Lufturi la fileu. Divizia A1 Feminin începe cu întârziere după mai bine de jumătate de an de pauză şi fără un club din play-off 1-4, fără unul nou-promovat

Viitoarea ediţie de campionat a primei divizii de volei feminin va începe cu asemenea întârziere, abia în 29 octombrie, încât vor fi trecut mai mult de 6 luni de zile de la ultima minge jucată la fileu în faza pe grupe valorice a sezonului trecut, o pauză nesănătos de lungă pentru competitivitatea întrecerii. Hemoragică, pierzând un club component al grupei I valorice 1-4 şi un altul nou-promovat, ambele din estul ţării şi declinând participarea la startul din toamnă, minusuri care au dus la compromisuri.

Ce începe rău, poate continua şi mai rău, iar cum anul 2022 s-a înfăţişat nu sub cele mai bune auspicii pentru Federaţia Română de Volei, prin pierderea unei componente a reprezentativei de senioare, Căruţaşu, în favoarea voleiului turc, orice s-ar mai fi putut întâmpla, iar acest orice se manifestă sub forma rătăcirilor estivale.

Astfel, sub pretextul desfăşurării celei de-a XIX-a ediţii a turneului final al Campionatului Mondial de volei feminin între 23 septembrie şi 15 octombrie, în 6 oraşe din Olanda şi Polonia, F.R.V. a amânat startul noii ediţii de campionat al elitei feminine, pentru ultimul weekend din octombrie, aşadar cu mai bine de o jumătate de an de la încheierea precedentului campionat al Diviziei A1 pe 27 aprilie. E bine, e rău? E mult prea lungă o asemenea pauză inter-competiţională.

În consecinţă, s-a apelat la artificiul încheierii turului sezonului regulat într-o etapă programată între Crăciun şi Anul Nou, care va să zică 11 runde comprimate în nici două luni de zile, nici returul neavând o soartă mult mai bună, înghesuit din 14 ianuarie în 11 martie. Douăzeci şi două de runde acordeon în nici 4 luni şi jumătate, cu tot cu clasicele „intermediare” din Cupa României şi cupele europene.

Şi este oare cumva România între cele 24 de reprezentative prezente la turneul final mondial de luna viitoare? Sunt 10 selecţionate europene prezente la start, şi anume campioana lumii, Serbia, gazdele Olanda şi Polonia, precum şi Belgia, Bulgaria, Cehia, Croaţia, Germania, Italia şi Turcia, nu însă şi „tricolorele”, dar s-a invocat totuşi motivul prezenţei în competiţie a unor „straniere” din loturi de prim-divizionare româneşti, cluburi care au solicitat amânarea startului campionatului intern.   

Iar de la F.R.V., cu dragă inimă o programare în consecinţă a finalului de tur cu etape în 17 şi 21 decembrie 2022, dar şi între Crăciun şi Anul Nou. Şi vreţi să ştiţi unde se vor disputa toate cele 6 partide ale rundei dinaintea Revelionului? Asta în condiţiile în care harta primei ligi are puncte de reper şi la Bacău, Blaj, Cluj, Lugoj ori Craiova. Ei bine, toate întâlnirile rundei ulterioare Crăciunului se vor desfăşura în Regat, mai exact două în Bucureşti, una în Ilfov, una în Dâmboviţa învecinată şi alte două în Argeşul vecin.  

Nu mai e în schimb pe hartă, dispărut din cadru peste vară, un club de cupe europene în sezonul trecut, calificat în play-off-ul grupei I valorice a Diviziei A1, CS Medgidia, care va să zică noul campionat a pierdut o componentă din prima jumătate ierarhică. Ba mai mult, a mai pierdut şi o altă grupare care trebuia să fie la start conform criteriului sportiv, şi anume nou-promovata CSU Hygenium Galaţi.

Va fi în consecinţă noul campionat mai puternic sau mai modest valoric? Răspunsul e evident iar apelarea la „umpluturi” sugerează continuarea compromisurilor, deşi, privind jumătatea plină a paharului, măcar nu se porneşte în inferioritate numerică sa, mai rău, în imparitate. „Umplutură” la număr, CSM Bucureşti, „reactivată” în elită prin pescuire din liga a doua, dar mai ales Cenuşăreasa CS „U” NTT Data Cluj, a 12-a şi ultima şi la finele ediţiei trecute, precum cu un an înainte, dar din nou invitată a continua pe prima scenă. Deşinând aşadar o retrogradată pe teren şi conform criteriului sportiv pentru două sezoane la rând, dar care de fiecare dată a rămas la datorie pentru completarea rândurilor. Să fie oare bine sau rău pentru volei, competiţie şi ideea de sport în general? Răspunsul, la fel, suficient de uşor. 

Încontro, aşadar? 

Capac la toate, luna aceasta a căzut şi vestea că o retrogradată din Divizia A1, ACS Volei Cristina Pîrv Turda, penultima la finele ediţiei, în aprilie, s-a desfiinţat pur şi simplu, de parcă ar fi fost oricum prea multe grupări componente ale ligii secunde. Iar această desfiinţare este poate mai sugestivă decât pare, în sensul absenţei sprijinului major şi real pentru iniţiativele autentice izvorâte din sfera antreprenoriatului întreprinzător privat al societăţii civile, ceea ce întăreşte teza că există de fapt un sistem competiţional intern proptit din banul public al majorităţii care nu se regăseşte în săli şi tribune, proptit pe filierele Consiliilor Locale, Municipalităţilor şi Consiliilor Judeţene. Un sport „de partid şi de stat” al unei societăţi de fapt bolnave, şi nu sunt spuse vorbe mari, dat fiind că, statistic vorbind, rata mortalităţii în România este a doua la nivel mondial. 

Şi întârziată, şi în absenţa Medgidiei şi Galaţiului, Divizia A1 2022-2023 se anunţă a fi pe aceeaşi linie a deşertăciunii şi salvării aparenţelor, „încălzindu-se” prin a trage cu ochiul la jocurile pe „micul ecran” de la „Mondial”.

CSM Lugoj, a cincea şi în sezonul trecut, va începe campionatul acasă cu CS Rapid, tot o trupă din zona 5-8. Programul etapei I şi componenţa elitei fetelor, pe coloana clasamentelor secţiunii Volei.

Acest articol a fost publicat în Volei și etichetat cu , , , , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


doi + = 7

 


Ultimele articole din categoria Volei: