Lugojul, tot vicecampion al țării în volei! ”Argintul” din 2014, de acasă, păstrat și în turneul final de la Bacău

Excelentă reeditare a performanței de anul trecut, când CSȘ Lugoj era depășită în lupta pentru titlu din cadrul turneului final de pe teren propriu doar de CS Dinamo Romprest București, elevele lui Dorin Horvath cucerind din nou ”argintul” național, de această dată în urma gazdelor din Bacău. Între timp, vicecampioanele din 2014 ale Diviziei Minivolei au ajuns să joace tocmai în primul lor sezon la ”Speranțe” turneul final recent derulat la Timișoara, iar noul val din generația 2002, care în ediția trecută abia pășea în primul an al piramidei juvenile, a preluat cu succes ștafeta în ceea ce ar fi echivalentul junioarelor IV…

CSȘ Lugoj: vicecampioană națională FRV în Divizia Minivolei (2002/3)

CSȘ Lugoj: vicecampioană națională FRV în Divizia Minivolei (2002/3)

Așadar și CSȘ Lugoj a marșat în această primăvară dintr-un turneu final național juvenil în altul, două la număr, precum ACS Agroland Timișoara, iar după ce elevele generației 2001 de pe Timiș au concurat între cele mai bune 8 din țară pe malurile Begăi, până duminică 10 mai, cele de 2002 au intrat în scenă tot între cele mai bune opt garnituri din țară și la Bacău, în finalele Diviziei Minivolei.

Unde lugojencele au pornit trăznet, cu două victorii a câte 3 puncte, 3:1 cu ASC Juvenil LPS Brașov, pe seturi 25:23, 25:13, 20:25 și 25:10, respectiv 3:0 cu CSȘ Târgoviște, grupare ”pepinieră” a vicecampioanelor naționale de seniori, pe seturi 27:25, 25:20, 25:9, încheind apoi grupa cu un eșec în fața gazdei CSȘ Bacău, nimeni alta decât o altă ”pepinieră” a unei multiple campioane naționale în acest deceniu în Divizia A1: 1:3, pe seturi 23:25, 11:25, 25:21, 18:25.

De pe locul 2, bănățencele au jucat semifinala pentru un loc în meciul cu trofeul pe masă prin a întâlni aceeași grupare de care dădeau și în penultimul act de anul trecut, atunci pe teren propriu, și anume CSȘ ProVolei Botoșani. Ei bine, istoria s-a repetat, CSȘ Lugoj impunându-se și intrând în finală, fie și după ce a fost de două ori egalată la seturi: 3:2, cu 25:23, 13:25, 25:7, 13:25, 15:13.

Iar pentru titlu s-a purtat un veritabil mic război al nervilor, inegal însă, în defavoarea vizitatoarelor, și neprincipial, ținând cont de vârsta participantelor la întrecerea unor fete de 12-13 ani. Competiție în care ar trebui să primeze bucuria de a juca și spiritul de fair-play, evoluția în sine a aspirantelor la luminile rampei fileului și frumusețea sportului. Însă ce te faci când setea de victorie este puțin prea arzătoare iar altceva parcă n-ar mai conta!? În foarte micuța sală din Bacău, lipsită de tribune, s-a sărit calul în ceea ce privește patosul asistenței partizane cauzei cvartetului gazdă, aspect ce ar trebui să dea de gândit Federației Române de Volei în legătură cu alegerea locurilor de organizare a unor competiții la nivel național cu trofeul pe masă.

La concret, turneul final de la Bacău al Diviziei Minivolei s-a derulat vreme de 5 zile, cu un total de 20 de partide, în două foarte mici săli școlare, omologate pentru un asemenea concurs doar în baza particularității ”minivoleiului” de a avea nevoie de suprafețe de joc mai reduse ca întindere, 7 pe 7 metri, căci altfel nu s-ar fi pretat în nici un caz.

În aceste condiții și dat fiind entuziasmul debordant al părinților și suporterilor formației locale, finala a decurs pe alocuri cu derapaje spre haos. Astfel, jocul a fost oprit de două ori în setul IV, pe fondul sonor al unor fluiere stârnite din sânul publicului, de fiecare dată cu CSȘ Lugoj la preluare și construcție. Observatorul federal s-ar fi exprimat că la a treia asemenea situație ar fi dispus evacuarea sălii, dar în cele din urmă și alți factori au conlucrat la înrâurirea ultimului act.

Lugojencele au condus spre finele setului decisiv, al cincilea, cu 10:9, dar o eroare de arbitraj a schimbat datele problemei, iar ultimele puncte s-au jucat practic cu spectatorii în imediata apropiere a marginii suprafeței de joc și de jur împrejurul acesteia, bineînțeles, în picioare, dat fiind absența oricărei tribune.

De la 2:0 la seturi, 25:18 și 25:12, CSȘ Lugoj le-a cedat pe următoarele trei în zgomot de tobe, vuvuzele și nu numai, cu 8:25, 12:25 și 10:25, CSȘ Bacău devenind cu 3:2 campioană națională în ”Divizia Minivolei” iar timișencele mulțumindu-se cu argintul pe țară. Băcăuancele se calificau la rândul lor cu un 3:2 în ultimul act, trecând în semifinale de buzoience.

”Am generat surpriza competiției prin a elimina în semifinale favorita incontestabilă CSȘ ProVolei Botoșani, care a jucat cu surorile remarcate și în turneul final de Speranțe de la Timișoara (n.n.: Florina Murariu era desemnată cea mai bună atacantă a fazei finale în Divizia Speranțe). Fetele noastre au jucat extrem de frumos și s-au bătut pentru fiecare minge! În finală, atmosfera a fost poate puțin peste limita sportivității și am pierdut de la 2:0 la 2:3, după ce am avut 10:9 în decisiv. Însă sunt foarte mulțumit că la presiunea în care s-a jucat s-au putut concentra într-atât de bine, ceea ce e un semn bun. Au fost extrem de tenace și atente și sunt mulțumit că pentru vârsta lor au manifestat o asemenea atitudine pozitivă și receptivă. Sunt niște copii foarte ascultători, care au muncit mult, mult pentru acest argint!” a explicat profesorul Dorin Horvath.

Antrenorul lugojencelor s-a axat ca prim cvartet pe Cătălina Turcu, căpitan al echipei, din generația 2002, Georgiana Popa, din generația 2003, Vanessa Fiat (2002) și Patricia Bărbulescu (2003), schimbate ca garnitură secundă cu Cristina Negru, Roberta Bîrliba, Ana Maria Drăgoi, Sidonia Szentpeteri, Iasmina Paulescu și Andreea Borduz, toate din generația 2002. Trebuie semnalat că în minivolei există obligativitatea regulamentară de a schimba cvartetul de start în sensul în care în primele 3 seturi doar două pot fi abordate cu aceeași formulă de echipă.

Locul 2 la nivel național și păstrarea ștachetei în ”Divizia Minivolei” vine ca o încununare a sezonului CSȘ Lugoj, notabil și prin calificarea în turneul final al Diviziei Speranțe, în care problemele de sănătate a două titulare și handicapul de vârstă de un an, 2001 în cazul timișencelor, au concurat la un rulaj ducând spre clasarea pe locul 7, cu două victorii din 5 apariții la Timișoara.

Pentru gruparea timișeană urmează găzduirea tradiționalei întreceri ”Cupa CSȘ Lugoj” de volei 2 la 2, conform regulamentului jocurilor de volei de plajă, pe 6-7 iunie, la care își anunță prezența circa 40-50 de echipe din Arad, Caransebeș, Deva și Timișoara, turneul urmând a avea loc, ca și anul trecut, în sală, pe două-trei terenuri, și în ideea în care, după cum a explicat Dorin Horvath, ”voleiul de plajă nu este un obiectiv de perspectivă al clubului nostru și doar aplicăm regulamentul de beach-volley dar jucăm pe mai multe terenuri în paralel, dat fiind numărul ridicat de formații”.

 

Distribuie
Acest articol a fost publicat în Juniori, Volei și etichetat cu , , , , , , , , , , , , , , , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


sapte × = 7

 


Alte articole legate de acest subiect: