Start la Timişoara al Campionatului European U22 de volei de plajă, primă competiţie dintre cele 4 estivale ale sezonului pe nisip

Într-un an 2023 în care a găzduit şi returul cu trofeul pe masă al finalei CEV Challenge Cup la volei feminin, clubul italian din Chieri cucerind titlul în sala „Constantin Jude”, Timişoara găzduieşte săptămâna aceasta, începând de marţi – inaugurare rezervată pre-calificărilor, şi până sâmbătă, Campionatul European de tineret sub 22 de ani la volei de plajă, reunind nu mai puţin de 37 de echipe masculine şi 32 feminine din 35 de ţări de pe continent. Terenurile cu nisip şi fileu, în Parcul Rozelor dar şi pe esplanada din faţa Operei, circuitul estival al voleiului de plajă european, din următoarele 5 săptămâni, fiind lansat tocmai în Banat cu întrecerea din „anticamera” seniorilor, într-un an aniversar al Confederaţiei Europene de Volei – la sărbătorirea unei jumătăţi de secol de activitate, programul următor propunând şi „Europenele mari” respectiv sub 20 şi 18 ani.   

În anticiparea EuroBeachVolley – Campionatul European de seniori, programat între 2 şi 6 august la Viena, cel de tineret de la Timişoara reuneşte zilele acestea în „anticamera” seniorilor mai mulţi voleibalişti cu o semnificativă experienţă competiţională, deşi mai tineri dar deja consacraţi în circuitul „nişei” sportului pe nisip la fileu.

Astfel, apropo de austrieci, de exemplu Tim Berger şi Timo Hammarberg se înfăţişează drept campioni continentali ai sezonului trecut la categoria imediat inferioară de vârstă a concursului masculin, U20.

Iar letonul Kristians Fokerots, în vârstă de numai 18 ani, care face echipă cu Olivers Bulgacs (19 ani), se aliniază la Timişoara drept campion continental al grupei de vârstă sub 18 ani, triumfător în 2022 cu Gustavs Auzins, dar şi vicecampion anul trecut al categoriei U22, cu Arturs Rinkevics.

Concurează de asemenea şi voleibalişti cu ceva ani în plus, şi care săptămâna viitoare vor juca şi la „Europenele mari” din capitala Austriei, şi anume cehii Jakub Sepka (21 de ani) şi Tomas Semerad (20), care au concurat în 14 runde ale circuitului Volleyball World Beach Pro Tour din 2022 şi 2023, apărând recent şi pe tabloul principal al Gstaad Elite16, în Elveţia.

De fapt, conform clasamentului continental la zi al categoriei masculine U22 pe baza coeficienţilor de ţară, înaintea „Europenelor” de tineret de la Timişoara, Cehia este plasată a cincea, de puţin înaintea Poloniei, careul fruntaş fiind alcătuit în ordine din Suedia, Letonia, Italia şi Austria. Între cele 34 de federaţii în puncte, România este a 29-a, cu 14,4.

În întrecerea sexului frumos, ucraineanca în vârstă de 20 de ani Anhelina Khmil, care face echipă cu Yeva Serdiuk (19 ani), este probabil cea mai aureolată dintre voleibalistele reunite la „Euro” U22 la Timişoara,  cucerind cu Tetiana Lazarenko titlul mondial la U21 în 2021, iar cele europene la U18 şi U20 în 2020 şi 2022, de aur totodată şi la FIVB World Tour şi Beach Pro Tour în 2021 şi 2022. Între participante, şi finalistele ediţiei de anul trecut a „Europenelor” U22, danezele Clara Windeleff şi Sofia Bisgaard.

Ucraina şi este a doua la zi, înaintea startului de pe Bega, în ierarhia coeficienţilor de ţară ai categoriei feminine U22 la nivel european, după Spania dar înaintea Letoniei şi Olandei, „tricolorele” FRV fiind pe poziţia a 24-a, din 29 de federaţii în clasamentul fetelor.  

Cele câte 32 de echipe masculine respectiv feminine sunt împărţite în 8 serii preliminare, din care primele câte 3 clasate vor avansa în fazele eliminatorii. Tinerii „tricolori” la start sunt Breban – Boldiş, Toma – Capotă şi Anton – Tănase, aşadar 3 echipe ale băieţilor.

Iniţial, competiţia a fost inaugurată marţi cu pre-calificările masculine, 7 formaţii luptând pentru ultimele două poziţii pe tabloul principal de 32, şi anume din Croaţia, Grecia, Irlanda, Irlanda de Nord, Kosovo, Scoţia şi Slovacia. Şi s-au impus kosovarii Erion Bajrami şi Ermal Maliqi, trecând totodată de preliminarii şi slovacii Adrian Petruf şi Simon Cervenak. 

Distribuie
Acest articol a fost publicat în Volei și etichetat cu , , , , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


4 × = douazeci

 


Ultimele articole din categoria Volei: