Timişoara pierde un campion şi vicecampion la zi: la Excelenţă

Sâmbătă n-a participat la debutul Universităţii Timişoara în elita din A1, ca jucător activ, iar zilele acestea nu e implicat cu CSS Bega Timişoara în startul sezonului juvenil în voleiul feminin. Este vorba despre profesorul Ciprian Dîrnescu, antrenor care în această vară a condus atât Clubul Sportiv Şcolar Bega la medalia de argint şi vicecampioană naţională la copii şi juniori, categoria minivolei, cât şi echipa Şcolii Generale numărul 24 la titlul naţional al Olimpiadei Naţionale a Sportului Şcolar.

Ciprian Dîrnescu, cu elevele de la CSS Bega Timişoara, locul 2 pe ţară la minivolei

Dîrnescu activează însă din 1 septembrie la Târgu Mureş, cu detaşare de la Timişoara, în cadrul Centrului Naţional de Excelenţă în volei. „Aparţin în continuare de CSS Bega, în cadrul catedrei de volei, dar am fost detaşat pe o perioadă de un an, cu posibilitate de prelungire, aşa încât practic pot să mă întorc într-o bună zi. Cei care se ocupă de voleiul juvenil din cadrul CSU Medicina Târgu Mureş au dorit să completeze stafful în care se regăsesc 4 antrenori printre care 2 sârbi, având un coordonator, şi au făcut demersurile către Federaţia Română de Volei, care putea accepta sau nu cererea lor, fiind contactat Inspectoratul Şcolar Judeţean Timiş, pentru aprobarea detaşării”, a explicat jucătorul-antrenor Dîrnescu procedura birocratică a transferului.

În perioada de un an şi ceva în care Dîrnescu a fost cu insistenţă curtat de Centrul de Excelenţă târg-mureşean ce cooptează voleibaliste la nivelul juvenil din întreaga ţară, antrenorul a reuşit să bătătorească drumurile a două garnituri de fete ale Timişoarei până în finale pe ţară, de-acum însă activând întru promovarea direct către loturile naţionale a cremei junioarelor din România, dintre cele 14 componente ale lotului doar 4 fiind din Târgu Mureş.

„Noi, ca centru, avem un statut separat, nefiind o pepinieră a prim-divizionarei şi având drept de promovare în Divizia A1. Avem în grijă echipe de junioare şi cadete, în nişte condiţii foarte bune pentru sportul de performanţă şi cu un staff tehnic foarte bine pregătit”, a reliefat Dîrnescu pasul său înainte în carieră, şi în care are oportunitatea să activeze cot la cot cu doi sârbi, Valerian Luka, un bănăţean din Vrsac, de 7 ani la Centrul de Excelenţă, şi Nenad Dzurovic, nimeni altul decât un preparator fizic ce a lucrat vreme de 11 ani împreună cu Zoran Terzic, care, între paranteze fie spus, a fost magnetizat de Dinamo întru a prelua garnitura bucureşteană, după triumful de duminică în finala Campionatului European, Serbia – Germania 3:2. „Dzurovic este o entitate în pregătirea fizică la volei”, a făcut Dîrnescu o caracterizare a celui care era implicat şi în perioada fastă a gălăţencelor în elita românească.

Comparativ cu bunul mers al lucrurilor la Târgu Mureş, Dîrnescu vede în chinurile logistice şi material-financiare ale voleiului timişorean şi faptul că „nu sunt oamenii interesaţi, sunt total dezinteresaţi de sport şi cu atât mai mult de volei. Comparativ, dacă ai vedea câtă lume se preocupă aici de sport şi echipele lor, fiecare aducându-şi un aport oricât de mic, nu neapărat dintr-o postură de angajat al clubului respectiv, îţi creşte inima. Sunt pasionaţi şi se vede asta, inclusiv în rezultate”.

Iar după ce anul trecut junioara Jasmina Petromăneanţ, din generaţia ´96, era cooptată de la CSS Bega în Centrul de Excelenţă mureşean, alte 3 junioare plămădite tot de clubul timişorean tocmai au ajuns în Ardeal, într-o mutare care „n-a avut nici o legătură cu detaşarea mea, puteam eu foarte bine merge de unul singur la Centru sau junioarele fără ca eu să fiu detaşat acolo”, după cum a explicat Dîrnescu, după ce mureşenii „s-au înţeles cu părinţii junioarelor, iar dacă n-ar fi vrut părinţii, rămâneau pe loc”. Este vorba despre Alexandra Cauc, Lea Rancz, fiica fostului fotbalist Rudi Rancz, şi Laura Molnar, dintre care primele două din 1998 iar ultima din grupa de ´97, eleve cu care Dîrnescu a lucrat la CSS Bega. Ele se regăsesc între cele 12 cadete, în vreme ce junioarele pot activa şi la nivelul ligii secunde.

Din nou, fără a avea vreo legătură în sine, trebuie totuşi notat că Dîrnescu şi elevele sale erau omişi cu ocazia Zilelor Timişoarei de la premierea în cadrul festivităţii organizate de Primărie în Piaţa Unirii, şi răsplătind juniorii medaliaţi la nivel naţional în sporturile de echipă, în 2011, toate grupările urcând pe scenă mai puţin CSS Bega… „De fapt, ar fi putut face gestul chiar şi pentru învingătoarele la şcoli generale, deci şi pentru Şcoala Generală 24″, a completat Dîrnescu, amintind de triumful de la Buzău, şi nu doar de „argintul” minivoleiului…

Dar ce să-i faci, aşa ne preţuim campionii, şi în general ca oameni, unii pe alţii, în snoaba Timişoară… Oricum, prin detaşarea profesorului Dîrnescu la Centrul de Excelenţă, li s-a luat poate unor timişoreni de pe inimă piatra „dandanalei” de a avea parte şi de o echipă de volei feminin pe parchetul senioral al acestui sport în România, de a fi nevoiţi să o susţină, în condiţiile în care Ciprian Dîrnescu a fost ultimul implicat activ şi încercând să ţină în viaţă o divizionară B, până la finele sezonului încheiat în 2010, cu o tentativă de a reactiva echipa într-o secţie încă nedezafiliată dar dormantă a Universităţii.

Dîrnescu sigur va progresa frumos în noul cadru şi climat pro-sportiv, rămânând de văzut dacă în viitor, odată mai puternic, va fi dornic să mai pună în practică plusvaloarea dobândită, din nou, în slujba pepinierei voleiului Timişoara.

Acest articol a fost publicat în Juniori, Volei și etichetat cu , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Salvează legătura permanentă.

Un răspuns la Timişoara pierde un campion şi vicecampion la zi: la Excelenţă

  1. volei spune:

    Felicitari pt acest articol, ca de altfel si pentru toate celelalte. Pacat ca, cei de care depinde soarta voleiului de performanta in Timisoara, nu au stiut sa isi pretuiasca si sa isi respecte CAMPIONII . Dureros este ca nici macar nu realizeaza cit au pierdut prin plecarea acestora….Dar asta e, asa se confirma ideea ca nu se doreste performanta in voleiul timisorean.
    Se mira si se supara de ce pleaca antrenorii buni, de ce pleaca jucatorii, dar nu fac nimic ca sa le ofere minimul de conditii pentru obtinerea performantei.
    Asa ca, domnilor nu va mirati de ce Timisoara nu va avea nicicind un viitor in volei. Inteleg ca voleiul juvenil nu prezinta interes, dar nu inteleg de ce nu aveti interes nici macar pentru baietii de la Universitatea.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


3 − doi =

 


Ultimele articole din categoria Juniori: