Pledoarie pentru susţinerea promovatei: fără drept de apel, în 44 de minute! Liderul CS Universitatea Timişoara câştigă clar şi derby-ul cu secund clasata LPS Bihorul Oradea, în condiţii de deplasare

CS Universitatea Timişoara a păşit cu dreptul în 2014, continuând parcursul perfect din toamnă printr-un succes la zero, în nici o oră de joc, pe terenul secund clasatei LPS Bihorul Oradea, în prima rundă din acest an în Divizia A2 Vest, liga a doua.

Cel de-al unsprezecelea triumf stagional, din tot atîtea examene pentru galben-albaştri, şi încă pe terenul unei promovate în 2012 în elita A1, dar care declina dreptul de participare pe considerente financiare, constituie o pledoarie în plus pentru voleibaliştii Universităţii Timişoara, admirabili şi în stagiunea trecută în efortul lor de a reveni după numai un sezon în Divizia A1, ceea ce şi reuşeau, doar că, aidoma bihorenilor, se vedeau nevoiţi să renunţe la locul câştigat cu sudoare între cele mai bune 12 grupări din ţară, din raţiuni economice.

Dacă nici actualul parcurs, cu 11 victorii şi 33 de seturi adjudecate, doar unul fiind cedat, nu constituie un motiv suficient pentru ca Timişoara să-şi întoarcă privirea spre un foarte la locul său colectiv, atunci ar fi greu de intuit ce altceva ar mai putea face Sorin Schiesz & Co. pentru a-i determina pe unii să perceapă aspectul că, pentru performanţă, reuşitele din teren trebuie răsplătite şi încurajate şi în plan administrativ, faptic şi nu prin ignoranţă.

Până una alta, universitarii şi-au mai făcut din nou datoria şi pe malurile Crişului Repede, dispunând de orădeni tot la zero, ca şi în tur, cu 3:0 (25:15, 25:18, 25:16), în 44 de minute, în runda a 12-a a campionatului, a treia a returului în seria vestică a eşalonului doi.

Remarcabil, CS Universitatea s-a impus în Bihor fără ca profesorul Sorin Grădinaru să fi fost nevoit să solicite time-out, semn că, în limitele posibilităţilor, chiar şi fără un necesar cantonament, de care voleibaliştii n-au parte de ceva anişori tot datorită austerităţii la care pe nedrept sunt supuşi, antrenamentele reluate pe 6 ianuarie, odată cu reînceperea facultăţii, de care destui dintre componenţi sunt legaţi, au condus la o bună pregătire.

Antrenorul Grădinaru a apelat astăzi la Unguraş (Bădiceanu), Schiesz – cpt., Roşu Marius (Roşu Mircea), Dincă (Reitmayer), Ungureanu, Vîrlan şi, în rol de libero, Toma, dar şi Stănoiu, revenit astfel pe parchet după grava accidentare suferită contra Arcadei Galaţi, în barajul de promovare de succes din primăvara trecută, la Dunăre.

Dintre mai tinerii jucători preluaţi cu dublă legitimare de la juniorii lui CSŞ Bega Timişoara, Mircea Roşu a evoluat cel mai puţin, în setul III, pe când fratele său, Marius Roşu, precum şi Robert Vârlan, au jucat aproape tot meciul, în care CSU a condus dall capo al fine. Totodată, Lucian Bădiceanu a fost introdus odată cu setul II.

Ca o plăcută surpriză, blocajul timişorean a funcţionat peste aşteptări, mobilizarea generală simplificând ecuaţia unei deplasări la prima vedere foarte dificilă, dar înlesnită şi de slăbirea „Bihorului”, lipsită de acum de două piese cheie, Lung şi Achimescu, achiziţionaţi de CSVC Banatul Caransebeş, o colegă de serie cu ambiţii înzecite şi hotărâtă pare-se să tragă la promovare.

Pasul înapoi făcut de orădeni poate fi explicat şi prin lipsa sprijinului de care aveau nevoie în urma promovării reuşite în 2012 în elită, în care n-aveau până la urmă să mai participe, dar şi în primăvara trecută, când au devansat-o pe CSU şi s-au calificat primii din A2Vest la barajul play-off de accedere în A1, la care nu s-au mai prezentat din aceleaşi considerente, similitudinile între situaţia Bihorului şi a galben-albaştrilor putând da de gândit celor răspunzători cu finanţarea sportului timişorean în ceea ce priveşte ajutorul necesar la momentul oportun. Căci, fără doar şi poate, dacă s-ar fi asigurat doar ceva mai multişor decât un minim necesar, CSU ar fi evoluat astăzi în elita voleiului masculin românesc.

Fără a atinge astăzi un nivel al evoluţiei care să satisfacă în totalitate, CS Universitatea a tranşat net revanşa de la Oradea, unde n-a contat pe veteranul Albert Balint, care a făcut deplasarea dar a fost menajat, dat fiind o accidentare.

Timişorenii mai au de jucat în retur la Arad, sâmbăta viitoare, apoi acasă cu LAPI Dej, pe 1 februarie, la Râmnicu Vâlcea, din nou acasă, cu Avântul Torpi Târgu Mureş, în 15 februarie, respectiv la Chimszed Cluj, pe 22 februarie, după care, cel mai probabil de pe locul 1 în A2 Vest la finele programului de 18 etape, vor evolua în prima fază de calificare spre barajul de promovare contra ocupantei locului 8 în serie, datele de disputare fiind 8, 15 şi 22 martie.

Dacă îşi vor adjudeca primele două meciuri, dintre care al doilea în deplasare, voleibaliştii de pe Bega vor evolua apoi în perioada 4-6 aprilie în patrulaterul play-off al seriei, cu meciuri fiecare cu fiecare, la finele căruia primele două clasate vor avea drept de acces la turneul baraj de promovare în A1.

Gruparea din Caransebeş, învinsă deja tur-retur de CSU, se arată acum a fi principala contracandidată a timişorenilor la calificarea de pe primul loc la barajul play-off în 4 de promovare în Divizia A1.

 

Acest articol a fost publicat în Volei și etichetat cu , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


× opt = 16

 


Ultimele articole din categoria Volei: