Sportul timișorean n-are rezultate notabile în ultimele sezoane în ramurile de jocuri de echipă, fiind mai puțin competitiv la trecerea între deceniile 2 și 3 ale noului mileniu, de când și laurii din disciplina cu balonul oval n-au mai luat calea Ronațului, în schimb cu destinația Baia Mare. În baschet și handbal nici atât, în fotbal n-a mai fost măcar picior de club de pe Bega în prima ligă de peste 10 ani – doar în cel feminin din această vară, însă numai și numai prin preluarea locului în elită al consacratei Fortuna Becicherecu Mic, în futsal a existat o apariție pe cât de artificială prin lansarea la apă direct în primul eșalon și printr-o pleiadă de străini, pe atât de meteorică, iar în volei ar fi chiar o reușită că ”universitarii” activează și pentru a treia ediție la rând tot pe prima scenă, Divizia A1, ultimii dar fără a retrograda în 2020 căci într-atât de puține cluburi evoluau pe-atunci în elită, tot pe 10 și la finele campaniei trecute și din nou ultimii la zi, fără succes în 2021-2022. Unicul lider de moment este CSU Politehnica, alb-violetele la fileu, dar în liga secundă, mai bine zis în seria sa vestică, una cu numai 6 grupări și foarte modestă valoric.
Sportul competițional este ignorat și subfinanțat în Timișoara, poveste veche, nici măcar a cincea roată la căruță într-o capitală a Banatului cu nasul prea pe sus pentru a se demite cu racordarea la una dintre cele mai frumoase fațete ale vieții sociale, lumea arenelor, ”capitală a vestului” țării prea snoabă și cu aere de emancipare, de fapt pseudoemancipare, pentru a se coborî la nivelul îmbrățișării formațiilor locale, de a căror soartă nu este mai nimeni interesat, căci aproape nimănui nu-i pasă cu adevărat raportat la sutele de mii de locuitori de pe Bega, sau ar băga eventual unii de seamă la auzul veștilor unor rezultate remarcabile, dar strict dintr-o poziție comodă, din vreun fotoliu sau pe ”social media”, detașați de fenomen. Simpatizanți circumstanțiali, de ocazie, de vreme bună. Un municipiu în care nu s-a mai cultivat spiritul viu al comuniunii sportivi – tribună, dus încet și sigur odată cu anii predecembriști, o populație și nu o comunitate, tendințele, preocupările și înclinațiile majorității covârșitoare axându-se tot mai mult în general spre aspectele material-financiare ale banalului tran cotidian, conturat pe șablonul bani – bunuri – ”cămară” – propria ogradă – mașini – vacanțe, tablou în care sportul local nu-și mai avea locul, trecând drept o ciudățenie. Iar ”pLandemia” a băgat și mai mult în boală lumea arenelor, sfârtecând fibra socială pe relația competitori – susținători.
În acest context, a nu deține un club fruntaș la nivel național vine ca o consecință firească, până și rugbiștii laureați pe țară în deceniul trecut fiind nevoiți a se mulțumi în 2021 cu o poziție în afara podiumului, de fapt în jumătatea secundă a ierarhiei, în condițiile existenței a doar 6 cluburi participante în Superliga, pompoasă denumire ducând pe de altă parte cu gândul la clasările meritorii an de an pe podium ale șahiștilor și șahistelor de la CS Studențesc Medicina Timișoara pe eșichierul elitei pe echipe de seniori.
Așadar, la zi pe locul I dintre grupările de pe Bega într-o întrecere divizionară pe echipe la nivel național ar fi doar CS Universitar Politehnica Timișoara, într-un campionat vestic al ligii secunde de volei feminin la fel de subțire numeric precum în precedentele două campanii, cu numai 6 cluburi la start, dar tot mai diluat valoric și calitativ, ceea ce nu știrbește însă din meritele tinerelor și foarte tinerelor alb-violete. Șase formații între care și a zecea clasată la finele ediției trecute a elitei, Divizia A1, CSU Medicina CNUE Târgu Mureș revenind totuși pe palierul secund în ciuda faptului că a încheiat campionatul primei ligi pe antepenultima poziție, nu una de retrogradare, ”pepinieră” de pe Someș care a preferat însă întoarcerea la matcă în ambianța de matineu a Diviziei A2 Vest, lăsând locul pe prima scenă ultimei clasate în 2020-2021, ”lanterna roșie” CS ”U” NTT Data Cluj.
De fapt, amintind despre CSU Medicina CNUE Târgu Mureș, vorbim despre ”pepiniera” medaliată cu bronz a Diviziei Juniori de volei feminin în ediția trecută, 2020/1, după bucureștenele Dinamo și CSM. ”medicinistele” fiind vicecampioane ale țării la cadete – a doua categorie juvenilă în structura competițională a FRV, după CSM București dar înaintea dinamovistelor, turneu final în care CSȘ Bega Timișoara – care-și desfășoară activitatea la același fileu al sălii ”Mircea Albu” din Circumvalațiunii precum divizionara CSU Politehnica, a încheiat pe locul 5. nu departe de podiumul național. Speranțe mai mari pentru voleiul feminin din capitala Banatului înmugurind anul acesta la nivelul Diviziei Speranțe – a treia grupă de vârstă, CSȘ Bega Timișoara devenind în iulie vicecampioană națională după un 1:3 în finala cu CSM București a turneului de la Suceava. Altfel, la cea mai mică grupă de vârstă, Divizia Minivolei, nici o echipă timișoreană în faza semifinală pe țară cu 12 participante…
Tinere și junioare compun și la ora actuală lotul alb-violetelor Politehnicii, sub îndrumarea ex-prim-divizionarei la fileu Cerasella Șerban și a lui Traian Cionca, timișorencele impunându-se la finele săptămânii trecute în duelul direct la vârf disputat acasă în turul Diviziei A2 Vest, 3:0 cu CSU Oradea, pe seturi la 20, 18 și 16. O formație de copile, având un nucleu consistent de susținători în micuța tribună a sălii dintre blocuri – cel mai aproape în Timișoara de ceea ce ar trebui să fie comuniunea sportivi – fani.
”Politehnica”, învingătoare pe teren propriu și în runda a III-a, 3:0 cu cele din Târgu Mureș, a pierdut un singur set în primele 4 etape, ceea ce îi asigură punctajul maxim, 12, față de cele 9 puncte ale bihorencelor, CSM Sighetu Marmației având 6, CSM Timișoara 5 grație succesului cu 2:3 în deplasare la ”Medicina” Târgu Mureș – pe care a devansat-o astfel în clasament, penultima cu 4 puncte, CS ProVolei Arad neavând nici unul. Urmează finele turului, dar anticamera elitei este pe atât de necompetitivă pe cât întreține Federația Română de Volei starea de fapt, un sport divizionar la fileul fetelor cu câte 12 cluburi în primul eșalon respectiv la categoria a doua, în întreaga țară. Cu mențiunea că în seria estică se evidențiază centre ex-prim-divizionare, Galați respectiv Pitești, prin CSU Hygienium și FC Argeș.
În elita ”A1” urmează runda a șaptea, CSU UVT găzduind vineri după-amiază de la ora 17 uvertura etapei băieților, cu SCM U Craiova, iar CSM Lugoj jucând duminică la Mioveni cu nou-promovata CS Dacia 2012, deplasare în urma manșei I de miercuri seară în 16-imile CEV Challenge Cup Women, acasă cu helvetele din Pfeiffingen.
Ultimele rezultate în Divizia A1, programul viitor și ierarhiile la zi, pe coloana datelor tehnice a secțiunii Volei.