Timișorenii, una caldă, alta rece la debutul României în preliminariile europene și mondiale

Trei tineri timișoreni care deveneau campioni naționali ai Diviziei Speranțe cu CSȘ Bega și mai câștigau apoi cu galben-albaștrii și alte medalii în întrecerile juvenile ale Federației Române de Volei au fost implicați în această după-amiază, în Grecia și Austria, în debutul reprezentativelor naționale la turnee de calificare pentru Campionatul European respectiv Mondial.

Selecționata sub 19 ani a României (foto) a pășit cu dreptul în turneul patrulater de 3 zile de la Nea Ionia Magnisias, în Grecia, contând pentru preliminariile Campionatului European U19 sub egida Confederației Europene de Volei, grație unui 3:0 conturat într-o oră și jumătate, în dauna Finlandei.

Teams_MainPhoto

 

Din lotul tricolor face parte și Ovidiu Costin Darlaczi, un dublu medaliat național cu CSȘ Bega Timișoara în 2011 și 2012, care se remarca pe-atunci ca un talent precoce, fiind achiziționat în același 2012 de principala forță a voleiului juvenil autohton, CVM Tomis Constanța. Darlaczi, din generația 1999, era în 2011 mezinul lotului timișorean câștigător al turneului final în campionatul național al Diviziei Speranțe, iar în 2012 căpitan al medaliatei cu bronz CSȘ Bega în Divizia Minivolei, fiind desemnat cel mai bun jucător al turneului final dar și cel mai bun din țară la categoria sa de vârstă.

Robert Adrian Aciobăniței, cu 26 de puncte, dintre care și 4 ași, a fost cel mai bun jucător în victoria contra scandinavilor, George Gavriz fiind cel mai bun la primire iar Tudor Magdaș la blocaj, în vreme ce Rareș Ionuț Bălean s-a remarcat prin polivalența sa în triumful cu 25:19, 26:24 și 31:29, conturat după seturi a câte 27, 30 respectiv 34 de minute.

Cadeții României au fost conduși pe alocuri în fiecare set, cu 8:11 în primul și cu 10:13 în cel de-al doilea, când au salvat și o minge de set, dar s-au și desprins la un moment dat în ultimul, 13:9, care avea să se dovedească cel mai echilibrat.

De notat că Finlanda a participat cu selecționata sa de seniori la turneul final al Campionatului Mondial din Polonia, unde dispunea în luna septembrie de Cuba, Coreea de Sud, Tunisia și Bulgaria și pierdea cu Brazilia, Germania, Rusia, Canada și China.

Românii selecționați de Răzvan Parpală și Zoltan Kovacs mai joacă în Grecia cu selecționata elenă, mâine, respectiv sâmbătă cu Letonia, miza fiind calificarea la turneul final european ce va avea loc în primăvară în Turcia, între 4 și 12 aprilie, la Sakarya și Kocaeli. Câștigătoarele celor 8 grupe precum și 3 naționale de pe locurile secunde cu cel mai bun punctaj se vor alătura turcilor în faza finală.

Tot astăzi, dar în Bluebox din Graz, România a debutat tocmai contra gazdei Austria în grupa triunghiular a preliminariilor Campionatului Mondial de volei masculin pentru juniori, categoria U21, din lotul tricolorilor făcând parte și Robert Vîrlan, care a absolvit junioratul ca multiplu medaliat național cu CSȘ Bega, ajuns la secund divizionara CS Universitar Politehnica Timișoara, respectiv mai tânărul său coleg de club Lucian Bădiceanu, un ridicător născut în 22 octombrie 1996, ambii câștigând printre altele, odată cu Darlaczi, Divizia Speranțe a Campionatului Național FRV, în 2011.

Această fază a preliminariilor Mondialului din Mexic constă în 6 grupe de calificare reunind la start 21 de naționale europene sub 21 de ani, câștigătoarele seriilor urmând a se alătura Rusiei și Poloniei în cursa pentru cele două bilete peste Oceanul Atlantic.

Românii au fost conduși din capul locului în setul I, cu 1:8, pierzându-l cu 18:25, după 25 de minute de joc, dar le-au câștigat pe următoarele două grație unor bune finishuri, cu 25:23, în 27 de minute, și 25:21 (24 minute), după o reușită cursă de urmărire în setul secund, de la 4:8 și 12:15 la 19:20. Gazdele l-au tranșat tot cu 25:18 și pe cel de-al patrulea, tot în 24 de minute, și s-au impus la tie-break, 15:9, în 13 minute: Austria – România 3:2.

În componență se mai regăsește și Bogdan Nan, lansat de LPS Bihorul Oradea și preluat iarna trecută de CSȘ Bega Timișoara, cu care devenea în 2014 vicecampion național al Diviziei Juniori, laolaltă cu timișorenii Vîrlan și Bădiceanu. Nan a obținut astăzi cele mai multe puncte ale românilor, 19.

România va juca al doilea său meci la Graz vineri seară, cu sârbii, care vor evolua apoi, sâmbătă, în ultimul joc al turneului, contra Austriei. Prima clasată va avansa în faza finală a preliminariilor europene pentru C.M. din 11-20 septembrie 2015, de la Tijuana și Mexicali, unde se vor alinia 16 naționale.

 

Acest articol a fost publicat în Juniori, Volei și etichetat cu , , , , , , , , , , , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


cinci × = 45

 


Ultimele articole din categoria Juniori: