După ce miercurea trecută a eliminat la Lugoj din semifinalele Challenge Cup o grupare din ţara dublei campioane mondiale la zi Serbia, Clubul Sportiv Municipal se pregăteşte pentru manşa I în deplasarea de miercurea viitoare a finalei competiţiei continentale, în Italia – ultimă laureată europeană, în 2021, şi medaliată cu bronz în toamnă la turneul final mondial, al cărui trofeu îl şi cucerea la ediţia sa din 2002, una dintre cele doar 6 naţionale de volei feminin din lume câştigătoare ale titlului, dintre care numai 3 din Europa, alături de rusoaice şi sârboaice. Iar bănăţencele au parte de premiera întâlnirii în eurocupe a unui club din peninsulă tocmai în dubla întâlnire cu trofeul pe masă, oponentă fiindu-le a şasea clasată din 14 participante în campionatul trecut al elitei din „Cizmă”, actualmente a patra în Serie A1, Reale Mutua Fenera, din Chieri, sau pe scurt Chieri ’76, pierzătoare la zero a ultimelor două deplasări în ligă.
Voleibalistele antrenate de Ugljesa Segrt au calificat tur după tur Clubul Sportiv Municipal în finala întrecerii voleibalistice europene inter-cluburi numărul 3, în doar al patrulea sezon consecutiv de participare a „albastrelor” din Lugoj în CEV Challenge Cup, răsplata venind sub forma unor partide tur-retur, pe 15 şi 22 martie, mai întâi „afară”, cu o participantă din prima treime a clasamentului la zi în cea de-a 78-a ediţie a elitei din Italia, Serie A1, în organizarea Lega Pallavolo Serie A1 femminile.
Chieri parcurgând de departe cea mai bună campanie a sa, pe locul 4 după eşecul de duminică de la secund clasata Savino Del Bene Scandicci, în condiţiile în care precedentele două sezoane regulate le încheia pe locul 6 şi era eliminată în sferturile play-off de aceeaşi Pro Victoria Monza – vicecampioană la zi a Italiei, iar cu încă o ediţie înainte se clasa a şaptea după tronsonul tur-retur.
De fapt, este vorba despre un club tânăr, fondat în 14 mai 2009 drept Chieri ’76 Carol’s, redenumit Chieri ’76 Volleyball în septembrie 2015 şi promovat treaptă cu treaptă din Serie B2 în B1 şi apoi în A2, iar în 2018 în premieră în elita A1, via-play-off, la prima strigare retrogradând în 2019 de pe locul 12, dar fiind şi acceptată să continue pe prima scenă pentru completarea la număr a celor 14 participante.
La ora actuală, cu 14 victorii şi 7 eşecuri înaintea ultimelor 5 etape din retur, formaţia din Chieri se află la 4 puncte în urma ocupantei locului 3, Vero Volley Milano, care are un succes în plus, primele două clasate fiind pe de altă parte detaşate de milaneze la 11 respectiv 7 puncte, liderul Prosecco Doc Imoco Conegliano înregistrând până acum doar o înfrângere.
Imoco Conegliano fiind nimeni alta decât finalista ultimelor 3 ediţii ale Champions League, chiar câştigătoare în 2021 cu Vakifbank Istanbul, care o întrecea în schimb în ultimul act în 2017 dar şi anul trecut cu 3:1, scor cu care multipla campioană în peninsulă pierdea şi finala exclusiv italiană din 2019 cu Igor Gorgonzola Novara. De fapt, drept dovadă a statutului Serie A1 de cel mai puternic campionat din lume în profunzimea sa, „Imoco” devenea în 2021 a opta grupare din Italia câştigătoare a Champions League, cu Volley Bergamo detaşată cu 7 triumfuri – ultimul, în 2010, alte 3 cluburi peninsulare fiind doar finaliste învinse. Un indiciu spunând multe, prin prisma celor 17 trofee şi 15 medalii de argint ale formaţiilor feminine italiene în Champions League, turcoaicele venind tare din urmă cu 7 succese finale şi tot atâtea eşecuri în ultimul act, dar pe mâna a doar 3 echipe.
Finalistele de pe Timiş vor avea aşadar în faţă o formaţie care trage de la egal la egal la intrarea în „careul de aşi” din Serie A1 cu cunoscuta Igor Gorgonzola Novara – campioană a Europei acum 4 ani, gruparea din Chieri având de jucat în campionat înaintea primirii lugojencelor tocmai cu Vero Volley Milano, sâmbătă, în propria sală, iar între cele două manşe ale finalei din Challenge Cup în deplasare la Megabox Ond. Savio Vallefoglia – a zecea clasată, după care alte partide abordabile la finele returului, cu oponente din a doua jumătate a clasamentului.
Deşi n-a cucerit titlul naţional în peninsulă şi n-a avut jucătoare în lotul lui Davide Mazzanti la „Mondialul” din toamnă, atunci când Italia a cucerit „bronzul” după 10 victorii şi doar două eşecuri, ambele cu Brazilia – în faza a II-a a grupelor şi în semifinale, dar în schimb în selecţionatele Germaniei şi gazdei Polonia, pe Weitzel respectiv Rozanski, gruparea din Chieri este la momentul ei de vârf, ţinând cont de exemplu de faptul că nu mai demult decât în 2019 încheia a 12-a în Serie A1, loc de retrogradare.
Adversarele bănăţencelor au cedat duminică la zero doar pentru a treia oară în primele 21 de etape, 25:21, 25:20, 25:20 în favoarea celei de-a doua clasate din Scandicci – deţinătoare la zi tocmai a trofeului CEV Challenge Cup şi actuală semifinalistă în întrecerea numărul 2 din eurocupe, CEV Cup, în care cealaltă semifinală le opune pe CSM Volei Alba Blaj şi CSM Târgovişte, acesta fiind însă şi al doilea eşec consecutiv la zero în deplasare în Serie A1 pentru sportivele din Chieri, după ce luna trecută erau depăşite pe seturi la 16, 14 şi în prelungiri la 24 la Florenţa de către a noua clasată, Il Bisonte.
Pe de altă parte, Reale Mutua Fenera a câştigat ultimele două jocuri acasă în campionat cu 3:1, tocmai cu urmăritoarea Igor Gorgonzola Novara, care egala la seturi dar era depăşită cu 28:26 în cel decisiv, respectiv cu a şaptea clasată E-work Busto Arsizio, care a condus-o la seturi.
Iar acum o lună, la început de februarie, a condus cu 2:0 la seturi pe teren propriu, 27:25 şi 25:21, în jocul cu liderul multiplu campion la zi al Italiei, Imoco Conegliano, care răsturna în cele din urmă scorul, 21:25, 17:25, 9:15, aplicând unica înfrângere cu 3:2 în actuala Serie A1 celor din Chieri, depăşite în tur în noiembrie în fieful laureatei cu 3:0.
Interesant, „albastrele” din Chieri au câştigat al doilea cel mai mare număr de puncte din Serie A1 în primele 21 de etape de campionat, întrecute la acest capitol fiind doar de laureata-lider „Imoco”, iar franţuzoaica Helene Cazaute este a 5-a cea mai prolifică autoare de aşi la zi, cu 23 la activ, contribuind la cei 94 ai echipei, a cincea într-o ierarhie la capitolul serviciu în ediţia în curs.
Oponentele timişencelor, care au câştigat la zero majoritatea meciurilor din campionat, de 8 ori în cele 14 victorii, patru dintre acestea în deplasare, au mai cedat de încă două ori acasă în tur, cu 1:3 atât secund clasatei din Scandicci cât şi celor de la Bergamo 1991, însă au reuşit în actuala campanie o ascensiune certă în raport cu parcursul ultimelor câteva ediţii, în care au navigat în zona locurilor 6-7, lăsate acum la cel puţin zece puncte în urmă.
Alb-albastrele din Chieri, „acasă” într-o sală cu 1.506 locuri construită în 2004 dar care au găzduit în faţa a aproape 3.200 de spectatori în sala Gianni Asti din Torino returul victorios cu 3:1 al semifinalei din Challenge Cup cu nemţoaicele de la VfB Suhl Thuringen, depăşite şi în manşa I în Germania cu 3:0, au câştigat toate cele 10 apariţii pe traseul spre finala europeană, manşa a II-a din Italia abordând-o în sextetul tip cu ridicătoarea de 25 de ani Francesca Bosio – în al 4-lea sezon la club, universalul Storck, centrii Weitzel şi Mazzaro şi extremele Cazaute şi Villani, Spirito fiind libero.
Iar manşa I cu CSM Lugoj se va juca tot în Gianni Asti din Torino, unde raportul statistic al returului cu nemţoaicele a constat în 16-8 erori la serviciu, 3-4 la aşi, 49%-55% ca procentaj al reuşitelor la primire, dintre care 18%-19% perfecte, 39%-31% ca procentaj al atacurilor de succes, 9-14 la atacuri irosite şi 14-5 la blocaj.
Dintre elevele lui Giulio Cesare Bregoli şi Christian Piazzese, elveţianca în vârstă de 24 de ani Maja Storck, campioană a Germaniei în 2021 cu cele din Dresda, de la care a sosit în Italia vara trecută, a reuşit 16 puncte în returul acasă al semifinalei Challenge Cup, secondată cu 12 puncte de franţuzoaica de 25 de ani Helena Cazaute, adusă în 2021 de la Mulhouse, respectiv poloneza de 25 de ani Olivia Rozanski, cu 9 puncte. Nemţoaica de 22 de ani Camilla Weitzel, înaltă de 1,95 metri, sosită în 2021 tot de la Dresda, a reuşit 7 puncte, precum italianca Francesca Villani (27 ani), în al treilea sezon la Chieri după sosirea de la Busto Arsizio. Tânăra de 19 ani Stella Nervini a contribuit cu 6 puncte, centrul american de culoare Brionne Butler (24 ani; SUA; 1,94m) cu 4 puncte la blocaj, Alessia Mazzaro (24 ani), în al patrulea sezon la Chieri venind de la Scandicci, cu 3 puncte, iar ridicătoarea Rachele Morello şi jucătoarea de culoare Fatim Kone, la blocaj, ambele din generaţia 2000 – cu câte două puncte fiecare.
Principală realizatoare a echipei în acest sezon este însă belgianca de 28 de ani Kaja Grobelna, în a patra campanie la Chieri după ce sosea de la Busto Arsizio, cu care cucerea CEV Cup în 2019, în stagiunea sa de debut în „Cizmă” după un periplu din ţara natală prin Germania şi Polonia, la Lodz. În sezonul în curs, în ordine, Cazaute, Villani şi Weitzel sunt celelalte principale autoare ale punctelor „albastrelor”.
Liberoul Ilaria Spirito (29 ani), în primul ei sezon la alb-albastre, este completată pe post de localnica Alessia Fini (18 ani), provenind din pepiniera clubului.
Cluburile italiene au de partea lor triumfurile recente în finala Challenge Cup, Saugella Monza în urmă cu 3 ediţii şi cel din Scandicci anul trecut, 3:0 tur-retur cu ibericele de la La Laguna, intercalând ultimul act din 2021 cu prezenţă românească, formaţia Blajului cedând atunci lui Yeşilyurt Istanbul, cu menţiunea că întrecerea era adjudecată în 2016 de CSM Bucureşti, împotriva turcoaicelor din Aydin.
Acestea fiind zise despre oponente, de remarcat performanţa lugojencelor de a trece de semifinalele în care s-au calificat în premieră în ediţia în curs a Challenge Cup, după ce în 2022 erau eliminate acasă la mare luptă din sferturi, 2:3 şi 2:3 cu cele din Aydin, de astă dată, în actuala campanie, eliminând în premieră o reprezentantă a Turciei, din Ankara. Iar în penultimul act au dispus şi de o exponentă a Serbiei, din Stara Pazova, care va să zică bănăţencele având o iarnă cu experienţe competiţionale una şi una în compania unor formaţii din ţări implicate în octombrie în fazele finale ale „Mondialului” olandez-polonez, sârboaicele devenind chiar campioane mondiale. Cireaşa pe tort, „dubla” cu o trupă de pe locul 4 în Serie A1, campionat al „bronzului” mondial la zi.
Ce ofertă mai grozavă oare pentru publicul lugojean şi bănăţean în general în returul de miercuri 22 martie din sala „Constantin Jude” din Timişoara? Aleasă dat fiind tribuna sa mai încăpătoare decât cele ale arenei Lugojului.
Italiencele vor ajunge aşadar şi în Banat, după ce au pornit campania europeană din calificările preliminare, în noiembrie 2022, 3:0 acasă cu Gacko şi 3:0 şi în Bosnia şi Herţegovina, în 16-imi trecând cu 3:0 tur-retur de Legionovia din Polonia, în optimi cu 3:0 acasă şi 3:2 la Atena de Panathinaikos, în sferturi cu 3:0 în Belgia şi cu 3:1 în returul acasă cu Sliedrecht, iar în semifinale cu 3:0 şi 3:1 de nemţoaice.
Actuala denumire a clubului din Chieri include numele principalilor sponsori, Reale Mutua Assicurazioni şi Fenera Holding s.p.a.
*Ultimele rezultate din Divizia A1 de volei feminin, inclusiv FC Argeş – CSM Lugoj 0:3 duminică de la 12 la Piteşti, şi programul rundei finale din retur, pe coloana clasamentului la zi al secţiunii Volei, bănăţencele mai având de jucat în sezonul regulat restanţa cu Rapid şi acasă cu vicecampioana CSM Târgovişte. (foto: legavolleyfemminile.it)