Mulţumeşte Timişoara Lugojului? Timişoara, unsă miercuri seară „capitală” a Europei la fileul CEV Challenge Cup

Într-un plan strict sportiv, spre binele busolelor cu ale lor puncte de reper şi de orientare în spaţiul suprafeţei de joc, CSM Lugoj ar fi fost mai avantajată să dispute în propria sală returul finalei CEV Challenge Cup cu Reale Mutua Fenera Chieri, în a sa micuţă „I.K. Ghermănescu”, în care voleibalistele localnice se pregătesc şi găzduiesc tot al doilea meci, acomodate fiind pe propriul teren aidoma peştelui în apă, însă, într-un plan mai larg al anvergurii evenimentului, unicat în arena bănăţeană la fileu, organizarea manşei a II-a în faţa mai impunătoarei tribune din mai vechea fostă „Olimpia” din Timişoara îşi are explicaţia sa. Nu de alta dar, glumind, la o dorită revanşă a „albastrelor”, care cu 3:0 sau 3:1 ar forţa intrarea în „setul de aur” al ultimului act, scundul acoperiş boltit al arenei Lugojului ar fi „explodat” aidoma capacului cuctei în clocot, pe când incinta sălii „Constantin Jude” ar găsi loc tuturor emoţiilor pozitive. 

Şi iată cum s-a pricopsit Timişoara, altfel necompetitivă la fileu, cu o finală de cupă europeană cu trofeul CEV Challenge Cup pe masă, graţie strict managementului sportiv cu know-how adecvat al celor din municipiul de pe Timiş şi al performanţei sportive a deopotrivă staff-ului tehnic al ocupantei podiumului în sezonul regulat al Diviziei A1 şi al protagonistelor, voleibalistele de la CSM Lugoj.

Strădania unui inimos şi priceput colectiv, ducând pas cu pas Clubul Sportiv Municipal din 16-imi spre finala competiţiei europene inter-cluburi numărul 3, ca o mânuşă pentru nevoile Timişoarei sportive, văduvită de competitivitatea grupărilor în jocuri de echipă şi trezindu-se plocon şi mură-n gură cu o partidă de rang continental cu un trofeu al Confederaţiei Europene de Volei pe masă, vizitatoare fiind o formaţie din Serie A1 în „Cizmă”, a patra la zi în cel mai puternic campionat intern feminin al Europei, devansând chiar şi o trupă de play-off în CEV Champions League, din Novara.

O ofertă aşadar cât se poate de generoasă şi atractivă pentru iubitorii sportului timişorean, iar cum ar putea cel mai bine mulţumi Timişoara Lugojului pentru fericita conjunctură favorabilă miercuri seară arenei de pe Bega, decât prin susţinerea necondiţionată pe care ar asigura-o publicul spectator „albastrelor” de pe Timiş, în căutarea revanşei şi a gloriei europene.  

Merita oare Timişoara acest plocon?

Prin prisma rateurilor sale la fileul feminin, nicidecum. 

A deţine o secund-divizionară care abia ar prinde faza play-off a seriei vestice în liga a II-a şi să găzduieşti totuşi o finală de cupă europeană, o incompatibilitate într-un contrast strident, cu menţiunea că n-are bineînţeles CSU Politehnica Timişoara absolut nici cea mai mică vină în speţa în cauză, junele „violete” văzându-şi de drumul lor, cu limitările acestuia. 

Rateurile fiind ale altora, în bolta peste ani. Tender şi în deceniul trecut Agroland au grăbit şi forţat lucrurile ca investitori în voleiul feminin de pe Bega, „arzând etape” cu inconştienţa celor care-şi închipuiau că, precum banii pot fi „făcuţi” relativ uşor şi gârlă, şi gloria sportivă ar putea fi conturată peste noapte, ori managementul sportiv constituie totuşi o altă mâncare de peşte, atipică şi diferită abilităţii manageriale în afaceri. Un bun de consum îl poţi achiziţiona bătând din palme cu profiturile din business, mai greu fiind de „cumpărat” de la un sezon la altul gloria sportivă, pe teren, într-un spirit al competitivităţii manifestat şi de partenerele de întrecere. 

Variabilă cu multe funcţii şi tâlc de care investitorii pe fugă n-au ţinut cont, alegându-se vremelnic praful şi venind în schimb CSM Lugoj, de pe malurile Timişului şi cu 13 sezoane consecutive în elita Divizia A1, să le predea cheia de boltă a performanţei sportive, ţinând de perseverenţa în regim de continuitate şi incrementală implementare a unei strategii stabile şi fără „arderea unor etape” – contraindicată.   

Fără a vrea şi fără a-i fi deloc acesta scopul, CSM Lugoj a predat de fapt o lecţie de viaţă Timişoarei voleibalistice şi sportive în general, cu tema „Con-ti-nu-i-ta-te”, în sensul că s-ar putea cu adevărat în cazul exercitării unei voinţe colective cumpătat manifestată şi vizionar aplicată, iar în plus a şi cadorisit-o cu găzduirea scenei de gală a actului final, rod al eforturilor şi iscusinţei sportive a „albastrelor”. 

Căci va fi reprezentaţia de gală a alb-albastrelor, finala în România pe care o merită cu prisosinţă spre finele unui sezon de excepţie şi de vârf pentru elevele lui Segrt şi Grbic, fiind meciul şi seara „albastrelor”, fie şi jucat pe un alt teren, nu cel propriu. 

E generozitatea şi dărnicia unei „familii” a voleiului lugojean care-şi împărtăşeşte însufleţirea la ceasul recompensei şi răsplăţii – finala din Challenge Cup, cu arena capitalei de judeţ. 

Iar cel mai frumos „Mulţumesc!” pe care ar putea şi necondiţionat ar trebui să-l adreseze galant Timişoara sportivă Lugojului la fileu ar consta în ocuparea prin completare până la ultimul loc a „scoicilor” din „Constantin Jude” şi în încurajarea „albastrelor”, „Hai CSM Lugoj!” Să vină lugojenii şi să umple până la refuz tribuna, arătându-le astfel celor de pe Bega şi din acest punct de vedere cum se face cu adevărat, exemple pe toată linia, de la manageriat şi antrenorat şi până la ataşamentul necondiţionat pentru favoritele din teren.  

Ascensiunea „albastrelor” până în finala Challenge Cup e cel mai frumos lucru ce s-a putut întâmpla Banatului sportiv în jocuri de echipă, reamintind izbânzile handbalului masculin reşiţean tot pe palierul 3 al unei întreceri continentale, o dovadă că şi vise dintre cele mai plăcute pot deveni realitate, crezând cu tărie în ele şi întrupându-le cu pricepere şi multă, multă migală şi răbdare.  

Propriile aşteptări fără fundament şi închipuiri fără acoperire au fost tot atâtea capcane în care au căzut aspiraţiile deşarte ale pseudointeligentsiei în sport de pe malurile Begăi, noi ştim, cine-i ca noi!?, aşa încât, dacă un club de volei din Timişoara n-a mai găzduit în „Constantin Jude” un foarte rar meci în cupele europene din 6 decembrie 2018, când UVT Agroland era eliminată din 16-imile aceleiaşi Challenge Cup cu 0:3 (17:25, 13:25, 17:25) de o grupare budapestană, Vasas Obuda, care, atunci fără două titulare, alinia în Banat o jumătate de convocator alcătuit din voleibaliste maghiare de la 21 de ani în jos, un alt exemplu din gama „aşa se procedează”, atunci CSM Lugoj organizează nu altceva decât returul unei finale de cupă europeană, cu trofeul pe masă.

Miercuri de la ora 18:30, ultim act în vederea căruia suprafaţa specială de joc va fi instalată încă de luni seară pe terenul sălii, după încheierea întâlnirii de baschet masculin din Top10, cu gazdele timişorene învinse pe linie în turul cu 5 apariţii şi BC CSU Sibiu în calitate de vizitatoare.

A adus reuşita în regim de continuitate a Lugojului voleiul scenei continentale la Timişoara, iar cortina peste ediţia 2022-2023 a CEV Challenge Cup Women se va lăsa tocmai în „Constantin Jude”, cu CSM Lugoj tinzând la adjudecarea trofeului. A dovedit-o miercuri seară în „Gianni Asti” din Torino că poate domina chiar şi clar o grupare din prima treime ierarhică a Seriei A1, întrebarea fiind dacă le va putea domina pe Grobelna şi compania şi în 3 seturi ale returului, eventual în 3 din patru. 

Misiune dificilă dar nu absolut imposibilă, aşa cum s-a dovedit deja că nici calificarea în finală nu era imposibilă. Este într-adevăr un alt nivel, miza fiind implicit mai apăsătoare, iar şi oponenta dintr-o cultură voleibalistică peninsulară gustată în premieră de CSM Lugoj, însă „albastrele” cu şansa a doua au totuşi capacitatea lor de reacţie.

Manifestată sâmbătă de la ora 15 în Giuleşti, răsturnând ierarhiile printr-un salt de două locuri la „ultima strigare”, până pe podiumul sezonului regulat, mulţumită unui 3:1 cu CS Rapid, tot cu 3:1 câştigând „afară” în campionat şi cele din Chieri. 

Pe punctul de a intra în premieră în play-off-ul Diviziei A1, în cursa pentru medalii cu „crema cremelor” fileului feminin din Carpaţi, Blajul campion la zi pregătindu-se pentru a patra finală europeană din 2018, CSM Lugoj este în faţa provocării destinului şi pe scena internaţională.   

Timişoara să-i poarte noroc.    

*Clasamentul final în sezonul regulat din Divizia A1 de volei feminin, pe coloana rezultatelor secţiunii Volei. CSM Lugoj va juca începând de sâmbătă pentru intrarea în play-off-ul 1-4 după sistemul „cel mai bun din 3 jocuri” cu a şasea clasată CSO Voluntari, prima şi eventual a treia partidă fiind programate pe malurile Timişului, iar în turneul Final4 al Cupei României, în care CSM Alba Volei deja s-a calificat, va concura în miez de mai la Piteşti.

 

Distribuie
Acest articol a fost publicat în Volei și etichetat cu , , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


− trei = 5

 


Ultimele articole din categoria Volei: