Emulaţie: „Părinţii fac eforturi, le aduc la sală, avem 50 la începătoare!” Timişoara, pe punctul relasării în voleiul fete divizionar, prin CSŞ Bega

Cerasela Şerban, fostă voleibalistă prim-divizionară a Universităţii Timişoara, se zbate să înscrie CSŞ Bega şi în circuitul senioarelor, în cadrul ligii secunde, ca reprezentantă a oraşului, în care să se regăsească actuale componente ale unei pepiniere mergînd întins cu toate cele 4 grupe ale sale spre turneele semifinale ale Campionatului Naţional juvenil.

CSS Bega Timişoara, la ora turneului final din 2012 al Diviziei Speranţe

Aşadar, dacă CS Universitatea a lăsat baltă din 2010 încoace reprezentarea Timişoarei la fileul divizionar feminin, salvarea pare a veni în schimb tocmai de la gruparea şcolară a oraşului, care a realizat importanţa continuităţii în trecerea sportivelor de la nivelul juvenil la cel al senioarelor, demarînd o iniţiativă în acest sens.

Profesoara Şerban, coordonatoare a voleiului juvenil feminin la pepiniera timişoreană, a salutat noul val masiv de fetiţe ce îmbrăţişează primii paşi la fileu, ca o speranţă şi promisiune pentru viitor, dar a remarcat totodată că grupele mari de vîrstă, spre absolvire, se lovesc de lipsa competitivităţii în cadrul seriilor zonale ale Campionatului Naţional, cu impact ulterior odată cu calificarea în fazele finale, în rînd cu centre din alte regiuni ale ţării.

Vorbind despre proiectul relansării Timişoarei pe scena divizionară, prin CSŞ Bega, în cadrul zonei vestice a ligii secunde, de unde şi arunca Universitatea prosopul în 2010, Cerasela Şerban a explicat că marea încercare constă în atragerea cîtorva sponsori care să acopere două costuri de bază: „Dacă reuşim să alcătuim o echipă de Divizia A2, vom ajunge astfel să promovăm la senioare fetele crescute aici, iar de la liga a doua există o altă şansă, mai mare, pentru progresul lor. Este totuşi un alt nivel, altă competiţie, eventual un punct de plecare mai sus. Cred că una, două junioare ar putea să ajungă într-o bună zi în Divizia A1, ori la Centrele de Excelenţă. Mă tot interesez de cam cîte fonduri am putea dispune pentru a acoperi arbitrajul, deplasările, în ideea în care cu circa 200 de milioane am putea ţine o echipă de liga a doua la CSŞ Bega. Este vorba şi de înscrierea la Federaţia Română de Volei, de legitimări ale jucătoarelor”.

Cerasela Şerban a menţionat două avantaje în cazul lansării unei secund-divizionare la clubul din zona Circumvalaţiunii, şi anume sala „Profesor Mircea Albu”, pusă la dispoziţie pentru programul de antrenamente şi jocuri acasă, precum şi faptul că, odată participînd în campionatul ligii secunde, Timişoara, un centru de învăţămînt superior, ar putea deveni un magnet în sine pentru voleibaliste dornice să îmbine sportul cu studiile, mai ales sportive dintre cele evoluînd la grupări din regiune.

Şerban a şi oferit un exemplu în acest sens, în persoana Andreei Niculiţă, crescută la CSŞ Bega de profesorul Ioan Ersigan, retras la pensie în 2012, şi care a refuzat un contract de joc la Râmnicu Vâlcea tocmai pentru a urma pe Bega cursurile Facultăţii de Kinetoterapie, în anul II de studii. Personal pentru încropirea viitoare echipe aşadar s-ar găsi. Ca o remarcă, Paula Suru, fostă prim-divizionară a Timişoarei dar şi a Lugojului, activează tot în domeniul învăţămîntului universitar local şi ar putea avea o implicare în noua tentativă de relansare a voleiului feminin pe Bega.

Cea mai apropiată geografic secund-divizionară actuală este CS Banatul Caransebeş, susţinută cu 500 milioane lei de primăria locală, în condiţiile existenţei şi a unei grupări masculine în oraş, tot de liga a doua, pentru Timişoara anunţându-se deplasări în A2 şi la Oradea, Târgu Mureş, ca pepinieră a Medicinei dar şi Centru Naţional Universitar de Excelenţă, precum şi Baia Mare, Codlea, Târgovişte şi Râmnicu Vâlcea.

Pînă la acele deplasări, CSŞ Bega a revenit luna trecută în locaţia tradiţională de iarnă, la Arieşeni, în cantonament cu toate sportivele pepinierei timişorene, pregătire centralizată derulată în 4-10 ianuarie şi cu sprijinul Primăriei Timişoara. „Am devenit de-ai casei la Mama Uţa, avem şi o sală de volei acolo!”

*

Dintre fetele pepinierei, cele implicate în Divizia Juniori, categoria superioară de vîrstă, şi-au încheiat parcursul în retur vinerea trecută, la Lugoj, odată cu ultima etapă a seriei, adjudecată cu 3:2, la capătul unui şir întreg de victorii. De pe locul 1, junioarele, inclusiv cu cîteva cadete în componenţă, se vor alinia la turneele interjudeţene de calificări spre faza semifinală, în luna martie.

„Noi ne-am pregătit, cu antrenamente zilnice, şi fetele vin la sală, dornice şi conştincioase, dar este o problemă în zona noastră şi de exemplu CSŞ Deva s-a retras la ambele categorii. Din păcate n-a fost aşadar concurenţă în seria noastră vestică, iar pe ţară vom da de echipe mult mai puternice”, ne-a explicat Şerban, care a mizat la Junioare pe sextetul Anca Pienescu – căpitan, Claudia şi Adriana Fantaziu, cu toate în sezonul absolvirii junioratului, Ioana Ordean – cadetă, Aryana Gădianu – cadetă, Iovanca Demian – cadetă, şi Aleksandra Indic, pe post de libero, cu intrări şi pentru alte cadete, Teodora Cotumbianu, Noemi Ignat, Cristina Ban, Carina Pleş sau Codruţa Dragomir.

 

*

Timişorencele mai au un ultim hop în seria vestică a Diviziei Cadeţi, cea a generaţiilor 1996-1997, duminică, în sala „Profesor Mircea Albu”, cu CSŞ Lugoj, de la ora 12. „La Cadeţi sunt fete care joacă şi la categoria mai mică, Divizia Speranţe, pe care le-am promovat prin luarea probei de control”, a mai explicat profesoara Şerban, îngîndurată de restrîngerea seriei vestice la doar 3 echipe, în urma abandonurilor din iarnă: „Nici nu poţi să dispuţi măcar un meci de pregătire, pentru că, rămînînd în doar 3 echipe în zonă, din 5 la startul sezonului, celelalte două joacă atunci cînd ai pauză. Anul acesta am disputat doar un joc de campionat, la Caransebeş, cîştigat cu 3:0. Şi aici am mers fără înfrîngere, dar nivelul competiţional este foarte slab, şi ca număr de echipe, şi valoric. Nu ştiu ce se întîmplă dar s-a retras şi Aradul…”

La Cadete, Şerban a mizat pe Ordean, Gădian, Demian, Cotumbianu, Ignat, Pleş, Ban şi Dragomir, plus, de la speranţe, pe Denisa Sfetescu, Tania Gligorovici, Cybel Catargiu şi Daiana Vlaicu, ultimele adolescente amintite fiind din generaţia 1999.

*

Cu o treaptă mai jos, în Divizia Speranţe, prima fază a întrecerii a constat în cîte un turneu zonal la fiecare club acasă, pînă acum disputîndu-se 3 asemenea întreceri, la Lugoj, unde timişorencele au şi înregistrat unica înfrîngere, la Deva respectiv Caransebeş, urmînd ca CSŞ Bega să găzduiască ultimul patrulater, din 1-2 martie.

Cu un setaveraj inferior liderului CSŞ Lugoj, timişorencele s-au aliniat la „Speranţe” într-o formulă de bază cu Sfetescu, Gligorovici, Vlaicu, Dragomir, Cotumbianu, precum şi Adina Ungurean şi Cybel Catargiu, de la minivolei fiind totodată preluate Maria Costi, Cristina Florea, Delia Semaca, Alexandra Dumitraşcu, Andrada Buric şi Denisa Nistor.

*

Şi apropo de Divizia Minivolei, şi în această întrecere CSŞ Bega ocupă locul 2 după lugojence, urmînd turneul din 23 martie, la Lugoj. Antrenoare a elevelor este profesoara Ramona Roşoca, a cărei acţiune de selecţie în partea nord-vestică de oraş a dat roade pentru rotunjirea la circa 50 de fetiţe în grupele de iniţiere-începători, pre-minivolei. „Părinţii fac eforturi, pur şi simplu le aduc pe fetiţe la sală, vin din Dumbrăviţa, din Giroc, din Chişoda, este foarte frumos! Iar la începători se stă foarte bine pentru că este implicat şi voleibalistul divizionar Sorin Schiesz, care activează la Şcoala Generală 30, unde se promovează voleiul, şi astfel creem o bază mai largă şi puternică”, ne-a mai spus Cerasela Şerban.

 

 

Distribuie
Acest articol a fost publicat în Exclusiv, Juniori, Timişene, Volei și etichetat cu , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


− doi = 1

 


Ultimele articole din categoria Exclusiv: