Un dispozitiv de 3kg cade din plafonul noii săli a ”Universității” Timișoara pe terenul turneului final pe țară al ”Diviziei Speranțe”, în prima zi de jocuri: buf! Iar la final, lume și echipe rămân închise pe dinăuntru în… ”Popa Șapcă”

Mare efuziune, în urmă cu exact o lună, pe 6 aprilie, la inaugurarea noii săli de sport a Universității de Vest Timișoara, din zona Popa Șapcă. Primar, Rector, Prefect, panglică tricoloră, foarfeci, șampanie. Și ”miuță”, pentru desăvârșirea evenimentului. Nu mică le-a fost însă mirarea și sperietura celor prezenți în aceeași sală miercuri 6 mai, nu mult după prânz, la doar al doilea din totalul de 20 de jocuri găzduite de Timișoara de miercuri până duminică în turneul final național feminin al Federației Române de Volei la categoria ”Divizia Speranțe”, când un dispozitiv de câteva kilograme a căzut pe teren din înaltul incintei. Iar ca farsa să fie completă, toți cei prezenți la meciuri au rămas blocați în perimetrul zonei sălii la finele zilei inaugurale…

IMG_8252

 

Poate că dispozitivul cu pricina o fi fost însă vreun prețios meteorit, râvnit și de alte entități, iar de aici și extraordinarele măsuri preventive de securitate și protecție, cu închiderea porților de acces în respectiva zonă, paznicul fiind inițial de negăsit.

Totul s-a întâmplat după primul set al jocului al doilea al zilei, dintre campioana la zi CS Dinamo Romprest București și CSȘ ProVolei Botoșani, adjudecat de alb-roșii cu 25-17. Și bine că s-a petrecut atunci, pe când ”speranțele” tocmai se strânseseră pe marginea terenului, înaintea celui de-al doilea set, iar cea mai apropiată voleibalistă de locul cu pricina își părăsise deja poziția. Căci altfel, n-ar fi fost exclusă o tragedie. Inițial, în partida ce a ridicat cortina turneului final pe țară de 8 echipe la categoria de vârstă 2000/1, CSȘ Lugoj trecea cu 3:2 de la 1:2 de CSȘ Blaj, în peste două ore de joc pe suprafața noii săli a ”Universității”, după care a urmat rândul dinamovistelor, contra botoșănencelor.

Competiția ce se va încheia duminică prin meciurile de clasament, pentru 5-8 în sala de sport a Școlii Generale 30 din Zona Soarelui, iar pentru medalii, cu trofeele pe masă, în această recent inaugurată sală din zona Popa Șapcă, este prima întrecere de anvergură găzduită în investiția de sute de milioane de lei, dar iată că ”botezul focului” în plan competițional a adus o cădere periculoasă și greu explicabilă, la exact o lună de la tăierea panglicii.

Neîndoielnic, se pune întrebarea cum a decurs recent inspecția tehnică a funcționabilității sălii și cu ce note a fost trecută revizia de probă înaintea dării în folosință a incintei, fără a îndrăzni măcar să ne gândim la un deznodământ de coșmar dacă o elevă vizitatoare de vârsta cel mult a absolvirii gimnaziului s-ar fi aflat sub dispozitivul desprins din plafon. Bufnitura a fost zdravănă și șansele de supraviețuire ale unei tinere ar fi fost reduse la zero.

11245355_10207007864541638_668831195_n

 

 

La o primă privire, era vorba despre o componentă a instalațiilor auxiliare ce asigură gradul de încălzire și aerisirea sălii, iar ca măsuri de precauție în urma incidentului și după inspectarea din priviri a ceea ce ar putea constitui un alt eventual pericol din înaltul sălii, aceste instalații n-au funcționat pe perioada restului partidei dinamovistelor dar și al celor două jocuri de după-amiază.

De fapt, în urma izbirii mai multor mingi, pe preluare sau respingere, căci așa e în volei, de structura tavanului incintei, meciurile inaugurale de miercuri au putut contura constatarea că grinzile dispuse transversal în sala cea nouă și dotate totodată cu corpuri de iluminat sunt oarecum prea joase pentru necesarul în această disciplină sportivă.

Însă a doua mare surpriză a survenit pe seară, după încheierea celui de-al patrulea și ultim meci al primei zile, între gazda ACS Agroland Timișoara și CSȘ Tulcea, adjudecat de elevele lui Dan Mihai Jitaru cu 3:0, pe când toată lumea se pregătea s-o ia spre casă. Iar vizitatoarele din estul extrem al României, spre locul de cazare. Ei bine, s-a format șirul tipic de autovehicule al zilelor noastre, căci este ceva distanță de la parcarea sălii de sport și până la calea de acces în ”Popa Șapcă”, dar ieși pe unde poți.

11207980_10207007864781644_31620285_o

 

 

Ruginita și masiva poartă de acces pe platforma în regenerare era ferecată iar portarul, de negăsit. Au început căutările și cercetările, din aproape în aproape. Minutele curgeau iar în… ambuscadă era și microbuzul tulcencelor, încă binișor transpirate după debutul la turneul final. Și seara era în toată regula, ora de start a acestei ultime întâlniri fiind amânată cu peste 60 de minute față de programarea inițială, 18, datorită celor două meciuri a câte 5 seturi din primele trei ale zilei.

Pe poarta imediat următoare, cea a Penitenciarului Timișoara, chiar că nu se poate ieși deloc lesne, dar aici nu era vorba decât despre oameni din lumea voleiului, sportive, antrenori, arbitri, observatori, părinți, spectatori…

După aproape 10 minute a apărut și gură-cască iar o primă delicată zi a unui turneu final național de volei găzduit după ani buni, buni de Timișoara s-a încheiat în cele din urmă cu bine, chiar cu suspine de ușurare din partea unora.

11242317_10207007865061651_1800275398_o

 

 

Este parcă ceva cu sălile de sport din Timișoara. Construcția uneia e demarată în 2010, cu termen de finalizare în 2012 pentru a găzdui EuroBasket Women în iunie 2015, dar e de fapt departe de a fi desăvârșită. Tavanul exterior al alteia, ”bătrâna” fostă ”Olimpia”, obligată să preia rolul de gazdă datorită absenței predării la cheie a noii ”Polivalente”, cade peste un vad public de trecere dar noroc că în toiul nopții, puțin după ce devenea clar că baschetbalistele din Franța, Cehia, Muntenegru, Ucraina și România vor arunca la coș în ”Constantin Jude”. Parcă s-ar fi scuturat de tristețe că tot ea, biata de ea, chit că pe portalul oficial al competiției, și normal, este înscrisă ”Polivalenta”… Iar acum cad componente din tavanul celei mai recente inaugurări, în prima zi a întâii întreceri semnificative ținută de noua sală de sport a UVT la exact o lună de la destuparea șampaniei. Asta pentru a nu mai adăuga la socoteală un purice ieri, un purice azi, un purice mâine, dacă este să iei loc în Sala de jocuri sportive ”Profesor Mircea Albu”, de pe Amforei.

Iar despre responsabili și iresponsabili nici nu mai are rost să pomenim, căci așa e țara noastră, mai mereu un șantier în construcție, reconstrucție și, bineînțeles, dezvoltare.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Acest articol a fost publicat în Exclusiv, Juniori, Volei și etichetat cu , , , , , , , , , , , , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


× patru = 8

 


Ultimele articole din categoria Exclusiv: