CSM Agronomia – „U” Timişoara a fost 3:0 (25:14, 25:21, 25:19) miercuri după-amiaza, într-o restanţă din runda a 19-a jucată de universitari la 24 de ore după eşecul cu 3:0 cu Tomis, bănăţenii aflînd astfel cam ce-i aşteaptă în duelul „3 din 5” din play-out, din martie, de-acum aproape sigur cu „agricultorii” bucureşteni. Ce-ar fi făcut însă timişorenii săptămîna aceasta, cu jocuri programate pe 28 februarie şi 3 martie, dacă n-ar fi fost… an bisect? Răspunsul, la federali.
Rămaşi de-acum mai mult ca sigur pe 12, iar „agronomii” – cu 8 succese stagionale – pe locul nouă, înaintea unei ultime runde de sîmbătă în care „U” va juca la Dej iar bucureştenii la Zalău, timişorenii pregătiţi de profesorul Grădinaru se pot aşadar aştepta la două prime meciuri de play-out tocmai unde au pierdut acest ultim joc, în 16 şi 17 martie, iar apoi la altele pe Bega, în 23 şi 24 martie, cu un al cincilea, dacă va mai fi necesar, pe 30 martie, înapoi în sala Agronomia. Unde bănăţenii au dominat şi condus miercuri după-amiază doar în setul trei, 2:7 şi 10:12, ţinîndu-se însă tare doar pînă la cel de-al doilea time-out tehnic, unul cu gazdele deja la timonă… 16:15. După care „U” a cedat brusc, 25:19, pierzînd după ceva mai mult de o oră de joc. Asta după ce au fost relativ uşor depăşiţi în primul set (8:6 TO, 16:9 TO, 25:14) şi l-au pierdut pe cel de-al doilea ţinînd însă în permanenţă aproape, 8:5 TO, 16:13 TO, 25:21.
Două aspecte ce dovedesc managementul defectuos al conducerilor. Iar peştele de la cap se împute. Primul. Forul federal de volei a făcut harcea-parcea programul competiţional al returului, comprimîndu-l în asemenea hal încît în unele cazuri formaţiile şi-au reprogramat jocurile pentru a mai îndesa în calendar şi… restanţele. Al doilea. „U” Timişoara a repromovat abia după 11 ani în elită, mai totul în cazul lîncezelii în „B” ţinînd de gradul de susţinere din partea clubului, la limita subzistenţei, capac la toate gruparea universitară neexploatînd momentul elevării, pentru a sprijini echipa măcar la momentul ideal al prezenţei în A1.
În ambele cazuri, cei care au de suferit se regăsesc în teren, antrenori şi jucători. Cu alte cuvinte, în cazul timişorenilor, stres dublu: nu doar că abia au revenit după 11 ani în Divizia A1, cu chiu cu vai şi aproape exclusiv pe sudoare fără suplimente de efort, dar noroc că au nimerit un an bisect, pentru a-şi prelungi cu… o zi prezenţa în elită, una cu o participare tur-retur din 1 octombrie pînă pe 3 martie. Un an? Nu: 5 luni; 155 de zile.
Iar toate acestea, la nivel local sau naţional, se întîmplă cu acordul tacit-spăşit al protagoniştilor şi pe fondul unei muţenii aproape totale a mass-media. Mai nimeni nu mai spune mai nimic, imunitatea la anormalitate fiind ca şi desăvîrşită. Percepţiile sunt într-atît de alterate încît a mai fi indignat şi revoltat aduce probabil în ochii unora cu… sorcova.
Şi astfel a ajuns „U” Timişoara să fie nevoită să-şi programeze restanţele „la pachet”, pe mijloc de săptămînă, în Bucureşti, mai exact în sala Agronomia: marţea de la ora 15,30 şi miercurea de la ora 17. Cînd ar fi jucat „U” meciul cu CSM Agronomia, troienit iniţial de zăpezi, între o partidă pe 28 februarie, în Bucureşti, şi o alta pe 3 martie, la Dej, dacă n-ar fi existat un… 29 februarie?
De bucurat pentru comasarea a două deplasări peste munţi într-una singură poate că s-au bucurat tocmai cei cu ţinerea strînsă a punguţei universitare cu doi bani, cei de prin birourile conducerii. Dar lanţul slăbiciunilor a implicat ca Universitatea să se alinieze în Bucureşti cu numai 10 voleibalişti pentru cele două dueluri, trei dintre oamenii de bază, şi anume Balint, Craia şi Unguraş, fiind reţinuţi, deloc de mirare, de responsabilităţi în cîmpul muncii sau pe băncile facultăţilor.
Astfel că antrenorul Sorin Grădinaru a apelat marţi, contra constănţenilor, la un inedit sextet pentru acest campionat, Râpeanu, Schiesz, Flonta, Cotoranu, Bălulescu, Dincă şi Olar- libero, pe parcursul partidei trimiţîndu-şi în teren şi ceilalţi componenţi ai lotului, şi anume Ungureanu, Grama şi Palfi Tamaş. Dacă este să vedem partea bună a lucrurilor, atunci să amintim că universitarii vor avea parte de două meciuri în două zile şi la ora barajului play-out, de supravieţuire, de luna viitoare, aşa încît acesta a fost un soi de test de rezistenţă la rupere.
„U” a pierdut cu 1:3 şi în tur, la Timişoara, disputa cu potenţialii lor adversari în play-out. Iar dacă vor ceda în cele 3 jocuri ale supravieţuirii, la fine de martie, vor fi virtuali secund-divizionari. Spre uşurarea unora, care ar scăpa astfel de o bătaie de cap şi o cheltuială în plus.
Ce sa va fac daca, la volei nu aveti pe JIJI Fecali? Iar primaria nu da bani, cred ca tot din cauza lui Iancu!