei vestice, ca parte a unui cuplaj în care şi junioarele Begăi s-au impus în sala „Profesor Mircea Albu”, cu 3:0, în faţa cărăşencelor.
Juniorii timişoreni, care n-au mai efectuat cantonamentul precompetiţional, fiind încurcaţi de normele fixate de către Federaţia Română de Volei în 14 septembrie, dar urmînd a avea parte de o pregătire centralizată în iarnă, au corespuns în general încă din start cerinţelor antrenorului Dan Mihai Jitaru, care a menţionat totuşi că nivelul partidei cîştigate astăzi n-a fost dintre cele mai grozave: „Am avut parte de antrenamente mult mai bune, dar lipsa de experienţă competiţională poate duce la un joc modest, şi deşi am avut şi perioade reuşite, n-au fost constante momentele de joc bun. Ceea ce urmărim şi în acest nou sezon este implementarea unei discipline tactice, iar faptul că juniorii noştri urmează cursurile LPS Banatul, orele fiind programate după-amiaza, ne dă posibilitatea să efectuăm două antrenamente pe zi, ceea ce constituie fără doar şi poate drumul spre succes. Dorim să deprindă nişte sisteme tactice de apărare şi atac utilizabile în orice situaţie de joc, însă este foarte greu să le implementezi foarte repede, la nivelul lor de percepţie, fiind o misiune dificilă chiar şi la echipe de seniori, unde se mai greşeşte tactic. O echipă disciplinată tactic are avantajul de a-şi apropia 4-5 puncte pe set respectînd riguros cele deprinse în pregătiri, pentru că dacă iei ca atare ceea ce înseamnă un set, este în fond o vînătoare de puncte. Şi dacă efectuezi un studiu pe 50 de seturi cîştigate, studiu de caz despre blocaje, atacuri, greşeli, deduci pe cîte puncte te poţi baza din fiecare situaţie. Iar cu cît eşti mai pragmatic în ceea ce faci, cu atît ai şanse mai bune să cîştigi. Conştientizîndu-i în privinţa acestor aspecte, creşte şi seriozitatea lor în abordarea pregătirii şi a jocurilor competiţionale”.
Iar după startul juniorilor, duminica viitoare, la Craiova, cu Colegiul Naţional Nicolae Titulescu, va avea loc şi debutul cadeţilor clubului, aproximativ în aceeaşi garnitură. Apropo însă de Divizia Cadeţi, doar 4 sunt cluburile implicate în seria sud-vestică din Campionatul Naţional, şi anume cele din Timişoara şi Craiova, precum şi CSŞ Şcoala 1 Oţelu Roşu şi CNMB Râmnicu Vâlcea, semn al teribilei penurii de talent juvenil voleibalistic
Profesorul Jitaru a pus existenţa a doar 4 echipe de cadeţi pe o arie geografică acoperind un sfert din România pe seama faptului că „este o meserie prost plătită, pe care nu mulţi ar practica-o, deşi are şi părţi bune şi frumoase”, referitor la antrenori, dar şi pe mai mica atracţie generată de volei în rîndul adolescenţilor: „Fetele cochetează mai mult cu voleiul, le vine mai la îndemînă, de aceea sunt şi mai puţine echipe de băieţi…”
Revenind la jocul de astăzi, Jitaru s-a declarat nemulţumit că juniorii săi au bramburit setul secund, în care au fost egalaţi după ce conduceau cu 24:20, lotul convocat constînd în Bogdan Contra, Mircea Roşu, Florian Kaburek, Lucian Bădiceanu, Alin Itu, Alex Isac, Robert Vîrlan, Marius Petri, aflat la debut, Vlad Ene, Marius Roşu şi Flavius Mihu.
Bafta si sa vedem echipe din Timisoara in campionate care sa joace tot mai bine, si la feminin si la masculin.